Ansættelsesboom: Gratis geodata giver vild it-vækst

8. maj 2013 kl. 07:403
Tre ud af fem danske geodatavirksomheder forventer markedsvækst i 2013. Det betyder blandt andet, at der skal ansættes flere i branchen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der er fortsat vækst i vente for danske geodatavirksomheder, der fik et boom, da det offentlige kastede en lang række data i grams og gjorde dataene frit tilgængelige. Således regner tre ud af fem af virksomhederne med at vækste i 2013. Halvdelen af virksomhederne regner med at ansætte flere specialister, konsulenter, projektledere og sælgere. Det skriver interesseorganisationen Geoforum i en pressemeddelelse.

”For branchen er der et kæmpe vækstpotentiale i, at den offentlige sektor udbygger sin it-infrastruktur og stiller krav om dokumentation, sporbarhed og effektivisering, fordi geodata indgår som et centralt element heri. Desuden har regeringens grunddataprogram med frie data skabt mange gunstige markedsmuligheder,” udtaler Geoforums præsident Mikkel Wendelboe Toft i pressemeddelelsen.

Jobvæksten betyder, at folk med en uddannelsesbaggrund som landindspektør, geograf, geoinformatiker, it-udvikler, civilingeniør samt kort- og landmålingstekniker, muligvis har flere job i sigte.

Tilsammen beskæftiger geodatavirksomhederne 900 personer og omsætter for en milliard kroner årligt.

Geodatavirksomheder forventer vækst

60 pct. af alle danske geodatavirksomheder, som tilsammen beskæftiger 900 personer og omsætter for 1 mia. kroner årligt, forventer markedsvækst i 2013, og at der skal ansættes flere specialister, konsulenter, projektledere og sælgere. Det fremgår af en undersøgelse, som brancheorganisationen Geoforum netop har offentliggjort.

Det står slet ikke så skidt til hos private virksomheder inden for GIS, som henter deres omsætning på at fremstille og formidle kort og geodata, GIS-systemer, applikationer og konsulentydelser. Sidste år opfyldte således to ud af tre virksomheder deres egne forventninger til omsætning og overskud. Kun for hver femte blev 2012 et dårligere år end forventet.

De gode takter ventes at fortsætte i 2013. Således vurderer tre ud af fem geodatavirksomheder branchens markedskonjunkturer som værende for opadgående, ligesom yderligere en femtedel forventer uforandrede eller stagnerende konjunkturer på markedet.

Skaber nye jobs
De positive udsigter betyder, at halvdelen af virksomhederne forventer at ansætte flere medarbejdere i 2013, mens kun under hver tiende forudser at skulle skære ned i medarbejderstyrken.

De profiler, som geodatavirksomheder primært efterspørger, er specialister, konsulenter, projektledere og sælgere. Især vil der være efterspørgsel på folk med en uddannelsesmæssig baggrund som landinspektør, geograf, geoinformatiker, it-udvikler, civilingeniør og kort- og landmålingstekniker.

”For branchen er der et kæmpe vækstpotentiale i, at den offentlige sektor udbygger sin it-infrastruktur og stiller krav om dokumentation, sporbarhed og effektivisering, fordi geodata indgår som et centralt element heri. Desuden har regeringens grunddataprogram med frie data skabt mange gunstige markedsmuligheder,” anfører Geoforums præsident Mikkel Wendelboe Toft.

Virksomhed forventer fremgang
Informi GIS A/S med 90 medarbejdere i Charlottenlund, Aalborg og Kolding er en af de virksomheder, der har mærket en stigende efterspørgsel på sine GIS-løsninger og forventer fortsat fremgang:

”For os udgør de frie grunddata et klart vækstpotentiale og gør det nemmere at implementere services og tilbyde nye tjenester til det offentlige og private virksomheder,” siger Carsten Høg, direktør i Informi GIS. Han tilføjer:

”Eksempelvis har vi på vores seminarer i foråret oplevet interesse fra målgrupper, vi ikke tidligere har haft kontakt til, ligesom vi hos vores nuværende kunder oplever stigende erkendelse af, hvordan man kan bruge vores GIS-løsning som platform til at løse forretningsmæssige udfordringer i mange forskellige dele af organisationen.”

Vigtigt hjemmemarked
Ifølge Geoforums undersøgelse henter den danske geodatabranche langt den største omsætning inden for landets grænser. Således har næsten tre ud af fire geodatavirksomheder deres primære omsætning i Danmark. Kun hver tiende virksomhed omsætter mest i udlandet.

Den offentlige sektor er en stor bruger af geodataløsninger. Således er kommunerne kunder hos tre ud af fire geodatavirksomheder, mens tre ud af fem virksomheder leverer til stat og regioner.

Den største kundegruppe for de fleste virksomheder er dog ifølge Geoforums undersøgelse andre virksomheder. Det skyldes blandt andet, at der i geodatabranchen er mange samarbejdsaftaler på tværs af virksomhedsskel, hvorfor mange mindre virksomheder leverer ind til større virksomheders samlede geodataløsninger til eksempelvis den offentlige sektor.

Geodatabranchen tegnes af en lang række mindre og mellemstore virksomheder og enkelte store med en trecifret millionomsætning.

”Undersøgelsens resultater understreger, at geodata fortsat vil indtage en væsentlig rolle i det danske samfund som økonomisk vækstskaber og redskab til effektivisering i såvel virksomheder som den offentlige sektor,” konkluderer Geoforums præsident Mikkel Wendelboe Toft.

Om undersøgelsen:
Virksomhedsundersøgelse er udført blandt 120 direktører og beslutningstagere i geodatavirksomheder ultimo 2012 af brancheorganisationen Geoforum, som er en bredt sammensat interesseorganisation med medlemmer fra den offentlige sektor og private virksomheder, der er såvel brugere som producenter af geografisk information.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
22. november 2014 kl. 20:14

Nu er der jo ligesom lagt op til at det er antallet af virksomheder og ikke de 900 ansatte der er interessant. Men hvis vi antager at det drejer sig om hele 45 virksomheder med 20 i hver. Halvdelen ansætter 2 dvs 45 nye ansatte. Jeg tror dålig det kan aflæses i statistikken.

2
8. maj 2013 kl. 11:27

Umiddelbart tror jeg ikke der vil komme ret mange flere ansatte i geodata branchen. I første omgang tror jeg virksomhederne, der forventer vækst, vil hente medarbejdere hos konkurrenterne. Sådan plejer det at være.

Det kan tilgengæld være svært at måle et ansættelsesboom, da frie geodata begynder at optræde i mange løsninger udviklet af virksomheder som ikke er medlem af geoforum.

1
8. maj 2013 kl. 10:26

vild vækst ="Halvdelen af virksomhederne regner med at ansætte flere"

Kan i ikke sende den til ingeniørens bagside, her med en til avis enhed, som er defineret.

LOL