Anmeldelse: Nokia Lumia 925 er en gennemlækker telefon - desværre

19. september 2013 kl. 06:3875
Den har alle specs i orden og er på alle måder en top-telefon, der kalder på andres misundelse. Læs, hvorfor den alligevel ikke kan anbefales.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Lumia 925. Nokias topmodel.

Eller sagt på en lidt anden måde: Den nyslåede telefonproducent Microsofts bud på, hvorfor first-movers, gadget-elskere og techno-fetischister skal købe en Windows-telefon i stedet for at bruge pengene på iPhone 5S, Samung Galaxy S4 eller HTC One. Det er udgangspunktet i denne anmeldelse.

Anmelder man en Lumia 925, anmelder man i virkeligheden tre ting: Nokias hardware, Nokias software og Microsofts styresystem Windows Phone 8. Og nu vi er i gang, kan vi føje samspillet mellem de tre til listen.

Skærm imponerer trods ridse

Lad os starte med hardwaren, for det er her, telefonen gemmer sine trumfer. Den 4,5 tommer store AMOLED-skærm giver med sin opløsning på 1.280x768 pixels en imponerende pixeldensitet på 332 ppi. Den har krystalklare og stærkt mættede farver, lynhurtig respons, og tekst, billeder og film fremstår forbilledligt klart. Og nej, det er ikke et marketingstunt: Telefonen kan faktisk betjenes med handsker på. En behandsket opadvendt tommelfinger hermed uddelt fra den ski-tossede telefonanmelder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Markedsføringsmaterialet lover, at brugen af Corning Gorilla Glass giver 'exceptionel modstand mod de hverdagens ridser og bump'. Virkeligheden er dog en lidt anden, da glasset efter tre ugers hverdagstest har fået en ridse eller et lille brud, der bevirker, at skærmens farver (og især hvidt lys) brydes så tilpas meget anderledes, at ridsen står og råber 'HER ER JEG'.

Kameraet er et af Lumia 925's trumfkort. Bortset fra en ekstra linse i Carl Zeiss-objektivet, der bringer totalen op på seks linser, er det stort set identisk med kameraet i lillebroderen Lumia 920. Og det er godt. 8 megapixel og optisk billedstabilisering plus et par særlige tricks til at sikre god billedkvalitet i dårlig belysning gør tilsammen, at det er en leg at tage gode billeder med Lumia 925. Og for ikke at glemme det allerbedste: en old-school dedikeret udløserknap på siden af telefonen - det spiller bare!

Processoren er en Qualcomm MSM8960 dual-core Snapdragon på 1,5 gigahertz. Det bedste man kan sige om den, er, at man ikke lægger mærke til den. Den har rigeligt med kræfter til at redigere optagede videoklip, og på intet tidspunkt har telefonen 'hængt'.

Stiligt ydre

4G, eller LTE, har lige siden introduktionen af iPhone 5 været et must for telefon-topmodellerne, og Lumia 925 skuffer ikke. Det føles bare så rigtigt, når apps bliver downloadet på noget, der bogstaveligt talt er varer et øjeblik. Også den indbyggede hotspot-funktion fungerer upåklageligt, om end telefonen godt kan blive temmelig varm, når internetdeling er slået til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bedømt på sit ydre er telefonen en stilig sag. 4,5 tommer er i den store ende i telefonsammenhæng, men Lumia 925 er med sin tykkelse på 8,5 millimeter på ingen måde klodset. Og da slet ikke som lillebror 920, der med indbygget spole til trådløs opladning var noget af en mursten. Savner man venne-imponator-effekten ved trådløs opladning, er det muligt at købe et separat cover med spolen indbygget.

Eneste anke mod udseendet er sammenføjningen mellem bagcoveret og aluminiumsrammen, hvor tolerancerne lader noget tilbage at ønske. Hvis man kører fingeren hen over kanten, kan man mærke, at alu-rammen nærmest fungerer som en knivsæg. Ikke at man skærer sig, men bestemt en kant, der ikke burde være der.

Tænder sig selv umotiveret

En anden ting, der trækker fra i det samlede regnskab, er telefonens manglende mulighed for at lade op i slukket tilstand. Efter tre ugers brug er det endnu ikke lykkedes at finde en rækkefølge af handlinger - eller en passende besværgelse - der muliggør følgende brugsscenario: 1) at slukke telefonen, fordi man skal i seng 2) lade telefonen op, mens man alligevel ikke bruger den 3) vågne op og tænde for telefonen.

Remote video URL

Om det er hardwarens eller softwarens skyld skal være usagt, men telefonen insisterer på at tænde sig selv, hvis den er tilsluttet en oplader. Uden at male fanden på væggen kunne man godt forestille sig det problematiske i situationen, hvis den udspillede sig på et hospital eller i et fly …

Lækkert styresystem med lækkerhed ovenpå

Windows Phone 8 er lækkert. Så er det sagt.

Styresystemet, der skal sikre Microsofts tilstedeværelse på mobilplatformen, er absolut med til at trække det samlede indtryk af Lumia 925 op. Opbygningen af startskærmen med 'tiles' i størrelser, du selv bestemmer, gør det let at gøre telefonen personlig - og let at betjene. Samtidig giver live-tiles'ene et kig ind i appen, så du ikke behøver at åbne facebook-appen for at få dit sociale nyhedsfix.

Endelig er samlingen af oplysninger i 'mig'-tilen dejlig logisk, ligesom besked-appen også på overskuelig vis samler sms'er, Skype/messenger-chat og Facebook-beskeder ét sted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nokia har gjort en del ud af lave software til Lumia-serien, der udnytter de bedste features i telefonerne - og i Windows Phone. Således er der ikke mindre end en håndfuld forskellige Nokia-apps, der alle er variation over temaet 'tag et billede med kameraet'. Her skal især fremhæves Nokia Pro Cam og Nokia Smart Cam, der på hver deres måde tager fotografering til nye højder på en smartphone. Det bliver spændende at se, hvordan de spiller på den kommende Lumia 1020, der kan prale med en opløsning på hele 41 megapixels i kameraet.

Den medfølgende kortapplikation fungerer upåklageligt, og ligeså gør navigations-appen. Dejligt at se, at de 42 milliarder kroner, Nokia i 2007 brugte på at købe kortleverandøren Navteq, har givet valuta for pengene. Eneste malurt i bægeret er, at navigations-appen altid går ud fra, at man kører bil. Det er ikke muligt at beregne ruter til fods eller på cykel og slet ikke, hvis man skulle finde på at skyde genvej gennem parken eller skoven.

Og nåja: En Windows-telefon ville jo ikke være komplet uden Office. Foruden at agere som en fin dokumentlæser, integrerer appen fint til Skydrive og Office 365. Her er fuld valuta for pengene.

Men så stopper festen også.

Det øvrige udvalg af apps på Windows Phone-platformen er nemlig decideret ringe. Der findes ganske vist både en Facebook-app (men kun på engelsk!) og en Twitter-app, men derfra er det ned ad bakke.

Er man til tænkespil som Quiz Battle går man forgæves på Windows Phone. Er man til mere actionprægede spilsuccesser som for eksempel danskudviklede Subway Surfers får man også en lang næse. Og nej, det samlede indtryk kan ikke reddes ved, at Angry Birds kommer præinstalleret på telefonen.

De apps, der så rent faktisk er at finde, giver overordnet indtryk af en lidt stedmoderlig behandling. Danske Banks Mobilbank er således på ingen måde tilnærmelsesvis så lækker som Android- og iOS-versionen, da både navigationshjulet og konto-overbliks-funktionerne mangler, og Jobindex-appen præsenterer de valgte job i noget, der ligner en dårligt implementeret iFrame.

Opremsningen af manglende apps bliver aldrig komplet, men for denne anmelder er det vigtigt at fremhæve fraværet af DSB's mobilperiodekort, der er hovedårsagen til, at Lumia 925 gennem hele testperioden har haft følgeskab af den lusede standard-firmatelefon fra Huawei.

"Periodekort på mobilen." Men kun hvis du bruger Android eller iOS.

Og dermed når vi frem til konklusionen: Nokia gør meget rigtigt med Lumia 925. Design med indbygget blærefaktor (om ikke andet, så fordi ingen andre render rundt med en Lumia 925), hardware, der ligger i den absolut allerøverste ende anno september 2013, og et styresystem, der føjer nye dimensioner til smartphone-oplevelsen. Lumia 925 er kort fortalt en gennemlækker telefon.

Desværre.

For hvis man er nødt til at rende rundt med en smartphone i den anden lomme for at kunne tilfredsstille togkontrolløren og alle medkombattanterne i diverse spil, så er det mere phone, end det er smart. Og ja, ja, jeg ved det godt. Det er hverken Nokias eller Microsofts skyld. Ikke desto mindre er det den direkte årsag til, at jeg ikke kan anbefale Lumia 925 - eller for den sags skyld andre Windows-telefoner - på nuværende tidspunkt. Dertil er app-udvalget simpelthen for tyndt.

Opdateret: Det har tidligere - fejlagtigt - fremgået af artiklen, at Wordfeud ikke findes på Windows Phone. Hermed rettet.

75 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
82
26. september 2013 kl. 14:17

Grunden til at jeg ikke kunne holde Lumia 800 ud, var mange...

  • Manglende apps
  • Tåbelig Bing
  • Tåbelige Internet Explorer
  • Elendig skærm (Pentile AMOLED er ligeså elendig som Pentile OLED)
  • Facebook som er forsøgt integreret, men fungere bare af lort... Mener vidst der er kommet en rigtig App nu.
  • Alle mulige andre tåbeligheder ved Windows Phone.

Nu kan jeg ikke lige finde artiklen, men har læst at Windows Phone brugere, ikke bruger deres telefon på samme måde som Android og iPhone -- fx: på iPhone eller Android har folk ikke noget imod at surfe og lave info-opslag på nettet... Hvorimod Windows Phone brugere, bruger deres computer og benytter telefonen som en telefon.

Apple fryder sig jo også med at iPhone ejere bruger 2x mere tid pr dag på deres telefon end nogen andre... det siger jo lidt om hvor brugbar / velfungerende den er. (en anden hypotese kunne så være at alting tager 2x længere tid :D)

74
24. september 2013 kl. 15:22

Ikke den der hjemme-programmør kvalitet, som jeg oplevede at måtte nøjes med at vælge mellem på Googles Appstore. Men apps af en høj kvalitet og eksklusivt fra det andet, så jeg ikke skal lede efter dem. Så man kigger bare i Microsoft/Nokia porteføljen. Der er de "anbefalede" applikationer.

Herudover har netbanker som Nordea eller Danske Bank - samt de forskellige selskaber bag nettjenester, eks. Netflix og Spotify f.eks. fine applikationer.

Pga. den delte tilstand i applikationerne - Windows Runtime er skrevet til nettet, så kan man f.eks. se en film vha. Windows 8 og fortsætte nøjagtig, hvor man slap på mobiltelefonen.

Skidtet bor i skyen. Det er et rigtigt netværksbaseret operativsystem som kører på tværs af formaterne og platformene.

Så man kan virkelig skifte mellem enhederne ... og fortsætte arbejdsprocessen. Eks. se en film :o)

77
24. september 2013 kl. 19:38

@ Flemming

Ikke den der hjemme-programmør kvalitet, som jeg oplevede at måtte nøjes med at vælge mellem på Googles Appstore. Men apps af en høj kvalitet og eksklusivt fra det andet, så jeg ikke skal lede efter dem. Så man kigger bare i Microsoft/Nokia porteføljen. Der er de "anbefalede" applikationer.

Hvilket højkvalitetsapps er det så os, der ikke bruger wp går glip af?

Herudover har netbanker som Nordea eller Danske Bank - samt de forskellige selskaber bag nettjenester, eks. Netflix og Spotify f.eks. fine applikationer.

Både Nordea og danske har netbank apps til både iOs og Android. Det samme gælder iøvrigt netflix og andre streaming services... Der er sågar en youtube og en gmail app.

Pga. den delte tilstand i applikationerne - Windows Runtime er skrevet til nettet, så kan man f.eks. se en film vha. Windows 8 og fortsætte nøjagtig, hvor man slap på mobiltelefonen.

At du kan starte en film hvor du er kommet til skyldes så vidt jeg ved at netflix pauser filmen og ikke din enhed. Og din windows RT er ingenlunde skrevet til nettet. I alt den stund at du skal installere "lokale" apps er det noget søgt at tale om et os der er skrevet til nettet. ChromeOS er vel det bedste bud på et os der er skrevet til nettet pt.

Skidtet bor i skyen. Det er et rigtigt netværksbaseret operativsystem som kører på tværs af formaterne og platformene.

Huh..?

Miracast er ikke en ms ting... det er en åben standard, som også er supporteret af android. Apple holder sig til deres airplay.

72
24. september 2013 kl. 15:11

"Det øvrige udvalg af apps på Windows Phone-platformen er nemlig decideret ringe. Der findes ganske vist både en Facebook-app (men kun på engelsk!) og en Twitter-app, men derfra er det ned ad bakke."

?????!

Der mangler computerspil? Wau! Må jeg anbefale XBox eller Playstation som en fed spilmaskine - i stedet for en mobiltelefon. Køber man en Lumia 925 hos Telenor kan man stadig få en gratis XBox 360 E med.

For de seriøse brugere af mobiltelefoner, så er der vel alt vigtigt.

Især ruteplanlægning er langt bedre end på Android som jeg har brugt - og sikkert også bedre end på iPhone (som vist er noget hø). Du får din status direkte på skærm fra telefonopkald, sms, mail (du kan linke flere konti sammen i et view/flise og få samlet antal ulæste beskeder - mens du bevarer de individuelle indbakker). Skype er ved at blive helt integreret, så der bliver pushet ud til Windows Phone. Skydrive. Spotify, Rapsodhy, Wimp osv. Apps til IPCam kan vise status billeder fra flere kamera fra flere kamera feeds skiftevis - unikt for WP pga. Metro fliserne. Ditto med vejret. F.eks. lokalt og et andet sted. Status fra e-boks. Noteater. Kalender - flerfarvet afhængig af udførsel (eks. hvem/organisation). Lommeregner. Stopur, der kører videre i flisen, eks. nedtælling. Desuden indtillinger.

Det er hele den status jeg får, når jeg bare kigger på skærmen på min telefon. Fantastisk. Virkelig praktisk.

Hertil kommer apps fra f.eks. 3 - hvor man i bedste WinRT stil får et simpelt grafisk overblok over sit forbrug. Lynhurtigt at fortolke.

Ditto netbank som Nordea og Danske Bank.

Lommelygte - og den har altså en dobbelt LED blitz. Så en kraftig og mere virkelig lommelygte.

Photosynth, Miracast (Play To/Aspil Til), XBMC remote ... masser af dem deropppe, ditto VLC remote, Netflix, YouTube, Vimeo. På et tidspunkt kunne YouTube delen optage og vise uden reklamer - lavet af MS. Men Google krævede det lukket ned. Ellers var det den bedste YouTube app nogen havde lavet.

App til at følge TV Shows ... hvornår de syndikeres.

Sound dog.

TV2, CNN osv.

Tilbudsaviser i DK, app reviews og diverse til ferie, eks. skyscanner, hotelbooking.com

Microsoft Office ... herunder OneNote til notater.

Flightradar (mest EU trafik), FlightAware (nordamerikansk flytrafik)

Desuden diverse apps med AR. Ikke lavet af amatører, men prof af Nokia/Microsoft. Så det virker.

Avanceret dataoverblik over telefonens forbrug målt.

Med Nokia 925 kan du blokere opkald, som afsender får en optaget tone. Der er en liste med numre man kan indsætte. Man kan også bede telefonen om at blokere opkald fra Privat eller Hemmelig. Den kan desuden fører en journal over disse opkald. Endog advisere - f.eks. gennem en flise ... lige som alt andet status.

Backup-systemet i WP er rigtig godt. Det er ikke langt fra at blive fuldautomatisk gendannelse. Smadrer din telefon og alt data fra telefon er der ... sms, opkaldsliste osv. Men apps mangler ... altså totalt backup ... udover simpel automatisk reinstallation af programmer.

Er du til spil kan du spille FIFA13 på den. Kraftig fætter.

Bedst af alt. Trådløs opladning hvis du køber QI CC-3065 coveret til ca. 200 kr. Køb også en CR-200 oplader. De 2 er fantastiske til bilen. Når først du har prøvet trådløs opladning, så gider du ikke ledningerne mere. Det er ligesom med alt andet trådløst. Eks. hvor mange har stadig ledning i musen? Eller en USB ledning i mobiltelefon, når de skal på Internettet gennem mobilen. Den er jo også nem at sætte i. Sådan er det også med trådløs opladning. No more wires. Sådan er det faktisk med både 920 og 925.

P.s. Jeg bor ikke i København og desuden har jeg en bil. Så jeg er fuldstændig ligeglad ned DBS periodekort app. Alternativt kan man sikkert lave en flise på sin WP skærm (ligesom en app) og så kan man jo logge ind på DBS hjemmeside i stedet.

73
24. september 2013 kl. 15:19

</p>
<p>

Har du prøvet Photobeamer? Den er også ret fed.

75
24. september 2013 kl. 15:23

Ja, men jeg bruger Miracast mod mit TV nu gennem Afspil Til (Play To). Ditto fra min PC.

Aka trådløs HDMI.

68
21. september 2013 kl. 07:09

Jeg skiftede for ca. Et år siden fra iPhone 4 til lumia 820.

Efter jeg lige var kommet mig over benovelsen over det nytænkende OS, så er jeg noget uimponeret over kvaliteten.

Ja, det er smart at Facebook app'en har et live tile. Men når den næsten aldrig opdater sig. Så er det lidt lige meget. Pt. Viser den noget fra den 13. September. "Live".

Og det er da meget smart med Office. Men når man ikke kan noget så simpelt som at oprette et Excel sheet. Så er Numbers på iOS altså mere egnet til professionelle brugere.

Når man dertil lægger alle bugs (hvorfor kan jeg f.eks. ikke klikke på home knappen mens en side loader i IE?) så får man følelse af et 80% OS og ikke et helhjertet forsøg.

71
21. september 2013 kl. 12:15

Har du brugt telefonen? Når man vil oprette et dokument, et regneark, en note eller en præsentation går man i Office og trykker på cirklen med +-tegnet i bunden af skærmen, hvorefter man vælger, hvad man vil oprette. Kunne ikke være nemmere...

69
21. september 2013 kl. 07:46

"Men når man ikke kan noget så simpelt som at oprette et Excel sheet."

Jeg har ellers lige oprettet et nyt Excel regneark og et nyt Word dokument på min L920. Fungerer upåklageligt. Så det må være noget du ikke kan finde ud af.;-) Jeg er ellers meget glad for min Lumia 920 og synes egentlig at anmeldelsen er ret uprofessionel. Havde forventet en grundigere og sagligere gennemgang af L925 telefonen og WP8 systemet, for et site af Version2's kaliber.

67
20. september 2013 kl. 11:11

Jeg er på mange måder enig med dig, men synes ikke problemet med apps er så stort som du siger. Kun hvis man tager toget rigtig meget. Og dertil er der altså også andre løsninger end den på smartphonenen. Ja, jeg er klar over, at det er lettere. Er selv den glade ejer af en Lumia 920. Og har ikke ønsker om at skifte. Synes dog, der ret nemt kommer ridser i skærmen selvom det er Gorilla glas. Jeg har derfor set mig nødsaget til at købe beskyttelsesfilm til selvom det gør lidt negativt for, hvor klar skærmen er.

Kan dog klart anbefale dette:

http://lux-case.dk/beskyttelsesfilm-til-nokia-lumia-920-mirror.html

Som jeg både synes er billigt og godt. I hvert fald bedre end det helt billige man kan få!

66
20. september 2013 kl. 10:40

Nu bruger jeg selv en Samsung S3. Var lige et smut forbi Elgiganten og prøvede lige Lumina 925. Den er latterligt hurtig i forhold til at scrolle hente/vise billeder osv i forhold til min S3. Android producenterne propper konstant nye og hurtigere hardware i deres telefoner, men jeg føler ikke Android bliver mere smooth af den grund. Vil kigge på Lumina serien næste gang jeg skal skifte ingen tvivl om det.

65
20. september 2013 kl. 00:46

Mærkelig konklusion. Der er to typer af brugere, hvilket ovenstående tråd også viser. Denne ene type der i forvejen er Office / Win8 / RT brugere er begejstret på trods af nogle små mærkværdigheder i Windows Phone, den anden gruppe der har andre app behov (spil mm.) mangler applikationer.

64
19. september 2013 kl. 22:47

"Foruden at agere som en fin dokumentlæser, integrerer appen fint til Skydrive og Office 365. Her er fuld valuta for pengene." Har selv en Lumia 800 og her er editeringsmulighederne på telefonen ikke eksisterende. I Excel er det fx ikke muligt at klippe og kopiere, slette eller indsætte. Langt ringere end Office på forgængeren Windows Mobile. Hvis ikke det er blevet bedre, så er der langt fra valuta for pengene.

62
19. september 2013 kl. 20:06

Jeg synes også der mangler lidt information om strøm forbrug, har folk virkelig bare vænnet sig til at telefonen holder 1-1½ dag ?

55
19. september 2013 kl. 14:47

næ.. det var HTC der lanceret den første 4G telefon.. (EVO)

54
19. september 2013 kl. 14:15

4G, eller LTE, har lige siden introduktionen af iPhone 5 været et must for telefon-topmodellerne, og Lumia 925 skuffer ikke

Hvorfor blev 4G/LTE først standart da apple endelig fik puttet det i deres iphone (længe efter android-producenterne), og tilmed ikke understøttede alle 4G frekvenser i lille DK?

51
19. september 2013 kl. 13:48

Har en Lumia 920. Den er blevet tabt på betongulv adskillige gange fra en brystlomme imens jeg arbejder på stige. Stadig ikke en ridse at se. Imponerende. Min gamle iPhone døde første gang det skete. Fik at vide, at en Lumia 920 kunne holde til mere. Jeg prøvede og er ikke blevet skuffet. Lumia 920 er lidt stor, men efter jeg blev vandt til det, er det helt sikkert SLUT med iPhone. Og NEJ der mangler sq ingen apps. Jeg har det jeg skal bruge og mere til.

47
19. september 2013 kl. 12:40

Instagram... Bruger "6tag", som fungerer perfekt. WordFeud kan hentes gratis (med reklamer). DropBox... Bruger selv "BoxFiles", som virker upåklageligt.

Tror det er vigtigt at forstå, at vi aldrig kommer dertil, hvor alle apps er tilgængelige på alle platforme. Fremover bliver valget mellem det simple (iOS), det lidt nørdede (Android) og det mere businessorienterede OS (WP). Kan dog som WP8 bruger klart konstatere, at jeg aldrig skal tilbage til hverken Android eller iOS, og det er ikke ensbetydende med at de er dårlige OS. WP er bare liiige en tand bedre...

44
19. september 2013 kl. 12:34

Klart at et hjul er mere intuitivt, lad os få drejetelefonerne tilbage. Det er iøvrigt ikke noget Apple har udviklet, men derimod Trifork.

45
19. september 2013 kl. 12:36

Men jeg er enig i at det ser smartere ud - men intuitivt, nej

39
19. september 2013 kl. 11:57

Jeg er meget enig i anmeldelsen, når det kommer til WP apps. Om det så er et argument for at købe telefonen eller ej må bero på ens eget behov, men for mig betyder det utroligt meget. Der mangler en hel del apps til Windows phone og dem der findes fungerer næsten alle sammen dårligere til WP end iP. Især den manglende brug af mobilklippekort synes jeg også trækker ned. Min bank har ikke en app til WP. Der er mangel på gode spil til WP - en smartphone skal idag også kunne bruges som tidsfordriver på den måde. Dropbox findes ikke til WP. Wordfeud koster penge. Facebook app har problemer med opdatering af feed. Foursquare har problemer med lokalisering. Der findes ikke Instagram til WP. Der findes ikke Co-Rider. Og jeg kunne blive ved...

Det er ret træls ikke at have de apps, man gerne vil kunne bruge, når nu telefonen ellers er ret god.

Eneste app, der er bedre på Lumia er Netflix, fordi telefonen har en kæmpeskærm med rigtig god opløsning og så er Photosynth også ret cool.

38
19. september 2013 kl. 11:51

Man kan åbne vedhæftede filer i sin mail, som Word, Excel mv. uden ekstra apps... Og det virker bare... Så - professionelt brug af telefonen er langt bedre end konkurrenterne - men - ja - der mangler danske apps... kun danske, og et par spil- der er til gengæld nogle andre... Til børn er det et problem at de ikke kan spille det vennerne spiller - men til erhverv er den overlegen.

33
19. september 2013 kl. 11:33

Nu bruger jeg både mobilbank på IPad og Windows Phone. Hvis man savner navigationshjulet og konto-overbliks-funktionerne, så er det fordi man ikke har fattet metro slide systemet på Windows platformen. Efter min mening er det mere brugervenligt at man kan slide til højre/venstre og få kontooversigten, end at man skal bruge et hjul.

36
19. september 2013 kl. 11:49

Hvis man savner navigationshjulet og konto-overbliks-funktionerne, så er det fordi man ikke har fattet metro slide systemet på Windows platformen. Efter min mening er det mere brugervenligt at man kan slide til højre/venstre og få kontooversigten, end at man skal bruge et hjul.

Eller også er det mindre intuitivt. Tiden hvor man skal fatte og lære er forbi på telefoner og tablets. Det skal være intuitivt, det har Apple vist os. Derfor var der ingen der gad have alle Nokia uendelige forsøg på smartphones før, og derfor blev iPhone en gigant succes, og derfor har Android efterlignet den måde at lave UIs på (og derfor går BlackBerry ned). Fint at MS forsøger med noget nyt, men brugerbasen der skal omvendes er vant til noget andet.

40
19. september 2013 kl. 12:14

Eller også er det mindre intuitivt.

Jeg må indrømme, at efter jeg fik min 920'er sidste år, så gik der max 14 dage før det virkede rigtigt intuitivt for mig at bruge "Panorama"-viewet. Hele WP er jo i sig selv bygget op på den måde, så det gav rigtig hurtigt fin mening.

Det intuitive i Panorama er jo netop, at man ikke bare "slider til venstre" som en del apps på iOS allerede gør det - med Panorama får man et hint om, at der er noget "til højre" i form af de 10-20 pixels af næste side, som vises. Dette er ret tydeligt at de screenshots jeg linkede til fra Danske Banks app.

43
19. september 2013 kl. 12:25

Hele WP er jo i sig selv bygget op på den måde, så det gav rigtig hurtigt fin mening.</p>
<p>Det intuitive i Panorama er jo netop, at man ikke bare "slider til venstre" som en del apps på iOS allerede gør det - med Panorama får man et hint om, at der er noget "til højre" i form af de 10-20 pixels af næste side, som vises. Dette er ret tydeligt at de screenshots jeg linkede til fra Danske Banks app.

Hmmm - nej, jeg er ikke enig.

Jeg mener at Slide i WP (på den måde som du angiver) er det vi kender som horizontal scroll i f.eks. en browser. Der er i min bog no-no. Men nu har det fået et nyt markedsføringsnavn på WP, det gør det ikke brugervenligt.

Det er i mine øjne et udtryk for mangel på evne til at designe UI til formfaktoren, hvilket igen beviser at man (MS) ikke helt har forstået markedet og det man forsøger at lave. Det viser salgstal of markedsandele så også.

48
19. september 2013 kl. 12:41

Men nu har det fået et nyt markedsføringsnavn på WP, det gør det ikke brugervenligt.

Det er der vel heller ikke nogen, der har sagt? Jeg har sagt (og det har jeg vist også gentaget nogle gange i mine blogindlæg om 920'eren), at det horisontale slide virker super godt for mig .

(jeg er ikke helt sikker på, hvad du mener med "horizontal scroll i en browser?)

Et andet eksempel på succesfuld udnyttelse af Panorama er fra Plex-appen. Se evt på http://www.windowsphone.com/en-us/store/app/plex/5bfafc1b-c9f4-4e85-b89f-3947d650c382

Det er i mine øjne et udtryk for mangel på evne til at designe UI til formfaktoren,

Panorama bruges jo også i Metro i Windows 8 og her anvender bla. Twitter (som jeg husker det) den, men på en PC uden touch virker det ikke specielt godt. Men på en telefon/tablet med touch er det en helt anden sag (for mig). For mig er det netop et eksempel på, at formfaktoren i en telefon og betjeningen af den med touch får Panorama til at virke godt og intuitivt.

Facebook-appen på WP anvender i øvrigt ikke Panorama på den måde vi taler om her - men har dog "horizontal scroll", men da man ikke får Panoramas "preview" af næste side, så virker det totalt uintuitivt på mig i den daglige brug. Se evt på http://www.windowsphone.com/en-us/store/app/facebook/82a23635-5bd9-df11-a844-00237de2db9e

(Og ja, jeg er klar over ironien i, at Microsoft selv har lavet FB-appen ...)

34
19. september 2013 kl. 11:40

Hvis man savner navigationshjulet og konto-overbliks-funktionerne, så er det fordi man ikke har fattet metro slide systemet på Windows platformen.

Enig - hvis man kigger på screenshots fra http://www.windowsphone.com/en-us/store/app/mobilbank/dd138931-f06e-407b-8197-b75c1a4bd05d , så har man jo netop udnyttet WP's "Signatur", dvs Panorama-view i stedet for hjulet på bla. iOS.

Twitter-appen på WP var tidligere med netop Panorama-view, og det var super lækkert. Nu er man desværre gået tilbage til det ældgamle "iOS-view", og det giver imo en ringere oplevelse.

30
19. september 2013 kl. 11:08

Det er simpelthen bare en typisk anmeldelse. At du ikke kan finde ud af Windows Phone må vel til en hver tid være dit problem anmelder. Men så burde du måske holde det for dig selv og ikke lægge det ud som en anmdeldelse. En brugeroplevelse af Lumia 925 kunne du måske tillade dit at skrive inde på Beep, eller Computerworld eller andet brugerforum af samme kvalitet.

35
19. september 2013 kl. 11:42

Det er simpelthen bare en typisk anmeldelse. At du ikke kan finde ud af Windows Phone må vel til en hver tid være dit problem anmelder. Men så burde du måske holde det for dig selv og ikke lægge det ud som en anmdeldelse. En brugeroplevelse af Lumia 925 kunne du måske tillade dit at skrive inde på Beep, eller Computerworld eller andet brugerforum af samme kvalitet.

Hvis han ikke kan finde ud af at bruge den (mine børn kunne betjene mine iPhones da de fyldte to år), så har telefonen vist fejlet big time. Han kan jo tilsyneladende godt bruge en iPhone eller en Android do.

Denne form for "brugeren er dum, han kan ikke finde ud af vores nye dims" sælger vist ikke rigtigt så mange smart-phones. Så er telefonerne jo ikke specielt smarte. Det er vist kun Apple der er sluppet afsted med den slags arrogante holdninger, men det var så fordi de rent faktisk havde et produkt som en toårig kunne finde ud af at bruge.

WP er sikkert fint, men MS skal jo ud og betale de store app-leverandører for at de laver de "rigtige" apps til deres telefon, så der er kritisk masse. Ligesom de gør på deres Xbox, Sony gør på Playstation osv. En konkurrence hvor nogen kan vinde en gratis telefon, er flintrende ligegyldig, den flytter ikke noget på spil-området.

MS kunne jo sikkert starte med listen her http://appchronicles.com/apple-reveals-the-most-popular-ios-apps-of-all-time/ som vist er publiceret af Apple selv.

37
19. september 2013 kl. 11:50

MS kunne jo sikkert starte med listen her <a href="http://appchronicles.com/apple-reveals-the-most-popular-ios-apps-of-all…;. som vist er publiceret af Apple selv.

Det er der vist ingen grund til. Så vidt jeg lige hurtigt kunne skime mig frem til, findes de stort set alle på Windows Phone. Problemet er mere at når der kommer en ny app står der "fås til Iphone og Android". Og det forstår jeg sådan set godt firmaerne gør, da Windows Phone stadig har en lille andel. Men det er som sagt lidt en ond cirkel.

I sidste ende er jeg dog ikke helt sikker på at Apps er problemet. Mere "sådan en har de andre, så det vil jeg osse ha".

24
19. september 2013 kl. 10:24

Jeg sidder tilbage mangler noget bund i anmeldelsen, og jeg er enig i at det kunne have været interessant at høre hvordan telefonen fungerer til arbejdsbrug fx hvordan det står til med MS Lync på Windows 8.

Det er (for mig) relativt uinteressant at placere skyld, men forretningsmæssigt kan man vist konstatere at Nokia og MS ikke har realiseret potentialet i deres Windows phones. En grund kunne være fordi det gang på gang bliver nævnt at udvalget af apps er mangelfuldt - ergo må de have en ret stor interesse i at forbedre dette udvalg. Jeg ved ikke hvad/hvor meget de har gjort, men tilsyneladende er det ikke nok - for at nå samme niveau som udvalget til Android eller Apple.

27
19. september 2013 kl. 10:44

Hvorfor skulle de ikke have realiseret potentialet? Kunne det tænkes, at systemet ikke er bedre end, hvad markedsandelen angiver?

Sjov provokation. Men som de fleste anmeldelser (som den ovenfor) fortæller, så fejler Windows Phone ikke noget. Og Nokia fejler vist heller ikke noget, når man samligner med konkurrenteres hardware.

59
19. september 2013 kl. 18:26

..så fejler Windows Phone ikke noget...

Og hvoraf har din hjerne dog udledt det Thomas - dit vrøvl løber rundt i ring. Hvis Store Grådighed konsekvent var dårlig kammerat, elendigt skolearbejde og en plage i skolegården gennem 20-30 år, så er Lille grådighed nok også tilsvarende, da de har samme genetisk oprindelse og opdragelse.

Hvorfor tror du dog ikke dine medmennesker kan tænke selv og drage egne konklusionerne heraf. Jeg har ikke og vil aldrig få NokiaWin, tilsvarende vil jeg spilde min tid og penge på æbleskroget.

28
19. september 2013 kl. 11:00

Sjov provokation. Men som de fleste anmeldelser (som den ovenfor) fortæller, så fejler Windows Phone ikke noget. Og Nokia fejler vist heller ikke noget, når man samligner med konkurrenteres hardware.

Hvorfor er det en provokation? Jeg har ikke skrevet noget om at wp fejler noget...

Nokia står også for 80% af wp salget så der er ikke nogen der stiller spørgsmålstegn ved nokia. Jeg spørger indtil om det kan skyldes at systemet ikke kan bære en større markedsandel fordi det ikke er bedre end det er.

31
19. september 2013 kl. 11:13

Jeg spørger indtil om det kan skyldes at systemet ikke kan bære en større markedsandel fordi det ikke er bedre end det er.

Jeg forstod dit spørgsmål, og jeg svarede at Windows Phone ikke fejler noget. Faktisk er det i mine øjne både smukkere, hurtigere og mere brugervenligt end de andre. Og de fleste anmeldere lader til at være enig med mig.

Grunden til jeg kaldte det en provokation var at det INTET havde med artiklen at gøre. Men bare et oplæg til en uendelig lang diskution om bla holdning til MS og smag i forhold til design.

42
19. september 2013 kl. 12:19

Jeg forstod dit spørgsmål, og jeg svarede at Windows Phone ikke fejler noget. Faktisk er det i mine øjne både smukkere, hurtigere og mere brugervenligt end de andre. Og de fleste anmeldere lader til at være enig med mig.

Jeg har haft en wp og har ikke oplevet at det skulle være hverken værre eller bedre end de andre mobil systemer. Det var dog tilbage i wp7 dagene og der er sikkert sket en del siden da.

Grunden til jeg kaldte det en provokation var at det INTET havde med artiklen at gøre. Men bare et oplæg til en uendelig lang diskution om bla holdning til MS og smag i forhold til design.

Aha så man må ikke være kritisk over for at folk mener at det er anmeldernes skyld at platformen er mere udbredt..?

Smag er subjektivt og kan ikke diskuteres så det kan ikke medføre så meget diskution. Folks holdning til ms er vel irrelevant i alt den stund at man har et valg...

22
19. september 2013 kl. 09:50

@Thomas Bundgaard "Der er langt over 10 gange så mange Android-brugere, som der er WP-brugere, og alligevel er omsætningen kun en smule højere pr. app.

Så din konklusion er forfejlet. " At næsten det dobbelte, er en smule, så ligger indtjening på Android jo kun lidt under Iphone. Men ud af artiklen fremgår det ikke om det er med eller uden reklame indtægter, samt at det er en "beregnet" model, så skal vi ikke tage tallene med et gram salt. Artiklen mener jo også at androide udvikler kan forvente en forøget vækst på android, der ud over skal man vel også indregne hvor nemt det er at komme på market, skal du igennem kontrol og godkendelse.

Men det er jo det gode ved for forbrugeren af et styresystem der er udbredt, du har et større udbud, og dette udbud kan give en lavere pris. Til gengæld er dit market også det større. Hvis man tænkere lidt mere over det, så er indtjening jo høj ved android, når man tænker på hvilken skod programmer der også er lavet, som jo også får deres del af kagen. Det er jo lidt æbbler og pære prøv at sammenligne indtjening for et 20 kr,- pc spil og WOW, (og udgiften).

Men med, det minimum 10-20 gange større marked, og tablet delen vil man med et kvalitets program nok kunne tjene flest penge ved Android, men man kan også vende det om, at når marked er mindre kan du nemmere sælge noget som ikke findes der i forvejen, og tage en højere pris for dette. Du skal så tage 10 gange mere for den samme indtjening, og her er vi så tilbage ved, om det er dumt at betale for meget. Som køber af programmer vel at mærke, udtalen om prirat og nærrighed må være udtryk for brødnid.

Nu kan vi så bruge bil antologien her, selv om den ikke er det bedste, men reserve dele til Mercedes er billigere ind til Toyota. Men du betaler vel ikke mere for dem, hvis du kan få dem billigere et andet sted, eller som "uoriginal" fra samme producent. Jeg køre min bil på det dyreste værksted, så kan man ikke kalde mig nærig :-)

Og du må indrømme, at manglen, på især danske programmer er et problem, android kom hurtigt efter det, og den selvforstærkende effekt som et succesfuld og stor sælgende styresystem vil have har vi jo ikke set.

25
19. september 2013 kl. 10:26

Men ud af artiklen fremgår det ikke om det er med eller uden reklame indtægter

Nu er det jo altså ikke kun Android der køre med reklamer.

og her er vi så tilbage ved, om det er dumt at betale for meget. Som køber af programmer vel at mærke, udtalen om prirat og nærrighed må være udtryk for brødnid.

Jeg syns man er nærrig hvis man ikke vil betale 6kr for en app man bruger. I sær når man tænker på man gladeligt har betalt flere tusinde kroner for telefonen. At Android er plaget af piratkopister er et faktum, ikke en personlig anklage, så stop med at tage det sådan:http://www.androidbeat.com/2013/08/sad-indie-game-developer-sees-applcation-pirated-350-times-every-legitimate-purchase/http://www.thesixthaxis.com/2013/07/19/lucky-frames-android-game-bought-8-times-pirated-over-2400-times/http://www.slashgear.com/95-android-game-piracy-experience-highlights-app-theft-challenge-15282064/

56
19. september 2013 kl. 16:19

Jeg syns man er nærrig hvis man ikke vil betale 6kr for en app man bruger. I sær når man tænker på man gladeligt har betalt flere tusinde kroner for telefonen.

Den sidste android telefon jeg købte kostet 700,- kr, en Samsung S3 mini. Og folk betaler vel ikke gladeligt, flere tusinde kroner, de må købe dem med afdrag/tilskud, for at have råd.

Så hvis jeg skulle købe 20-30 app til 6.- kr, så vil det koste 180,- kr eller omkring 25% af hvad jeg har givet for telefonen, og de skulle også købes til min tablet. Og måske nogen andre så er der hurtigt brugt 300 til 400 kr.

400 kr. jeg kan anvende på noget andet, hvis jeg vælger en Android, se det er ikke dumt. Det er over halvdelen af en ny telefon.

57
19. september 2013 kl. 17:25

Du betaler vel kun een gang for en app?? De apps, jeg har købt til min Lumia kører da også fint på min Windows 8 PC. Dem har jeg kun betalt for een gang.

16
19. september 2013 kl. 09:14

Jeg finder det mærkeligt at der mangler apps, efter medierne fra starten af har dødsdømt telefonen.

12
19. september 2013 kl. 09:03

Det er hverken Nokias eller Microsofts skyld.

Det er det da. Hvis skyld skulle det ellers være?

15
19. september 2013 kl. 09:12

Serføldig er det deres skyld , de har fejlet med at motivere nok udviklere.

Hvis man ser hvor lang tid det tog før de fik telefonerne internt og derved også selv kunne udvikle er det tydeligt de ikke har forstået hvor stor opgaven er

18
19. september 2013 kl. 09:19

Serføldig er det deres skyld , de har fejlet med at motivere nok udviklere.

Det er ikke korrekt, der findes en del konkurrencer ol. (bl.a http://www.facebook.com/pages/Developer-Achievements/ og http://developer.nokia.com/create/). Men det tiltrækker bare ikke de store spillere på app markedet, da de kun kigger på salgstal og ikke muligheden for at vinde en gratis mobil. Så det er på en måde en ond cirkel, som arktiklen ovenfor holder i live ved at fraråde WP pga manglende apps.

Men det er lidt noget pjat, for der findes stort set altid en anden app der kan erstatte det.

6
19. september 2013 kl. 08:28

Det var da en utroligt useriøs konklussion! Jeg troede V2 var "for dem der arbejder professionelt med it", og ikke Subway Surfer spillende børn.

78
25. september 2013 kl. 00:03

Jeg er helt uenig i at det skulle være en "en utroligt useriøs konklussion". Jeg mener at konklussionen lige netop er spot-on. For det kan godt være at Nokia stadig kan lave lækker hardware, der lever helt op til hvad man kan forvente af en smartphone i dag. Og Microsoft's Windows Phone 8 er sikkert også omtrent på linie med hvad andre smartphones kan i dag og som sådan er alt jo fint. Men det ændrer bare ikke på det faktum at smartphones i dag er så uendeligt meget mere end de 10-15 apps der kommer med den når man køber den. Det virkelige potentiale bliver først rullet ud når man begynder at installere alle mulige 3-parts apps, som gør at man kan købe biletter, holde styr på sine løberuter, se hvad der kommer i tv, spille spil, følge med i bud på ebay og en masse andre fornøjeligheder. Og netop i denne kategori falder Windows Phone styresystemet bare fuldstændigt igennem. Jo, man kan da få de store apps, som Skype, Wordfeud, Facebook, og hvad har vi, men langt de fleste apps, som du hører om i TV, ser på en reklame på bussen eller i et blad - ja...de kommer til iPhone, som regel også til Android og sjældent til Windows Phone. Af den simple årsag at det er for lille et marked. Man skal måske blot sælge sin app til 1% af Android eller iPhone brugerne for at kunne tjene sin udviklingstid hjem. Men man skal måske sælge den samme app til 70% af alle Windows Phone brugere og da det er usandsynligt, så lader man simpelthen være med at udvikle til WP så længe det står sådan til med dens markedsandel.

79
25. september 2013 kl. 08:17

så lader man simpelthen være med at udvikle til WP så længe det står sådan til med dens markedsandel.

Det er jo hønen og ægget. Lige som der i sin tid ikke var den store grund til at købe Blueray eller 3D, eller 4k i dag. Det betyder jo ikke at producenten bare skal ligge sig ned og dø.

Min pointe er at anmelderen må anbefale produktet hvis han syns det er godt (hvilket han tilsyneladende synes) og så fortælle at der kan være apps der ikke fås endnu (omvendt findes der jo osse apps til WP der ikke finde på IPhone/Android).

Men mht apps så kan jeg snart ikke tage den begrundelse seriøst længere. Der findes tonsvis af apps til WP, og desuden bruger de fleste jo kun et par stykker alligevel (og hvem bruger ærligtalt alle de apps som dagligvare butikkerne reklamere med i tv når der finde eTilbudsavisen)

80
25. september 2013 kl. 09:46

Det er jo hønen og ægget. Lige som der i sin tid ikke var den store grund til at købe Blueray eller 3D, eller 4k i dag.
Det betyder jo ikke at producenten bare skal ligge sig ned og dø.

Ja, det er blevet en ond cirkel for Microsoft. Jeg tror bestemt ikke producenterne ligger sig ned og dør. De udvikler fantastiske apps - bare ikke til Windows.

Anmelderen anbefaler netop ikke produktet fordi han var nødt til at rende rundt med to telefoner. Sin nye fine Lumia 925 og så en gammel android til de apps han ikke kunne få til WP. Jeg mener at han gør ret i at påpege at dette er en alvorlig mangel ved WP og at det derfor er svært at anbefale den. Når mine venner spørger mig hvad de skal købe, siger jeg da også til dem: "Hold jer fra WP. Sørg for at købe en iPhone eller en Android" for stort set alle apps findes til dem. Derimod er det tvivlsomt om den app du lige står og skal bruge findes til WP.

Men hvis du er glad for din Lumia 920 og du synes den har alle de apps du skal bruge, så er det jo fint for dig.

10
19. september 2013 kl. 08:55

Jeg er meget enig. Ikke at app-udvalget ikke har nogen betydning, men man kan jo finde lige så mange grunde til at fraråde folk at købe en iPhone hvis man leder længe nok. Det sker bare sjældent; det er jo nemmere at pege fingre ad underdog'en for noget, der er ude af deres kontrol.

Anmeldelsen her har givet mig lyst til at skæve lidt mere til Nokia næste gang jeg skal have en ny telefon. Så tak til Morten K. Thomsen for den manglende anbefaling...

9
19. september 2013 kl. 08:52

Det var da en utroligt useriøs konklussion! Jeg troede V2 var "for dem der arbejder professionelt med it", og ikke Subway Surfer spillende børn.

Mon ikke det er fordi de håber at pushe deres anmeldelse til en af de større dagblade, og her vejer alle mulige tåbelig fotofiltre og spil åbenlyst tungt. Og ikke bare tilfældige spil og filtre - nej, det skal lige nøjagtig være de 2-3 mest hypede af slagsen.

Jeg synes det er skideærgerligt at Version2 hopper med på den vogn. Der er så mange medier, der laver den slags anmeldelser, hvor de lægger vægt på spil og mærkelige ting. Hvorfor skiller I jer ikke ud og laver professionelle anmeldelser til folk der skal bruge telefonerne til noget seriøst?