Anmeldelse: Samsung Galaxy S har lækker skærm ? men farer vild

Samsungs Android-flagskib, Galaxy S, har problemer med GPS'en, men er især i kraft af den imponerende skærm en kandidat til at vippe HTC Desire af tronen som bedste Android-mobil.

Anmeldelse: Samsung gør et godt forsøg på at vippe forårets topmodel blandt Android-mobiltelefonerne af tronen med Samsung Galaxy S. Telefonen, som designmæssigt let kan forvekles med Apples iPhone, har imidlertid en fejl, som indtil videre betyder, at interesserede købere bør vente og se.

Når man investerer i en smartphone i denne prisklasse, omkring 4.500 kroner inklusive moms, så skal den være mere end bare en telefon. Den skal også være en mobil e-mailklient, en musikafspiller, en mobil webbrowser, et lommekamera, en spillemaskine og en GPS.

Men på det sidste punkt har Samsung Galaxy S et stort problem. Lige nu fungerer GPS-enheden ikke for en stor del af brugerne. Vi har testet GPS'en i to modeller af Galaxy S, og i begge tilfælde var telefonen ude af stand til at låse fast på de GPS-satellitter, som var synlige, når vi testede med programmet GPS Test.

Det resulterer i, at telefonen ikke kan fastslå en præcis position ved hjælp af GPS, men må bruge mobilnetværk og trådløse lokalnetværk til en omtrentlig stedbestemmelse. Det er imidlertid hverken hurtigt nok eller præcist nok til at kunne bruges til at navigere efter i en bil.

Hvis man bruger telefonen som motionscomputer på en løbetur, så vil man også opleve, hvordan éns position springer tilfældigt rundt på grund af den upræcise position. Det gav i Version2's test en rute, som ved hjælp af GPS og programmet Endomondo blev målt til at være 50 procent længere, end den reelt var. Samtidig blev den maksimale løbehastighed beregnet til 90 kilometer i timen, fordi positionerne sprang rundt.

Det er et problem, som er blevet diskuteret de sidste mange uger siden lanceringen af Galaxy S, og det ser især ud til at være et problem med den variant af telefonen, som er lanceret på det europæiske marked.

Samsungs nordiske support oplyser til Version2, at Samsung vil frigive en firmware-opdatering i løbet af enten august eller september, som skulle løse problemet. Det vil i så fald formentligt ske i forbindelse med opdateringen til version 2.2 af Android. Indtil da må vi desværre konstatere, at Galaxy S ikke har en GPS, som virker.

Markedets flotteste skærm

Samsung er verdens største producent af paneler til skærme, og de har åbenbart gemt nogle af godterne til firmaets egne modeller. Galaxy S har en Super Amoled-skærm, og den er umiddelbart den kønneste skærm på en mobiltelefon lige nu. Den er i hvert fald en mere end værdig udfordrer til Apples iPhone 4.

Det første, der springer i øjnene, når man får Galaxy S i hånden er netop skærmen, som har fremragende klare farver, uovertruffen kontrast og en opløsning på 800 gangen 480 pixel, der får applikationer og fotos til at fremstå smukt på den fire tommer store skærm.

Processoren er en 1,0 gigahertz ARM cortex-processor, og telefonen har otte gigabyte indbygget hukommelse. Men den kan stadig til tider føles lidt sløv, når man har kørt visse applikationer. Ligesom med flere andre smartphones er det derfor desværre nødvendigt at genstarte telefonen en gang om ugen eller bruge applikationer, der kan dræbe unødvendige processer, som ikke er blevet afsluttet korrekt.

Mobilt hotspot uden Froyo

Samsung Galaxy S har endnu ikke fået en opdatering til den nyeste version af Android-styresystemet. Android findes nu i version 2.2, der også har kodenavnet Froyo. HTC opdaterede i begyndelsen af august Desire til Froyo, men Galaxy S-ejere må formentligt vente til september.

Telefonen indeholder dog allerede én af de funktioner, som er blevet fremhævet mest i Froyo, nemlig muligheden for at bruge Galaxy S som Wifi-hotspot. Ved at slå funktionen Mobilt AP til, så kan man eksempelvis forbinde sin bærbare pc til telefonens mobile bredbåndsforbindelse via trådløst netværk i stedet for et USB-kabel. Og det er på den måde også muligt for flere brugere at dele den samme forbindelse.

I praksis kræver det dog, at man er et sted med god 3G-dækning. Vi testede med blot en Edge-forbindelse, som viste sig at være ubrugelig til at indlæse en fuld hjemmeside. Manglende 3G-dækning er et generelt problem på især flere togstrækninger, og der er dedikerede applikationer til webtjenester som Facebook en god hjælp, fordi man slipper for at hente de komplette hjemmesider.

God integration af kalendere

Samsung har udvidet Android med en række af selskabets egne applikationer. Det gør producenter som Sony-Ericsson og HTC også, og ligesom hos konkurrenterne har Samsung lagt væk på sociale netværksfunktioner.

Men kalenderapplikationer skiller sig ud, fordi den automatisk integrerer aftaler fra en Exchange Server med Google Calendar, Facebook og naturligvis telefonens egen kalender. Tilsvarende kan man også oprette aftaler i de forskellige kalendere direkte fra telefonen. Det fungerer rigtig godt til at koordinere balancen mellem både private og arbejdsrelaterede aftaler.

De medfølgende hovedtelefoner, som er af øreproptypen, er faktisk slet ikke ringe, selvom de naturligvis primært er inkluderet i pakken for at opfylde kravet om, at telefonen skal kunne betjenes i håndfri tilstand. Men de fungerer ganske udmærket til at afspille musik.

Til ægte håndfri betjening er det dog mest praktisk med et Bluetooth-headset. Vi testede med en billig model fra Jabra og havde ingen problemer med parring, og forbindelsen var god, også selvom telefonen var lidt uden for rækkevidde.

Fleksibelt kamera uden blitz
Kameraet med fem megapixel i telefonen virker ved første øjekast rigtig lovende. Der er mulighed for at optage i 720p HD-kvalitet, og til foto er der mange indstillinger. Faktisk flere end man finder på mange kompakte lommekameraer.

Men i sidste ende er det et mobilkamera. Det betyder, at lyset skal gennem en linse, der er på størrelse med et knappenålshoved, og de fem megapixel er faktisk lidt spild under mange lysforhold. Muligheden for at fokusere på bestemte dele af motivet er også mest en illusion, for i praksis bliver billederne ikke så knivskarpe, som man kunne forvente af et kamera med den opløsning.

Samtidig er der ingen indbygget blitz. Det er for så vidt rimeligt nok, da blitzen i de fleste mobiltelefoner resulterer i billeder af dårlig kvalitet, men det betyder også, at man ind i mellem skal eksperimentere lidt med indstillingerne for kameraet. Især hvis man skal tage billeder under vanskelige lysforhold.

Samsung har dets egen software kaldet Kies, som bruges til at administrere telefonen. Man skal dog selv ind på Samsungs supportside for at finde programmet, og det fylder 140 megabyte, hvilket virker lidt i overkanten i forhold til, at det sådan set ikke indeholder noget, som ikke allerede findes i Windows. Til gengæld er det hele samlet i Kies.

Lækker telefon plages af GPS-problem

Galaxy S er en lækker mobiltelefon. Den er trods sin store størrelse let, fordi den er lavet af plastik, men det enkle design betyder, at den ikke ser billig ud. Imidlertid ligner den en iPhone, og det er nok ikke alle, som er på udkig efter en Android-telefon, som er vilde med den forveksling.

Indmaden ligger helt i top med, hvad man kan kræve af en model i det prislag lige nu, men man savner nu alligevel lidt den indbyggede blitz til kameraet til de hurtige indendørs snapshots. Skærmen er telefonens største styrke, og den fungerer både til at læse e-bøger og til at tjekke togtider i solskin udendørs. Det er skærmen, der kan få HTC Desire og selv iPhone-ejere til at blive lidt misundelige.

Samsung har gjort et rigtig godt arbejde med tilpasningen af Android. Det ser godt ud og er nemt at finde rundt i. Man skal dog være indstillet på selv at konfigurere telefonen, da der ikke er en decideret guide til det, sådan som man finder det på flere andre telefoner.

Lige nu plages Galaxy S af problemet med GPS'en. Den virker simpelthen ikke. Forhåbentligt kan det løses med firmwaren, hvis problemet ligger i softwaren, men hvis det er GPS-chippen, som er defekt, så kan det blive en pinlig og dyr affære for Samsung. Derfor bør Samsung få den nye firmware ud så hurtigt som muligt, for indtil da er det svært at give telefonen en god anbefaling.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Klavs Klavsen

Det er vist en forvirring der.

Jeg kan se her: http://www.samsung.com/uk/consumer/detail/productPreviewRead.do?model_cd...

At de ganske vist angiver det som 8GB nand memory - men det er jo bare svarende til et SSD drev (uden drevemuleringen foran sikkert) - og ikke at sammenligne med det der nok er reel hukommelse -kaldet user memory af samsung - på 2GB. Om de 2GB så er delt med grafikkortet eller lign. (det gør nogle pc'ere) fremgår ikke, men det lyder sandsynligt i og med der ikke angives "video memory" nogen steder.

Og så er det lige pludseligt forståeligt hvorfor maskinen kan blive lidt langsom nogle gange (fordi den så vil bruge mere hukommelse end der er på den hurtige del - og så vil der skrives til nand'en istedet).

 • 0
 • 0
#3 Michael Thingmand

"Ligesom med flere andre smartphones er det derfor desværre nødvendigt at genstarte telefonen en gang om ugen eller bruge applikationer, der kan dræbe unødvendige processer, som ikke er blevet afsluttet korrekt."

Øhh, nej, det er bestemt ikke nødvendigt på en iPhone...

 • 0
 • 0
#4 Morten Borg

Skærmen er helt bestemt super god, men at kalde det den kønneste er nok at stramme den - nu er kønneste så godt nok også et underligt begreb. I en direkte sammenligning med en iPhone 4 hvor man har begge liggende ved siden af hinanden, så blegner Galaxy skærmen altså. iPhone 4 HAR bare den bedste skærm pt.

 • 0
 • 0
#7 Jørgen Larsen

Siden jeg gik til 2.1 er det længere nødvendigt at bruge taskkillere eller genstarte min Desire. Galaxy'en skulle komme på 2.2 i september.

Med friheden for ægte multitasking kommer ansvaret for at lukke programmerne.

@Morten Berg: Super AMOLED skærmen er iP4 overlegen i mange brugsituationer, herunder dagslys.

 • 0
 • 0
#10 Jesper Poulsen

Øhh, nej, det er bestemt ikke nødvendigt på en iPhone...

Nu kan iPhone heller ikke afvikle mere end ét program ad gangen, hvorved et åben program standses eller lukkes når et andet åbnes.

Android multitasker og hvis man ikke selv kan finde ud af at rydde op i ny og næ, så skal der en genstart til.

 • 0
 • 0
#11 Michael Thingmand

Nu kan iPhone heller ikke afvikle mere end ét program ad gangen, hvorved et åben program standses eller lukkes når et andet åbnes.

Det er en gammel diskusion - jo iPhone kan afvikle flere programmer på én gang. Implementation er anderledes end på andre platforme og begrænset i bedste Apple stil. Fordelen er at udviklere tvinges til at bruge det de har til rådighed, hvilket til resultere i bedre apps, men selvfølgelig er der også ulemper. TomTom nav kører f.eks. fint videre med tale navigation, selvom man suser rundt i andre apps, så det er helt op til udvikleren at bruge de muligheder de for multitasking der er.

Android multitasker og hvis man ikke selv kan finde ud af at rydde op i ny og næ, så skal der en genstart til.

Det er jo både Androids force og ulempe. Med Apple fravælger man nogle muligheder (uden jailbreak), men får til gengæld sublim brugervenlighed og ikke noget man behøver at kunne "finde ud af" eller huske at genstarte, osv.

Kører man OS X er man også bundet til hardwaren og fravælger nogle ting, men slipper for at geninstallere, dræbe processer og bekymre sig om antivirus.

Om man så er til det ene eller andet er jo en smagssag.

 • 0
 • 0
#13 Michael Thingmand

det er vist primært fordi mac folket fravælger dette. ifølge flere undersøgelser, er der al mulig grund til at der burde være antivirus på macs også ;)

Tænkte nok den ville komme. Det er korrekt at OS X ikke er mere sikkert end Windows fra et teknisk synspunkt, men man kan nærmere sige at det er fordi at virus programmørerne fravælger det. Selv Apple kan ikke beskytte mod (alt for) dumme brugere og hvis man downloader og installere et plugin fra sin yndlings pornoside og angiver sit admin password, ja så kan man blive lige så ramt sin på en Win maskine. Det er dog ikke et reelt problem, men det kommer da helt sikkert efterhånden som OS X bliver mere udbredt. Så kan man igen skælde den lukke iOS platform/App store politik ud, men det giver en meget sikker mobil/tablet platform og med koder til alt lige fra mail til Facebook, firma VPN, tlf. og adresse til familie, lokationer, osv. er jeg nu meget glad for den lukkede platform

 • 0
 • 0
#14 Daniel Madsen

Selv Apple kan ikke beskytte mod (alt for) dumme brugere og hvis man downloader og installere et plugin fra sin yndlings pornoside og angiver sit admin password, ja så kan man blive lige så ramt sin på en Win maskine. Det er dog ikke et reelt problem

Det er reelt heller ikke et problem under Windows, medmindrer man altså netop er en dum bruger der intallerer plugins fra sin yndlings pornoside... Firewalls eller blot en NAT-router, løser hovedparten af problemerne, resten handler hovedsageligt om godtroende brugere der eksekverer upålidelig kode. 0-day browser-exploits er også en risiko, men dem kan selv de bedste antivirus-programmer alligevel ikke beskytte dig imod. Bedste råd er vel at lade være med at browse skumle (porno red.) sider i IE (pga udbredelse det største target) og undlade at have flash installeret i den browser man bruger til upålidelige sider.

Hvis man rigtig vil være sikker kan man sørge for at browse i en sandbox (virtuel maskine instans eller lign.) og det gælder egentlig uanset operativsystem, men selvfølgelig vigtigst under Windows, som markedet ser ud nu.

Ontopic: Galaxy S er en rigtig sweet telefon, men jeg oplevede dog GPS-problemet i weekenden, ser frem til at de får det rettet. Eneste klagepunkt derudover er batteri-tiden, den holder sjældent ret meget over 2 dage, men det må man vel efterhånden leve med hvis man vil være med på smartphone bølgen :)

 • 0
 • 0
#15 Jakob Holm Hansen

Det er jo både Androids force og ulempe. Med Apple fravælger man nogle muligheder (uden jailbreak), men får til gengæld sublim brugervenlighed og ikke noget man behøver at kunne "finde ud af" eller huske at genstarte, osv.

Altså, det med at glemme at lukke tasks er det samme for begge platforme. Forskellen er bare at Android ikke tvinger dig til 2 ekstra klik når du vil multitaske (dårlig usability). Og nu vi er ved usability, så synes jeg faktisk at Android er en smule bedre end iPhone (vi har en af hver i husstanden). Mange punkter er de ens på, men de steder hvor de divergerer er Android mere intuitivt og har bedre usability.

Det betyder jo ikke at iPhone har dårlig usability, jeg synes bare at Android er en my bedre. Det er jo også to usability giganter vi taler om.

 • 0
 • 0
#16 Michael Thingmand

Det betyder jo ikke at iPhone har dårlig usability, jeg synes bare at Android er en my bedre. Det er jo også to usability giganter vi taler om.

Jeg har desværre aldrig rigtig haft en Android under neglene, men usability handler også om apps der ikke crasher og ensartethed. Android fås jo i alverdens mods alt efter hardware leverandør og det er jo det deres styrke, men omvendt når de aldrig den hårdhændede genkendelses politik Apple kører med kun en slags hardware. Som sagt et valg både Apple og forbrugeren tager og forretningsmæssigt, kan man ikke komme efter Apple. Er dog glad for at det er Google og ikke MS der sidder på den anden del af markedet - nu er MS presset til ligefrem at være innovative og lad os se hvad den nye Windows Mobile bringer...

 • 0
 • 0
#17 Jakob Holm Hansen

Er dog glad for at det er Google og ikke MS der sidder på den anden del af markedet - nu er MS presset til ligefrem at være innovative og lad os se hvad den nye Windows Mobile bringer...

Ja, jeg er glad for at MS er så langt bagude med markedsandelene. Min arbejdsfon er windows mobile 6.1, og den er godtnok slem.

-Jeg tør ikke installere apps på den længere, da jeg er blevet nødt til at lave hard-resets hver gang -Den er sløv og tung -Interfacet er rodet

Med andre ord, så er den som en normal windows, bare i lommeformat ;)

Lad os håbe MS opper sig.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere