Anmelderne mener: Playdate er en fantastisk mærkelig retrokonsol
Det er ikke længe siden, at Valve udgav deres nye håndholdte konsol, Steam Deck. Et stykke hardware, der rykker ved grænserne for, hvor meget ydeevne, du kan samle på meget lidt plads.
Playdate er en konsol, der går ned af en helt anden vej, når det kommer til håndholdt gaming. Den lille, gule konsol fra tech-selskabet Panic minder med sin 1-bit-skærm mere om en mindre udgave af den originale Game Boy end en PC. Og det er faktisk en stor kvalitet, mener Matt Miller fra Game Informer.
»I en æra med 4K grafik, 3D-lyd og vidtstrakte åbne verdner, er der noget mærkeligt forfriskende ved et nyt håndholdt device, der prøver at emulere de tidligste Game Boy og Game & Watch oplevelser. Playdate er en retro-inspireret håndholdt konsol bygget direkte til at levere originale oplevelser i et lomme-venligt format,« skriver Matt Miller i sin anmeldelse.
Det er generelt en ganske begejstret anmelderstand. Som eksempelvis Katharine Castle, der har anmeldt konsollen for Rock Paper Shotgun.
»Både hardwaren og [Playdatens] omgivende økosystem synes at være solid og godt understøttet, og jeg har stor tiltro til, at grundlaget er der for, at den lille, sære, gule konsol kan få støtte langt ind i fremtiden. Det ville være en skam, hvis den floppede, men selv hvis den gør, så har det alligevel været et skørt og elskeligt lille eksperiment,« skriver Katharine Castle i sin anmeldelse og slutter med ordene:
»Hvis du elsker indie-spil, og hvad de står for, så tror jeg du vil finde meget at elske med Panics Playdate«.
Konsollen bliver flere steder sammenlignet med Nintendos Game Boy, og den har da også et genkendeligt lay-out med et D-pad og en A- og B-knap på fronten. Hvad der dog er knap så genkendeligt, er det håndsving den har på siden. Denne ekstra styringsmulighed giver spiludviklere mulighed for at komme på nogle unikke spilmekanikker.
»Den frister udviklere til at gøre brug af den. Og jeg må bare sige, at når de gør det, så kan jeg virkelig godt lide det. Og de gør det ofte,« skriver Seth G. Macy fra IGN i sin anmeldelse.
Han er især begejstret for, hvordan håndsvinget bliver brugt i 'Whitewater Wipeout' - et af de 24, der følger med konsollen, som en del af konsollens første sæson.
»Du har tre chancer til at vise dine surf-evner ved at bruge håndsvinget til at kontrollere, hvor meget du spinner - både på bølgen og i luften. Det tager noget tid at vænne sig til - det er klart - men så snart jeg fik hånd om det, begyndte jeg at lave nogle virkelig vilde firdobbelte saltomortaler over de monochrome bølger. Det er simpelthen så sjovt og en fantastisk måde at bruge håndsvinget på til at styre på en måde, jeg ikke havde forventet,« skriver Seth G. Macy.
Display: 400x240, 1-bit
CPU: 168MHz Cortex M7
RAM: 16MB
Storage: 4GB (Flash)
Battery Life: 8 hours (active), 14 hours (standby)
Wireless: 2.4GHz 802.11bgn, Bluetooth
Sound: Built-in mono speaker, stereo headphone jack, condenser mic and TRRS mic in
Size: 76 x 74 x 9mm
Weight: 84g
Kilde: Playdate
Mangler backlighting
Et kritikpunkt, der er en del af de fleste anmeldelser er manglen på "backlightning", der gør at skærmen er meget mørk. Det gør, at det ikke altid er helt let at finde et godt sted at spille, mener flere anmeldere.
»Min største anke er manglen på backlightning i displayet. Du kan kun se skærmen, hvis du er en nær en lyskilde, hvilket gør det umuligt at bruge den i mørket, før du går i seng. Min lejlighed er ikke særlig lys, så jeg måtte ofte sætte mig akavet tæt på en lampe, bare for at se, hvad jeg gjorde. Parret med en lille skærm, betyder det, at du måske vil finde dig selv holde Playdaten virkelig tæt på dit ansigt,« skriver Julian Chokkattu i Wireds anmeldelse.
Også Andrew Webster fra The Verge har problemer med den mørke skærm. Han finder dog et lille lys i mørket.
Min eneste rigtige klage er manglen på backlight. Selvom det langt fra er lige så slemt som eksempelvis den orginale Game Boy Advance, så kræver Playdaten ordentligt lys for at kunne spille komfortabelt, skriver Andrew Webster i sin anmeldelse.
»På den anden side - ulig mange moderne devices, så virker Playdaten virkelig godt i solskin. På trods af devicets umiddelbare lo-fi-natur, så står spillene skarpt i billedet, og udviklere har formået at få smukke visuals ud af den«.
Chiptørken har gjort, at der er meget lang ventetid på at få fat i Playdaten, og med en pris på omtrent 1200 kroner er den heller ikke særlig billig sammenlignet med eksempelvis Nintendos Switch-konsol, der har noget større muskler at spille med. Alligevel er anmelderne altså ganske begejstret, som Andrew Webster skriver i slutningen af sin anmeldelse:
»Selvom det er et fyldt landskab, så tilbyder Playdaten noget ganske unikt. Det er ikke nødvendigvis et device, der vil transformere gaming i det lange løb, og jeg forventer ikke, at den næste Switch eller iPhone kommer med et håndsving. Det er derimod en sær evolution, en håndholdt konsol, der er efterladt i spilverdens svar på Galápagosøerne for at udvikle sig på sin helt egen måde, langt fra industriens trends. Hvis du gerne vil væk fra live service spil og microtransaktioner og det aldrig-endende grafiske våbenkapløb, så er Playdate det rigtige sted at gå hen. Dens spil er lige så mærkelige som dens design - og det er, hvad der gør dem så interessante«.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.