Stor anmeldelse: Windows 8 lukker debatten om pc'ens tidlige død

Illustration:
Windows 8 er både den bedste Windows til dato og måske det bedste tablet-styresystem. Men kombinationen af de to giver problemer, mener Version2's anmelder.

Rygterne om pc'ens død er stærkt overdrevne. Det, der ligger for døden, er ikke pc'en, men derimod den skarpe opdeling mellem pc, tablet, smartphone og andre personlige computere.

Hverken desktop-pc'en, den bærbare eller arbejdsstationen forsvinder i bytte for tablets og smartphones. I stedet vil vi komme til at bruge både en desktop-pc, tablet og smartphone i løbet af en dag, og det er meget muligt, at to af enhederne vil være den samme, men pc'en vil leve videre.

Det er også grunden til, at Windows 8 er den vigtigste udgave af Windows for Microsoft, og det er også derfor, at det er værd at se nærmere på Windows 8, selvom du i dag måske bruger Windows-pc'en mindre og iPad'en mere.

Windows 8 er nemlig Microsofts bud på fremtiden, og det er et særdeles interessant bud.

Illustration: Jesper Stein Sandal

Læs også: De 8 bedste ting i Windows 8

Læs også: De 8 værste ting i Windows 8

Først og fremmest er Windows 8 selvfølgelig stadig Windows. Der er over én milliard Windows-pc'er på verdensplan, og det tal bliver næppe meget mindre inden for de næste mange år. Selvom væksten lige nu er gået i stå, bliver der stadig solgt millioner af nye pc'er hver måned.

Læs også: Undgå musearm: Her er de smarte genveje til Windows 8

Og Windows 8 er i rollen som Windows muligvis den bedste Windows til dato. Den er det bedste fra Windows 7, men finpudset og slanket. Arbejdet under motorhjelmen er måske Windows 8's bedst skjulte hemmelighed, men Windows 8 starter hurtigere og udnytter ressourcerne bedre.

Skridtet er ikke lige så stort som fra Windows Vista eller Windows XP til Windows 7, men man kan godt mærke forskel. Hardwarekravene er heller ikke sat op, der er blot tilføjet et par nye ting til pc-producenterne, for at de kan blive certificeret som eksempelvis en ny type BIOS.

Læs også: Windows 8 får svært ved at slå Windows 7 på desktoppen

Den samme maskine, som blev solgt med Windows Vista, vil med stor sandsynlighed køre endnu bedre, hvis den bliver opgraderet til Windows 8. Det er ikke sket tidligere i Windows-historien, at en ny Windows rækker så langt tilbage i tid.

Men er det stadig relevant? Ja, så længe der skal tastes data ind i regneark, skrives rapporter, laves 3D-tegninger og kodes software, så er pc'en relevant. Og den opgave klarer Windows 8 lige så godt som forgængerne.

Det, Windows 8 imidlertid kan, som ingen af forgængerne kunne, og dét, der fik selv erfarne folk i it-branchen til at tale om pc'ens, og dermed indforstået Windows-pc'ens, død, var, at Windows var begrænset til den gammeldags pc. En kasse med en skærm, tastatur og mus, hvad enten det var som stationær eller bærbar.

Den begrænsning har Windows 8 ikke. Det er ikke kun et spørgsmål om, at Windows 8 også virker på en tablet. Windows 8 kommer samtidig med Windows Phone 8, som deler applikationer, brugerkonti, data og tjenester. Og det breder sig til Xbox-platformen og tv'et med SmartGlass.

På Version2 har vi testet Windows 8 på to tablets, hvor hardwaren er fra den forrige generation, ikke den nye hardware som udkommer her i efteråret, og oplevelsen har fuldstændig dræbt interessen for Android på tablets og fået iPad til at virke gammeldags. Microsoft har ramt helt rigtigt med den nye touch-brugerflade.

Læs også: Anmeldelse: Windows 8 - det første styresystem, der for alvor kan true Apples tablet-dominans

Det kører hurtigt, ser lækkert ud, og kravet om at følge en bestemt designæstetik virker. Lige nu er iPad et bedre valg, hvis man er til bestemte tablet-applikationer. Udvalget på Windows Store er stadig sørgeligt, men det er dér, Windows 8 har et es i ærmet.

Windows 8 på en tablet kan nemlig også køre almindelige Windows-applikationer og en fuld desktop-browser. Og man kan tage sin Windows 8-tablet med i toget og så sætte den i en docking-station på arbejdet og bruge den som en helt almindelig Windows-pc uden at gå på kompromis.

Vi har endnu ikke haft mulighed for at prøve Windows 8 på den nyeste generation af hardware, men det står klart, at der vil være tre kategorier af tablets med Windows 8: afløserne for netbooks baseret på nye Atom-processorer fra Intel og Z-serien af processorer fra AMD. Dernæst vil der være tablets, som i praksis er Ultrabooks baseret på Intels Core-serie af processorer. Endelig vil der være de lidt mere problematiske Windows RT-tablets.

Windows RT-tablets bliver ført an af Microsofts egen Surface, men denne kategori har det betydelige problem, at de ikke kan køre de gamle Windows-applikationer. Til gengæld bliver det interessant at se dem i direkte duel med mastodonten iPad.

Læs også: Danskere går forgæves efter Windows 8-tablets

Det skæmmer dog lanceringen af Windows 8 kraftigt, at ingen af hardwareproducenterne fra dag ét er klar med en rigtig tablet med Windows 8 på det danske marked. Windows 8 er netop overgangen fra, at 'en pc er en pc' til en meget bredere definition af begrebet.

Men de produkter, der kommer til Danmark inden for den første måneds tid, ligner til forveksling de gamle pc'er. Der er ingen, der har kombineret den kraftige ydelse fra rigtig pc-hardware i en enhed, som først og fremmest er en tablet, der også kan dockes med tastaturer og eksterne skærme.

Der er ingen tvivl om, at det næste års tid bliver afgørende for Windows' fremtid. Godt nok tog det tre år for Windows XP at slå Windows 98 og Windows 2000 af banen, og der gik også to år, før Windows 7 overhalede Windows XP, så man skal ikke lægge for meget i de første salgstal. Men der vil være mange især private forbrugere, som før har købt en bærbar pc, selvom de ikke havde behov for det, som frem over vil vælge en tablet. Og det er dér, Microsoft skal udkæmpe et slag om fremtidige markedsandele.

Det er dog alt sammen ligegyldigt for den enkelte Windows-bruger. Der er spørgsmålet helt enkelt: Dur Windows 8?

Svaret er uden tvivl ja, Windows 8 er bedre end Windows 7.

Men man er nødt til at være klar over, at den store overgangsfase, som Windows og den traditionelle pc befinder sig i, også betyder, at man skal vænne sig til at leve med en til tider underlig hybrid mellem ny touch-navigation og velkendt Windows-navigation. Den gode nyhed er, at man hurtigt lærer at ignorere det nye, når man arbejder på desktoppen, og tilsvarende hurtigt fortaber sig i det nye touch-univers, når man bruger en tablet.

Windows 8 kræver derfor tålmodighed. Det vinder point på at være smukt designet, men det er næppe et styresystem, som vil blive positivt modtaget af alle brugere, hvis de bliver tvunget til at skifte. Som it-afdeling vil det nok være klogt at vente, indtil brugerne har lært det at kende hjemmefra, ligesom det var tilfældet med Windows XP i sin tid.

Version2 har testet Windows 8 Developer Preview, Consumer Preview, Release Preview og RTM på HP ProBook 6360P udlånt af HP Danmark, Samsung Series 7 Slate PC udlånt af Microsoft Danmark, Dell Latitude ST udlånt af Dell Danmark samt en Lenovo Thinkpad X220i.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (49)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Benni Bennetsen

I har testet win8 på tablets, men ender med at konkludere at windows 8 er bedre end windows 7.. Hvordan ? Den sammenligning skal jo naturligvis gøres på desktop - og går også ud fra, at det er det I mener. Men hvordan I kom frem til den konklusion kan jeg kun gisne om? Blot ét argument havde hjulpet lidt..

 • 6
 • 9
#2 Jesper Hansen

Version2 har testet Windows 8 Developer Preview, Consumer Preview, Release Preview og RTM på HP ProBook 6360P udlånt af HP Danmark, Samsung Series 7 Slate PC udlånt af Microsoft Danmark, Dell Latitude ST udlånt af Dell Danmark samt en Lenovo Thinkpad X220i.

Der er 2 laptops imellem så vidt jeg kan se.

 • 7
 • 0
#4 Flemming Sørensen

Det var hvad jeg fik ud af at læse reklamen. Det ser også ud til at Windows 8's største (eneste?) kvalitet er, at det er Windows.

Jeg tvivler på at det er Microsoft der har betalt for reklamen, det må næsten være Apple og Google der er gået sammen om det.

 • 9
 • 18
#6 Jens Schumacher

Men man er nødt til at være klar over, at den store overgangsfase, som Windows og den traditionelle pc befinder sig i, også betyder, at man skal vænne sig til at leve med en til tider underlig hybrid mellem ny touch-navigation og velkendt Windows-navigation. Den gode nyhed er, at man hurtigt lærer at ignorere det nye, når man arbejder på desktoppen, og tilsvarende hurtigt fortaber sig i det nye touch-univers, når man bruger en tablet.

Va fuck? vender sig til det???? Nu har jeg virkelig gjort et forsøg. Jeg har kun kørt windows 8 på min maskine siden februar. Først developer preview så consumer preview og nu win8 rtm. Om min endelige konklusion er noget anderledes.

Man vender sig absolut ikke aldrig ever til at være tvangs indlagt til en semi retarderet tablet brugerflade og en søge oplevelse som er sat over 10 år tilbage i tiden. Det bliver værre og værre jo længere man bruger windows 8 på en desktop pc. Der går simpelt hen ikke en uge hvor jeg ikke opdager en ny elendighed som er ved at overbevise mig om at droppe MS for bestandig.

Det værste er og bliver dog søgningen i win8. Jeg vil søge på alt i min maskine på en gang og ikke konstant skulle vælge om det er det ene app, det andet app, apps listen, settings, filer, blablabla. Det kan min i øvrigt åndsvage android telefon og det har jeg kunnet på min desktop PC siden winxp med windows search 4 eller google desktop search. (og i vista og win 7 fungerede det rigtig lækkert).

Desuden er denne totalt forfejlede multi combo kaos UI ™ som MS opfundet ikke en generel udvikling for pc markedet, Microsoft er skræmte af tablets og vælger så at smadre deres desktop system ved som en hovedeløs høne at storme mod det grønnere græs. Det er IKKE en generel udvikling for PC'en. Vi ser ikke nye mac's komme med iOS elle Ubunto tvinge brugeren til klamme tablet brugerflader. Selv googles chrome os nærmer sig mere og mere et klassisk desktop OS og der er ikke skyggen af android brugerflade eller apps.

