Anmeldelse: Opgradering til Leopard ? og retur

Det skulle kun have taget en god halv time at opgradere en iMac fra MacOS X Tiger til Leopard. Men så nemt skulle det ikke gå...

Det skal ikke ligge Apple til last, at fragtfirmaet TNT syltede min opgraderings-forsendelse i nogle dage. Men det skulle også vise sig at blive det mindste problem i min længe ventede opgradering til Apples nye version af MacOS X ? med kodehavn Leopard ? der blev frigivet den 26. oktober.

Allerede inden lanceringen havde Leopard nærmest nået mytisk status blandt macbrugere. 
 
Dels er Leopard det første MacOS, der helt og aldeles er optimeret til Intel-arkitekturen, som Apple skiftede til for et par år siden efter mange års processor-samarbejde med Motorola og IBM. Det skulle føre til synlige hastighedsforbedringer i brugerfladen.

Dels har der - som vanligt - været masser af hype i forhold til nye teknologier, der skulle gemme sig i maven på leoparden: Ny backup med Time Machine. Op til 16 ?skriveborde? med Spaces. CoverFlow og QuickLook til at gøre filhåndtering væsentlig lettere og mere elegant. I alt omkring 300 forbedringer og fornyelser til operativsystemet og standardapplikationerne. Mange virker godt tænkt og brugbare i hverdagen.

Og endelig er Leopard fire måneder forsinket i forhold til den oprindelige release-plan på grund af iPhone. Ikke at Leopard skulle være blevet bedre af den grund, for forsinkelsen skyldes angiveligt, at udviklere blev flyttet fra Leopard til iPhone, for at iPhone skulle blive færdig til tiden. Men forsinkelsen har givet masser af tid til at opbygge store forventninger.

En tand ustabil

Fredag dukkede så endelig Leopard op, og aftenen var helliget opgraderingen og udforskningen af Leopard.
 
For god ordens skyld skal det understreges, at der er tale om et opgraderingskit, da test-maskinen ? en iMac ? kun er fjorten dage gammel og derfor lå lunt i svinget til en billig opgradering ? 69 kr. Test-maskinen er altså helt up-to-date både på hardware og software ? herunder MacOS X 10.4.10 Tiger. Hardwaremæssigt er maskinen standardkonfigureret, og på softwaresiden er kun tilføjet velafprøvede applikationer som Adobe CS3, Microsoft Office 2004, Firefox mm.
 
iMac'en har været en tand ustabil med et par genstarter på de 14 dage, hvilket er horribelt meget i forhold til de tre tidligere maskiner med MacOS X Tiger, jeg har haft, der alle har været klippestabile.

Blue sceen of death

En frisk backup blev hældt over på en ekstern disk ? mest af rutine og uden egentlig at forvente at få brug for den. Men det blev der.
 
Og så kunne opgraderingen ellers gå i gang. DVD'en i drevet, genstart og så det sædvanlige fravalg af oceaner af unødvendige sprog-kits, printerdrivere og demosoftware ? cirka 5 GB sparet på harddisken. Men i øvrigt ellers en standard-opgradering. Den første og enkleste af tre valgmuligheder.

Efter en god halv time melder opgraderingen klar med et umiskendeligt stort, grønt flueben på skærmen. Kun en genstart skiller mig nu fra livet med leoparden.
 
Tror jeg.
 
Efter genstarten kan jeg ikke komme ind i én eneste af de fire brugerprofiler på maskinen. Ethvert logon-forsøg resulterer først i en blank, blå skærm, der giver kuldegysende fornemmelser om en dårlig dag i Windows-verdenen. Og straks derefter kommer man tilbage til logon-skærmen. 
 
Jeg prøver en stribe forskellige reparationer og tricks, men lige meget hjælper det, og jeg sidder med administrator-passwordet i postkassen og aer kærligt min backup-disk.
 

Ufrivillige genstarter

Så er der jo andre metoder. Laver ny installation oven på den gamle, men hvor installationen skaber en helt ny systemmappe og skubber den gamle til side. Med den metode skulle brugerprofilerne og de over 100 GB brugerdata stadig være intakt. Det er den anden af Apples tre muligheder for installation.
 
Og minsandten, nu kunne brugerprofilerne åbnes. Men maskinen auto-starter straks en ?opdatering af startbuffere? på en meget u-mac'sk måde med blå skærm og flere genstarter. Efterfulgt af at maskinen går halv- og heldød hele tiden. Sort skærm, blå skærm og frysninger som i de gamle dage med OS9 og tidligere. 
 
Jeg får kigget lidt på Leoparden. Den virker imponerende hurtig og ganske elegant i designet, men begejstringen har svært ved at indfinde sig i de korte intervaller mellem de ufrivillige genstarter og besynderlige grafikfejl med døde vinduer og uklædelige striber. 
 
Multifunktionsprinteren fra Epson kan godt scanne men ikke printe ? heller ikke med opgraderet driver. På en den ene brugerprofil kan office-dokumenterne ikke længere finde MS Office, men åbner en test-drive version ? selv om det virker på de andre tre profiler (!). Og den nye Safari-browser (3.0.4) laver grim rendering af nogle af de hjemmesider, jeg selv har skabt med Apples egen Homepage og iWeb...
 

Helt efter lærebogen

Der er stadig ingen tricks, der kan bringe systemet på ret køl, og det er på tide at tage den tredje af Apples installationsvalg i brug: En formatering af harddisken og et helt rent system. For en god ordens skyld vælger jeg at grundformatere disken. Da det er et opgraderingskit, jeg har til Leopard, skal Tiger på maskinen først. Jeg lader maskinen hente diverse auto-opdateringer til Tiger, inden jeg hælder Leopard oven i. Helt efter lærebogen. Ny hardware, ren disk og en helt stilren standard-installation uden at pille på et eneste parameter. Det kan ikke gå galt.
 
Øh, jo. Det kan det. 
 
Ind i Leoparden kommer jeg og begynder at kigge mig omkring. Men fejlene og genstarterne kommer igen i en lind strøm. Så ofte, at Leoparden reelt er i respirator. 
 

Tilbage til Tiger

Jeg har efterhånden brugt rigtig mange timer på at lege disc-jockey og flytte data. Og tiden er kommet til at give op. Tiger bliver installeret på maskinen og backuppen læst ind. Kun forstyrret af en enkelt ufrivillig genstart, kører maskinen nu fint ? alt software og periferi-udstyr spiller, som det skal. Men altså ikke på Leopard.
 
Tilbage står nogle spørgsmål til Apple: Hvorfor virkede det her ikke? Er der fejl i Leopard? Mange  brugere har meldt om login-fejl og blå skærm, og Apple har identificeret fejlene til at være fremprovokeret af ikke-original diskformatering og tredjeparts application-enhancers. Men ingen af de ting gør sig gældende på denne test-maskine? Er der hardwarefejl på iMac, der manifesterer sig med fuld skrue på Leopard, men som kun giver en lille bøvs i ny og næ under Tiger? Jeg ved det ikke.
 
Jeg ville gerne have anmeldt Leopard ? jeg tror, der gemmer sig meget godt bag de sorte pletter. Men sådan skulle det ikke være.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Daniel Kristensen

Jeg må sige at jeg er glad for jeg besluttede mig for at vente lidt med at opgradere til Leopard :) Tror jeg venter en 3-6 måneder endnu indtil de første opdateringer er kommet, og der er kommet lidt ro over tingene - og ikke mindst at alle de 3. parts programmer jeg bruger er blevet Leopard-kompatible! :)

Dog bed jeg mærke i en ting i din artikel:

Du skriver at du skal installere Leopard oven i Tiger, fordi det er et upgrade kit du har. Er du 100% sikker på at det er tilfældet? Mig bekendt har der aldrig været specielle upgrade versioner af OS X som kræver dette (som der f.eks. er med Windows.) Selvom der står "upgrade kit" på din Leopard, tror jeg bestemt godt at du kan lave en clean install uden Tiger - men måske tager jeg fejl?

 • 0
 • 0
Erasmus Holm

Jeg har hørt om dit problem tidligere på nettet (Version2 har jo allerede dækket det, men I læser msåke ikke jeres egne artikler;. Det er en meget alvorlig fejl, men ikke så udbredt, så jeg tror du har været uheldig. Personligt kører Leopard perfekt for mig så jeg er meget positiv omkring det nye system, men se at få klaget til Apple.

 • 0
 • 0
Michael Hvass

JEg tror du har været uheldig med din insallering af 10.5 / Leoparden! Det kan være flere problemer ogde fleste kan du læse om på Apples diskussions side, hvor der tilmed er afhjælpnings tips.

Mine erfarringer med 10.5 er gode - jeg var vel en af de første de havde den version som er ude - og jeg har ikke haft nævneværdige udfordringer. Men når det er sagt, skal jo med, at der løbende bliver rettet og sendt opgrades ud via Apples Software Update.

Hvis du er på 10.4 / Tigeren har du meget at glæder dig til - jeg finder at Spaces er ekstremt brugbart ( nyhedens værdi kan selvfølgelig diskutters), Time Machine skal lige kunne bruges med en trådløs harddisk så spiller den også, Finderen er ekstrem brugbar for ikke at tale om QuickView osv osv.

Alt i alt er Appels OS klart Vista og XP overlegent, i min optik. Man arbejder betydeligt bedre i 10.5.

Ingen grund til at vente!!!

 • 0
 • 0
Jan Stensborg

Læste forleden på Computerworld at der den 1. uge blev solgt 2 millioner X10.5. Leopard. I samme artikel var der også nævnt et Apple Forum med ca 150 meddelelser om install problemer.

Jeg bestilte Leopard på apple.com og fik den leveret den 30/11. Installerede Leopard på min gamle Dual PowerPC G5 med standard install, uden problemer. Efter genstart skulle den bruge 2 timer på at indexere Spotlight ift 500 Gb HD. Keine problemer med hverken Apple SW eller MS office. Alt kører upåklageligt, og Leopard synes indtil videre bestemt at være de kr 799,- værd.

Det eneste jeg endnu ikke har fundet ud af er at flytte mapper fra højre side af bjælken, så jeg kan se de fine "vifter"!

 • Og for dem som benytter PGP encryption, så vent med mindst én af Jeres maskiner, da PGP SW først bliver kompatibelt om et par uger (ref: PGP.com)
 • 0
 • 0
Jakob Damkjær

Damn du må ha haft en minus karma den dag du legede med den lille mis ;)

Enten er instalations mediet eller noget andet i din mac syg.

Jeg instalerede forige onsdag og har ikke haft et eneste hak i pladen. På nær at Oni ikke vil åbne længere (openGL 1.2 spil på openGL2 kunne tænkes at være stopklodsen). Alt fungere som det skal og stort set uden at hakke i det (på nær flash der er det værst optimerede program på macosx nogensinde).

Min ikke helt unge tøs Celeste (aka snart 4 år ung G4 powerbook 1.4Ghz 786 MB) er ikke helt den seneste model, men det eneste jeg ikke kan med hende er avancerede 3D spil og HD video. Men hun tygger stadig dataset med 700.000 datapunkter i R på lige under 2 minuter og med Xopen7.3 start Openoffice nu ok hurtigt.

Men den genstart med login opdateringen er meget umacet det har du ret i.

Mange gode features som sagt i artiklen og de virker i hverdagen. Laver meget frem og tilbage copiering fra hjemmemacen og har dynamisk ip hjemme, så back to mac kommer til at være en stor hjælp. Dog kan man ikke ha substacks på stacks i docken og det er lidt øv når man var vant med at ha mange mapper i app mappen. Spaces troede ikke jeg skulle bruge men det køre silke smooth og rigtig god integration med applikationerne. Fx. når man skifter til en app med tab, så hopper spaces til det sidste space som appen havde et aktivt vindu i.

Har du husket at give din mac et kram, et klap og gi ham eller hende et navn ?

I min erfaring hjælper det på karmaen ;)

 • 0
 • 0
Anonym

Opgraderingen spurgte specifikt efter en tidligere version af MacOS X at installere oven på. Måske det kan omgås, men jeg forsøgte ikke, da jeg også skulle bruge iLife-applikationerne, og de er ikke med Leopard.

 • 0
 • 0
Anonym

Jeg har fulgt mange af skriverierne om Leopard og fejlinstallationer - herunder også Apples forklaringer og diskussionerne i Apples support-forum. Problemet er, at Apples officielle forklaringer ikke holder i mit tilfælde - der er noget andet galt. Når ikke engang en frisk-formateret disk, splinterny hardware og helt rene installationer virker, så breder mystikken sig. Og alle installationsdiske er verificeret under installation, så de burde i teorien være i orden.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere