Anmeldelse: HP's billigere Probook slår chefmodellen
Designet spiller i dag en vigtig rolle, når forbrugerne køber ny pc, og det smitter også af på, hvilke krav de stiller til deres arbejds-pc. Det forsøger pc-producenterne i højere grad at tilfredsstille, og det fik i år HP til at udvide dets sortiment af business-bærbare med en ny modelserie.
Version2 har sat en model fra den nye Probook-serie op mod en model fra den nye generation af Elitebook-serien, da redaktionen besøgte HP's hovedkvarter i Allerød som led i redaktionens sommertour.
Probook-serien lægger sig prismæssigt mellem de billigste Essentials bærbare og de dyrere Elitebook bærbare inden for HP's modeller, der specielt er designet til erhvervskunder.
Der er en prisforskel på godt 3.200 kroner eksklusive moms mellem den Elitebook 2560p og Probook 5330m, som Version2 har testet. De to modeller koster henholdsvis 9.994 kroner eksklusive moms og 6.975 kroner eksklusive moms i den konfiguration, vi testede, ifølge HP's danske websted. De havde begge den samme Intel Core i5-processor.
De to er ikke helt i samme størrelse, da Elitebooken har en skærmstørrelse på 12,5 tommer, mens Probooken har en skærmstørrelse på 13,3 tommer. Til gengæld er det faktisk den billigere og større Probook, der vinder, hvis man ser på designet. Vel at mærke, når design omfatter både det æstetiske indtryk og funktioner.
Ved første øjekast er de to maskiner forholdsvis ens med et låg i mat aluminium. Når man kigger nærmere efter, så er der mere plastik i Probooken, men det er faktisk svært at se forskel på plastik og aluminium, uanset hvad pc-fabrikanterne hævder. Aluminium er dog mere holdbart over for misfarvninger og større ridser.
Lige netop på det punkt kan det dog undre, at HP tilsyneladende har valgt at bruge grå syntetisk gummi til knapperne på touchpadsene på de to pc'er. Det er et materiale, der ofte fungerer som en magnet for snavs.
Udformningen af knapperne er et af de punkter, hvor man kan se forskellene mellem den dyrere og den billige model. Knapperne virker lidt mere løse og firkantede på Probooken. Elitebooken har i øvrigt både en touchpad og et trackpoint, så brugeren kan vælge mellem de to ligesom det kendes fra IBM og siden Lenovos Thinkpad-modeller.
En af Probookens fordele over Elitebooken er, at den er betydeligt tyndere. Det skyldes, at den ikke leveres med et optisk drev, mens Elitebooken kommer med et indbygget dvd-drev. Det kan faktisk virke lidt besynderligt, for HP fremhæver blandt andet multimedieegenskaberne som noget særligt ved Probook-serien. Den har eksempelvis også HP's Beatsaudio, men altså ingen mulighed for at afspille dvd.
Det tyndere design har også kostet på et væsentligt punkt for Probooken. Mens Elitebooken kunne klare otte timer med et 6-cellers standardbatteri med wifi og webbrowsing, så lå Probooken på blot fire timer med et 4-cellers batteri. Selv for en 13-tommer bærbar med en Intel Core i5-processor er det lige i underkanten.
Det skal dog bemærkes, at HP selv oplyser batteritiden for Probook 5330m til at være op til fem timer og 45 minutter, så det er ikke utænkeligt, at man kan få mere ud af den end vores estimerede holdbarhed, hvor vi ikke kørte batteriet helt i bund.
Til gengæld har Probooken et par detaljer i designet, som virker en tand mere luksuriøse end på Elitebooken. Eksempelvis er Probookens hængsler til skærmen nedfældet i kabinettet og forkromede. En anden detalje, man savner på Elitebooken, er det baggrundsoplyste tastatur på Probooken, som kan være nyttigt, hvis man sidder i et mørkt auditorium.
Elitebooken er bygget til at være holdbar. Det meste er skjult inde i maskinen med magnesiumforstærket skelet, men det afsløres også af, at skærmen låses med hasper, og der sidder to gummidutter lidt sært placeret foran tastaturet for at beskytte skærmen. Det er detaljer, som gør Elitebooken mere robust, men det forstyrrer lidt linjerne i designet. Medmindre man er typen, der foretrækker en Thinkpads grovkornede Land Rover-charme.
Forgængeren for den nye 12 tommer Elitebook havde mere sort plastik omkring tastaturet. Det er nu droppet til fordel for moderigtigt aluminium, men det er faktisk lidt synd, for den sorte plastik var med til at give den gamle model et look, der mindede om B&O's design i 1980'erne og 1990'erne.
Elitebooken vinder dog på et væsentligt punkt. Begge skærme har en opløsning på 1.366 gange 768 pixel, og den lidt mindre skærm på Elitebooken virker skarpere end Probookens. På Probooken virker opløsningen næsten grov, når man ser skærmen side om side med Elitebooken.
Både Probooken og Elitebooken har matterede skærmoverflader for at undgå reflekser. Ved lav lysstyrke kan det få kontrasterne til at flyde lidt ud i forhold til blanke skærme, men der er mange, som foretrækker matte skærme, fordi de bliver generet af reflekser fra belysningen i kontoret.
De to modeller, Version2 prøvede, var med konventionelle harddiske, men både Probooken og Elitebooken kan fås med SSD-diske.
Overordnet set er Elitebooken den bedste af de to pc'er. Den har bedre batteritid, en bedre skærm og er mere solid. Men Probooken er den, der tager sig bedst ud rent designmæssigt, og den er samtidig betydeligt billigere. Dvd-drevet i Elitenbooken virker også lidt overflødigt for en pc i den størrelse, hvor et lidt tyndere kabinet og lavere vægt ville være mere velkomment end et indbygget dvd-drev. Og så savner man det baggrundsoplyste tastatur på Elitebooken.
Står man med valget mellem netop disse to, så er det Probooken, man helst vil have, men med et større batteri. Desværre tilbyder HP ikke umiddelbart et udvidet batteri på lige netop denne model.
