Anmeldelse: Lumia 800 er et stærkt comeback for Nokia

Den er ikke fejlfri, men Windows-telefonen Nokia Lumia 800 har meget at byde på for brugeren, der er glad for Microsofts produkter og tjenester.

Den her sag er vel nok den mest imødesete mobiltelefon fra Nokia i flere år:

Lanceringen af telefonen har været ventet med spænding, fordi dens succes eller mangel på samme kan vise sig at være afgørende for Nokias fremtid.

Nokia Lumia 800 er første barn af ægteskabet mellem Microsoft og Nokia, der blev indgået i februar sidste år. Et fornuftsægteskab, der især skulle redde Nokia ud af smartphone-krisen.

Læs også: Ud med Symbian og Meego: Nokia gifter sig med Microsoft

Og lad det være sagt med det samme: Nokia Lumia 800 er langt hen ad vejen et stykke virkelig gennemtænkt mobilhåndværk, der har potentiale til at genrejse Nokia som en førende leverandør af smartphones i den dyre ende af prisskalaen.

Førstehåndsindtrykket

Nokia Lumia 800 er en telefon, der imponerer ved første øjekast med sin kølige elegance. Sort, sober, solid.

Kort sagt en af den slags mobiler, der får venner og kolleger til at spørge, om de lige må se din nye telefon.

I den matsorte variant - telefonen fås også i cyanblå og magentarød - får telefonens polykarbonat-kappe Lumia 800 til at fremstå, som var den fræset ud af et stykke skifer.

Skærmen på 3,7 tommer buer let rundt om hjørnerne på alle fire sider, og det giver igen en fornemmelse af elegance og fuldkommenhed i designet.

Telefonen har med sine 142 gram en vægt, der får den til at føles solid og gedigen uden at virke for tung, når den ligger i hånden. Til sammenligning vejer en iPhone 4S 140 gram og Android-mobilen Motorola Droid Razr 127 gram.

Læs også: Anmeldelse: Motorola Droid Razr er smuk ingeniørkunst

Hardwaren

Lumia 800 minder af udseende til forveksling om Meego-telefonen Nokia N9, der blev lanceret i efteråret 2011.

Meego var den mobilplatform, Nokia selv havde udviklet sammen med Intel. Den skulle primært bruges på de af Nokias smartphones, der var tænkt som konkurrenter til Apples iPhone og telefoner i samme liga.

Læs også: Nokia og Intel klar med version 1.0 af Android-udfordrer

Det fik partnerskabet med Microsoft sat en stopper for, og den ellers meget anmelderroste N9 endte med at blive den eneste Nokia-telefon med Meego, der kom på markedet.

Læs også: Meego lægges i graven og erstattes af Tizen med HTML5-applikationer

Skærmen på Lumia 800 er en 3,7 tommer kapacitiv AMOLED-skærm med multitouch og den såkaldte Clearblack-teknologi, der skulle forbedre skærmens egenskaber i direkte sollys.

Dermed er den lidt mindre end på Nokia N9, der er bestykket med en 3,9-tommer skærm. Den er omvendt lidt større end skærmen på en iPhone 4S, der måler 3,5 tommer diagonalt.

Skærmen har glimrende farve- og kontrastegenskaber, og illusionen om, at menuer, hjemmesider og andet indhold flyder hen over telefonens overflade - snarere end hen over et display - lykkes ret godt. Opløsningen er WVGA på 480 gange 800 pixels.

Lumia 800 er udstyret med 512 megabyte ram. Dermed har Lumia 800 kun halvt så meget hukommelse som N9, men det er ikke noget, der har kunnet mærkes negativt i den periode, Version2 har haft Lumia 800 på prøve.

Telefonen lanceres som standard med 16 gigabyte internt lager til applikationer, billeder, film og så videre. Det kan ikke udvides med ekstra SD-kort, så er 16 gigabyte ikke tilstrækkeligt, bør man se sig om efter en anden telefon.

Lumia 800 har heller ikke indbygget understøttelse for NFC-teknologien, der blandt andet kan bruges til betaling med mobiltelefonen. Det har forgængeren N9, og det kan undre, at Nokia ikke har flyttet den feature med over i Lumia 800.

Til gengæld har Lumia 800 fået en ekstern udløserknap til kameraet, placeret nederst på højre side af telefonen.

Øverst på telefonen finder man en stikbrønd til 3,5 millimeter jackstik (hovedtelefoner eller headset) samt indgange til mikro-USB (opladning og dataoverførsel) og mikro-SIM-kort. De to sidste er skjult med små plastdæksler, og især dækslet til mikro-USB-indgangen virker både lidt skrøbeligt og udsat.

Det trækker lidt ned på helhedsindtrykket, at dataoverførslen via mikro-USB skal ske gennem Microsofts Zune-software på pc eller Mac. Lumia 800 har desværre ikke mulighed for at blive vist som et USB Mass Storage Device på computeren.

Under det elegante ydre finder vi en single-core Snapdragon-processor fra Qualcomm på 1,4 gigahertz, og telefonen er derudover udstyret med wifi (802.11b/g/n), digitalt kompas, A-GPS og Bluetooth.

Lumia 800 indeholder et indlejret batteri på 1.450 milliamperetimer, som gennemsnitligt har holdt batteri i et døgns tid, mens Version2 har haft telefonen på prøve. Her har GPS'en været slået fra langt det meste af tiden, mens wifi og e-mailsynkronisering har været slået til.

Grænsefladen

Nokia Lumia 800 benytter Microsoft Windows Phone 7.5, der også kendes under navnet Mango.

Vi har tidligere haft Microsofts mobilplatform under luppen her på Version2, og som brugere af Windows Phone-telefoner vil vide, er der tale om et noget anderledes grafisk udtryk, end iPhone- og Android-brugere er vant til.

Læs også: Anmeldelse af Windows Phone 7.5: Er Mangoen moden?

Windows Phone er designet omkring brugergrænsefladen Metro, som kort fortalt er opbygget omkring kvadratiske og rektangulære felter - 'tiles' - der fungerer som store ikoner eller widgets.

Det må være en smagssag, om man foretrækker iPhones ikon-baserede grænseflade, Google Androids mere widget- og screens-baserede eller Windows Phones meget stramt komponerede 'flise-layout'.

Men det tjener Microsoft til ære, at selskabet har turde tænke helt nyt og ikke blot har udarbejdet en kopi af konkurrenten Apples succesformel. Windows Phone 7.5 har i hvert fald virket enkelt, intuitivt og effektivt i den periode, Nokia Lumia 800 har været i Version2's varetægt.

Generelt står der Microsoft skrevet ud over hele grænsefladen på nær nogle få elementer som navigationstjenesterne Nokia Kort og Nokia Kørsel.

Her må det forventes, at Nokia kommer lidt mere på banen med nogle af de kommende Windows Phone-modeller fra selskabet, så softwaren får et stærkere Nokia-præg.

Brugeroplevelsen

Hvis man er afhængig af muligheden for at skræddersy brugergrænsefladen på Android-telefoner, skal man tænke sig ekstra godt om, før man springer på en Nokia Lumia 800.

Bevares, Windows Phone kan skræddersyes, men der er ikke samme mulighed for at fordele sine app-genveje og widgets hen over for eksempel fem eller syv skærmbilleder efter egen smag, som det ofte er tilfældet på Android-mobiler.

Brugergrænsefladens primære skærmbillede - fliselayout'et - giver blandt andet brugeren adgang til telefonopkald, SMS-beskeder, e-mail-konti, billeder og navigation.

Det primære skærmbillede kan sættes op efter personlig smag ved at holde et element nede i lang tid - 'long press' - hvorefter elementet kan flyttes rundt eller fjernes helt.

Nederst på telefonens skærm finder man tre standardtaster - pil tilbage, et Windows-logo, der fungerer som home-knap, og et forstørrelsesglas, der peger videre til søgning med Microsofts Bing.

Det er en af de funktioner, Microsoft har fået trumfet igennem i aftalen med Nokia. Bing er standardsøgemaskinen - færdigt arbejde.

En af de små særheder ved søgningen er, at man skal trykke en ekstra gang på Bings søgefelt for at kalde tastaturet frem på skærmen. Dermed skal man altså først trykke på forstørrelsesglasset, og derefter på Bing-søgefeltet for at lokke tastaturet frem og gå i gang med at skrive søgeordet.

Det er ét unødvendigt tryk mere end på iPhone og Android-telefoner, hvor tastaturet automatisk popper frem, når man har trykket på søgeikonet.

Årsagen er, at søgningen på Windows Phone-platformen ikke er begrænset til tekst, forklarer Developer Evangelist i Microsoft Danmark, Martin Esmann, til Version2.

Der kan også indlæses stregkoder og tekst via telefonens kamera, som der så kan gennemføres søgninger på baggrund af. På blandt andet det nordamerikanske marked har Lumia 800 også en tale til tekst-funktion, som endnu ikke findes på dansk jord.

Ifølge Martin Esmann er tale til tekst også på vej til danske Windows Phone-brugere, men det vides endnu ikke hvornår.

For danske Lumia 800-ejere er det altså indtil videre ikke nogen særlig fordel, at tastaturet ikke springer op på skærmen allerede ved første tryk.

Øverst til højre på det primære skærmbillede befinder sig en lille pil, der peger til højre - ind til en liste over brugerens applikationer, og ikke et 'gitter' af ikon-genveje, som det kendes fra iPhone og Android.

Listen giver mulighed for at scroll'e lodret gennem applikationerne, og det kan nok blive et irritationsmoment, hvis man har rigtig mange applikationer installeret. Ved 40-45 installerede apps udvides listevisningen med søgning efter begyndelsesbogstav, men applikationerne bliver stadig vist på en lang liste.

Til gengæld kan der til enhver tid let søges i applikationerne, så de hurtigt kan findes frem ad den vej.

Soft-tastaturet på telefonen er meget responsivt og føles smidigt i brug - selv for Version2's anmelder, der normalt er rigtig dårlig ven med smartphone-tastaturer. Der er intet irriterende efterslæb på indtastningerne, som ellers har det med at resultere i dobbelttastninger på andre telefoner.

Den meget gnidningsfrie brugeroplevelse gør sig gældende over alt på telefonen, hvad enten det er menuerne, browseren, kalenderen eller onlinebutikken Marketplace, hvor der kan downloades applikationer gratis og mod betaling.

Hvor Bing er standarden på søgemaskineområdet, er Internet Explorer 9 standardbrowseren. IE9 fungerer generelt fremragende, men der er ingen Flash-understøttelse, og HTML5-supporten lader en del tilbage at ønske.

På www.html5test.com scorer IE9 på Windows Phone Mango 141 point ud af 475 mulige. Til sammenligning scorer Firefox Mobile 9 313 point og Safari 305 point under Apples iOS 5.

På collaboration-siden er der nem og hurtig opsætning af Exchange- og Gmail-konti, ligesom der er apps til de populære sociale tjenester som Facebook og Twitter. Som en del af sms-app'en er det også muligt at sende beskeder over Windows Live Messenger.

Apps

Antallet af apps i Marketplace rundede for nylig 50.000 styk.

Læs også: Windows Phone runder 50.000 apps i Marketplace

Som med alle andre app stores af antallet af apps ikke nødvendigvis et udtryk for kvaliteten, men indtil videre må man for eksempel kigge langt efter Skype og populære browseralternativer til Internet Explorer 9 som Opera og Firefox.

Læs også: Aftalen er i hus: Microsoft køber Skype for 44 milliarder kroner

Heller ikke de danske banker er endnu klar med Windows Phone-apps, ligesom den digitale rudekuvert-tjeneste eBoks heller ikke er det.

Der er nok ingen tvivl om, at 2012 bringer flere af de manglende apps med sig. Alliancen mellem Nokia og Microsoft skal nok få bedre fat i markedet i årets løb. Men det er selvfølgelig værd at tage med i overvejelserne inden et køb af Lumia 800, at udbuddet af populære apps simpelthen bare er tyndere end hos de store konkurrenter i skrivende stund.

De forudinstallerede apps på telefonen omfatter blandt andet Microsoft Office-hub'en, som giver brugeren en hurtig genvej ind til Microsoft tjenester i skyen, blandt andet SkyDrive og Office 365. Med sidstnævnte kan brugeren tilgå for eksempel Word- og OneNote-dokumenter og foretage simpel redigering i dem.

For eksempel kan der overstreges tekst med forskellige farver, tilføjes kommentarer og dokumenterne kan efterfølgende deles via e-mail eller SkyDrive.

Til simple ændringer i for eksempel Word-dokumenter virker Office-hub'en som mere end bare lir på telefonen. Det her kan rent faktisk godt bruges i praksis, når man er på farten og skal sende revisioner af et dokument til en kollega.

Kortapplikationen Nokia Kort er et seriøst alternativ til Google Maps, og Nokia Kørsel fungerer glimrende til navigation. Begge tjenester benytter sig af kort baseret på vektorgrafik, hvilket giver et meget rent look uden pixelering. Version2 har dog ikke haft mulighed for at teste nagivationen grundigt nok til at afgøre, om Nokia Kørsel ind i mellem leder chaufføren på afveje.

Derudover medfølger der for eksempel også en Zune-app til afspilning af film og musik og en Xbox Live-app.

Lydkvalitet ved opkald

Lydkvaliteten ved telefonens kernekompetence fra gamle dage, telefonsamtalen, er godkendt, både når man holder den op til øret, og når der sættes medhør på via telefonens indbyggede højttaler.

Det medfølgende headset er dog ikke nogen udpræget fornøjelse at bruge. Lydkvaliteten er på grænsen til acceptabel under normale omstændigheder, og hvis man befinder sig i lidt mere støjfyldte miljøer, må det være noget nær umuligt at gennemføre en samtale, uden at der går 'Hvad siger du?' i den. Her må det anbefales at koble et eksternt Bluetooth-headset på.

Kameraet

Der er intet kamera på forsiden af Lumia 800, men bagsiden gemmer på et 8 megapixel-kamera med Carl Zeiss Tessar-optik.

Version2 har ikke gennemført nogen videnskabelig test af kameraets egenskaber, men har for demonstrationens skyld taget et billede med kameraet og sat det op over for samme motiv knipset med kameraet i en iPhone 4.

I det konkrete eksempel præsenteres farverne mere naturtro på Lumia 800, mens iPhone 4 har problemer med hvidbalancen og derfor blåtoner motivet for meget.

Kameraet i Lumia 800 virker bestemt udmærket til hverdagsbrug, men er man kræsen med billedkvaliteten, skal det gode kompaktkamera eller spejlreflekskameraet nok hentes frem i stedet.

På videosiden er der mulighed for at optage i op til HD 720p. Et eksempel på det kan ses i Version2's julevideo, hvor lysforholdene må siges at være udfordrende for kameraet.

Konklusion

En gang i mellem kan man undre sig over, hvordan mobilproducenter finder på navne som Samsung Galaxy S Plus eller Sony Ericsson Xperia Mini Pro.

Når Nokia har døbt sin nye og længe ventede Windows-telefon Nokia Lumia 800, er der dog en særlig grund til det:

»Lumia betyder lys, og det her er et nyt daggry for Nokia,« sagde Nokia-topchef Stephen Elop ved præsentationen af telefonen i oktober.

Læs også: Nokia løfter sløret for 'den første rigtige Windows Phone-telefon'

Spørgsmålet er så, om du skal storme ud at købe Nokia Lumia 800, når den lander i de danske butikker 20. januar?

Svaret afhænger meget at dit temperament som mobilbruger. Hvis du er stor fan af åbenheden på Android-platformen, bør Lumia 800 ikke være din næste telefon. Dertil er der for meget, der er lagt i faste rammer for dig på forhånd.

Hvis du der i mod er tilfreds Microsoft-bruger til hverdag, er der ikke meget at betænke sig på. Det skulle da lige være den aktuelle mangel på for eksempel netbank-apps, mangelen på Flash og den ringe HTML5-understøttelse, men i hvert fald apps-området skulle der meget gerne blive rettet op på i 2012.

Nokia håber altså på en ny start på smartphone-området efter at være sakket længere og længere bagud siden lanceringen af Apples iPhone i 2007.

Hvis Nokia Lumia 800 ender med at blive et hit, er det under alle omstændigheder velfortjent.

Nokia Lumia 800 sendes på gaden til en vejledende udsalgspris på omkring 3.900 kroner uden abonnement. Den forhandles blandt andet hos 3 og Telenor.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (34)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Patrick Moog

Efter at have leget en del med den, er jeg næsten flov over at have været lige ved at købe en Galaxy S2. Lumia 800 føles markant hurtigere at bruge, tag eksempelvis at slide igennem billedgalleriet, det hakker og sprutter på en S2, hvorimod Lumia 800 er helt smooth. Og det er jo på trods af at S2 har overlegen hardware. Det samme er gældende med generel brug, ikke en finger at sætte på Lumia, hvor S2 en gang i mellem taber pusten. Det var selvfølgelig også en hel standard S2 uden ny ROM, men det er vel også kun fair at man sammenligner i den stand.

 • 4
 • 5
Bjørn Damborg Froberg

Jeg betalte en del mindre for N9, kontant. Endda 64 GB modellen.

Jeg synes ikke jeg kan se front-facing kamera på den, nogen der kan bekræfte det?

Jeg er måske en anelse jaloux på at den har en dedikeret kamera knap, som jeg nogen gange savner på min N9. Men ok, jeg kan så prale med kun at have 3 knapper i alt. (Volume op, ned & lock.)

 • 2
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Det er desværre en udbredt trend. Det er meget få smart-phones, der holder batteri mere end et døgns tid.

Seriøst?

Min iPhone4 holder gerne 2-3 dage - alt efter brug. En gang imellem (før iOS5 - jeg kan ikke huske, at det er sket siden) gik den i sådan et "drain-battery-mode", hvor den tabte pusten efter et døgn, men det er heldigvis et overstået kapitel.

 • 1
 • 5
Venligst Slet Min Bruger

Jeg betalte en del mindre for N9 [end 3900], kontant. Endda 64 GB modellen

Lumia 800 fås ned til ~3.000 i Tyskland, hvis man skulle få lyst til det. Jeg kan ikke finde N9 til mindre end 3.900 herhjemme, mens Lumia 800 koster ned til 3.600 kontant.

Jeg synes ikke jeg kan se front-facing kamera på den, nogen der kan bekræfte det?

Korrekt, der er ikke FFC i den. Jeg vil dog holde fast i, at video-opkald har været en gimmick lige siden 3 introducerede det i tidernes morgen. Ikke engang Apple har formået at få det ud til den brede befolkning.

Seriøst?

Ja. Det afhænger selvfølgelig af hvad man bruger den til, om man aktiverer alt hvad der aktiveres kan, hvor god dækning man har osv. Men alle jeg kender lader deres smartphone op hver aften, også dem med iPhones.

 • 0
 • 0
Steen Larsen

I gamle dage købte jeg Nokia fordi det var det bedste. I dage er det Samsung.

Lumia 800 er helt klart ikke en high-end telefon og det er skuffende at den kommer med så dårlige specs! F.eks.

Kun 720p HD video 512 Mb RAM (gør fremtidige opdateringer tvivlsom) Lille skærm Ingen SD kort Ikke dual-core HDMI??(ikke omtalt)

Hvis man dertil lægger den dårlige USB usabilty og manglen på applikationer så bliver mit svar til denne telefon et klart: Nej Tak!

Jeg kan godt lide at de har en kameraknap.

Venlig hilsen Steen

 • 10
 • 6
Bjørn Damborg Froberg

Thomas, helt enig med dig i at video opkald er en gimmick - endnu. Jeg vil nu helst ikke have at andre skal kigge på mine næsehår når jeg ringer dem op ;-)

Jeg mener jeg betalte 3500,- for min N9'er, ved en butik 14 km fra min arbejdsplads. ;-)

Mht strømforbruget, så kan jeg kun forestille mig at det skal den nok klare. Min telefon er nu på 2 dag med div. feeds osv. som man nu har og konstant 3G forbindelse, sms'er, vækkeur og opkald - og er på 60% strøm-niveau. Vil anbefale de som oplever problemer med denne model, om det er N9'eren eller denne Lumia, at undgå fristelsen til at vælge en alt for stærk skærm brightness - det er en kæmpe strømsluger. :) Men taget i betragtning at min CPU er dobbelt så stor som lumia modellen, har det dobbelte i RAM og en større skærm - så burde man altså kunne matche mine batteri-levetider nogenlunde. Medmindre batteriet også er kraftigt nedskaleret.

P.S: N9'eren har samme plastikdæksel foran USB porten og det fungerer upåklageligt og jeg er slet ikke bekymret for at det skal komme til skade. Forstår dog godt at man lige synker en ekstra gang men er helt tryg ved det nu, efter længere tids brug. Nu ved jeg jo af gode grunde ikke om de har ændret på dækslet til lumia versionen, men umiddelbart ligner telefonerne jo hinanden enormt meget.

 • 2
 • 0
Venligst Slet Min Bruger

Ja, det er en ren fornøjelse. Man kan selvfølgelig vælge at fokusere på specifikationerne, men de fortæller i bedste kun den halve historie.

Galaxy 2 er langt foran Lumia 800 på specs, men i daglig brug er det min påstand, at man ikke kan mærke det.

Hvis man dertil lægger den dårlige USB usabilty og manglen på applikationer så bliver mit svar til denne telefon et klart: Nej Tak!

Der er ingen tvivl om, at du vil være bedre tilpas med Android, hvis du mangler mass storage, usb host, hdmi-udgang og den slags features. Sådan er vi jo så forskellige, og så er det godt, der findes telefoner til hvert behov.

 • 5
 • 2
Torben Frandsen

Bedste oplevelse: Da jeg i ro om mag sidder med laptoppen i sofaen og laver min juleindkøbsliste i OneNote og derefter trækker den frem på telefonen og vinger af efterhånden som jeg får tingene i indkøbsvognen.

Værste oplevelse: Da jeg lytter til Tom Waits' 'On The Nickel'. For det første sutter det medfølgende headset, for det andet bliver sangen voldtaget af kompressionsalgoritmen.

Men ja, den er blevet langet over mødebordet nogle gange til beundring og ros fra kolleger. Og nej, kameraet er altså ikke imponerende - i hvert fald ikke i ringe belysning.

 • 4
 • 1
Kenan Vilic

Jeg har haft min Lumia 800 siden starten af December, købt på amazon.de.

Det er godt bemærket, at dækslet ved micro-usb indgangen er skrøbelig. Sådanne dæksler har det med at gå i stykker. Min fungerer dog stadig.

En anden ting man kan savne, er en LED, der indikerer, at telefonen er under opladning / færdig opladet eller, at der er en ny besked. Som det er nu skal man selv tænde for skærmen for at se status.

Kameraknappen er meget nyttig.

Citat: "Listen giver mulighed for at scroll'e lodret gennem applikationerne, og det kan nok blive et irritationsmoment, hvis man har rigtig mange applikationer installeret"

Prøv det ;-). Når man installerer rigtig mange applikationer så skifter udseendet til et alfabetisk gitter-overblik. Kan ikke helt huske hvormange apps, der skal til, før det skifter.

FFC har jeg brugt en gang i mit liv. Det var på en HTC Tytn i 2006 for at prøve funktionaliten og aldrig efterfølgende.

Det, der mangler at blive nævnt er, at der er navigation fra nokia inkl. en masse kort fra hele verden der kan downloades gratis. Med de nuværende datapriser på roaming er det helt sikkert den feature jeg er mest glad for.

En anden nyttig feature som ikke er nokias men WP7.5's er at man kan linke sine forskellige mail konti i en indbakke.

 • 4
 • 0
Christian Dahl

Har nu haft min Lumia 800 i næsten to måneder og bliver mere og mere tilfreds med den. WP7 med dens metro style kræver lidt tilvænning, men det er en kort process. Styresystemet virker upåklageligt og har endnu ikke oplevet at telefonen hakker eller har været bagefter. Kan på ingen måde mærke at den "kun" har single-core processor. Den funktion jeg bruger mest er mail og Personer (people-hubben kaldes den vist på engelsk..). Telefonen kan integreres med facebook, twitter, linkedin, hotmail, gmail, outlook mm., og når det er sket, så behandler telefonen alle disse kontakter ét og samme sted. Man behøves altså ikke springe fra app til app for at tjekke opdateringer fra forskellige sociale netværk, mails osv. Alle disse kontakter kan linkes med hinanden så man under "Peter" eller "Lone" kan se alle deres opdateringer, mails, beskeder fra facebook, twitter osv. Uanset om man modtager en besked fra facebook, sms, mms, linkedin osv, så er det i Beskeder man læser den. Alle beskeder bliver samlet det samme sted. De såkaldte "Tråde" som det hedder på wp7. At holde kontakt med sine kontaktpersoner har aldrig været nemmere!

Mht lagerpladsen på kun 16 gb og ingen mulighed for at udvide, så er det til at leve med. Hvis man på telefonen angiver sin windows live konto (sin hotmail) så integreres telefonen med Skydrive. Skydrive er 25 gb gratis plads på Microsofts servere. Det udvider den tilgængelige hukommelse på telefonen med 25 gb. Alle billeder, videoer og dokumenter der bliver lavet på telefonen bliver automatisk lagt ud på skydrive så de kan tilgåes fra sin pc.

Kameraet er mildt sagt noget l...! Oplever tit at billederne får et grønt skær selvom lysforholdene burde være okay. Der er dog en opdatering på vej fra Nokia der skulle løse problemet. Autofocus når man optager video virker ikke altid helt optimalt. Nogle gange starter kameraet med et meget sløret billede uden at den selv stiller skarpt. Dette er ret træls, men sker heldigvis kun når der optages video.

Har intet problem med at man ikke har en masse forskellige skærme/menuer man kan indstille. Synes egentlig det er forvirrende med alle de menuer så er tilfreds med de to menuer wp7 har. Alle spil er samlet under "Spil" app'en så de fylder ikke i menuen. Alle andre apps ligger i den alm. menu. Mangler ikke plads på skærmen og antallet af installerede apps forhindre mig ikke i at have overblik over telefonen.

Det var mit lille review af telefonen :)

 • 5
 • 0
Daniel Madsen

Martin: Den der konkurrence er da godt nok fesen. Der ligger normalt temmelig meget arbejde i at lave en bare nogenlunde brugbar app - og ikke nok med det, så skal man lave hele 3 af dem - for så derefter måske at kunne vinde en Nokia Lumia 800 til en værdi af sølle 3900 kr (granted, da de 100 første betragtes som vindere er der da en hvis chance, men alligevel). Hvad er det lige man forventer? 3 hello world apps? Meget mere kan det da vist ikke blive til med den timeløn.

Resultat: En masse crappy apps i app store, hvis man da overhovedet kan lokke nogen til at deltage - det må altså ku gøres bedre.

Man får jo nærmest det indtryk at Microsoft ikke mener det seriøst ?

 • 6
 • 3
Christian Dahl

Tror mere den konkurrence skal virke som en gulerod, for de udviklere som ikke rigtig kan få sig selv igang. Målgruppen er næppe de almindelige brugere der ikke har forstand på at programmere. Som udvikler er man jo i forvejen vild med at programmere, så hvis man kan få en lille præmie ud af det, gør det ikke så meget hvis "timelønnen" i sidste ende ikke er så stor :)

 • 2
 • 1
Venligst Slet Min Bruger

Resultat: En masse crappy apps i app store, hvis man da overhovedet kan lokke nogen til at deltage - det må altså ku gøres bedre.

Man får jo nærmest det indtryk at Microsoft ikke mener det seriøst ?

Jeg kunne ikke være mere uenig i. Det er nok snarere et tilbud til dem, der måske er igang med udvikling, dem der har apps, der "bare" skal portes fra Android/iOS eller lign.

Det kunne jo også være til os hobbyudviklere, der måske lige mangler det sidste spark bagi til at få lavet et par apps.

Under alle omstændigheder forstår jeg ikke at du gider brokke dig over en frivillig "konkurrence".

 • 3
 • 2
Svend Eriksen

Har haft min Lumia siden slutningen af november, og jeg er også rigtig glad for den.

Det er for mig at se ret ligegyldigt, hvilke specs telefoner har. Det som betyder noget er brugeroplevelsen, og jeg kan se at selv high-end Android telefoner kan begynde at hakke selv ved at scrolle på en liste. Jeg har aldrig oplevet min Lumia hakke, og for den sags skyld heller ikke min gamle HTC Mozart før den. Det kører fuldkommen glat og hurtigt, og det er i min bog det vigtigste. Jeg ville da føle mig snydt, hvis jeg havde et dual core monster med 1+ GB RAM, og det stadig hakkede når jeg surfede, eller scrollede.

Det mest geniale ved WP er people hubben, og jeg forstår ikke, at der ikke er nogle anmeldelser som fremhæver det. Jeg mistænker at det er fordi anmelderne ikke sætter sig ind i systemet.

Man kan lynhurtigt oprette en gruppe at kontakter (f.eks. kolleger eller familie), og pinne gruppen til startskærmen. Alle SMS'er, facebookopdateringer, twitteropdateringer mm. kan man så se live på gruppens live tile. Når man går ind i gruppen kan man se uddybende om facebookopdateringer, SMS'e gruppen, se billeder fra gruppen.

Derudover har man lynhurtig adgang til folks data: facebookopdateringer, telefonnummer, adresse (med kort), fødselsdag, billeder, og en oversigt over opkald, SMS'er og mails fra alle ens kontakter.

 • 3
 • 3
Christopher von Würden

Jeg tror man skal have en særlig forkærlighed for WP7, Nokias design eller Microsoft for at styrte ud efter den, Galaxy S2 har bedre skærm (AMOLED plus, den uden pentile), 1080p video, dobbelt på ram, microSD udvidelse og bedre batteritid - endda til 3-400kr. mindre end Lumia - og dertil skal lægges at man kan få Galaxy Nexus til kun 2-300kr. ekstra, så er det svært at anbefale Lumia 800 til nogen, der ikke vægter de 3 førstnævnte punkter højt.

 • 5
 • 5
Mikkel Meister
 • 0
 • 0
Daniel Madsen

Thomas: Jeg "brokker" mig mest af alt fordi jeg reelt gerne vil se Microsoft få success med deres projekt. Som .NET udvikler vil jeg helt klart foretrække at udvikle til WP7 fremfor iOS eller Android.

Men jeg mener man skyder sig selv i foden hvis man fokusere på kvantitet fremfor kvalitet i App Storet - og den her konkurrence kan kun have til formål at fremme det første.

En anden årsag er at der ligenu ikke er noget økonomisk incitament for at udvikle til WP7 - kigger man på de hårde markedsdata, ja så må man desværre erkende at timerne er langt bedre brugt på iPhone og iPad udvikling. Hvis Microsofts app store figurerede på listen ville den jo knap kunne skimtes: http://simplyzesty.com/wp-content/uploads/2011/12/Distimo-app-stores-650...

Selv de bedst sælgende apps på WP7 laver stortset ingen penge holdt op imod blot nogenlunde successfulde apps på iPhone og heri ligger der en udfordring hvis man vil have professionelle udviklere til at interessere sig for platformen - det er desværre lidt en hønen og ægget problematik.

Løsningen er næppe at lave en konkurrence der henvender sig til studerende og hobby-udviklere - det er selvfølgelig meget fint hvis nogen hygger sig med en konkurrence som denne, men det kommer ikke forbrugerne til gode.

Hvis Microsoft mener WP7 seriøst, så skal der altså lidt mere til hvis de vil lokke de profesionelle udviklere over. Indtil videre må jeg desværre blot erkende at også 2012 bliver med objective-c, selvom jeg meget gerne så det erstattet med C#.

 • 0
 • 0
Patrick Moog

Ja skærmen er helt fantastisk på S2, men er også virkelig god på Lumia.

Som sagt synes jeg den generelle performance af Android er langt det største problem, en mulig årsag er blevet nævnt og diskuteret her: https://plus.google.com/100838276097451809262/posts/VDkV9XaJRGS

SD udvidelse kunne jeg måske godt komme til at mangle.

1080p video? couldn't care less, tror 720 er rigeligt med den mulige optik der er på telefoner :)

 • 3
 • 0
Venligst Slet Min Bruger

Hvis Microsoft mener WP7 seriøst, så skal der altså lidt mere til hvis de vil lokke de profesionelle udviklere over. Indtil videre må jeg desværre blot erkende at også 2012 bliver med objective-c, selvom jeg meget gerne så det erstattet med C#.

Mig bekendt, så laver MS masser af arbejde (bag facaden) med at få de store udviklere til at lave deres apps til WP også.

Det primære formål, vil jeg tro, med konkurrencen er formentlig at få lidt WP-telefoner ud i DK, så word-of-mouth kan komme i gang. Og så skabe lidt opmærksomhed også, selvfølgelig. Men det kan Martin Esmann nok fortælle mere om.

Jeg tror man skal have en særlig forkærlighed for WP7, Nokias design eller Microsoft for at styrte ud efter den,

WP7 og Nokias design er også to pænt gode grunde til at vælge denne fremfor Galaxy S2, synes du ikke? Men som skrevet tidligere - hvis det udelukkende er specifikationer og ikke brugeroplevelse man lægger vægt på, så er det Android man skal gå efter.

 • 1
 • 1
Mikkel Meister

Prøv det ;-). Når man installerer rigtig mange applikationer så skifter udseendet til et alfabetisk gitter-overblik. Kan ikke helt huske hvormange apps, der skal til, før det skifter.

Hej igen -

Nu 'kamp-installerede' jeg lige en 15-20 apps på Lumia'en :-), og så vidt jeg kan se, skifter listevisningen ved omkring 40-45 installerede apps.

Personligt synes jeg dog ikke, at det nye, alfabetiske overblik ændrer ret meget ved min oprindelige konklusion, selvom det da bliver muligt at springe lidt hurtigere frem til apps baseret på deres begyndelsesbogstav.

Vh Mikkel, v2.dk

 • 1
 • 0
Venligst Slet Min Bruger

Nu 'kamp-installerede' jeg lige en 15-20 apps på Lumia'en :-), og så vidt jeg kan se, skifter listevisningen ved omkring 40-45 installerede apps.

Jeg mener tallet er 25 eller 30 apps udover de medfølgende, men det må du ikke hænge mig op på.

I øvrigt er jeg enig i, at det kan blive uoverskueligt, hvis man har alt for mange apps. Nogle mapper af en art til at sortere dem i kunne være en fin feature.

 • 1
 • 0
Jakob Køster

Selv de bedst sælgende apps på WP7 laver stortset ingen penge holdt op imod blot nogenlunde successfulde apps på iPhone og heri ligger der en udfordring hvis man vil have professionelle udviklere til at interessere sig for platformen - det er desværre lidt en hønen og ægget problematik.

Nu ved jeg ikke hvad man laver af penge på en App til iPhones, men jf. http://wmpoweruser.com/independent-windows-phone-7-developer-made-61000-... , så kan man lave godt 60000$ på spil pr år .. Det er vel også en slags penge.

 • 0
 • 0
Niels J. Hansen

Der er en del der diskuterer features i denne "første rigtige Windows Phone".

FFC er ret cool til Skype, men OK der er jo så heller ikke nogen skype app til WP - endnu, og den usb klap har altid været noget flimsy stads. Min ældre N51 har mistet alle "flapper".

Men for mig er det de 12 GB ledig plads der er den helt store tekniske disabler. Min 6-årige søns 16 GB iPad er løbet fuld - og han fik den i julegave..! Hm.

 • 2
 • 0
Venligst Slet Min Bruger

Men for mig er det de 12 GB ledig plads der er den helt store tekniske disabler. Min 6-årige søns 16 GB iPad er løbet fuld - og han fik den i julegave..! Hm.

Min Omnia 7, der er 7-8 måneder gammel og har 16 GB plads har stadig 12,75 GB fri. Musik streames, billeder synces til skydrive osv.

Det vil selvfølgelig være en deal-breaker for nogen, og det er jo en ærlig sag. Der er meget få telefoner, der passer til alles behov.

 • 1
 • 0
Daniel Madsen

Jakob: Bemærk at den omsætning er baseret på 14 apps. Det er altså i snit ca. US$ 4300 om året pr. app. Det er på ingen måde imponerende i forhold til hvad blot semi-populære apps laver på iOS og Android. Det er dog ganske imponerende på WP7, det betyder at han rent faktisk ligger temmelig godt i toplisterne.

Andetsteds her på sitet kan du dog læse om en Nordmand der på iPhone og Android tjener US$ 10-11000 om dagen på én app. Og kigger vi i superligaen ja så lavede sådan nogle som Rovio US$20 mio. i Q1 2011 og man kan kun gisne om hvad den samlede årsomsætning lød på, men de får ihvertfald føromtalte nordmand til at ligne en fattig bistandsklient til sammenligning.

Hvis man rent faktisk har en god ide til en app og man gerne vil kunne leve af det, så er mulighederne så meget bedre på specielt iOS, men også Android sammenlignet med WP7, desværre.

 • 2
 • 0
Kenney Andersen

Købte min lige før jul til ca- 450€/3400kr incl fragt hos amazon.de. Bestilte tirsdag eftermiddag inden jul og havde den om torsdagen. Man skal så selvfølgelig lige koordinere det med at være hjemme eller afhente den hos UPS. Men super fed telefon, indtil videre har jeg ikke rigtig noget jeg oplever som problemer. Spiller fint sammen med både MS Exchange, Skydrive, facebook, google calendar, gmail osv.

 • 1
 • 0
Nikolaj Brinch Jørgensen
 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere