Anmeldelse: Samsungs trådløse skærm kan erstatte docking-stationen

Hvis din bærbare pc ikke kan sættes i en dockingstation, så kan en enkel løsning kan være Samsungs nye trådløse skærme. Version2 har prøvet 27 tommer-udgaven.

Det er ikke alle bærbare pc'er, der kan fås med en docking-station, men det behøver ikke betyde, at du skal sætte stik i til både mus, tastatur, skærm og netværk hver morgen.

Samsung lancerede i løbet af sommeren to nye skærme, som har en indbygget trådløs hub. Den kan i praksis erstatte morgen-stik-ritualet. Man skal blot i stedet indsætte en lille USB-sender i pc'en.

Version2 har haft Samsungs Syncmaster Central Station 27" CA750 på prøve og brugt den som erstatning for en dockingstation til en bærbar pc.

Galleri: Samsungs 27 tommer skærm med trådløs dockingstation

Den første ting, man skal være opmærksom på, er, at det er nødvendigt at installere den medfølgende software fra Samsung, hvis man vil udnytte den indbyggede trådløse hub, som Samsung kalder den.

Uden softwaren kan man ikke få overført billede, lyd, USB-forbindelser og netværk via den trådløse forbindelse. Når softwaren er installeret, skal man sætte skærmen til at automatisk at finde trådløse forbindelser.

Det er lidt svært at navigere rundt i skærmens menu via de berøringsfølsomme knapper på skærmens fod, hvor det også kan være vanskeligt at gennemskue, hvad der gemmer sig bag menupunkterne.

Skal først logge ind, før der er forbindelse

Men når man har installeret softwaren på pc'en, indsat USB-senderen i pc'en og sat skærmen i trådløs tilstand, så får man mulighed for at vælge at tilslutte den skærm, pc'en har detekteret. Det er kun nødvendigt første gang, man tilslutter skærmen til pc'en. Efter den første gang sker det automatisk.

Der er dog det lille men, at skærmen først bliver tilsluttet, efter man er logget ind på pc'en. Man skal altså logge på pc'en først, hvorefter USB-forbindelsen til skærmen bliver oprettet.

Når først alt er sat op, bliver alt, man tilslutter til skærmen, også forbundet til pc'en. I skærmens fod finder man således flere USB-indgange udover HDMI og VGA-indgange.

Det er nemlig ikke kun skærmbilledet, der kan overføres trådløst. Samsungs software etablerer en USB-forbindelse, så man eksempelvis kan tilslutte et USB-lagermedie til skærmen, som dukker op på pc'en, nøjagtigt som hvis man havde sat det direkte i pc'en.

Det kan udnyttes til at få skærmen til at fungere som en komplet dockingstation ved at tilslutte mus og tastatur til skærmen via USB.

I mange tilfælde vil man med en bærbar pc kunne bruge virksomhedens trådløse netværk, men Samsung har også bygget en Ethernet-port ind i skærmen. Man kan således slutte pc'en til det kablede netværk via den trådløse forbindelse mellem pc'en og skærmen.

Hvis man ikke ønsker, at dataene skal overføres trådløst, så giver Samsung også mulighed for, at man kan erstatte den trådløse forbindelse med et enkelt USB-kabel mellem pc'en og skærmen.

Komprimerer skærmbilledet

I Version2's test af skærmen fungerede den trådløse forbindelse upåklageligt til både video, lyd og netværk. I enkelte tilfælde kunne man ane svage artefakter, som antyder, at der sker en komprimering af skærmbilledet, men hverken framerate eller farvekvalitet gav nogen problemer ved almindelig kontorbrug.

Den eneste væsentlige ulempe var det, at man skulle logge på pc'en, før den trådløse forbindelse blev etableret. Det kan måske give lidt ekstra besvær alt efter sikkerhedspolitikken på det kablede netværk, fordi netværksforbindelse også først bliver etableret, efter man er logget på.

Prisen for den 27 tommer model, Version2 testede, ligger på lige omkring 4.000 inklusive moms. Det er ikke en urimelig pris for både en udmærket 27 tommer skærm og en dockingstation.

Med en ægte dockingstation får man dog ofte mulighed for at benytte ældre typer porte som PS/2, parallel- og serielport.

Selve skærmen er med LED-baggrundsbelysning, og den er også forholdsvis tynd. Den kan dog kun justeres ganske begrænset i højden, og foden kan virke en anelse massiv. Den store fod skal sikre balancen, og der er da også meget lidt tendens til søgang, medmindre man rykker kraftigt i skrivebordet.

Det er dog lidt overraskende, at Samsung ikke har fået plads til strømforsyningen i selve den store fod. I stedet får man en ekstern strømforsyning med.

Samsungs trådløse skærm kan bruges i to scenarier: Som erstatning for en dockingstation eller for at slippe for at trække kabler. Umiddelbart er det dog det første scenarie, der virker bedst, for forsinkelsen fra, at man skal logge ind, før man får forbindelse, gør det svært at slippe helt for kablerne.

Det kan dog virke fint til privat brug, hvis man eksempelvis vælger at lade systemet logge dig på automatisk.

Som erstatning for en dockingstation er den eneste væsentlige ulempe nok, at den lille USB-sender let kan forsvinde i rodet på skrivebordet, hvis man ikke lader den sidde i pc'en.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Jesper Hedemann

Det er da godt nok smart...

Jeg havde faktisk tænk på og få en større skærm hjem til når jeg sad med min bærbar, ved skrivebordet, men jeg kunne så ikke lige se hvordan jeg skulle få plads til det. (meget lille skrivebord)

 • 0
 • 1
#3 Søren Louv

Lækkert! Så mangler vi bare trådløs strøm som standard i alle bærbare.

Jeg står selv og overvejer at købe en 27" skærm, men har mine betænkeligheder. Jeg formoder, at mine behov er lig andres herinde, i og med skærmen primært vil blive fyldt med browservinduer og kodeliner.

Er der nogen udviklere, der har erfaringer med skærme af denne størrelse?

 • 1
 • 0
#4 Anders Poulsen

Jeg har selv i en periode brugt en 27" LG med en opløsning på kun 1920x1080. Den var virkelig lækker, fordi man slipper for spændingshovepine når alting er tilpas stort. Jeg synes bestemt ikke 27 er for stort til kontorbrug. Har prøvet at bruge 42" skærmen hjemme. Den er helt klart for stor...

 • 0
 • 0
#5 Tore Green

Så mangler vi bare at de bruger teknologien i store skærme til brug i mødelokaler så man nemt lige kan dele noget.

Melder historien noget om sikkerhed, f.x. kryptering? Eller kan skærmen "aflyttes"?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere