Den her sag er vel nok den mest imødesete mobiltelefon fra Nokia i flere år:
Lanceringen af telefonen har været ventet med spænding, fordi dens succes eller mangel på samme kan vise sig at være afgørende for Nokias fremtid.
Nokia Lumia 800 er første barn af ægteskabet mellem Microsoft og Nokia, der blev indgået i februar sidste år. Et fornuftsægteskab, der især skulle redde Nokia ud af smartphone-krisen.
Og lad det være sagt med det samme: Nokia Lumia 800 er langt hen ad vejen et stykke virkelig gennemtænkt mobilhåndværk, der har potentiale til at genrejse Nokia som en førende leverandør af smartphones i den dyre ende af prisskalaen.
Førstehåndsindtrykket
Nokia Lumia 800 er en telefon, der imponerer ved første øjekast med sin kølige elegance. Sort, sober, solid.
Kort sagt en af den slags mobiler, der får venner og kolleger til at spørge, om de lige må se din nye telefon.
I den matsorte variant - telefonen fås også i cyanblå og magentarød - får telefonens polykarbonat-kappe Lumia 800 til at fremstå, som var den fræset ud af et stykke skifer.
Skærmen på 3,7 tommer buer let rundt om hjørnerne på alle fire sider, og det giver igen en fornemmelse af elegance og fuldkommenhed i designet.
Telefonen har med sine 142 gram en vægt, der får den til at føles solid og gedigen uden at virke for tung, når den ligger i hånden. Til sammenligning vejer en iPhone 4S 140 gram og Android-mobilen Motorola Droid Razr 127 gram.
Hardwaren
Lumia 800 minder af udseende til forveksling om Meego-telefonen Nokia N9, der blev lanceret i efteråret 2011.
Meego var den mobilplatform, Nokia selv havde udviklet sammen med Intel. Den skulle primært bruges på de af Nokias smartphones, der var tænkt som konkurrenter til Apples iPhone og telefoner i samme liga.
Det fik partnerskabet med Microsoft sat en stopper for, og den ellers meget anmelderroste N9 endte med at blive den eneste Nokia-telefon med Meego, der kom på markedet.
Skærmen på Lumia 800 er en 3,7 tommer kapacitiv AMOLED-skærm med multitouch og den såkaldte Clearblack-teknologi, der skulle forbedre skærmens egenskaber i direkte sollys.
Dermed er den lidt mindre end på Nokia N9, der er bestykket med en 3,9-tommer skærm. Den er omvendt lidt større end skærmen på en iPhone 4S, der måler 3,5 tommer diagonalt.
Skærmen har glimrende farve- og kontrastegenskaber, og illusionen om, at menuer, hjemmesider og andet indhold flyder hen over telefonens overflade - snarere end hen over et display - lykkes ret godt. Opløsningen er WVGA på 480 gange 800 pixels.
Lumia 800 er udstyret med 512 megabyte ram. Dermed har Lumia 800 kun halvt så meget hukommelse som N9, men det er ikke noget, der har kunnet mærkes negativt i den periode, Version2 har haft Lumia 800 på prøve.
Telefonen lanceres som standard med 16 gigabyte internt lager til applikationer, billeder, film og så videre. Det kan ikke udvides med ekstra SD-kort, så er 16 gigabyte ikke tilstrækkeligt, bør man se sig om efter en anden telefon.
Lumia 800 har heller ikke indbygget understøttelse for NFC-teknologien, der blandt andet kan bruges til betaling med mobiltelefonen. Det har forgængeren N9, og det kan undre, at Nokia ikke har flyttet den feature med over i Lumia 800.
Til gengæld har Lumia 800 fået en ekstern udløserknap til kameraet, placeret nederst på højre side af telefonen.
Øverst på telefonen finder man en stikbrønd til 3,5 millimeter jackstik (hovedtelefoner eller headset) samt indgange til mikro-USB (opladning og dataoverførsel) og mikro-SIM-kort. De to sidste er skjult med små plastdæksler, og især dækslet til mikro-USB-indgangen virker både lidt skrøbeligt og udsat.
Det trækker lidt ned på helhedsindtrykket, at dataoverførslen via mikro-USB skal ske gennem Microsofts Zune-software på pc eller Mac. Lumia 800 har desværre ikke mulighed for at blive vist som et USB Mass Storage Device på computeren.
Under det elegante ydre finder vi en single-core Snapdragon-processor fra Qualcomm på 1,4 gigahertz, og telefonen er derudover udstyret med wifi (802.11b/g/n), digitalt kompas, A-GPS og Bluetooth.
Lumia 800 indeholder et indlejret batteri på 1.450 milliamperetimer, som gennemsnitligt har holdt batteri i et døgns tid, mens Version2 har haft telefonen på prøve. Her har GPS'en været slået fra langt det meste af tiden, mens wifi og e-mailsynkronisering har været slået til.
Grænsefladen
Nokia Lumia 800 benytter Microsoft Windows Phone 7.5, der også kendes under navnet Mango.
Vi har tidligere haft Microsofts mobilplatform under luppen her på Version2, og som brugere af Windows Phone-telefoner vil vide, er der tale om et noget anderledes grafisk udtryk, end iPhone- og Android-brugere er vant til.
Windows Phone er designet omkring brugergrænsefladen Metro, som kort fortalt er opbygget omkring kvadratiske og rektangulære felter - 'tiles' - der fungerer som store ikoner eller widgets.
Det må være en smagssag, om man foretrækker iPhones ikon-baserede grænseflade, Google Androids mere widget- og screens-baserede eller Windows Phones meget stramt komponerede 'flise-layout'.
Men det tjener Microsoft til ære, at selskabet har turde tænke helt nyt og ikke blot har udarbejdet en kopi af konkurrenten Apples succesformel. Windows Phone 7.5 har i hvert fald virket enkelt, intuitivt og effektivt i den periode, Nokia Lumia 800 har været i Version2's varetægt.
Generelt står der Microsoft skrevet ud over hele grænsefladen på nær nogle få elementer som navigationstjenesterne Nokia Kort og Nokia Kørsel.
Her må det forventes, at Nokia kommer lidt mere på banen med nogle af de kommende Windows Phone-modeller fra selskabet, så softwaren får et stærkere Nokia-præg.
Brugeroplevelsen
Hvis man er afhængig af muligheden for at skræddersy brugergrænsefladen på Android-telefoner, skal man tænke sig ekstra godt om, før man springer på en Nokia Lumia 800.
Bevares, Windows Phone kan skræddersyes, men der er ikke samme mulighed for at fordele sine app-genveje og widgets hen over for eksempel fem eller syv skærmbilleder efter egen smag, som det ofte er tilfældet på Android-mobiler.
Brugergrænsefladens primære skærmbillede - fliselayout'et - giver blandt andet brugeren adgang til telefonopkald, SMS-beskeder, e-mail-konti, billeder og navigation.
Det primære skærmbillede kan sættes op efter personlig smag ved at holde et element nede i lang tid - 'long press' - hvorefter elementet kan flyttes rundt eller fjernes helt.
Nederst på telefonens skærm finder man tre standardtaster - pil tilbage, et Windows-logo, der fungerer som home-knap, og et forstørrelsesglas, der peger videre til søgning med Microsofts Bing.
Det er en af de funktioner, Microsoft har fået trumfet igennem i aftalen med Nokia. Bing er standardsøgemaskinen - færdigt arbejde.
En af de små særheder ved søgningen er, at man skal trykke en ekstra gang på Bings søgefelt for at kalde tastaturet frem på skærmen. Dermed skal man altså først trykke på forstørrelsesglasset, og derefter på Bing-søgefeltet for at lokke tastaturet frem og gå i gang med at skrive søgeordet.
Det er ét unødvendigt tryk mere end på iPhone og Android-telefoner, hvor tastaturet automatisk popper frem, når man har trykket på søgeikonet.
Årsagen er, at søgningen på Windows Phone-platformen ikke er begrænset til tekst, forklarer Developer Evangelist i Microsoft Danmark, Martin Esmann, til Version2.
Der kan også indlæses stregkoder og tekst via telefonens kamera, som der så kan gennemføres søgninger på baggrund af. På blandt andet det nordamerikanske marked har Lumia 800 også en tale til tekst-funktion, som endnu ikke findes på dansk jord.
Ifølge Martin Esmann er tale til tekst også på vej til danske Windows Phone-brugere, men det vides endnu ikke hvornår.
For danske Lumia 800-ejere er det altså indtil videre ikke nogen særlig fordel, at tastaturet ikke springer op på skærmen allerede ved første tryk.
Øverst til højre på det primære skærmbillede befinder sig en lille pil, der peger til højre - ind til en liste over brugerens applikationer, og ikke et 'gitter' af ikon-genveje, som det kendes fra iPhone og Android.
Listen giver mulighed for at scroll'e lodret gennem applikationerne, og det kan nok blive et irritationsmoment, hvis man har rigtig mange applikationer installeret. Ved 40-45 installerede apps udvides listevisningen med søgning efter begyndelsesbogstav, men applikationerne bliver stadig vist på en lang liste.
Til gengæld kan der til enhver tid let søges i applikationerne, så de hurtigt kan findes frem ad den vej.
Soft-tastaturet på telefonen er meget responsivt og føles smidigt i brug - selv for Version2's anmelder, der normalt er rigtig dårlig ven med smartphone-tastaturer. Der er intet irriterende efterslæb på indtastningerne, som ellers har det med at resultere i dobbelttastninger på andre telefoner.
Den meget gnidningsfrie brugeroplevelse gør sig gældende over alt på telefonen, hvad enten det er menuerne, browseren, kalenderen eller onlinebutikken Marketplace, hvor der kan downloades applikationer gratis og mod betaling.
Hvor Bing er standarden på søgemaskineområdet, er Internet Explorer 9 standardbrowseren. IE9 fungerer generelt fremragende, men der er ingen Flash-understøttelse, og HTML5-supporten lader en del tilbage at ønske.
På www.html5test.com scorer IE9 på Windows Phone Mango 141 point ud af 475 mulige. Til sammenligning scorer Firefox Mobile 9 313 point og Safari 305 point under Apples iOS 5.
På collaboration-siden er der nem og hurtig opsætning af Exchange- og Gmail-konti, ligesom der er apps til de populære sociale tjenester som Facebook og Twitter. Som en del af sms-app'en er det også muligt at sende beskeder over Windows Live Messenger.
Apps
Antallet af apps i Marketplace rundede for nylig 50.000 styk.
Som med alle andre app stores af antallet af apps ikke nødvendigvis et udtryk for kvaliteten, men indtil videre må man for eksempel kigge langt efter Skype og populære browseralternativer til Internet Explorer 9 som Opera og Firefox.
Heller ikke de danske banker er endnu klar med Windows Phone-apps, ligesom den digitale rudekuvert-tjeneste eBoks heller ikke er det.
Der er nok ingen tvivl om, at 2012 bringer flere af de manglende apps med sig. Alliancen mellem Nokia og Microsoft skal nok få bedre fat i markedet i årets løb. Men det er selvfølgelig værd at tage med i overvejelserne inden et køb af Lumia 800, at udbuddet af populære apps simpelthen bare er tyndere end hos de store konkurrenter i skrivende stund.
De forudinstallerede apps på telefonen omfatter blandt andet Microsoft Office-hub'en, som giver brugeren en hurtig genvej ind til Microsoft tjenester i skyen, blandt andet SkyDrive og Office 365. Med sidstnævnte kan brugeren tilgå for eksempel Word- og OneNote-dokumenter og foretage simpel redigering i dem.
For eksempel kan der overstreges tekst med forskellige farver, tilføjes kommentarer og dokumenterne kan efterfølgende deles via e-mail eller SkyDrive.
Til simple ændringer i for eksempel Word-dokumenter virker Office-hub'en som mere end bare lir på telefonen. Det her kan rent faktisk godt bruges i praksis, når man er på farten og skal sende revisioner af et dokument til en kollega.
Kortapplikationen Nokia Kort er et seriøst alternativ til Google Maps, og Nokia Kørsel fungerer glimrende til navigation. Begge tjenester benytter sig af kort baseret på vektorgrafik, hvilket giver et meget rent look uden pixelering. Version2 har dog ikke haft mulighed for at teste nagivationen grundigt nok til at afgøre, om Nokia Kørsel ind i mellem leder chaufføren på afveje.
Derudover medfølger der for eksempel også en Zune-app til afspilning af film og musik og en Xbox Live-app.
Lydkvalitet ved opkald
Lydkvaliteten ved telefonens kernekompetence fra gamle dage, telefonsamtalen, er godkendt, både når man holder den op til øret, og når der sættes medhør på via telefonens indbyggede højttaler.
Det medfølgende headset er dog ikke nogen udpræget fornøjelse at bruge. Lydkvaliteten er på grænsen til acceptabel under normale omstændigheder, og hvis man befinder sig i lidt mere støjfyldte miljøer, må det være noget nær umuligt at gennemføre en samtale, uden at der går 'Hvad siger du?' i den. Her må det anbefales at koble et eksternt Bluetooth-headset på.
Kameraet
Der er intet kamera på forsiden af Lumia 800, men bagsiden gemmer på et 8 megapixel-kamera med Carl Zeiss Tessar-optik.
Version2 har ikke gennemført nogen videnskabelig test af kameraets egenskaber, men har for demonstrationens skyld taget et billede med kameraet og sat det op over for samme motiv knipset med kameraet i en iPhone 4.
I det konkrete eksempel præsenteres farverne mere naturtro på Lumia 800, mens iPhone 4 har problemer med hvidbalancen og derfor blåtoner motivet for meget.
Kameraet i Lumia 800 virker bestemt udmærket til hverdagsbrug, men er man kræsen med billedkvaliteten, skal det gode kompaktkamera eller spejlreflekskameraet nok hentes frem i stedet.
På videosiden er der mulighed for at optage i op til HD 720p. Et eksempel på det kan ses i Version2's julevideo, hvor lysforholdene må siges at være udfordrende for kameraet.
[video:http://vimeo.com/34079445]
Konklusion
En gang i mellem kan man undre sig over, hvordan mobilproducenter finder på navne som Samsung Galaxy S Plus eller Sony Ericsson Xperia Mini Pro.
Når Nokia har døbt sin nye og længe ventede Windows-telefon Nokia Lumia 800, er der dog en særlig grund til det:
»Lumia betyder lys, og det her er et nyt daggry for Nokia,« sagde Nokia-topchef Stephen Elop ved præsentationen af telefonen i oktober.
Spørgsmålet er så, om du skal storme ud at købe Nokia Lumia 800, når den lander i de danske butikker 20. januar?
Svaret afhænger meget at dit temperament som mobilbruger. Hvis du er stor fan af åbenheden på Android-platformen, bør Lumia 800 ikke være din næste telefon. Dertil er der for meget, der er lagt i faste rammer for dig på forhånd.
Hvis du der i mod er tilfreds Microsoft-bruger til hverdag, er der ikke meget at betænke sig på. Det skulle da lige være den aktuelle mangel på for eksempel netbank-apps, mangelen på Flash og den ringe HTML5-understøttelse, men i hvert fald apps-området skulle der meget gerne blive rettet op på i 2012.
Nokia håber altså på en ny start på smartphone-området efter at være sakket længere og længere bagud siden lanceringen af Apples iPhone i 2007.
Hvis Nokia Lumia 800 ender med at blive et hit, er det under alle omstændigheder velfortjent.
Nokia Lumia 800 sendes på gaden til en vejledende udsalgspris på omkring 3.900 kroner uden abonnement. Den forhandles blandt andet hos 3 og Telenor.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.