Anmelder: Ubuntu 9.04 er lækker som OS X og hurtig som Windows 7

Brugergrænsefladen i den nye version af Ubuntu er mindst på højde med alle konkurrenter, lyder vurderingen hos it-mediet ZDnet. Også andre anmeldere er begejstrede.

'Jaunty Jackalope'-udgaven af Ubuntu, som kom på gaden i torsdags, har fået en så tiltalende brugergrænseflade, at den slår konkurrenterne fra Microsoft og Apple.

Sådan lyder en begejstret vurdering fra ZDnet.com, hvor anmelderen Renai LeMay nu gør den nye version til sit foretrukne styresystem. Dermed må beta-udgaven af Windows 7, der indtil nu lå øverst på anmelderens hitliste, vige pladsen.

Brugergrænsefladen er blevet så meget bedre, at også Mac OS X må se sig grundigt bidt i haserne, mener redaktøren, der til dagligt bruger både OS X Leopard, Windows 7 beta og Ubuntu.

Debian, Windows Vista og XP har han for længe siden droppet helt, skriver han, og nu skal Apple til at hive en solid kanin op af hatten, hvis fremtidige versioner af OS X skal være med i førerfeltet, mener han.

Det er ikke så meget det grafiske udtryk i Ubuntu 9.04, han roser, men den samlede oplevelse af en veldisponeret, godt glidende og kvik brugergrænseflade. Især i sammenligning med Ubuntu 8.10, som kan være en sløv oplevelse, skriver Renai LeMay.

Også i andre sammenhænge har Jaunty Jackalope fået pæne ord med på vejen. Hos amerikanske Computerworld glæder anmelderen Steven J. Vaughan-Nichols sig blandt andet over en opstartstid på 41 sekunder på en halvgammel computer og filsystemet Ext4, som er hurtigere end forgængeren Ext3. Samlet set er han begejstret for den nye aftapning af Ubuntu.

Technewsworld.com har lyttet med på Linux-fora på nettet, og her beretter brugerne om en problemfri installation, hvor alle enheder blev genkendt. Nogle glæder sig over, at der ved udviklingen af denne udgave har været fokus på at glatte knaster ud, i stedet for at tilføje masser af ny funktionalitet. Andre forstår ikke, at der skal komme nye udgaver så tit ? det ville være bedre at vente lidt og bruge kræfterne på at få stabiliseret den eksisterende version, lyder skudsmålet.

Hvad er din oplevelse af Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope? Giv dit besyv med herunder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (27)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Torben Mogensen Blogger

Hvad er din oplevelse af Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope?

Jeg kan mærke en klar forbedring i opstarts- og nedlukningstid.

Opkobling til netværk er også bedre, hvor den tidligere version havde nogle problemer med nogle af de netværk, jeg sad på.

Jeg har ikke oplevet de store forskelle i GUI'en, bortset fra at shutdown-menuen er flyttet til øverste højre hjørne i stedet for at være en del af systemmenuen.

 • 0
 • 0
Anonym

Eeepc klare også JJ udemærket. Næsten. Hovedmenuen er der nogle problemer med, så musen ikke kører flydende. Det skulle efter sigende kunne løses med en anden kerne, men det har jeg dog ikke prøvet, men ubuntu NBR er lækker på de små maskiner!

dog er 701SD displayer lige en tand for lille, så man skal rykke lidt rundt i de forskellige vinduer for at se det hele nogle gange. Men en firefox med vimperator gør det hele meget lækkert!

 • 0
 • 0
Mikkel Mortensen

En at de markante forbedringer er opstartstiden. Både på min 1 år gamle eee 900 og på min 3 år gamle alm. bærbare går der ca. 20 sekunder fra Ubuntu starter med at indlæse til loginskærmen dukker op. Og der går yderligere ca. 20 sekunder mens jeg logger på og alt loader færdigt.

Mange har kritiseret Ubuntu for valget af orangebrune farver. Med 9.04 er temaet Dust Sand kommet til som jeg synes er utroligt nydeligt. Og sammen med desktop effects (med måde) synes jeg det er væsestligt pænere og langt mere brugbart end både seneste OSX og Windows 7.

 • 0
 • 0
Torben Mogensen Blogger

Mange har kritiseret Ubuntu for valget af orangebrune farver.

Den har man heldigvis kunnet ændre, og det var en af de første ting jeg gjorde, da jeg installerede den tidligere version. Ved upgraderingen blev det valg ikke ændret, så jeg opdagede slet ikke, at default var ændret.

 • 0
 • 0
Louis Tim Larsen

Jeg er enig i, at Ubuntu 9.04 er en ganske vellykket udgivelse, jeg har bare et problem:

Jeg har bare det problem, at når jeg kører et program i fuldskærm fx Totem eller VLC, og der kommer en besked fra det nye notifikationssystem, ja så ser jeg mit skrivebord i et split sekund både når notifikatonen kommer og lige når den forsvinder.
Sidder på en Thinkpad T61p med et nVidia Quadro FX 570M-grafikkort, hvis det skulle have nogen betydning.

 • 0
 • 0
Jesper Lund

DRs wmv-baserede web TV virker på Jaunty hos mig. Det var ikke tilfældet på Intrepid. Der var jeg nødt til at installere yderligere pakker (herunder w32codecs) og fjerne totem-mozilla pakken.

Så vidt jeg kan se ud fra netværkshistorikken i systemovervågning er det høj-kvalitets udgaven jeg modtager (bitrate omkring 1 Mbps).

 • 0
 • 0
Jarnis Bertelsen

Jeg opdaterede fra 8.10 til 9.04 i forgårs, og (udover den lange download tid) er det gået næsten glat. Jeg havde lidt problemer med den automatiske opdatering af grub's menu.lst, hvilket jeg løste ved at slette den gamle fil og lave en update-grub. Jeg har dog idag opdaget et problem med kablet netværk, som bliver ved med at stå som disconnected selvom man sætter stikket i. Muligvis noget trivielt, men jeg ved det ikke endnu.

Jeg vil nok anbefale at lave en clean install i stedet for en opgradering, hvis man har muligheden/tiden. Jeg har ikke oplevet de helt store forbedringer i performance eller opstartstid som andre roser, muligvis kunne en clean install også hjælpe her.

 • 0
 • 0
Lars Lundin

Jeg vil nok anbefale at lave en clean install i stedet for en opgradering, hvis man har muligheden/tiden. Jeg har ikke oplevet de helt store forbedringer i performance eller opstartstid som andre roser, muligvis kunne en clean install også hjælpe her.

Efter en og især flere automatiske distributionsopdateringer har jeg oplevet at flere (små)ting holder op med at fungere.

Derfor har jeg ved de sidste par distributionsopdateringer gjort følgende:

1) Automatisk update (fra 8.10 til 9.04)
2) sudo apt-get install dselect
3) Gem en liste over alle installerede pakker i 9.04:
dpkg --get-selections | grep -v deinstall > ubuntu-files
4) Lav en clean install af 9.04 med / som ext4 og
gerne /boot som ext3. Selv bruger jeg stadig ext3 til /home.
5) Hvis medibuntu blev brugt i 8.10, så opdater
sources.list i 9.04, se
https://help.ubuntu.com/community/Medibuntu
6) geninstaller alle pakker.
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
sudo dpkg --set-selections < ubuntu-files
sudo dselect

Hvis man har /home på en separat partition, så er det en rimelig nem måde at opgradere sit system på.
Specielt hvis / formatteres som ext4, så kan det være en god ide med en /boot partition som ext3 (så er man sikker på at undgå eventuelle problemer med grubs ext4 support).

CDen kan hentes med bittorrent, så påfører man hverken Canonical eller deres mirrors udgifter til båndbredde, jeg plejer at få adskillige Mb/s (igennem en 32Mb/s ISP).

Hvordan kan man hente sine automatiske opdateringer via bittorrent ?

 • 0
 • 0
Lars Bengtsson

Den nemmeste måde at forbedre download hastigheden er at (i Gnome) vælge System > Administration > Software Sources.

Klik på "Download from:" og vælg other.
Klik på "Select Best Server"

Så får man den i øjeblikket hurtigste server. I torsdags fik jeg en server i Polen, i dag fik jeg en i Lund, Sverige.

I forhold til ændring af GUI synes jeg egentlig ikke at jeg har bemærket noget særligt, bortset fra login billedet.

 • 0
 • 0
Mikkel Thielemann

Lyder utrolig herligt, men jeg tør ikke, for jeg aner ikke, om jeg kan bruge BEC's bankmodul, som min bank benytter. Jeg må beholde en 8.04 for at få Java til at starte. Firefox går i sort og sluger alle ressourcer på 8.10. Hvordan ligger det det i 9.04?

 • 0
 • 0
Thorbjørn L_.

@Mikkel

Jeg ved ikke hvad andre har af erfaringer, men umiddelbart fik jeg ikke BEC-banker (eller for den sags skyld mange andre JAVA-applets) til at fungere på normal måde.

Dette kan dog skyldes at jeg har rodet med noget for at få 8.10 til at fungere.

(En frisk install ville muligvis virke. Jeg løste problemet ved at symlinke libjavaplugin_oji.so og symlinkede en anden til en nyere udgave)

Det er mig komplet uforståeligt, at (K)ubuntu tilsyneladende kommer med denne forældede java-version. På den måde sikre man sig da at man ikke får noget rigtigt alternativ til Windows.

 • 0
 • 0
Lars Lundin

Under Ubuntu kan man installere flere forskellige java-versioner. Udover den helt frie standard version, er der en 1.5 og en 1.6, begge fra Sun, hvor man skal sige OK til en EULA.

I mit tilfælde måtte jeg installere Suns version (1.6) for at komme i banken (så meget for javas portabilitet ?).

 • 0
 • 0
Lars Lundin

Hvilken bank snakker du om

Jeg kunne ikke få Laan & Spar banks Java applet til at køre med ubuntus standard java i flere Ubuntu distributioner (fra omkring 5.10) indtil og med 8.04, men måtte i stedet ty til Suns java.

For efterfølgende ubuntu versioner har jeg med det samme installeret Suns java, så der ved jeg ikke om standard java virker.

I 9.04-amd64 virker LSBs java-applet med
ubuntu-restricted-extras ia32-sun-java6-bin sun-java6-bin sun-java6-fonts sun-java6-jre sun-java6-jdk
(sun-java6-plugin er ikke installeret, JDK pakken er næppe nødvendig, den er til noget andet).

 • 0
 • 0
Christian Nobel

BEC fungerer fint med Jaunty.

Der er dog en lille faldgruppe, nemlig i Ubuntu installeres automatisk OpenOffice samt OpenJDK.

BEC fordrer Sun Java som nævnt, men kuren er overmåde simpel - marker OpenJDK til afinstallation i Tilføj/Fjern programmer, og marker i stedet Sun Java til installation.

I Xubuntu (kan faktisk godt anbefales, så slipper man også for Evolution og får i stedet Thunderbird) er OpenOffice ikke installeret out-of-the-box, og her skal man huske at installere Sun Java først, ellers trækker OpenOffice OpenJDK med.

/Christian

 • 0
 • 0
Stephan Henningsen

Jeg synes at JJ ligner HH og GG, så Apple må have rodet efter den fede kanin i hatten i mindst et år. JJ's nye loginskærm har dog fået Apples velkendte, trendy glas-look, og dermed fik vi vist den sidste med på den vogn.

Opstartstiden syntes hurtigere, men jeg har også eksperimenteret lidt med preload (apt-cache show preload) som blev bevaret i min opgradering fra HH til JJ, så måske spiller den et puds. Da jeg har en sparat /home-partition blev mine personlige indstillinger inkl. desktop og skidt og kanel blev bevaret, hvilket gjorde opgraderingen næsten urimelig problemfri =).

Til gengæld virkede Blender ikke længere. Nogen mener Intels GM965 grafikchip den opfattelse af OpenGL har skylden, men den virkede upåklageligt i HH, endte det med en geninstallering af HH.

Mht. java, så plejer jeg at beholde den hæsligt langsomme OpenJDK men installere den RIGTIGE java ved siden af og skifte sådan:

sudo update-alternatives --config java
sudo update-alternatives --config javac

 • 0
 • 0
Bjørn Ryborg

Jeg har oplevet at når jeg forsøger at bruge det nye Evolution MAPI plugin, så går evolution ned. Det er sådan set det eneste problem jeg har oplevet med den nye release.

Jeg kan bare bruge Evolution Exchange pluginet som forbinder til Exchange webmail, men ville nu gerne køre en ren MAPI.

En bugreport er indsendt, men har andre oplevet dette problem?

 • 0
 • 0
Mikkel Thielemann

Jeg testede med VirtualBox, og det virkede fint. Derefter foretog jeg opgraderingen og det virkede næsten. Mens runtime loader, og Javas logo står og spiller, er det lige før det hele går i stå. Men ved at klikke på logoet, som udløser et nyt faneblad, får jeg de felter, man skal bruge i det første. Så det virker jo sådan set. Tak for alle de gode råd.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere