Anmeldelse: Lumia 800 er et stærkt comeback for Nokia

5. januar 2012 kl. 07:5627
Den er ikke fejlfri, men Windows-telefonen Nokia Lumia 800 har meget at byde på for brugeren, der er glad for Microsofts produkter og tjenester.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den her sag er vel nok den mest imødesete mobiltelefon fra Nokia i flere år:

Lanceringen af telefonen har været ventet med spænding, fordi dens succes eller mangel på samme kan vise sig at være afgørende for Nokias fremtid.

Nokia Lumia 800 er første barn af ægteskabet mellem Microsoft og Nokia, der blev indgået i februar sidste år. Et fornuftsægteskab, der især skulle redde Nokia ud af smartphone-krisen.

Og lad det være sagt med det samme: Nokia Lumia 800 er langt hen ad vejen et stykke virkelig gennemtænkt mobilhåndværk, der har potentiale til at genrejse Nokia som en førende leverandør af smartphones i den dyre ende af prisskalaen.

Førstehåndsindtrykket

Nokia Lumia 800 er en telefon, der imponerer ved første øjekast med sin kølige elegance. Sort, sober, solid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kort sagt en af den slags mobiler, der får venner og kolleger til at spørge, om de lige må se din nye telefon.

I den matsorte variant - telefonen fås også i cyanblå og magentarød - får telefonens polykarbonat-kappe Lumia 800 til at fremstå, som var den fræset ud af et stykke skifer.

Skærmen på 3,7 tommer buer let rundt om hjørnerne på alle fire sider, og det giver igen en fornemmelse af elegance og fuldkommenhed i designet.

Telefonen har med sine 142 gram en vægt, der får den til at føles solid og gedigen uden at virke for tung, når den ligger i hånden. Til sammenligning vejer en iPhone 4S 140 gram og Android-mobilen Motorola Droid Razr 127 gram.

Hardwaren

Lumia 800 minder af udseende til forveksling om Meego-telefonen Nokia N9, der blev lanceret i efteråret 2011.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Meego var den mobilplatform, Nokia selv havde udviklet sammen med Intel. Den skulle primært bruges på de af Nokias smartphones, der var tænkt som konkurrenter til Apples iPhone og telefoner i samme liga.

Det fik partnerskabet med Microsoft sat en stopper for, og den ellers meget anmelderroste N9 endte med at blive den eneste Nokia-telefon med Meego, der kom på markedet.

Skærmen på Lumia 800 er en 3,7 tommer kapacitiv AMOLED-skærm med multitouch og den såkaldte Clearblack-teknologi, der skulle forbedre skærmens egenskaber i direkte sollys.

Dermed er den lidt mindre end på Nokia N9, der er bestykket med en 3,9-tommer skærm. Den er omvendt lidt større end skærmen på en iPhone 4S, der måler 3,5 tommer diagonalt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skærmen har glimrende farve- og kontrastegenskaber, og illusionen om, at menuer, hjemmesider og andet indhold flyder hen over telefonens overflade - snarere end hen over et display - lykkes ret godt. Opløsningen er WVGA på 480 gange 800 pixels.

Lumia 800 er udstyret med 512 megabyte ram. Dermed har Lumia 800 kun halvt så meget hukommelse som N9, men det er ikke noget, der har kunnet mærkes negativt i den periode, Version2 har haft Lumia 800 på prøve.

Telefonen lanceres som standard med 16 gigabyte internt lager til applikationer, billeder, film og så videre. Det kan ikke udvides med ekstra SD-kort, så er 16 gigabyte ikke tilstrækkeligt, bør man se sig om efter en anden telefon.

Lumia 800 har heller ikke indbygget understøttelse for NFC-teknologien, der blandt andet kan bruges til betaling med mobiltelefonen. Det har forgængeren N9, og det kan undre, at Nokia ikke har flyttet den feature med over i Lumia 800.

Til gengæld har Lumia 800 fået en ekstern udløserknap til kameraet, placeret nederst på højre side af telefonen.

Øverst på telefonen finder man en stikbrønd til 3,5 millimeter jackstik (hovedtelefoner eller headset) samt indgange til mikro-USB (opladning og dataoverførsel) og mikro-SIM-kort. De to sidste er skjult med små plastdæksler, og især dækslet til mikro-USB-indgangen virker både lidt skrøbeligt og udsat.

Det trækker lidt ned på helhedsindtrykket, at dataoverførslen via mikro-USB skal ske gennem Microsofts Zune-software på pc eller Mac. Lumia 800 har desværre ikke mulighed for at blive vist som et USB Mass Storage Device på computeren.

Under det elegante ydre finder vi en single-core Snapdragon-processor fra Qualcomm på 1,4 gigahertz, og telefonen er derudover udstyret med wifi (802.11b/g/n), digitalt kompas, A-GPS og Bluetooth.

Lumia 800 indeholder et indlejret batteri på 1.450 milliamperetimer, som gennemsnitligt har holdt batteri i et døgns tid, mens Version2 har haft telefonen på prøve. Her har GPS'en været slået fra langt det meste af tiden, mens wifi og e-mailsynkronisering har været slået til.

Grænsefladen

Nokia Lumia 800 benytter Microsoft Windows Phone 7.5, der også kendes under navnet Mango.

Vi har tidligere haft Microsofts mobilplatform under luppen her på Version2, og som brugere af Windows Phone-telefoner vil vide, er der tale om et noget anderledes grafisk udtryk, end iPhone- og Android-brugere er vant til.

Windows Phone er designet omkring brugergrænsefladen Metro, som kort fortalt er opbygget omkring kvadratiske og rektangulære felter - 'tiles' - der fungerer som store ikoner eller widgets.

Det må være en smagssag, om man foretrækker iPhones ikon-baserede grænseflade, Google Androids mere widget- og screens-baserede eller Windows Phones meget stramt komponerede 'flise-layout'.

Men det tjener Microsoft til ære, at selskabet har turde tænke helt nyt og ikke blot har udarbejdet en kopi af konkurrenten Apples succesformel. Windows Phone 7.5 har i hvert fald virket enkelt, intuitivt og effektivt i den periode, Nokia Lumia 800 har været i Version2's varetægt.

Generelt står der Microsoft skrevet ud over hele grænsefladen på nær nogle få elementer som navigationstjenesterne Nokia Kort og Nokia Kørsel.

Her må det forventes, at Nokia kommer lidt mere på banen med nogle af de kommende Windows Phone-modeller fra selskabet, så softwaren får et stærkere Nokia-præg.

Brugeroplevelsen

Hvis man er afhængig af muligheden for at skræddersy brugergrænsefladen på Android-telefoner, skal man tænke sig ekstra godt om, før man springer på en Nokia Lumia 800.

Bevares, Windows Phone kan skræddersyes, men der er ikke samme mulighed for at fordele sine app-genveje og widgets hen over for eksempel fem eller syv skærmbilleder efter egen smag, som det ofte er tilfældet på Android-mobiler.

Brugergrænsefladens primære skærmbillede - fliselayout'et - giver blandt andet brugeren adgang til telefonopkald, SMS-beskeder, e-mail-konti, billeder og navigation.

Det primære skærmbillede kan sættes op efter personlig smag ved at holde et element nede i lang tid - 'long press' - hvorefter elementet kan flyttes rundt eller fjernes helt.

Nederst på telefonens skærm finder man tre standardtaster - pil tilbage, et Windows-logo, der fungerer som home-knap, og et forstørrelsesglas, der peger videre til søgning med Microsofts Bing.

Det er en af de funktioner, Microsoft har fået trumfet igennem i aftalen med Nokia. Bing er standardsøgemaskinen - færdigt arbejde.

En af de små særheder ved søgningen er, at man skal trykke en ekstra gang på Bings søgefelt for at kalde tastaturet frem på skærmen. Dermed skal man altså først trykke på forstørrelsesglasset, og derefter på Bing-søgefeltet for at lokke tastaturet frem og gå i gang med at skrive søgeordet.

Det er ét unødvendigt tryk mere end på iPhone og Android-telefoner, hvor tastaturet automatisk popper frem, når man har trykket på søgeikonet.

Årsagen er, at søgningen på Windows Phone-platformen ikke er begrænset til tekst, forklarer Developer Evangelist i Microsoft Danmark, Martin Esmann, til Version2.

Der kan også indlæses stregkoder og tekst via telefonens kamera, som der så kan gennemføres søgninger på baggrund af. På blandt andet det nordamerikanske marked har Lumia 800 også en tale til tekst-funktion, som endnu ikke findes på dansk jord.

Ifølge Martin Esmann er tale til tekst også på vej til danske Windows Phone-brugere, men det vides endnu ikke hvornår.

For danske Lumia 800-ejere er det altså indtil videre ikke nogen særlig fordel, at tastaturet ikke springer op på skærmen allerede ved første tryk.

Øverst til højre på det primære skærmbillede befinder sig en lille pil, der peger til højre - ind til en liste over brugerens applikationer, og ikke et 'gitter' af ikon-genveje, som det kendes fra iPhone og Android.

Listen giver mulighed for at scroll'e lodret gennem applikationerne, og det kan nok blive et irritationsmoment, hvis man har rigtig mange applikationer installeret. Ved 40-45 installerede apps udvides listevisningen med søgning efter begyndelsesbogstav, men applikationerne bliver stadig vist på en lang liste.

Til gengæld kan der til enhver tid let søges i applikationerne, så de hurtigt kan findes frem ad den vej.

Soft-tastaturet på telefonen er meget responsivt og føles smidigt i brug - selv for Version2's anmelder, der normalt er rigtig dårlig ven med smartphone-tastaturer. Der er intet irriterende efterslæb på indtastningerne, som ellers har det med at resultere i dobbelttastninger på andre telefoner.

Den meget gnidningsfrie brugeroplevelse gør sig gældende over alt på telefonen, hvad enten det er menuerne, browseren, kalenderen eller onlinebutikken Marketplace, hvor der kan downloades applikationer gratis og mod betaling.

Hvor Bing er standarden på søgemaskineområdet, er Internet Explorer 9 standardbrowseren. IE9 fungerer generelt fremragende, men der er ingen Flash-understøttelse, og HTML5-supporten lader en del tilbage at ønske.

På www.html5test.com scorer IE9 på Windows Phone Mango 141 point ud af 475 mulige. Til sammenligning scorer Firefox Mobile 9 313 point og Safari 305 point under Apples iOS 5.

På collaboration-siden er der nem og hurtig opsætning af Exchange- og Gmail-konti, ligesom der er apps til de populære sociale tjenester som Facebook og Twitter. Som en del af sms-app'en er det også muligt at sende beskeder over Windows Live Messenger.

Apps

Antallet af apps i Marketplace rundede for nylig 50.000 styk.

Som med alle andre app stores af antallet af apps ikke nødvendigvis et udtryk for kvaliteten, men indtil videre må man for eksempel kigge langt efter Skype og populære browseralternativer til Internet Explorer 9 som Opera og Firefox.

Heller ikke de danske banker er endnu klar med Windows Phone-apps, ligesom den digitale rudekuvert-tjeneste eBoks heller ikke er det.

Der er nok ingen tvivl om, at 2012 bringer flere af de manglende apps med sig. Alliancen mellem Nokia og Microsoft skal nok få bedre fat i markedet i årets løb. Men det er selvfølgelig værd at tage med i overvejelserne inden et køb af Lumia 800, at udbuddet af populære apps simpelthen bare er tyndere end hos de store konkurrenter i skrivende stund.

De forudinstallerede apps på telefonen omfatter blandt andet Microsoft Office-hub'en, som giver brugeren en hurtig genvej ind til Microsoft tjenester i skyen, blandt andet SkyDrive og Office 365. Med sidstnævnte kan brugeren tilgå for eksempel Word- og OneNote-dokumenter og foretage simpel redigering i dem.

For eksempel kan der overstreges tekst med forskellige farver, tilføjes kommentarer og dokumenterne kan efterfølgende deles via e-mail eller SkyDrive.

Til simple ændringer i for eksempel Word-dokumenter virker Office-hub'en som mere end bare lir på telefonen. Det her kan rent faktisk godt bruges i praksis, når man er på farten og skal sende revisioner af et dokument til en kollega.

Kortapplikationen Nokia Kort er et seriøst alternativ til Google Maps, og Nokia Kørsel fungerer glimrende til navigation. Begge tjenester benytter sig af kort baseret på vektorgrafik, hvilket giver et meget rent look uden pixelering. Version2 har dog ikke haft mulighed for at teste nagivationen grundigt nok til at afgøre, om Nokia Kørsel ind i mellem leder chaufføren på afveje.

Derudover medfølger der for eksempel også en Zune-app til afspilning af film og musik og en Xbox Live-app.

Lydkvalitet ved opkald

Lydkvaliteten ved telefonens kernekompetence fra gamle dage, telefonsamtalen, er godkendt, både når man holder den op til øret, og når der sættes medhør på via telefonens indbyggede højttaler.

Det medfølgende headset er dog ikke nogen udpræget fornøjelse at bruge. Lydkvaliteten er på grænsen til acceptabel under normale omstændigheder, og hvis man befinder sig i lidt mere støjfyldte miljøer, må det være noget nær umuligt at gennemføre en samtale, uden at der går 'Hvad siger du?' i den. Her må det anbefales at koble et eksternt Bluetooth-headset på.

Kameraet

Der er intet kamera på forsiden af Lumia 800, men bagsiden gemmer på et 8 megapixel-kamera med Carl Zeiss Tessar-optik.

Version2 har ikke gennemført nogen videnskabelig test af kameraets egenskaber, men har for demonstrationens skyld taget et billede med kameraet og sat det op over for samme motiv knipset med kameraet i en iPhone 4.

I det konkrete eksempel præsenteres farverne mere naturtro på Lumia 800, mens iPhone 4 har problemer med hvidbalancen og derfor blåtoner motivet for meget.

Kameraet i Lumia 800 virker bestemt udmærket til hverdagsbrug, men er man kræsen med billedkvaliteten, skal det gode kompaktkamera eller spejlreflekskameraet nok hentes frem i stedet.

På videosiden er der mulighed for at optage i op til HD 720p. Et eksempel på det kan ses i Version2's julevideo, hvor lysforholdene må siges at være udfordrende for kameraet.

[video:http://vimeo.com/34079445]

Konklusion

En gang i mellem kan man undre sig over, hvordan mobilproducenter finder på navne som Samsung Galaxy S Plus eller Sony Ericsson Xperia Mini Pro.

Når Nokia har døbt sin nye og længe ventede Windows-telefon Nokia Lumia 800, er der dog en særlig grund til det:

»Lumia betyder lys, og det her er et nyt daggry for Nokia,« sagde Nokia-topchef Stephen Elop ved præsentationen af telefonen i oktober.

Spørgsmålet er så, om du skal storme ud at købe Nokia Lumia 800, når den lander i de danske butikker 20. januar?

Svaret afhænger meget at dit temperament som mobilbruger. Hvis du er stor fan af åbenheden på Android-platformen, bør Lumia 800 ikke være din næste telefon. Dertil er der for meget, der er lagt i faste rammer for dig på forhånd.

Hvis du der i mod er tilfreds Microsoft-bruger til hverdag, er der ikke meget at betænke sig på. Det skulle da lige være den aktuelle mangel på for eksempel netbank-apps, mangelen på Flash og den ringe HTML5-understøttelse, men i hvert fald apps-området skulle der meget gerne blive rettet op på i 2012.

Nokia håber altså på en ny start på smartphone-området efter at være sakket længere og længere bagud siden lanceringen af Apples iPhone i 2007.

Hvis Nokia Lumia 800 ender med at blive et hit, er det under alle omstændigheder velfortjent.

Nokia Lumia 800 sendes på gaden til en vejledende udsalgspris på omkring 3.900 kroner uden abonnement. Den forhandles blandt andet hos 3 og Telenor.

27 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
34
5. januar 2012 kl. 21:31

Lumia betyder ikke lys på alle sprog. På spansk betyder det noget helt andet :-)se f.eks her

32
5. januar 2012 kl. 18:42

Telefonen har kunnet købes i Tyskland (Internethandel) til betydelig lavere pris siden før jul. Og det var med Dansk meny.

31
5. januar 2012 kl. 15:07

Købte min lige før jul til ca- 450€/3400kr incl fragt hos amazon.de. Bestilte tirsdag eftermiddag inden jul og havde den om torsdagen. Man skal så selvfølgelig lige koordinere det med at være hjemme eller afhente den hos UPS. Men super fed telefon, indtil videre har jeg ikke rigtig noget jeg oplever som problemer. Spiller fint sammen med både MS Exchange, Skydrive, facebook, google calendar, gmail osv.

28
5. januar 2012 kl. 13:52

Der er en del der diskuterer features i denne "første rigtige Windows Phone".

FFC er ret cool til Skype, men OK der er jo så heller ikke nogen skype app til WP - endnu, og den usb klap har altid været noget flimsy stads. Min ældre N51 har mistet alle "flapper".

Men for mig er det de 12 GB ledig plads der er den helt store tekniske disabler. Min 6-årige søns 16 GB iPad er løbet fuld - og han fik den i julegave..! Hm.

27
5. januar 2012 kl. 13:45

Selv de bedst sælgende apps på WP7 laver stortset ingen penge holdt op imod blot nogenlunde successfulde apps på iPhone og heri ligger der en udfordring hvis man vil have professionelle udviklere til at interessere sig for platformen - det er desværre lidt en hønen og ægget problematik.

Nu ved jeg ikke hvad man laver af penge på en App til iPhones, men jf. http://wmpoweruser.com/independent-windows-phone-7-developer-made-61000-last-year/ , så kan man lave godt 60000$ på spil pr år .. Det er vel også en slags penge.

30
5. januar 2012 kl. 14:55

Jakob: Bemærk at den omsætning er baseret på 14 apps. Det er altså i snit ca. US$ 4300 om året pr. app. Det er på ingen måde imponerende i forhold til hvad blot semi-populære apps laver på iOS og Android. Det er dog ganske imponerende på WP7, det betyder at han rent faktisk ligger temmelig godt i toplisterne.

Andetsteds her på sitet kan du dog læse om en Nordmand der på iPhone og Android tjener US$ 10-11000 om dagen på én app. Og kigger vi i superligaen ja så lavede sådan nogle som Rovio US$20 mio. i Q1 2011 og man kan kun gisne om hvad den samlede årsomsætning lød på, men de får ihvertfald føromtalte nordmand til at ligne en fattig bistandsklient til sammenligning.

Hvis man rent faktisk har en god ide til en app og man gerne vil kunne leve af det, så er mulighederne så meget bedre på specielt iOS, men også Android sammenlignet med WP7, desværre.

19
5. januar 2012 kl. 12:56

Jeg tror man skal have en særlig forkærlighed for WP7, Nokias design eller Microsoft for at styrte ud efter den, Galaxy S2 har bedre skærm (AMOLED plus, den uden pentile), 1080p video, dobbelt på ram, microSD udvidelse og bedre batteritid - endda til 3-400kr. mindre end Lumia - og dertil skal lægges at man kan få Galaxy Nexus til kun 2-300kr. ekstra, så er det svært at anbefale Lumia 800 til nogen, der ikke vægter de 3 førstnævnte punkter højt.

22
5. januar 2012 kl. 13:11

Ja skærmen er helt fantastisk på S2, men er også virkelig god på Lumia.

Som sagt synes jeg den generelle performance af Android er langt det største problem, en mulig årsag er blevet nævnt og diskuteret her:https://plus.google.com/100838276097451809262/posts/VDkV9XaJRGS

SD udvidelse kunne jeg måske godt komme til at mangle.

1080p video? couldn't care less, tror 720 er rigeligt med den mulige optik der er på telefoner :)

14
5. januar 2012 kl. 12:25

Har nu haft min Lumia 800 i næsten to måneder og bliver mere og mere tilfreds med den. WP7 med dens metro style kræver lidt tilvænning, men det er en kort process. Styresystemet virker upåklageligt og har endnu ikke oplevet at telefonen hakker eller har været bagefter. Kan på ingen måde mærke at den "kun" har single-core processor. Den funktion jeg bruger mest er mail og Personer (people-hubben kaldes den vist på engelsk..). Telefonen kan integreres med facebook, twitter, linkedin, hotmail, gmail, outlook mm., og når det er sket, så behandler telefonen alle disse kontakter ét og samme sted. Man behøves altså ikke springe fra app til app for at tjekke opdateringer fra forskellige sociale netværk, mails osv. Alle disse kontakter kan linkes med hinanden så man under "Peter" eller "Lone" kan se alle deres opdateringer, mails, beskeder fra facebook, twitter osv. Uanset om man modtager en besked fra facebook, sms, mms, linkedin osv, så er det i Beskeder man læser den. Alle beskeder bliver samlet det samme sted. De såkaldte "Tråde" som det hedder på wp7. At holde kontakt med sine kontaktpersoner har aldrig været nemmere!

Mht lagerpladsen på kun 16 gb og ingen mulighed for at udvide, så er det til at leve med. Hvis man på telefonen angiver sin windows live konto (sin hotmail) så integreres telefonen med Skydrive. Skydrive er 25 gb gratis plads på Microsofts servere. Det udvider den tilgængelige hukommelse på telefonen med 25 gb. Alle billeder, videoer og dokumenter der bliver lavet på telefonen bliver automatisk lagt ud på skydrive så de kan tilgåes fra sin pc.

Kameraet er mildt sagt noget l...! Oplever tit at billederne får et grønt skær selvom lysforholdene burde være okay. Der er dog en opdatering på vej fra Nokia der skulle løse problemet. Autofocus når man optager video virker ikke altid helt optimalt. Nogle gange starter kameraet med et meget sløret billede uden at den selv stiller skarpt. Dette er ret træls, men sker heldigvis kun når der optages video.

Har intet problem med at man ikke har en masse forskellige skærme/menuer man kan indstille. Synes egentlig det er forvirrende med alle de menuer så er tilfreds med de to menuer wp7 har. Alle spil er samlet under "Spil" app'en så de fylder ikke i menuen. Alle andre apps ligger i den alm. menu. Mangler ikke plads på skærmen og antallet af installerede apps forhindre mig ikke i at have overblik over telefonen.

Det var mit lille review af telefonen :)

18
5. januar 2012 kl. 12:47

Har haft min Lumia siden slutningen af november, og jeg er også rigtig glad for den.

Det er for mig at se ret ligegyldigt, hvilke specs telefoner har. Det som betyder noget er brugeroplevelsen, og jeg kan se at selv high-end Android telefoner kan begynde at hakke selv ved at scrolle på en liste. Jeg har aldrig oplevet min Lumia hakke, og for den sags skyld heller ikke min gamle HTC Mozart før den. Det kører fuldkommen glat og hurtigt, og det er i min bog det vigtigste. Jeg ville da føle mig snydt, hvis jeg havde et dual core monster med 1+ GB RAM, og det stadig hakkede når jeg surfede, eller scrollede.

Det mest geniale ved WP er people hubben, og jeg forstår ikke, at der ikke er nogle anmeldelser som fremhæver det. Jeg mistænker at det er fordi anmelderne ikke sætter sig ind i systemet.

Man kan lynhurtigt oprette en gruppe at kontakter (f.eks. kolleger eller familie), og pinne gruppen til startskærmen. Alle SMS'er, facebookopdateringer, twitteropdateringer mm. kan man så se live på gruppens live tile. Når man går ind i gruppen kan man se uddybende om facebookopdateringer, SMS'e gruppen, se billeder fra gruppen.

Derudover har man lynhurtig adgang til folks data: facebookopdateringer, telefonnummer, adresse (med kort), fødselsdag, billeder, og en oversigt over opkald, SMS'er og mails fra alle ens kontakter.

13
5. januar 2012 kl. 12:08

Jeg har haft min Lumia 800 siden starten af December, købt på amazon.de.

Det er godt bemærket, at dækslet ved micro-usb indgangen er skrøbelig. Sådanne dæksler har det med at gå i stykker. Min fungerer dog stadig.

En anden ting man kan savne, er en LED, der indikerer, at telefonen er under opladning / færdig opladet eller, at der er en ny besked. Som det er nu skal man selv tænde for skærmen for at se status.

Kameraknappen er meget nyttig.

Citat: "Listen giver mulighed for at scroll'e lodret gennem applikationerne, og det kan nok blive et irritationsmoment, hvis man har rigtig mange applikationer installeret"

Prøv det ;-). Når man installerer rigtig mange applikationer så skifter udseendet til et alfabetisk gitter-overblik. Kan ikke helt huske hvormange apps, der skal til, før det skifter.

FFC har jeg brugt en gang i mit liv. Det var på en HTC Tytn i 2006 for at prøve funktionaliten og aldrig efterfølgende.

Det, der mangler at blive nævnt er, at der er navigation fra nokia inkl. en masse kort fra hele verden der kan downloades gratis. Med de nuværende datapriser på roaming er det helt sikkert den feature jeg er mest glad for.

En anden nyttig feature som ikke er nokias men WP7.5's er at man kan linke sine forskellige mail konti i en indbakke.

24
5. januar 2012 kl. 13:29

Prøv det ;-). Når man installerer rigtig mange applikationer så
skifter udseendet til et alfabetisk gitter-overblik. Kan ikke helt
huske hvormange apps, der skal til, før det skifter.

Hej igen -

Nu 'kamp-installerede' jeg lige en 15-20 apps på Lumia'en :-), og så vidt jeg kan se, skifter listevisningen ved omkring 40-45 installerede apps.

Personligt synes jeg dog ikke, at det nye, alfabetiske overblik ændrer ret meget ved min oprindelige konklusion, selvom det da bliver muligt at springe lidt hurtigere frem til apps baseret på deres begyndelsesbogstav.

Vh Mikkel, v2.dk

25
5. januar 2012 kl. 13:32

På min telefon tror jeg det skete ved 20 installerede apps. udover alle de andre, telefonen er født med.

12
5. januar 2012 kl. 11:28

Bedste oplevelse: Da jeg i ro om mag sidder med laptoppen i sofaen og laver min juleindkøbsliste i OneNote og derefter trækker den frem på telefonen og vinger af efterhånden som jeg får tingene i indkøbsvognen.

Værste oplevelse: Da jeg lytter til Tom Waits' 'On The Nickel'. For det første sutter det medfølgende headset, for det andet bliver sangen voldtaget af kompressionsalgoritmen.

Men ja, den er blevet langet over mødebordet nogle gange til beundring og ros fra kolleger. Og nej, kameraet er altså ikke imponerende - i hvert fald ikke i ringe belysning.

9
5. januar 2012 kl. 11:23

Fedt med anmeldelser der forholder sig til OPLEVELSEN af produktet fremfor hvilke specs det har (der jo ikke betyder en skid når der sammenlignes på tværs af operativ systemer). Godt gået!

8
5. januar 2012 kl. 11:10

I gamle dage købte jeg Nokia fordi det var det bedste. I dage er det Samsung.

Lumia 800 er helt klart ikke en high-end telefon og det er skuffende at den kommer med så dårlige specs! F.eks.

Kun 720p HD video 512 Mb RAM (gør fremtidige opdateringer tvivlsom) Lille skærm Ingen SD kort Ikke dual-core HDMI??(ikke omtalt)

Hvis man dertil lægger den dårlige USB usabilty og manglen på applikationer så bliver mit svar til denne telefon et klart: Nej Tak!

Jeg kan godt lide at de har en kameraknap.

Venlig hilsen Steen

5
5. januar 2012 kl. 10:39

Jeg betalte en del mindre for N9, kontant. Endda 64 GB modellen.

Jeg synes ikke jeg kan se front-facing kamera på den, nogen der kan bekræfte det?

Jeg er måske en anelse jaloux på at den har en dedikeret kamera knap, som jeg nogen gange savner på min N9. Men ok, jeg kan så prale med kun at have 3 knapper i alt. (Volume op, ned & lock.)

3
5. januar 2012 kl. 10:32

Efter at have leget en del med den, er jeg næsten flov over at have været lige ved at købe en Galaxy S2. Lumia 800 føles markant hurtigere at bruge, tag eksempelvis at slide igennem billedgalleriet, det hakker og sprutter på en S2, hvorimod Lumia 800 er helt smooth. Og det er jo på trods af at S2 har overlegen hardware. Det samme er gældende med generel brug, ikke en finger at sætte på Lumia, hvor S2 en gang i mellem taber pusten. Det var selvfølgelig også en hel standard S2 uden ny ROM, men det er vel også kun fair at man sammenligner i den stand.

2
5. januar 2012 kl. 10:14

lækker telefon , dog er det en elendig batteri leve tid , og ingen dock så kan kan lade den i løbet af dagen er en design fejl i min lille verden

15
5. januar 2012 kl. 12:33

Martin: Den der konkurrence er da godt nok fesen. Der ligger normalt temmelig meget arbejde i at lave en bare nogenlunde brugbar app - og ikke nok med det, så skal man lave hele 3 af dem - for så derefter måske at kunne vinde en Nokia Lumia 800 til en værdi af sølle 3900 kr (granted, da de 100 første betragtes som vindere er der da en hvis chance, men alligevel). Hvad er det lige man forventer? 3 hello world apps? Meget mere kan det da vist ikke blive til med den timeløn.

Resultat: En masse crappy apps i app store, hvis man da overhovedet kan lokke nogen til at deltage - det må altså ku gøres bedre.

Man får jo nærmest det indtryk at Microsoft ikke mener det seriøst ?

16
5. januar 2012 kl. 12:46

Tror mere den konkurrence skal virke som en gulerod, for de udviklere som ikke rigtig kan få sig selv igang. Målgruppen er næppe de almindelige brugere der ikke har forstand på at programmere. Som udvikler er man jo i forvejen vild med at programmere, så hvis man kan få en lille præmie ud af det, gør det ikke så meget hvis "timelønnen" i sidste ende ikke er så stor :)