Anmeldelse: Lenovos monster er den bærbare Fiat Multipla

Lenovos W701ds er en kolossal kleppert af en bærbar pc med masser af regnekraft. Men det er den ekstra skærm, der gør den til noget helt specielt. Desværre er udførelsen ikke særlig vellykket.

En van Gogh med flyveøre. Bærbar med sidevogn. Lenovos Fiat Multipla. Det er de første reaktioner, når man sætter Lenovos W701ds på skrivebordet.

Version2 anmelder normalt ikke bærbare pc'er, men lige i dette tilfælde var der tale om et så usædvanligt eksemplar, at den fortjener et nærmere bekendtskab.

W701ds er fascinerende på samme måde som spande med 10 liter majonæse er fascinerende, første gang man handler i et engros-supermarked.

For Lenovo har skabt en bærbar i megastørrelse. Ret skal være ret: Det er faktisk ikke en rigtig bærbar, men mere en slags flytbar arbejdsstation.

Det er næppe en pc, de kommer til at se mange af i sikkerhedskontrollen i lufthavnen, for med en vægt på over fire kilogram og en batteritid på maksimalt to timer er den helt ude af betragtning som mobilt arbejdsredskab.

Til gengæld kan den noget, ingen andre bærbare på markedet kan, nemlig levere et ekstraordinært stort skærmareal. De to bogstaver 'ds' i W701ds står nemlig for 'dual screen'.

W701ds har to skærme, og det er naturligvis med til at gøre maskinen så stor, som den er. Den primære skærm er en 17 tommer skærm, mens den sekundære sideskærm er på 10,6 tommer. De to skærme har en opløsning på henholdsvis 1920 x 1200 og 768 x 1280.

Skærmen kan trækkes ud efter først at have givet den et godt tryk på samme måde som pc-kort til bærbare trykkes fri.

Derefter bliver skærmen fundet på samme måde som en ekstern skærm, og man kan forlænge skrivebordet. Lenovos idé er, at man kan bruge den lille skærm til ekstra værktøjer i CAD-programmer.

Pc'en leveres også med software til farvekalibrering, og det er nødvendigt. Den sekundære skærm er nemlig ikke særlig lysstærk i forhold til den primære skærm. Det bliver ikke bedre af, at der er en meget snæver viewing angle, altså den synsvinkel hvor billedet ikke mørknes af skærmens filter.

I det hele taget er den første reaktion som bruger, at man forsøger at dreje skærmen. Det føles intuitivt, at den skulle have hængsler, så den kunne vippes til at have en bedre vinkel i forhold til brugeren. Men det har åbenbart ikke været muligt at få designet en tilstrækkelig solid konstruktion.

**Opdateret: **Efter en henvendelse fra Lenovo viser det sig, at skærmen faktisk kan drejes! Det kræver et lidt sejere træk, end man umiddelbart forventer, fordi hængslerne er stramme. Men at skærmen kan drejes er en betydelig forbedring af dens anvendelighed.

Til en pris, der starter på den anden side af 25.000 kroner, er det faktisk lidt uhyggeligt, at selvom selve pc'en er en stor klods, så virker specielt ophængningen af den sekundære skærm ikke solid. Det ekstra flyveøre skriger på at blive ramt af forbipasserende, som river maskinen på gulvet.

I mange situationer kan man ikke få nok skærmareal. I stedet for en dockingstation og ekstra skærme er Lenovos idé i hvert fald original, og der vil helt sikkert være nogle få brugere, som vil finde løsningen praktisk.

Men udførelsen er bare ikke perfekt. Den svage eksterne skærm er ikke en optimal oplevelse. Det er for eksempel svært at læse en tekst, fordi kontrasten er lav.

Kombineret med den rigtige software og arbejdssituation som eksempelvis CAD eller videoredigering kan den ekstra skærm betyde, at man kan arbejde hurtigere med et projekt, end det ellers ville være muligt på bærbare arbejdsstationer med blot en enkelt skærm.

For på den øvrige hardwarefront leverer Lenovo varen. Version2's testeksemplar var udstyret med alt ekstraudstyret:

Intel Core i7 2,0 gigahertz processor med fire kerner.
16 gigabyte hukommelse.
1 terabyte harddisk.
Blu-ray-drev.
Digitizer.

Vi testede ydelsen ved at redigere og rendere videoanmeldelsen på maskinen selv, og den ekstra skærm var faktisk nyttig til at have et vindue åbent med alle råklippene. Da skærmen er på højkant, var den imidlertid ikke særlig god til at vise et stort preview af videoen.

Det er klart, at en maskine med disse specifikationer skal føles hurtig, og det er helt sikkert også den hurtigste maskine, vi har brugt til videoredigering på redaktionen. Og det tog blot tre minutter at rendere en HD-udgave i MPEG4-format med redigeringsprogrammet Sony Vegas.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#4 Christian W. Moesgaard

Den er ikke god som workstation eller desktoo. Der vil jeg hellere bare have en stationer med go i den - og I kan tro jeg kan få go i den for 25000kr. 5 skærme, 6-kernet core i7, 16GB RAM, 6 harddiske med hver 1½ terabyte? Det skulle ikke være et problem. :)

Og jeg har allerede alle inputenhederne her. Wacom stylus og tegnebræt, mus, højtaler, tastatur. Mangler bare en skærm mere.

Som bærbar er den for stor og klodset. Man kan ikke have den med. Anmælderen kan næsten ikke bære den! xD (ok, overdrivelse - men han skal anstrenge sig!)

Så... hvis den ikke skal være til desktop brug og ikke skal være til laptop brug... hvad er den så?

  • 0
  • 0
#5 Deleted User

Nu har jeg haft fornøjelsen af en WS700ds (forgængeren) i ca. 1 år og har lige opdateret til WS701ds - og skulle hilse at sige, at den er alle pengene værd.

Har forlængst anskaffet en computertaske med håndtag og hjul, som passer til en flykabine, så WS700ds'eren har været alle steder fra L.A. til Beijing. Ingen problemer og så har man ALT med sig uden at skulle gå på kompromis med noget. Der er POWER i sådan en 4-core processor.

Skal jeg sige noget dårligt: Den sædvanlige gnubbeplademus kan jeg ikke med (men det er jo ikke begrænset til WS701'eren). Løsning: En miniature Bluetooth optisk mus. Den indbyggede digitizer incl. indbygget pen kræver nogen tilvænning - og jeg har aldrig vænnet mig til at bruge digitizeren som mus.

Min stationære IBM dual-Xeon workstation med 30" display bruges kun lejlighedsvis efter jeg fik 700'eren.

Sammenlign en WS701ds med en Cadillac Escalade eller en Bentley: Stor, dyr, lidt tung, men elegant og satans hurtig samt det faktum, at der mangler ikke noget. God for dem, der har prioriteter deres tilværelse i forhold til de, der vil nøjes. Skidt for dem, som hellere vil købe møbler til at montere under deres skrivebord. Det står enhver frit for.

Kan man give seks stjerner eller er det kun i Ekstrabladet? I min bog er WS701ds hver en krone værd. Specielt i forhold til en (yeeech) Apple, der koster det samme og kan mindre. Og så har den kun 1 skærm - fattigt.

Måske kunne man ønske sig et bedre styresystem, men det kan Lenovo jo ikke gøre for. Måske kommer den med Unix eller Linux på en dag (det kræver 1½ million drivere til at det bling, der er i) - hvem ved.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere