Anmelderne dumper Surface Pro: Elendig som arbejds-pc

Efter en sløv start for Surface RT-tabletten lancerer Microsoft nu Surface Pro, der kører fuld Windows 8. Men de første anmeldelser er generelt ikke begejstrede for konceptet.

Det er en tablet - dog en lidt tung én af slagsen. Og samtidig er det en komplet Windows-maskine, som kan være din primære arbejdscomputer.

Microsofts eget bud på fremtidens hardware, Surface Pro, er en ny kategori i det stadigt mere flydende grænseland mellem traditionelle desktop-pc'er og tablets. Her får man en Intel i5-processor, fire gigabyte RAM, op til 128 gigabyte SSD, USB 3.0-port og kortlæser. Til gengæld er prisen højere end for konkurrenternes tablets, og med 910 gram og 13 millimeters tykkelse er maskinen omkring 50 procent tungere og tykkere end resten af feltet.

Omvendt skal Surface med Windows 8 Pro, som er det officielle navn, på samme tid sammenlignes med en ultrabook i den dyre ende. To forskellige tastaturer, som skal købes ved siden af og klipses på, samt den indbyggede holder til at stille tabletten på et bord forvandler Surface Pro til en slags bærbar computer.

Men selvom anmelderne generelt er imponerede over hardwaren og især kvaliteten af den 10,6-tommer store skærm med 1080-opløsning, knækker filmen for de fleste, når de forsøger at bruge en Surface Pro som deres primære computer.

Hos The Registers anmelder passer maskinen ikke ind i en dagligdag, hvor meget af arbejdet sker på farten. Det er ikke særlig optimalt at sidde med Surface Pro slået op som en bærbar computer på knæet, konstaterer anmelderen, og samme melding kommer fra andre it-medier.

Prisen i Danmark for en Surface Pro er ligesom lanceringsdatoen ukendt, men i USA koster den billigste Pro-model 900 dollars, altså over 5.000 kroner, plus moms. Den pris bliver traditionelt højere i Danmark, og dertil kommer 1.049 kroner for et Type-tastatur, hvis maskinen skal fungere som et alternativ til en normal bærbar.

Udgaven med 64 gigabyte lagerplads efterlader kun 23 gigabyte til brugeren, så 128 gigabyte eller supplering med et rummeligt microSD-kort er nødvendigt, lyder anmeldernes dom. Dermed kommer en Surface Pro op i en prisklasse, hvor der er mange ultrabook-alternativer, eventuelt en Macbook Air.

Bliver banket på batteritid

Problemet for en Surface Pro er, at den også uundgåeligt vil blive sammenlignet med andre tablets, og her koster processoren med de to 1,7-gigahertz-kerner og HD 4000-grafik fra Intel på strømkontoen. Tung brug af Surface Pro tømmer batteriet på under fire timer, melder Walt Mosberg fra Wall Street Journal, mens andre anmeldere lige præcis kunne klare sig igennem en arbejdsdag, med lidt omtanke og de pauser, der nu var undervejs.

Microsoft skal ikke regne med at sælge mange Surface Pro-tablets, lyder dommen fra The Register, men det er måske heller ikke meningen. Måske er den mest tænkt som en luksus-maskine til direktionsgangen, filosoferer anmelderen, der ikke selv ville investere i den. Men sidder man mest ved sit skrivebord, og gerne vil have en tablet til turen til og fra arbejde, er den måske perfekt.

Hos The Verge er meldingen cirka den samme: Ydelsen er imponerende, på højde med de bedste ultrabooks, men i praksis er en Surface Pro et lidt besværligt bekendtskab. Så hellere en Lenovo Ideapad Yoga, som også kan fungere helt som en normal bærbar computer, lyder vurderingen.

»Selv en veludført Surface fungerer ikke for mig, og jeg vil vædde med, at den heller ikke fungerer for de fleste andre. Den er virkelig svær at bruge på alt andet end et skrivebord, og skærmens brede 16:9-format begrænser brugen af Surface som en tablet ret alvorligt,« skriver David Pierce hos The Verge.

Surface med Windows 8 Pro er storebror til Surface med Windows RT, som blev lanceret i efteråret. Men salget af den første Surface har ikke været voldsomt, trods en pris på niveau med ærkekonkurrenten iPad. Ifølge analysehuset IDC blev der sendt 900.000 eksemplarer til butikkerne i sidste kvartal af 2012, men hvor mange af disse, som faktisk blev solgt, er stadig uopklaret.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 s_ mejlhede

"Ifølge analysehuset IDC blev der sendt 900.000 eksemplarer til butikkerne i sidste kvartal af 2012, men hvor mange af disse, som faktisk blev solgt, er stadig uopklaret." Nok ikke mange, når MS ikke har været ude at fortælle om at de er reven ned fra hylderen. Eller når der ikke her på version har været en "artikel" om det gode salg fra MS. :-) Men er da nysgerrig for at prøve, men jeg synes at prisen er for høj til bare lige at prøve. Men heldigvis bliver mere software porteret fra Windows til App, så man bliver mindre og mindre afhænget af at have et Win. OS med ud.

  • 6
  • 1
#3 Per Friis

Hvis du prøver at gøre alle glade, så gør du ingen rigtigt glade. Jeg har endnu ikke set det som alle gerne vil have! Jeg har hele tiden været sikker på at Microsoft ellers gode forsøg på at dække både tablet og laptoppen i bedste fald kan gøre nogle brugere mellemfornøjet med produktet. Selv om at trenden er at alt i et device, så tror jeg ikke på det i praksis. Men dejligt at se noget innovation fra Microsoft..

  • 7
  • 0
#5 Kevin Johansen

...at MS sådan set blot har nedskaleret en laptop og smækket en touch skærm på. Jojo, du har da kompas og accelerometer, men hvad nytter det når du ikke har GPS? Og når du så har GPS i det ENESTE USB stik der er tilgængeligt, ja så har du ikke mulighed for at bruge en 3G/4G stick.

Jeg regner stadig med at købe en Windows 8 Pro tablet, som vil erstatte konens laptop og ungernes (MEGET GAMLE) PC og samtidig forhåbentlig kvæle alle plagerierne om en iPad...plus at jeg så vil kunne arbejde i det små når man er væk hjemmefra. Men GPS og xG modem (eller min. 2 USB porte til en 4G stick) er altså ufravigelige krav. Også selvom jeg presses op i 8-10k.

Hvem køber iøvrigt en Surface Pro 64GB med henblik på at bruge den til arbejde??? Så er man da selv ude om pladsproblemerne.

  • 1
  • 3
Log ind eller Opret konto for at kommentere