Anmeldelse: Microsoft Surface RT er mere netbook end iPad-dræber

Microsofts Surface er gennemsnitlig som tablet, men som letvægts-bærbar er den et glimrende arbejdsredskab, som dog har plads til forbedringer.

Er det en tablet, eller er det en pc? Det er det oplagte spørgsmål til Microsofts første bud på en moderne tablet fra eget hardwareopdræt. Svaret er dog mindre oplagt, for Surface RT er lidt en krydsning.

Surface kan bestemt bruges som en letvægtserstatning for en lille bærbar pc. Hvor har vi hørt det før? Ja, der er lidt netbook 2.0 over Surface RT.

Det er dog ikke helt så dårligt, som det måske lyder, for ligesom netbooken er Surface RT velegnet til webbrowsing, og man kommer også langt i kontorpakken Office, som følger med Surface og er med til at gøre prisen, der begynder ved 3.999 kroner uden tastatur, lettere at sluge.

Læs også: Surface RT til salg i Danmark: Lækker, men sløv tablet

Type-coveret kan bruges som rigtigt tastatur

Det kræver til gengæld, at man køber ét af tastatur-covers, som er designet til Surface.

Version2 har haft mulighed for at teste både Touch og Type-modellen, og Type-modellen er klart det bedste, hvis Surface skal fungere som en bærbar pc. Hele denne anmeldelse er skrevet på Type-coveret.

Touch-tastaturet er tyndt og fungerer udelukkende ved berøring. Det kræver en del tilvænning, fordi tasterne ikke reagerer med bevægelse. Til gengæld afspiller Surface en lyd, som giver en hæderlig illusion af et tastetryk.

Touch-modellen fungerer dog bedre som decideret cover, fordi man ikke i samme omfang får trang til at pille det af, når man skal bruge Surface som en tablet.

Se billederne af Surface med Windows RT

Det andet tastatur, Type, har rigtige taster, men er et par millimeter tykkere. Til gengæld er det ligesom at skrive på et rigtigt tastatur, omend tasterne sidder en anelse tæt, og hvis man foretrækker et mere gammeldags tastatur frem den moderne model med flade taster, så er Typepad-tastaturet nok lige i overkanten.

Plastikken, som tasterne er fremstillet af, er også mærkeligt ru som meget finkornet sandpapir. Det er muligvis for at gøre det lettere for fingrene at finde rundt på tastaturet og ramme rigtigt, men det er en lidt sær følelse, som ligger en anelse for tæt på fornemmelsen af negle på en tavle.

Type-tastaturet er dog i modsætning til touch-tastaturet ikke immunt over for krummer i tasterne.

For begge tastaturers vedkommende er det ret åbenlyst, at en rigtig trackpad, som den der er indbygget i de to covers, stadig kan hamle op med en touchskærm. I hvert fald så længe de fleste hjemmesider er bygget til at blive klikket rundt på med en musemarkør frem for en fed pegefinger.

Når man arbejder i Office, så er det også rart at have adgang til tastaturgenvejene.

Selvom Type-tastaturet virker lidt mere stift, så bliver det også lige rigeligt fleksibelt, når man sidder med Surface på skødet. Men igen kan man også se sådan på det: Man kan faktisk sidde med en Surface på skødet og skrive! Dette afsnit er eksempelvis skrevet i toget med Type-tastaturet og testmodellen hvilende på lårene.

Solid tablet med gammel processor

Ser man på Surface i sin rene form, uden ét af de specielle tastatur-covers, så er det en tablet i solidt design og med gennemsnitlige hardwarespecifikationer.

Surface RT benytter en Nvidia Tegra 3-processor, som man også har kunnet finde i flere Android-baserede tablets fra forskellige producenter det seneste års tid. Og lige som dens Android-fætre, så mærker man, at Tegra 3 lige mangler det ekstra gear, især når man åbner en ny applikation eller vækker en app fra dvale.

Processoren virker kort sagt for langsom. Det er tydeligvis en processor, som blev lanceret i 2011, og Surface kunne have godt af bare lidt flere hestekræfter.

Skærmen overrasker ved at fungere ganske udmærket i direkte sollys, men det koster på batteritiden, fordi der bliver skruet helt op for lysstyrken. Opløsningen er de sædvanlige 1.366 gange 768 pixels, som er standard for de små Windows-tablets. Der er heller ikke noget at udsætte på touchfunktionerne.

Batteritiden svinger meget, alt efter lysstyrken og hvad man bruger tabletten til. I gennemsnit gik der to-tre dage mellem opladningerne, når vi brugte tabletten sporadisk i op til et par timer af gange, fordelt over dagene med wifi slået til. Det er derfor nok ikke helt ved siden af, når Surface RT er blevet målt til seks til ti timers batteritid i hårde test hos andre medier og på højde med de fleste andre tablets på markedet.

Det virker dog som om, strømforbruget ved standby er lidt højere, end vi kunne ønske os, især hvis man sammenligner med en bærbar pc, som går i fuld dvaletilstand.

Sammenlignet med andre tablets i samme prisklasse, så er der ét punkt, hvor Surface RT virker meget bagud, nemlig på kamerasiden. Begge kameraer er nemlig 720p, og de fotos, man tager med hovedkameraet, er ikke specielt gode.

Til gengæld er kameraet vinklet på en måde, så det passer med det specielle støtteben. Når tabletten hviler på støttebenet på et bord, peger kameraet lige frem. Det er beregnet til at optage møder, præsentationer eller - set med forbrugerbrillerne - måske talerne ved familiefesten.

Støttebenet er lidt af en genistreg, fordi det løser det største problem med de store tablets, nemlig udfordringen med at holde den i længere tid. Med støttebenet kan man have Surface hvilende på køkkenborde, sofabordet eller med lidt forsigtighed på skødet.

Det kræver ingen separat docking-station, og designet virker solidt. Selvom løsningen kan virke lidt primitiv, så er den veludført og ikke så klodset som andre forsøg på at få en tablet til at holde sig oprejst. Støttebenet er absolut en løsning på samme niveau som coveret til Apples iPad, der også kan bruges som støtte for tabletten.

Lækkert design, men ikke helt gennemtænkt

Kabinettet, de specielle covers, støttebenet og de rene, skarpe linjer er med til at få Surface til at skille sig ud fra resten af de tablets, der findes på markedet, og det er rigtig godt.

Surface RT er udstyret med en USB-port i fuld størrelse samt en mikro-HDMI-port. Mikro-HDMI-porten lider dog under en upraktisk designfejl, fordi den ligger parallelt med skærmen, mens Surface-kabinettet har skrånende kanter.

Når man indsætter et mikro-HDMI-stik, så kan det ikke komme hele vejen ind, fordi kanten af plastikomslutningen støder på den skrå kant af kabinettet. Man kan muligvis komme rundt om problemet med et meget fladt stik, men umiddelbart virker det ikke særlig gennemtænkt.

Stikkene sidder også placeret nær toppen af Surface, når man har den stående på bordet i ’netbook-positionen’, og med en mikro-HDMI-adapter og et HDMI-kabel, så får Surface let overbalance.

Skal man bruge HDMI-stikket, er det mest stabile at lægge Surface fladt på bordet, og det er ikke helt så idéelt, hvis man vil bruge den som arbejds-pc med en ekstern skærm.

Ingen iPad – og heller ikke en pc

Hvis du virkelig hader pc-universet af et godt hjerte, så er Surface slet ikke sagen. Det burde være et vink med en vognstang, at den kommer med Office-pakken, og hvis der er noget, der skriger ’pc-alderen’, så er det Excel-regneark og Powerpoint-præsentationer.

Et af de stærkeste argumenter for at vælge en Surface frem for en anden tablet er de to tastaturer, som Microsoft sælger som tilbehør. Der er ingen tvivl om, at Microsoft ikke har villet slippe idéen om, at Surface stadig er en pc, og lige netop tastaturerne er med til at underbygge dén tilgang.

Surface er stærkest som letvægts-pc. Det er en netbook 2.0 på godt og ondt. Surface stråler som en lille og let bærbar pc, man kan tage med til et møde.

Netbook-sammenligningen stopper dog ikke ved det positive. Surface RT-modellen slås med en langsom processor, som ikke ligefrem hjælper de nye Windows Modern UI-applikationer - dem fra 'flise'-grænsefladen - hvor et tilbagevendende kritikpunkt har været, at de åbner for langsomt.

I vores anmeldelser af Windows 8 har vi rost Internet Explorer 10 i Modern UI-udgaven, men man kan godt mærke på Surface RT, at den ikke er helt lige så hurtig. Hvis man har fået nervøse trækninger over træghed på Android-tablets, så får man dem også på Surface RT.

Surface er god, hvis du vil have en ultralet pc, som ikke skal køre tunge programmer, men som også gerne må kunne bruges som tablet på eksempelvis flyrejsen eller som touch-venligt mediecenter til festen.

Hvis man primært er på udkig efter en tablet, så er der bedre alternativer på markedet. Som blandingsprodukt er Surface på mange måder et bedre bud end de tablets, som kan konverteres til en lille bærbar pc med en docking-station.

Det er også problematisk, at Surface RT kører Windows RT og ikke den rigtige Windows 8, især hvis man sammenligner med de Atom-baserede tablets fra Acer og Dell, som Version2 tidligere har testet. De led ikke under en langsom processor og gav til gengæld mulighed for at installere klassiske Windows-applikationer.

Hvis Surface havde haft den samme Atom-processor og Windows 8 i stedet for Windows RT, så havde Microsoft haft en vinder. Men i sin nuværende form er der stadig ret mange forbehold, man skal være klar over, før man investerer i Surface RT.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Jørgen Henningsen

Hvis Surface havde haft den samme Atom-processor og Windows 8 i stedet for Windows RT, så havde Microsoft haft en vinder.

Er det ikke det de gør med Surface Pro?

Jeg mener jo at Canonical har fat i noget når de laver en tablet hvor der kan tilsluttes mus og tastatur, som kan køre windows gennem en wts-server, men det kan denne tablet vel også?

 • 2
 • 2
Peter Naumann

Er det ikke muligt for anmelderne at komme på grundkursus i et device inden anmeldelse. Det er ualmindeligt overfladisk og de emner der er interessandte og nyskabende kommer ikke frem i lyset fordi alt forgår fra jordhøjde. Det svarer en en anmeldelse af Beethoves 9, med "Jeg synes der er en del høj musik og så kan jeg bedre lide Kim Larsen" Det må simpelthen kunne gøres bedre.

 • 8
 • 10
Jesper Stein Sandal

Er det ikke muligt for anmelderne at komme på grundkursus i et device inden anmeldelse. Det er ualmindeligt overfladisk og de emner der er interessandte og nyskabende kommer ikke frem i lyset fordi alt forgår fra jordhøjde.

Jeg kunne jo fristes til at sige det samme om din kommentar, fordi du ikke kommer nærmere ind på, hvilke problemer du mener, der er med anmeldelsen. :)

Hvad ville du gerne have haft?

Bemærk, at vi anmelder brugeroplevelsen ud fra professionelt perspektiv. Hvis det er benchmarks, du ønsker, så er der specialmedier, som har ressourcerne til at måle små procentforskelle mellem forskellige processormodeller. Men ser man på eksempelvis batteritest, så siger de ikke ret meget om den reelle brug, men mere noget om den software, der afspiller video, og hvilken hardwareunderstøttelse der ligger bag, end de siger noget om batteriets holdbar ved webbrowsing.

 • 9
 • 3
Jakob Damkjær

"Støttebenet er lidt af en genistreg, fordi det løser det største problem med de store tablets, nemlig udfordringen med at holde den i længere tid. Med støttebenet kan man have Surface hvilende på køkkenborde, sofabordet eller med lidt forsigtighed på skødet."

Hørt om smart covers der gør der samme som støttebenet...

Det er ikke en udfordring det er en dårlig løsning på at der detabletificering af deres tablet (at man skal ha et tastatur for den virker og kun virker i opretstående landskabsprofil mode... Ret ubrugelig i portræt mode og liggende landskabsog mode)...

Surface RT = weak tea netbook

Ville virkelig ønske den var bedre men det virker det ikke til den er...

 • 5
 • 5
Log ind eller Opret konto for at kommentere