Jeg er for så vidt royalt ligeglad med om win8 fungere godt på en tablet. Hvis det gør kan MS for min skyld udgive det som windows retardo tablet edition eller hvad de nu vil kalde det. Men at forsøge at udgive det som os til en desktop pc er utilgiveligt.

Microsoft. Erkend vildsporet. Skift navnet til Vista 2.0 og kom så for helvede videre med at lave en fornuftig afløser til windows 7.

 • 27
 • 7
#7 Flemming Sørensen

Så læste du det helt forkert, for jeg hader ikke Microsoft, men reklamen fokusere så kraftigt på at Windows 8 er Windows, at alt andet går tabt. Jeg tror ikke på at Microsoft ikke har noget bedre at byde på, end bare en Windows 7 med ny brugerflade, men det går fuldstændig tabt.

Det er også altid nemt for blinde Microsoft fanboys at beskylde alle for at hade Microsoft. Jeg hader ikke Microsoft, eller deres produkter, for den sags skyld. De laver nogle gode produkter, og de laver nogle dårlige produkter. Det er fordi de laver mange forskellige produkter. I øvrigt sagde jeg ikke et eneste negativt ord om Microsoft...

 • 15
 • 4
#10 Jens Schumacher

"Jeg", skulle der vel stå. Der er masser af folk på nettet, der synes Windows 8 er langt bedre på desktoppen end Windows 7.

Artiklen skriver at "man vender sig hurtigt til det". Det gør jeg ikke altså dementerer jeg at man vender sig hurtigt til det. For det gør man ikke. Nogen gør sikkert men man gør ikke.

Alle dem jeg har snakket med som rent faktisk har brugt win8 (1 uge tæller ikke vi snakker 3-4 måneder+) har for øvrigt haft samme opfattelse som mig

Hvordan er det nu med Launchpad og Unity?

Ja hvordan er det med det? Hvor finder du tvangen i det?

Nej tak. Du kan jo blot blive på Windows 7 eller installere en af de talrige classic-shells til Windows 8.

Ja... Jeg kan også bare købe en mac eller køre linux. Det ændre intet ved at win8 er et totalt forfejlet monster flop.

 • 18
 • 8
#12 Jens Schumacher

"DU" gør ikke. Du kan ikke udtale dig generelt om at "man" ikke vænner sig til det. Det kan artiklen i øvrigt heller ikke, men det er en anden snak.

Artiklen "Man vender sig ikke til det". Mit svar. "Nej det gør MAN ikke." Jeg postulerer på ingen måde at ingen vender sig til det.

win8 er et totalt forfejlet monster flop

Ej hvordan kan du sige den slags om et dejligt produkt som win8... (se jeg kan også citere dig ude af kontekst og uden det du svarer på og lade som om du er idiot.)

Du bliver sgu nødt til at udpensle det lidt. Det er svært at tage sådan en sætning seriøst, når alle seriøse (der skriver mere end din ene linje) anmeldelser er enige om, at det er et glimrende OS og ikke i nærheden af at være et "monsterflop

ALLE anmeldelser? Nu er du vidst markant længere ude i hampen end "MAN kan ånde i vakuum" eller "MAN kan teleportere øl ned i sin mave". Det ville være fedt men er lige så usandt som at windows 8 kun får positive anmeldelser.

 • 14
 • 7
#15 Jens Schumacher

der skriver mere end din ene linje

Kan du finde nogle seriøse og dybdegående anmeldelser af Windows 8 (ikke RT, men 8), der er direkte negative og understøtter din holdning om, at det er et "totalt forfejlet monster flop" da?

hov nu modsiger du dig selv. Først skulle jeg finde anmeldelser på mere end en linie og nu skal jeg finde anmeldelser som i dit subkejtive univers kan anses som seriøse.... wtf?

Men jeg kan da godt google "windows 8 bad review" for dig. Første hit er http://www.infoworld.com/d/microsoft-windows/windows-8-review-yes-its-ba...

eller buisness insiders artikkel som har læst en række reviews og har overskriften "Actually, Not Every Review Of Windows 8 Is Horrible" :-) http://www.businessinsider.com/actually-not-every-review-of-windows-8-is...

Begge artikler er fra august men det er reviews af rtm versionen der er tale om så de er ikke mindre relevante end reviews som er skrevet idag....

 • 9
 • 6
#16 Gustav Brock

Rart at se, at nogle journalister/anmelder evner at se Windows 8 i det større perspektiv. Som den dybt frustrede Jens Schumacher, der vil have fortiden tilbage, har jeg kørt Win8 dagligt siden den først tilgængelige version over alle følgende inkl. releaseudgaven på dansk, og det fungerer bare. Hurtigt og stabilt, ikke mindst med Visual Studio. Metro-designet er et skoleeksempel på velfunderet og gennemført design. Microsoft rykker virkelig med Windows 8 (og Windows Phone 8) - og det manglede egentlig også bare med de ressourcer, de har.

 • 12
 • 7
#18 Jens Schumacher

Hurtigt og stabilt, ikke mindst med Visual Studio.

Jeg kan personligt ikke mærke forskel på visual studio 2012 uanset om det køres på win7 eller win8 så jeg har svært ved at se relevansen. (har win8@home og win7@work) Bortset fra det så ligner VS2012 visuelt noget som en vred ms designer har sat en elefant til at hoppe på i en time. Hvad sker der lige for det sære tema? al 3d feel og skygge effekter er forsvundet. (forresten kan man kun bruge det lyse tema da det indbyggede mørke tema gør baggrunden i wpf designeren sort og gør det stort set umuligt at bruge den)

Det ligner hverken resten af windows 8 eller windows 7 eller noget som helst andet jeg har set før.???

Misforstå mig ikke jeg EKSLER VS 2012 looket. Men jeg forstår bare ikke hvor helvede det kommer fra da det ikke ligner noget andet??? (Hvis det er en forsmag på "the real windows 8" eller "windows 9" eller hvad MS vælger at kalde det rigtige desktop os så er det efter min mening en meget god start)

 • 11
 • 3
#19 Jens Schumacher
 • 13
 • 3
#23 Jens Schumacher

Du mangler i øvrigt stadig at forklare hvilke kriterier du har opstillet for at komme frem til, at "win8 er et totalt forfejlet monster flop". Den slags pjat er svært at tage seriøst.

Jeg har for at være helt ærlig hverken tid eller lyst til at gennemgå de mange mange enkelte ting som de seneste 9 måneder har pisset mig af ved windows 8. Men jeg kan da godt medgive at monster flop er en overdrivelse. Om det er et flop vil salgstal og windows 9 vise. Hvis det ikke sælger og eller MS skifter retning igen i windows 9 så var det et flop. Men det er stadig min personlige mening at windows 8 på en Desktop PC er et langt ringere valg end windows 7. (jeg grubler stadig over om det måske er godt på mit media center men lige nu er det en stopklods af mange af metro brugerfladerne og apps ikke kan betjænes med fjernbetjæning elle kun keyboard. De kræver mus eller fingre og det er noget bøvl til MCE brug)

Et par hurtige eksempler på hvor jeg ikke kan lide win8 til desktop. søgning: Jeg har tidligere nævnt det. man skal vælge hvad man vil søge i konstant... fint man kan søger i apps lisen, settings, filer hvis man husker tre shortcuts men det ændre ikke ved at det er bøvlet og jeg stadig skal vælge hvis jeg vil søge i app content. Det klarer selv min telefon bedre og det er et skridt tilbage sammenligned med windows 7

settings: de er delt op i to kontrol paneler. Noget i det til tablets og resten i det "rigtige". Jammen jeg har ikke en tablet hvorfor skal jeg påduttes to brugerflader til en ting? Det decideret åndsvagt.

Charms, liste over åbne apps og andre magiske features/pixels: Der er alt for mange ting som sikkert er intuitive på tablets hvor man lige laver en swipe gesture men med musen er det magi og kræver at man ved hvor de magiske pixels sidder. Noget af det kan man arbejde sig udenom ved at lære et hav af win+? shortcuts men der er ingen visuel indikation til at finde dem... det er ren hov når jeg holder musen på den kant popper der magisk en hel ny del af brugerfladen frem. Et godt eksempel er punkt 6 på versions liste over de 8 bedste ting ved windows 8. WHAT THE FUCKING HELL... Den mest brugbare menu i hele windows 8 er gemt i et højreklik på EN magisk pixel i nederste venstre hjørne af skærmen uden nogen som helst visuel indikation af dens eksistens. Eller naaah da skal bare lige vide på forhånd at den også findes på win+x.

windows fil explorer: Nej suk nu gider jeg ikke mere og den var desuden allerede halvt knækket hvis man brugte andet en default opførslen i windows 7. Jeg kunne blive ved i timevis med småting som enten forvirret fordi de er spredt over to brugerflader, er skjult bag magiske touch gestures som ikke er intuitive med musen eller er direkte defekte når man aktivere dem begravet i gpedit eller nogle advanced settings.

Bevars windows 8 virker når jeg har pinnet alle de apps jeg bruger til task baren men det gør det bare ikke bedre end windows 7. Det er ikke en forbedring for en desktop PC at styresystemet nu virker på en tablet.

Hvad performance angår så har jeg fået omkring et sekund hurtigere boot tid og ellers ingen forskel fra windows 7 så det er ikke noget jeg vil fremhæve som positivt eller negativt. Jeg har haft mange crash og hardware problemer problemer med dev men siden RTM har det ikke været et problem så der står de også lige. En sjov ting er at RTM versionen ofte vælger at ignorere eksistensen af mit microsoft natural keyboard efter maskinen vågner fra sleep hvilket aldrig er sket i windows 7 men det er nok en eller anden usb/chipser relateret driver som driller. (jeg har byttet keyboardet med det fra arbejde og det fejler intet)

 • 10
 • 2
#29 Jens Schumacher

Tjaaa tjooo nu nævnte jeg jo faktisk ubunto.. Hvis han instalerer det ved at trykke next next next får han unity så manden har vel ret... øv...

Det er meget fint man kan hente en anden shell men der er heller ingen som forhindre mig i at smide windows classic shell på min win8 box.

Men "du kan bare skifte fra den nye shell til en shell som er win xp classic grim" er bare ikke noget specielt godt argument for at skulle opgardere fra windows 7 til winows 8 :-)

 • 5
 • 0
#30 Deleted User

Jeg har siden jeg var til BUILD i Anaheim sidste år kørt Windows 8 som nærmest primær maskine, de tidligere versioner har jeg haft en del udfordringer med men det jo slut nu og RTM versionen køre fremragende. I starten synes jeg manglen på startknappen var en kolossal frustration, men kun når jeg sidder på en labtop/desktop.

Sagen er den, at der jo er 2 versioner af Win8 i den samme version. Det er lidt kringlet at forstå, i hvert fald når jeg snakker med udviklere ift. udvikling af apps til den nye platform. Sagen er den, at Windows 8 er designet til "touch first", altså en touch skærm, og hvis man ikke har prøvet Win8 på en tablet så skal passe lidt på med at fare i kridthuset for hurtigt. For den nye verden i Windows giver bedst mening når man navigere i den med en finger eller 5 :)

Husk at historien med Windows 8 er at Microsoft forsøger, tror og satser stort på at man som forbruger altid har brug for en computer til nogen af de opgaver som man bruger....en computer til. I den henseende kan man spørge sig selv om hvor mange gange man har redigeret billeder eller skrevet en længere e-mail på sin iPad eller anden tablet platform, uden man syntes det går lidt for langsomt.

Størstedelen af tabletforbrugere i dag bruger deres tablet device til underholdning, spil, som avis eller bog. Hvis det er derfor man har brugt penge på sin tablet og synes det fungere så er det jo mega fedt men hvorfor ikke tilføje et rigtigt "pc operativ system" (ja, bare kom med joken) nedenunder så man har det bedste fra begge verdener ?

Jeg er i dag super glad for min Win8 maskine, især da jeg lærte alle genvejstasterne blev jeg lykkelig!

http://blogs.msdn.com/b/santhoshonline/archive/2012/08/05/windows8-deskt...

Mvh. http://danielfrost.dk

 • 3
 • 1
#32 Jesper Poulsen

Vi snakkede ikke linux-distroer, men Ubuntu. Og Ubuntu kommer med Unity som default,

Ja, Ubuntu gør. Xubuntu kommer med XFCE som standard og der er ingen Unity. Xubuntu kan køre de samme applikationer som Ubuntu og Kubuntu. Så i princippet er der ikke 'tablet-optimeret GUI'-tvang under Ubuntu. Alligevel har jeg skrottet distroen.

Der er for meget "beta" over Ubuntu-familien. Jeg vil have en distro hvor der er release når ting virker i stedet for en hvor der er release inden april eller oktober udløber.

 • 1
 • 3
#36 Jesper Lund Stocholm Blogger

Det er Ubuntu/Unity også. Det er bare synd, at man nedgraderer Desktop-folk for at kunne tækkes Tablet-folket.

Er den virkeligt? Når jeg fyrer min ubuntu op, så har jeg aldrig tænkt over, at den skulle være specielt touch-venlig ... eller muse-uvenlig ? Generelt synes brugerfladen i ubuntu at være lidt klyttet, men jeg har altid afskrevet det med reelle designfejl og ikke at man har valgt en "touch-first" strategi.

http://www.ubuntu.com/ubuntu/whats-new

 • 2
 • 2
#37 Jens Schumacher

Sagen er den, at Windows 8 er designet til "touch first", altså en touch skærm, og hvis man ikke har prøvet Win8 på en tablet så skal passe lidt på med at fare i kridthuset for hurtigt.

JA det er netop sagen. Det rager mig en høstblomst at microsoft gerne vil sælge tablets eller hvor fantastisk det er på tablets. Mine børn bruger tablets til andry birds og jeg trjekker af og til mail eller surfer lidt i sofaen og derfor skal desktop oplevelsen så forringes???

"Ej det er fed på tablets" er ikke og bliver aldrig et argument for at opgardere til windows 8 på en PC eller for at det er et godt desktop OS. (som sagt er min oplevelse at det er ringere end windows 7 på en PC)

Regner jeg sammen så bruger jeg altså 90+% af min computer tid på pc@work eller pc@home som har mus og tastatur.

Helt ærlig hvor mange tablets regner MS med at sælge og hvor meget kan de tage for en windows RT licens når konkurenten hedder android og koster gratis i licens. Jeg kan ikke se det blive en stor komerciel succes når de skider på dem som bruger mus og keyboard (alle som har en pc og alle virksomheder) og jeg kan da høre på vores IT afdeling at de forventer at springe windows 8 over ligsom med Vista.

 • 6
 • 0
#38 Mads Sørensen

Jeg har også selv kørt Windows 8 i snart 1½ år nu og min mening er også at det er klart det bedste OS til dato.

Men det er sgu sjovt at se her på kommentarene, at det virkelig er religion's krigen der er gang i, fuldstændig som når Mac lancere en ny iPad, iPhone eller lignende.

Folk bliver sjældent enig, men under alle omstændigheder så skal der nok være plads til både Microsoft, Appel, Linux osv.

Det jeg tror der bliver interessant er om touch kan vinde frem på dektop markedet og om Windows 8 vil øge mængden af VDI miljøer med en afart af BYOD rundt omkring i virksomhederne.

Vi må se, men her fra skal der lyde en stor klapsalve til Microsoft :-)

 • 4
 • 4
#39 Jesper Lund Stocholm Blogger

Mine børn bruger tablets til andry birds og jeg trjekker af og til mail eller surfer lidt i sofaen og derfor skal desktop oplevelsen så forringes???

Nu har jeg ikke prøvet Win8 og kan derfor ikke udtale mig om det konkret, men jeg prøvede for noget tid siden en stationær Windows-maskine (desktop) med en touch-skærm, og det var noget af en øjenåbner for mig, hvor lækkert det kan fungere, når man kombinerer tastatur og touch. Jeg havde umiddelbart inden siddet og bandet over en præsentation jeg skulle lave (i PowerPoint) - det er virkeligt én af de ting jeg afskyr allermest pga det intensive musearbejde det indebærer. Men da jeg prøvede det det samme igen, hvor jeg kunne bruge både tastatur og touch, så var det en helt anden og "friktionsløs" proces.

Min pointe er, at det er muligt at du har ret i din kritik, hvis "desktop" er det samme som "ikke-touch", men jeg tror ikke, at det varer særligt længe før ganske almindelige bærbare og skærme blive touch-enablede, og så tror jeg, at Win8-designet på desktoppen vil komme til sin ret.

 • 2
 • 4
#41 Jens Schumacher

Min pointe er, at det er muligt at du har ret i din kritik, hvis "desktop" er det samme som "ikke-touch", men jeg tror ikke, at det varer særligt længe før ganske almindelige bærbare og skærme blive touch-enablede, og så tror jeg, at Win8-designet på desktoppen vil komme til sin ret.

Hmmm.

 1. Bærbar != desktop.

 2. Umiddelbart slår jeg på folk som sætter fedte fingre på min desktop skærm og strækker jeg armen helt lige nu er den ca 1-2 cm uden for rækkevide...

 3. Jeg kan ikke se at en bærbar (som jeg så ikke kan docke fordi min desktop skærm ikke har touch og er for langt væk) skulle give mig en forbedret arbejds stilling eller bruger oplevelse.

 • 7
 • 1
#42 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hmmm.

Bærbar != desktop.

Det er jeg klar over - og det sagde jeg vist heller ikke, men hvad mener du?

Umiddelbart slår jeg på folk som sætter fedte fingre på min desktop skærm

Gør du også det på din tablet?

Min pointe er, at jeg tror, at tingene vil ændre sig markant, når touch bliver udbredt på andet end tablets.

Jeg kan ikke se at en bærbar (som jeg så ikke kan docke fordi min desktop skærm ikke har touch og er for langt væk) skulle give mig en forbedret arbejds stilling eller bruger oplevelse.

Men det skyldes jo så, at din desktop skærm pt. ikke understøtter touch.

 • 1
 • 5
#43 Jens Schumacher

Det er jeg klar over - og det sagde jeg vist heller ikke, men hvad mener du?

Nej sorry... jeg læste forkert. Har bare ikke selv set det i stationære endnu.

Gør du også det på din tablet?

Min pointe er, at jeg tror, at tingene vil ændre sig markant, når touch bliver udbredt på andet end tablets.

Det klipler i mig men jeg har dog opdaget at det ikke er socialt acceptabelt :-)

Men det skyldes jo så, at din desktop skærm pt. ikke understøtter touch.

Ingen relevans da jeg hverken kan eller vil nå min desktop skærm.

Jeg køber simpelt hen ikke den med stationære skærme med touch... Som jeg skrev er dem jeg sidder ved nu uden for rækkevidde og jeg kan simpelt hen ikke gennemskue en brugbar arbejds stillling hvis jeg skal betjæne 2x 27" skærm med fingrene. Så skal jeg ha teleskop arme eller noget i den stil.

Desuden er metro egnet til netop tablets. Det er ikke egnet til min pc hvor jeg vil ha visual studio på den ene skærm debug /browser på den anden og så lidt random word og excel dokumenter til at svæve hist og her... Det forstyrer at jeg med jævne mellemrum tvinges forbi en tablet brugerflade og det kan jeg ikke se det positive i.

 • 7
 • 1
#44 Jesper Lund Stocholm Blogger

Det klipler i mig men jeg har dog opdaget at det ikke er socialt acceptabelt :-) Men jeg køber simpelt hen ikke den med stationære skærme med touch... Som jeg skrev er dem jeg sidder ved nu uden for rækkevidde og jeg kan simpelt hen ikke gennemskue en brugbar arbejds stillling hvis jeg skal betjæne 2x 27" skærm med fingrene. Så skal jeg ha teleskop arme eller noget i den stil.

Ja, vi kan jo kun gisne om fremtiden. Jeg personligt tror bestemt meget på en kombi af touch og tastatur. For sjov har jeg lige prøvet at "lege" at min skærm (den er nok ikke 27" men dog ganske stor) var touch-enabled, og det giver bare meget mere mening at trykke på "svar" på skærmen med fingeren end at have fat i musen først. Det virker også relativt intuitivt at "swipe" på skærmen for at bladre ... igen uden at skulle have fat i musen først. HVis jeg skal markere noget tekst, så giver det også fin mening at lave et "langt klik" på teksten og trække fingeren til det ønskede er markeret (som på iOS) ... end at skulle have fat i musen og gøre det. Når jeg sidder og skriver og skal se, hvad du sagde længere oppe, så er det nemmere for mig at trække op og ned med fingrene på skærmen end at skulle have fat i musen først.

Husk på, at musen jo nok er det mest non-intuitive redskab mennesket nogensinde har frembragt ... vi har bare alle lært at bruge den og vænnet os til den. Min påstand er, at når vi begynder at kunne bruge fingrene til det musen ellers gør, så kommer vi lynhurtigt tilbage til "verden før computermus", da denne ligger langt tættere på den menneskelige natur og ergonomi end en mus.

 • 1
 • 4
#46 s_ mejlhede

Har haft, og brugt en touch skærm på desktop, en uge. Så røg den retur, inden jeg fik ødelagt mine arme.

Hvis man mener at museskade er et problem, så prøv at holde din arme lige ud, løftet over skærmen 1 eller 2 minutter. Så skal du heller ikke have touch.

Touch skærme egner sig ikke til desktop, ifølge min mening, og jeg er hvis den eneste her som har prøvet at have en hjemme og bruge den.

Min samlever synes også den var fed, især til WOW, når man bare kunne markere personer, eller vælge våben osv. på skræm. Men også kun i 10 min, så var hun ødelagt i armene, og desuden var det også for langsomt i forhold til mus og tastatur.

Men som stuebord, på køleskab, i telefoner og bærbare/tablet, der køre det bare.

Men glæder mig til at få installeret WIN8, på en af mine PC-er og prøve det, det bliver nok på en bærbar.

 • 1
 • 0
#47 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hvis man mener at museskade er et problem, så prøv at holde din arme lige ud, løftet over skærmen 1 eller 2 minutter. Så skal du heller ikke have touch.

Men det var jo heller ikke, hvad jeg havde fortalt jeg oplevede - altså at man skulle sidde og have armene svævende ud fra kroppen konstant. Jeg skrev netop, at en kombination af touch og tastatur virker super godt på mig. Touch er godt til nogle ting - tastatur/mus til noget andet. Jeg ville også blive sindsyg, hvis jeg ikke havde et tastatur og kun måtte bruge touch.

 • 1
 • 3
#48 Jens Schumacher

Men det var jo heller ikke, hvad jeg havde fortalt jeg oplevede - altså at man skulle sidde og have armene svævende ud fra kroppen konstant. Jeg skrev netop, at en kombination af touch og tastatur virker super godt på mig. Touch er godt til nogle ting - tastatur/mus til noget andet. Jeg ville også blive sindsyg, hvis jeg ikke havde et tastatur og kun måtte bruge touch.

Lad os antage at jeg får en touch skærm eller måtte eller noget. Hvordan forbedre metro/windows 8 så oplevelsen i forhold til windows 7? Fingre + desktop programmer = samme som win7 = træls og ubrugeligt. Fingre + metro programmer = full screen på 27" = ubrugeligt.

Det er da uendeligt tydeligt at metro er designet til tablets med små skærme hvor du kører og arbejder med en ting af gangen. Det er da totalt håbløst kun at køre et program af gangen på en stor skærm. Den der split screen funktion fungerer ikke en skid til at arbejde fornuftigt i to programmer. (desuden er to programmer lige så ynkeligt som et)

Jeg har seriøst ikke før hørt folk forsøge at argumentere for at metro var beregnet til PC'en... Det vildeste jeg har hørt er ting som anmeldelsen her hvor det postuleres at det ikke kommer slemt i vejen når man har vænnet sig til det.

 • 4
 • 1
#50 Jens Schumacher

Må jeg lige gøre d'herrer opmærksomme på dette lille, men meget nyttige hjæpeprogram til Win8...

http://www.stardock.com/products/start8/

Den er meget fin og alternative shells har været nævnt. Men jeg vil mene at den er et argument imod at købe windows 8. Hvorfor skal jeg betale penge for at opgardere til en ny windows version med ny brugerflade for så at udskifte brugerfladen så den ligner det system der var på maskinen før? Hvad har jeg så fået for mine penge?

Men det er et fint program og meget relevant hvis man skulle være su uheldig at få windows 8 præ instaleret på sin pc.

 • 5
 • 1
#51 Brian Mathiasen

Min fremtid bliver nok noget XFCE - findes der Compiz-support til det?

Compiz fungerer fortrinligt som WM til xfce. Installer og konfigurer det som du ellers ville, fjern xfwm4 fra startup applications og prop compiz ind i stedet.

Det setup har tidligere fungeret for mig i lang tid, men er dog imidlertid gået over til at bruge XMonad med en gnome-settings-daemon i baggrunden, kupfer til at tilgå programmer, og så ellers intet andet. Jeg føler at jeg har fået en endnu mere funktionel desktop end hvad jeg har kunnet få med andre setups.

 • 2
 • 0
#52 Mark Gjøl

det giver bare meget mere mening at trykke på "svar" på skærmen med fingeren end at have fat i musen først.

Det har du nok ret i, det er mere intuitivt at trykke... Men for de fleste gælder det nok, at musen ligger noget tættere på dig, end skærmen gør. Hvilket især bliver åbenlyst når:

Det virker også relativt intuitivt at "swipe" på skærmen for at bladre ... igen uden at skulle have fat i musen først. HVis jeg skal markere noget tekst, så giver det også fin mening at lave et "langt klik" på teksten og trække fingeren til det ønskede er markeret (som på iOS) ... end at skulle have fat i musen og gøre det. Når jeg sidder og skriver og skal se, hvad du sagde længere oppe, så er det nemmere for mig at trække op og ned med fingrene på skærmen end at skulle have fat i musen først.

Det er nok intuitivt at swipe, men det er noget hurtigere lige at føre fingeren ned på page down. Det er langt hurtigere og mere præcist at markere noget med musen - jeg hader at markere ting på både Android og Ios. Det er langsomt og bøvlet og halvdelen af gangene skal jeg prøve igen fordi jeg alligevel ramte et bogstav forkert.

Jeg tror at der er mange ting der virker naturlige og intuitive fordi det er smart. Nu. Men i det lange løb handler det ikke om hvad der virker smart lige nu, men om hvad der er hurtigt og i sidste ende mindst irriterende. Og der vil en touch skærm nok virke fint, når man skal vise noget for nogen, eller på anden vis er ude af sin normale arbejdsstilling. Men når man sidder foran computeren med hænderne på keyboardet, så er det altså ikke smartere at skifte side ved at trykke på skærmen.

Jeg har en Asus Transformer med keyboard, og der trykker jeg da også på skærmen. Men jeg tror det er en kombination af at skærmen er ret lille - så jeg sidder tæt på den, og at jeg i den grad hader touchpad-interfacet. Hvis jeg sidder foran min stationære (eller på arbejde: Dockede laptop) ved et fuldt keyboard og en mus, så tror jeg ikke at en touch skærm kan gøre mit arbejde meget hurtigere...

 • 1
 • 0
#53 Kim Østergaard Christiansen

Microsoft kommer til at brænde nallerne på alt den "godwill" de forventer at forbrugerne giver dem. Folk, altså dem som ikke er IT-Nørder, kan sguda ikke finde hoved eller numse i windows 8. Så er det desktop, så er det tablet os og frem og tilbage. De har også formået at forsætte deres legendarisk "Redmond click", hvor alting lige kræver et click mere for at komme i gang. I den uge hvor Win8 overlevede på min kones computer, var der ikke andet end forvirring at finde hos hende. Jeg havde endda virkelig gjort mit for at det skulle være godt. 22" touchskærm placeret perfekt så den kunne "arbejdes" på. Men hun var ved at drukne i clicks og swipes for at komme frem og tilbage i systemet. Selv browsing på nettet med IE10 er da helt håbløst med alle de swipes.

Jeg tog konsekvensen og byggede mig en Hackintosh, købte Snow Leopard og opgraderede den til Mountain Lion igennem App store og jeg har aldrig kigget tilbage efter da. Mountain Lion industriens pt. mest gennemtænkt O/S og hvis man sætter det sammen med en Apple Magic Trackpad, ja... så for man en rigtig brugbar og gennemtænkt desktop oplevelse. En oplevelse som MS burde have forsøgt at eftergøre med Windows 8 til desktops.

 • 3
 • 2
#54 Helge Svendsen

Er den virkeligt? Når jeg fyrer min ubuntu op, så har jeg aldrig tænkt over, at den skulle være specielt touch-venlig ... eller muse-uvenlig ?

Må sige jeg heller ikke bryder mig om Unity. Hvorfor skal den launch bar sidde i venstre side af skærmen længst til højre ...

Jeg synes at Unity er rimelig ubehjælpsomt, når man har flere skærme.

Jeg bruger til daglig Gnome-shell på min arbejds laptop, og på min bette desktop derhjemme er der XUbuntu.

 • 1
 • 0
#56 Kim Hynek

Jeg har testet diverse versioner siden en gang sidste år. Jeg forstår simpelthen ikke formålet med sådan en brugergrænseflade til en stationær pc. Det er muligt den kører hurtigere end tidligere versioner, men det gør ikke brugergrænsefladen vellykket. Hvad skal jeg med de store "ikoner" på min skærm? Det er en pc, hvilket gør det decideret irriterende at arbejde med. Om jeg så havde touchskærm til den, ville jeg ikke sidde og rode rundt på skærmen med hånden, i hvert fald uhyre sjældent. For det ville ikke være nogen synderlig behagelig eller effektiv måde at arbejde på. På pc'en gør jeg bl.a. brug musens præcision, hvilken værdi gør det platforms ensartede interface for det. Ydermere, efter et årti med "Start" knappen, er den nu ubrugelig. Nu har alle vendet sig til at kunne tilgå alt herigennem, for nu i stedet at skulle bladre frem og tilbage på en kummerlig startskærm. Ok, det kan lade sig gøre af finde frem til det man skal konfigurere, men hvorfor i det mindste ikke kombinere de to interfaces? Jeg tror MS har begået en gevaldig brøler, med et fælles interface til forskellige platforme. Platformene er netop forskellige, og det bør brugergrænsefladen også være. Jeg kan sagtens forstå tanken med at apps, skal være tilgængelige på tværs af platformene, men det er da ikke ensbetydende med at hele brugergrænsefladen skal være ens. Endvidere har en af MS fordele været genkendeligheden for mange brugere, således de nemt og intuitivt kunne gå i gang. Nu hvor hvor det hele er lavet om, er tiden måske inde til at prøve noget nyt. Det skal jeg i hvert fald, kombineret med hvad jeg ellers har, på det mere end glimrende windows 7.

 • 4
 • 1
#57 Michael Mortensen

Tja, nu har jeg selv brugt Windows siden '95 versionen og må erkende at Microsoft virkeligt har skudt papegøjen denne her gang. Ja, det kræver tilvænning for os "garvede" Windows brugere .. men nu har jeg brugt 8'eren siden August og er særdeles tilfreds.

Ja, det var da lidt irriterende i starten .. men et par døgn efter så virker 7'eren og bagud "old school".

 • 2
 • 6
#58 Henrik Mikael Kristensen

Hvordan er det nu med Launchpad og Unity?

Jeg kender ikke Unity, men Launchpad er et separat program der sidder i dock'en og starter først, når du klikker på det. Riv det ud af dock'en, og du ser det ikke mere. Det er lavet for at iPhone brugere har nemmere ved at bruge deres første Mac.

Nu har jeg også brugt Win8 lidt, og jeg vil sige det største problem er konsistens og discoverability. Det er svært at opdage features, blot ved at bruge Win8, og Metro virker helt og aldeles påklistret, især når det lægger sig som overlays på desktoppen.

Når jeg viser Win8 frem til almindelige brugere er reaktionen blot forvirring, og et stærkt ønske om at undgå at bruge Win8. Derudover er Metro programmer alt for svage og simple til desktop brug.

Det skal dog siges, at det er rart at se brugerfladen i desktoppen er renere og simplere at kigge på, selvom Windows' svagheder er lige så meget til stede som de altid har været.

Metro kunne have været bedre med nogle meget simple forbedringer, f.eks. et synligt søgefelt direkte i startbilledet, og en lettere måde at tilgå søgning på fra desktoppen uden man skal lære tastaturgenveje.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere