Anmelder: Små opgraderinger i Raspberry Pi 3 giver store forbedringer

19. april 2016 kl. 16:425
På papiret syner Raspberry Pi 3 ikke af meget – men den giver forgængeren seriøst baghjul
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I starten af marts lancerede Raspberry Pi Foundation den seneste version af deres minicomputer Raspberry Pi 3 – fortsat til en vejledende pris på 35 dollars.

Raspberry Pi 3 er bygget op om en 1.2 GHZ quad-core ARM Cortex A53-processor suppleret af en Broadcom VideoCore IV @ 400 MHz GPU og 1 gigabyte ram. Samtidig er der i denne nye udgave foruden standard 10/100 MBPS Ethernet på kortet også indbygget 802.11n wifi og bluetooth 4.1.

Teknologijournalisten Brad Chacos fra websiden CIO har haft fingrene i og set nærmere på Raspberry Pi 3.

Evolutionær – ikke revolutionær

Brad Chacos skriver indledningsvis, at selvom det er nemt at lade sig narre af, at Raspberry Pi 3 ligner forgængeren (Raspberry Pi 2 Model B) til forveksling i forhold til udvalg af porte, GPIO pin layout og samme grundlæggende board layout, så er springet til Raspberry Pi 3 en væsentlig opgradering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Raspberry Pi 3 er den mest tilgængelige og kraftfulde Raspberry Pi nogensinde, og den første som potentielt kan bruges som en rigtig pc. Den er dog mere en evolutionær end revolutionær opgradering,« mener Chacos.

Ifølge Brad Chacos syner opgraderingerne i cpu, gpu samt onboard wifi og bluetooth 4.1 måske ikke af meget på papiret, men i virkelighedens verden gør de underværker for funktionaliteten – specielt wifi, der med standard operativsystemet bare fungerer uden yderligere krumspring.

Raspberry Pi 3 har kureret hovedpinen

»Endnu vigtigere er det, at Raspberry Pi 3 ikke gør dig opmærksom på, at du benytter en computer til 35 dollar. Tidligere udgaver led under irriterende pauser og forsinkelser, selv når de skulle udføre noget så basalt som at tjekke Gmail eller håndtere dokumenter i LibreOffice. Den hovedpine er stort set borte med Raspberry Pi 3,« vurderer Brad Chacos.

Han understreger dog, at en Raspberry Pi 3 hverken kan konkurrere med en Windows-maskine eller endda en Chromebook. Til gengæld mener han ikke, at Raspberry Pi Foundations stifter Eben Upton overdrev, da han udtalte, at den nye minicomputer kunne levere en ydelsesforbedring på op imod 50-60 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Faktisk viser Chacos’ egne benchmark-test, at Raspberry Pi 3 i nogle tilfælde er op til dobbelt så hurtig som forgængeren.

»Hvis du nogensinde har haft lyst til at rode med en Raspberry Pi, eller simpelthen vil have en billig computer, medieafspiller eller fil-server, så kan Raspberry Pi 3 varmt anbefales. Den er lækker,« konkluderer Brad Chacos.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
21. april 2016 kl. 22:17

Det er helt sikkert at man kan købe små maskiner med Android eller Chrome OS på som vil kunne bruges som arbejdsplads, men jeg kan så meget mere med disse små maskiner om de hedder RasPi, Banana Pi m. fl.

Personlig er jeg ved at samle ting ind til en CNC maskine, som bliver bygget over dette her koncept. http://www.thingiverse.com/thing:724999, men så let skal det ikke være, så jeg fandt en anden måde at styre CNC maskiner nemlig med en RasPi som computeren til hele processen frem for en PC med noget Windows CNC styrings software. Her er det som jeg vil bygge mit projekt på http://wiki.protoneer.co.nz/Raspberry_Pi_CNC.

Jeg har snart købt det hele ind og så skal jeg igang med det meget 3D print.

Jeg er stadigvæk vildt imponeret hvad man kan med disse små maskiner.

4
20. april 2016 kl. 06:57

Hermed rettet... tak.

3
19. april 2016 kl. 23:15

Du er pålidelig Christian. Ikke en RasPi artikel, uden en kommentar om prisen.

:-)

2
19. april 2016 kl. 22:41

Desværre har fremkomsten af model 3 betydet at prisen på B+ er steget over 25%.

Og ingen tvivl om at performance på model 3 er væsentlig højere end på en B+, men det er ikke altid man har behov for den performance, hvorfor man sagtens kan klare sig med B+, og hvad værre er, strømforbruget på en model 3 er meget højere, hvilket kan være en ulempe, hvis man skal køre på batterier, eller ikke ønsker at brænde alt for meget varme af.

Så alting har en pris - og i det spil er det trist at (her peger jeg især på RS og Farnell) et nyt produkt udnyttes til at skrue avancen godt i vejret på de eksisterende.

1
19. april 2016 kl. 21:48

[b]Raspberry Pi 3 har kurreret hovedpinen[\b] Ja, undskyld, men det faldt i øjnene.