Anonyme kvinder er de bedste programmører

Illustration:
Om du tydeligt kan se, at programmøren er en kvinde eller ej, gør tilsyneladende en forskel på, om en pull request bliver godkendt på Github.

Med alle statistiske og metodemæssige forbehold, så tyder en undersøgelse af tre millioner pull requests på Github på, at kvindelige programmører leverer bedre kode end deres mandlige kolleger. Men kun, hvis ingen kan se, at de er en kvinde. Det skriver The Guardian.

I tørre tal blev 78,6 procent af de kvindelige bidrag godkendt, mens det kun var tilfældet for 74,6 procent af de mandlige bidrag.

De datalogistuderende, som foretog undersøgelsen, ledte efter en forklaring på forskellen, men kunne ikke finde den i eksempelvis typen af ændringer eller typen af kode.

Derimod fandt de, at der var en forskel på, om det tydeligt fremgik af programmørens profil, hvilket køn programmøren var. I første omgang ville de se på, om der kunne være en bias, der favoriserede kvinderne. De fandt i stedet det modsatte.

Når man kunne se af profilen, at programmøren var kvinde, lå acceptraten for pull requests lavere end gennemsnittet for mænd. For de kønsneutrale profiler lå de højere. Det gælder dog kun for programmører, der ikke er en del af 'kernen' omkring et projekt, men kommer udefra. For programmører, der er flittige bidragydere til et projekt, var der ingen signifikante tegn på bias.

Det fremgår af udkastet til de studerendes rapport. En ikke-insider kvinde med neutral profil havde en godkendelsesrate på 71,8 procent mod 62,5, når man kunne se, at hun var kvinde.

Undersøgelsen kan underbygge antagelsen om, at der inden for datalogifaget bliver diskrimineret i én eller anden form mod kvindelige programmører. En forklaring på, at kvinderne får godkendt flere pull requests end mændene, kan nemlig være, at flere kvinder fravælger datalogifaget, og det dermed er de bedst kvalificerede, der er tilbage.

Det underbygges til dels af, at der i undersøgelsen var en højere andel af kvinderne, der lå i toppen af feltet - og i bunden, mens mændene var mere fordelt omkring gennemsnittet.

Hvis man ikke accepterer forklaringen om, at softwarefaget har et problem med at tiltrække og fastholde kvinder, så kan forskellen i godkendelsesraten bedst forklares ved, at kvinderne er bedre programmører end mændene.

Forskerkonklusionerne og mediehåndteringen blev senere genstand for omfattende diskussion. Læs mere på nedenstående link:

Læs også: BBC erkender at omstridt Women Write Better Code-overskrift var forkert

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Johnnie Hougaard Nielsen

Hvis man ikke accepterer forklaringen om, at softwarefaget har et problem med at tiltrække og fastholde kvinder, så kan forskellen i godkendelsesraten bedst forklares ved, at kvinderne er bedre programmører end mændene.

En tredie forklaring kan være at de kvinder, der går imod strømmen ved dette valg på livets vej, er nogen som har gode oplevelser med at udfolde deres talent her. Ved mænd er der nok lidt større risiko for at nogen "bare" ser det som et godt karrierevalg, uafhængig af faktisk talent.

 • 4
 • 0
#4 Rune Larsen

Dette er nok den værste artikel jeg længe har set. Er der nogen der faktisk har læst den?

Problem 1: De har helt tydeligt en agenda, der i dette tilfælde er at vise at kvinder bliver diskrimineret imod.

Hypotese 1, "Are women’s pull requests less likely to be accepted?" Hypotese 2, "Do women’s pull request acceptance rates start low and increase over time?" Hypotese 3, "Are women making pull requests that are more needed?" Hypotese 4, "Are women making smaller changes?" Hypotese 5, "Are women’s pull requests more successful when contributing code?" Hypotese 6 "Is a woman’s pull request accepted more often because she appears to be a woman?"

De summerer det op sådan: 1. Women are more likely to have pull requests accepted than men. 2. Women continue to have high acceptance rates as they gain experience. 3. Women’s pull requests are less likely to serve an immediate project need. 4. Women’s changes are larger. 5. Women’s acceptance rates are higher across programming languages. 6. Women have lower acceptance rates as outsiders when they are identifiable as women.

De har 6 forsøg før de får de svar de søger efter, et modsat svar på hver af de foregående spørgsmål ville sandsynligvis blive tolket som diskrimination. Dette er burde tænde en enorm advarselslampe.

De starter med en række fejlslutninger og anekdoter: 1. "Nabors was surprised that all of her contributions were rejected by the project owners" Ankedote om en udvikler der fik 4/8 requests afvist. 2 af disse fordi andre allerede havde fikset problemet... 2. "Research suggests that, indeed, gender bias pervades open source. The most obvious illustration is the underrepresentation of women in open source;" Så der er en kraftig diskrimination mod mænd alle steder de er underrepræsenteret? 3. "demonstrated that women in computer and math occupations generally earn only about 88% of what men earn" Behøver jeg komme ind på hvor uheldigt det er at bruge ujusterede indkomst ulighed til at indikere diskrimination?

Det er en lang liste af ting der ikke er relevante for det akademiske spørgsmål, men for at styrke den fortælling de går efter. 100% af dem jeg har nævnt her kan jeg ikke beskrive mere positivt end absolut misvisende. Jeg valgte at stoppe efter tre da 0/3 er rigeligt til at jeg ville have afvist deres artikel her.

Deres link af navn til køn er mildest talt tvivlsomt. De checker kun for automatiserede systemer for contributors med over 1000 pull requests.

De ignorerer årsager til at kvinder vælger/ikke vælger at angive deres køn tydeligt. Kunne det tænkes at de mere professionelle ikke bruger kønnede avatarer? Etc.

 • 6
 • 0
#5 Jesper Louis Andersen

Dette er nok den værste artikel jeg længe har set. Er der nogen der faktisk har læst den?

Ja, jeg studsede mest ved Hypotese 6, hvor det analyseres om identificeret køn oftere merges end uidentificeret køn. Det forholder sig sådan at begge køn, når de identificeres, har lavere chance for et merge. Altså, det gælder mænd såvel som kvinder. Det burde man nok have nævnt og forklaret. Forskellen i effekt mellem kønnene er iøvrigt lille og sjovt nok undlader man at teste for signifikans i dette resultat - hvilket man har gjort i alle andre resultater. Det burde man nok have gjort.

Desuden er samtlige grafer misvisende da de starter med en Y-akse på 60%, så det er sværere at vurdere den reelle forskel visuelt fordi din perception bliver forstyrret. Edward Tufte ville blive sur.

Jeg synes faktisk artiklen i høj grad siger det modsatte: kvinder positivdiskrimineres når vi snakker github PRs. Og det er en god ting! Hvis vi godt vil have en mere ligelig fordeling af køn, så er vi nødt til at være åbne overfor kvinders arbejde, så vi kan få nogen rollemodeller og en positiv feedback-mekanisme igang.

 • 3
 • 0
#6 Daniel Korsgaard

Primært for at skyde den ned, og der var altså ikke meget at komme efter, andet end den misvisende titel, og at de i øvrigt havde undladt at analysere på hvilken form for source changes der rent faktisk er tale om.

Forfatterne af artiklen analyserede ikke de egentlige changes mere end blot at konstatere hvilke programmeringssprog der var tale om, og hvor mange slettede og tilføjede linjer.

Altså, kunne det ved nærmere analyse, vise sig, at de pull requests fom oftest blev accepteret, ganske enkelt er "simplere" af natur, uagtet om man er mand eller kvinde. For eksempel ændring af navnet på en funktion, Det ville være mit bud.

Og det kunne i sidste ende koge ned til at mænd og kvinder ganske enkelt synes at forskellige ting er interessante at lave. Men det havde de som sagt undladt at skænke en eneste tanke i artiklen.

Men ja, overskriften i deres artikel er misvisende, da de selv nævner i brødteksten at "insider" kvinder helt åbenlyst bliver foretrukket. Men det afspejler jo bare moderne samfund helt generelt. Og at titlen sætter kvinden i offer rollen alligevel, er jo også normen.

Så der er faktisk intet at blive overrasket over. Selv IT industrien følger med den generelle tendens om at: "Alt er sexistisk, hvis ikke det på absolut samtlige parametre falder til fordel for kvindekønnet."

 • 2
 • 0
#7 Palle Simonsen

Anskaffede et 'halvfabrikata' til en App, som jeg roder med, der er lavet af et one-woman-band:

 1. Kvaliteten af koden er god - rigtig god. Lige til målet, klart skrevet, fornuftig kommenteret og med et par gode smutveje imellem.
 2. Forandringsvillighed - er til at snakke med. Havde en tilsvarende diskussion med et one-man-band af typen 'jeg har altid ret', hvor jeg til sidst skrev noget ala 'whatever'.

Jeg ved slet ikke nok om arv / miljø / køn etc. til at kunne deltage yderligere i diskussionen. Jeg kan blot konstateter at jeg gennem tiden har mødt nogle rigtig gode programmører, der var kvinder og også nogle mænd selvfølgelig. Jeg har også konstateteret en hvis attitudeforskel som måske kan forklarer, hvoror det er sværere for kvinder at få 'due credit'.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere