Anmelderne jubler: FromSoftware lever op til forventningerne i årets mest hypede spil

25. februar 2022 kl. 13:46
Anmelderne jubler: FromSoftware lever op til forventningerne i årets mest hypede spil
Illustration: FromSoftware.
Japanske FromSoftware, med Hidetaka Miyazaki ved roret, har med Elden Ring formået at leve op til alle forventninger, mener anmelderne. Verdenen indbyder til udforskning, kampsystemet er blevet forfinet, og sværhedsgraden er stadig... svær.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det længe ventede 'Elden Ring' fra japanske FromSoftware er ankommet, og anmelderne har kollektivt lagt sig på knæ i tilbedningen af game director Hidetaka Miyazaki.

George R. R. Martin, der har skrevet den episke 'Game of Thrones'-bogserie, har gjort japaneren følgeskab i forbindelse med skabelsen af universet, spillet foregår i - selvom det ikke står helt klart, præcis hvor meget amerikaneren egentlig har bidraget med.

I spilmagasinet Edges februar-udgave fortæller Miyazaki om den amerikanske forfatters indflydelse på spillet, hvor han siger, at George R. R. Martin har været en stor inspirationskilde, men går ikke dybere ned i detaljerne.

Det bliver spændende at se, om vi nogensinde får at vide, præcis hvad den ikoniske forfatters rolle har været i tilblivelsen af 'Elden Ring'.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Således er dette sammenkog indledt med en fabulering og kan komme ind til sagens kerne; anmeldelserne.

De er overvældende positive, som nedenstående tweet og en imponerende samlet Metacritic vurdering på 97/100, tydeligt viser.

Hvis man allerede er fan af FromSoftwares tidligere værker, er alle anmelderne enige om, at man vil sætte pris på 'Elden Ring'.

Forventer forudgående kendskab og frustrerende kamerastyring

Kritikpunkterne skjuler sig ligeså godt som et klassisk jump scare i et FromSoftware spil, men de findes dog, så lad os starte der.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos Gamereactor har de for eksempel kastet en vurdering på 8 ud af 10 efter spillet og stiller spørgsmålstegn ved de kompromisser, der følger med beslutningen om at gøre spillet open world.

»'Elden Ring' er ikke perfekt, og overgangen til en ambitiøs åben verden er, naturligvis, ikke kommet uden ofringer af noget af den mere stramme, præcist designede tilgang, som spillere ellers har elsket ved FromSoftwares spil, og som blandt andet gjorde Bloodborne så fantastisk,« skriver Stefan Briesenick i sin anmeldelse.

På Twitter har tidligere spiljournalist Alanah Pearce, der nu skriver på det kommende 'God of War'-spil, også ytret, at 'Elden Ring' er et fantastisk spil, men at det også er fyldt med DNA’en fra FromSoftwares tidligere spil i 'Dark Souls'-serien, og at det nærmest forventes, at du har stiftet bekendtskab med disse.

Giovanni Colantonios anmeldelseDigitaltrends understøtter den pointe og tilføjer, at kamerastyringen, særligt ved store boss-kampe, er frustrerende.

'Elden Ring' er et stort spil, skriver alle anmeldere, men præcis hvor lang tid det tager at gennemføre, er der lidt uenighed om. Nogle siger 40 timer, andre mener, man skal forvente at bruge 80 timer - mindst.

»I de fleste af de kampe, der gav mig flest problemer, følte jeg, at jeg nærmere kæmpede imod sløset design fremfor en magtfuld boss. Særligt tredjepersonskameraet er noget rod. Når store fjender kommer tæt på, er det ekstremt svært at se, hvad der foregår,« skriver han i sin anmeldelse.

Han kritiserer også spillets tekniske ydeevne, spillets kamp på hesteryg og progressionen i den åbne verden, hvor han undrer sig over, hvordan han skal vide, om hans figur er tilstrækkeligt udrustet til at klare en given zone. Her drager han en parallel til et af de mest velrenommerede open world spil nogensinde.

»I 'The Legend of Zelda: Breath of the Wild' kan spilleren gå hvorhen, de vil, men svære fjender gør det tydeligt, at spilleren har begivet sig ud i et område, de endnu ikke er klar til. Alting – selv den mindste fjende – slår hårdt i 'Elden Ring', så jeg forstod aldrig helt, hvornår jeg skulle vende om og komme tilbage senere, når jeg havde nået et højere niveau,« skriver Giovanni Colantonio.

Udforskning og nysgerrighed belønnes

Sammenligningen med det, der af utallige spilmedier blev kåret til årets spil i 2017, Breath of the Wild, går igen i stort set alle anmeldelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Breath of the Wild blev nemlig rost til skyerne for at have en fuldkommen åben verden, hvor alle snirkelkroge kunne udforskes, der samtidig hædrede spilleren med brugbare og meningsfulde belønninger. Noget lignende bliver 'Elden Ring' rost for.

»'Elden Ring' skyr fra traditionelle open world spils oppustethed. Der er ingen strenge retningslinjer, der fortæller dig, hvor du skal gå hen, eller hvad du skal foretage dig. […] De figurer, jeg møder på min vej, sætter sjældent en mission på mit kort eller udsteder et behov. I stedet udfylder jeg selv detaljerne, opdager slotte og borge på egen hånd og markerer nye destinationer og interessante steder undervejs. 'Elden Ring' opfordrer mig til at fare vild og gøre mine egne opdagelser,« skriver Michael McWhertor fra Polygon.

FromSoftware

  • Grundlagt i 1986 og har hovedsæde i Tokyo, Japan
  • Bedst kendt for at lave 'Souls' serien, der er kendetegnet ved at have høj sværhedsgrad
  • Hidetaka Miyazaki er studiets præsident og har stået bag stort set alle 'Souls' spillene
  • 'Bloodborne,' 'Sekiro' og 'Elden Ring' indeholder godt nok ikke 'Souls' i navnet, men er stadig spirituelle efterfølgere i serien.

Mitchell Saltzman fra IGN skriver, at han var i konstant beundring over spillets udseende og lysten til konstant at udforske spillets verden.

»Jeg var konstant fyldt med ærefrygt – fra de mange fuldkommen forbløffende udsigtspunkter, verdens enorme omfang, de jævnligt skrækindjagende modstandere og den måde, 'Elden Ring' næsten altid belønnede min nysgerrighed med enten et interessant sammenstød med en fjende, en værdifuld belønning eller noget endnu bedre,« skriver han i sin anmeldelse.

Du kommer stadig til at dø - mange gange

FromSoftwares spil har altid haft et ry for at være svære, og har du spillet tidligere spil fra det japanske spilstudie, har du helt sikkert stiftet bekendtskab med den blodrøde 'You died'-skrift. Sværhedsgraden har for mange været afskrækkende og har holdt dem fra overhovedet at give spillene et forsøg.

Anmelderne er over en bred kam enige om, at 'Elden Ring' stadig er svært i klassisk FromSoftware-stil, men der er nu alligevel blevet gjort noget for at gøre spillet mere tilgængeligt for nytilkommere.

»Rutinerede ’Soulslike’ fans vil blive mødt med udfordrende styrkeprøver i episke scenarioer, mens nye spillere kan gøre brug af mindre og fuldkommen valgfri anordninger, der dog stadig kræver en vis portion færdigheder for at kunne avancere i spillet, men alligevel bevarer spændingen uden det får dig til at føle, at du konstant løber panden mod muren. Boss-kampe bliver gjort betydeligt mere medgørlige med inkluderingen af disse,« skriver Aoife Wilson fra Eurogamer.

Og så er der selve kampsystemet, der har været en del igennem siden Demon’s Souls udkom for første gang i 2009 med et temmelig trægt ét af slagsen. Dark Souls spillene forfinede den tålmodige spillestil, Bloodborne tilføjede ekstra fart og action, mens Sekiro gjorde brug af stramme, præcise pareringer.

'Elden Ring' lader til at have taget det bedste fra alle disse spil, tilføjet lidt ekstra og blandet det sammen til en omgang veritabel Miyazaki-stuvning.

»Kampsystemet er i høj grad, som man kender det fra ’Dark Souls 3’, hvor der kan stikkes med sværd, svinges med økser og kastes magi, men der skrues alligevel lige et nøk op for kompleksiteten. Man kan udskifte sit våbens specialangreb, angribe fra hesteryg, tilkalde ånder og så har blokering/parade-systemet fået lidt tiltrængt kærlighed. Det skaber en anden rytme i kampene end ’Dark Souls’, hvor du skulle gemme dig bag et skjold og tålmodigt lede efter en åbning, eller ’Bloodborne’, hvor du kunne rulle rundt for at undvige i en evighed. Men her er flowet bare helt perfekt – ganske ligesom resten af spillet,« skriver Christian Mogensen fra Soundvenue.

Remote video URL

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger