Anmeldelse: HP's billigere Probook slår chefmodellen

20. juli 2011 kl. 11:1211
Sommertour: Version2 har sat to af HP's nye business-bærbare op mod hinanden, og den billigere Probook vinder på flere fronter.
Artiklen er ældre end 30 dage

Designet spiller i dag en vigtig rolle, når forbrugerne køber ny pc, og det smitter også af på, hvilke krav de stiller til deres arbejds-pc. Det forsøger pc-producenterne i højere grad at tilfredsstille, og det fik i år HP til at udvide dets sortiment af business-bærbare med en ny modelserie.

Version2 har sat en model fra den nye Probook-serie op mod en model fra den nye generation af Elitebook-serien, da redaktionen besøgte HP's hovedkvarter i Allerød som led i redaktionens sommertour.

Probook-serien lægger sig prismæssigt mellem de billigste Essentials bærbare og de dyrere Elitebook bærbare inden for HP's modeller, der specielt er designet til erhvervskunder.

Der er en prisforskel på godt 3.200 kroner eksklusive moms mellem den Elitebook 2560p og Probook 5330m, som Version2 har testet. De to modeller koster henholdsvis 9.994 kroner eksklusive moms og 6.975 kroner eksklusive moms i den konfiguration, vi testede, ifølge HP's danske websted. De havde begge den samme Intel Core i5-processor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De to er ikke helt i samme størrelse, da Elitebooken har en skærmstørrelse på 12,5 tommer, mens Probooken har en skærmstørrelse på 13,3 tommer. Til gengæld er det faktisk den billigere og større Probook, der vinder, hvis man ser på designet. Vel at mærke, når design omfatter både det æstetiske indtryk og funktioner.

Ved første øjekast er de to maskiner forholdsvis ens med et låg i mat aluminium. Når man kigger nærmere efter, så er der mere plastik i Probooken, men det er faktisk svært at se forskel på plastik og aluminium, uanset hvad pc-fabrikanterne hævder. Aluminium er dog mere holdbart over for misfarvninger og større ridser.

Lige netop på det punkt kan det dog undre, at HP tilsyneladende har valgt at bruge grå syntetisk gummi til knapperne på touchpadsene på de to pc'er. Det er et materiale, der ofte fungerer som en magnet for snavs.

Udformningen af knapperne er et af de punkter, hvor man kan se forskellene mellem den dyrere og den billige model. Knapperne virker lidt mere løse og firkantede på Probooken. Elitebooken har i øvrigt både en touchpad og et trackpoint, så brugeren kan vælge mellem de to ligesom det kendes fra IBM og siden Lenovos Thinkpad-modeller.

En af Probookens fordele over Elitebooken er, at den er betydeligt tyndere. Det skyldes, at den ikke leveres med et optisk drev, mens Elitebooken kommer med et indbygget dvd-drev. Det kan faktisk virke lidt besynderligt, for HP fremhæver blandt andet multimedieegenskaberne som noget særligt ved Probook-serien. Den har eksempelvis også HP's Beatsaudio, men altså ingen mulighed for at afspille dvd.

Det tyndere design har også kostet på et væsentligt punkt for Probooken. Mens Elitebooken kunne klare otte timer med et 6-cellers standardbatteri med wifi og webbrowsing, så lå Probooken på blot fire timer med et 4-cellers batteri. Selv for en 13-tommer bærbar med en Intel Core i5-processor er det lige i underkanten.

Det skal dog bemærkes, at HP selv oplyser batteritiden for Probook 5330m til at være op til fem timer og 45 minutter, så det er ikke utænkeligt, at man kan få mere ud af den end vores estimerede holdbarhed, hvor vi ikke kørte batteriet helt i bund.

Til gengæld har Probooken et par detaljer i designet, som virker en tand mere luksuriøse end på Elitebooken. Eksempelvis er Probookens hængsler til skærmen nedfældet i kabinettet og forkromede. En anden detalje, man savner på Elitebooken, er det baggrundsoplyste tastatur på Probooken, som kan være nyttigt, hvis man sidder i et mørkt auditorium.

Elitebooken er bygget til at være holdbar. Det meste er skjult inde i maskinen med magnesiumforstærket skelet, men det afsløres også af, at skærmen låses med hasper, og der sidder to gummidutter lidt sært placeret foran tastaturet for at beskytte skærmen. Det er detaljer, som gør Elitebooken mere robust, men det forstyrrer lidt linjerne i designet. Medmindre man er typen, der foretrækker en Thinkpads grovkornede Land Rover-charme.

Forgængeren for den nye 12 tommer Elitebook havde mere sort plastik omkring tastaturet. Det er nu droppet til fordel for moderigtigt aluminium, men det er faktisk lidt synd, for den sorte plastik var med til at give den gamle model et look, der mindede om B&O's design i 1980'erne og 1990'erne.

Elitebooken vinder dog på et væsentligt punkt. Begge skærme har en opløsning på 1.366 gange 768 pixel, og den lidt mindre skærm på Elitebooken virker skarpere end Probookens. På Probooken virker opløsningen næsten grov, når man ser skærmen side om side med Elitebooken.

Både Probooken og Elitebooken har matterede skærmoverflader for at undgå reflekser. Ved lav lysstyrke kan det få kontrasterne til at flyde lidt ud i forhold til blanke skærme, men der er mange, som foretrækker matte skærme, fordi de bliver generet af reflekser fra belysningen i kontoret.

De to modeller, Version2 prøvede, var med konventionelle harddiske, men både Probooken og Elitebooken kan fås med SSD-diske.

Overordnet set er Elitebooken den bedste af de to pc'er. Den har bedre batteritid, en bedre skærm og er mere solid. Men Probooken er den, der tager sig bedst ud rent designmæssigt, og den er samtidig betydeligt billigere. Dvd-drevet i Elitenbooken virker også lidt overflødigt for en pc i den størrelse, hvor et lidt tyndere kabinet og lavere vægt ville være mere velkomment end et indbygget dvd-drev. Og så savner man det baggrundsoplyste tastatur på Elitebooken.

Står man med valget mellem netop disse to, så er det Probooken, man helst vil have, men med et større batteri. Desværre tilbyder HP ikke umiddelbart et udvidet batteri på lige netop denne model.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
20. juli 2011 kl. 16:51

Det undrer mig at denne Probook ikke kan tilsluttes docking station, for både den ældre Probook 6540b og nyere Probook 6550b kan godt. Det må være en skrabet model der er testet...

11
20. juli 2011 kl. 19:52

eftersom de har valgt den udgave der hedder ultramobile. - der findes 2 forskellige 13" probooks - der findes standard udgaven der hedder 6360b OG så er der 5330m - m'et angiver at det er deres ultramobile model og denne har ikke mulighed for docking da den er beregnet til at tage med på farten - selvom den egentlig godt kunne laves til at dockes - det er ikke fordi den er så ultratynd at den er ved at knække, men de ku nu godt have gjort det.

5
20. juli 2011 kl. 13:28

Så udover at Elitbooken er/har: Mere robust, længere batteritid, mulighed for dock, blueray/dvd/cd, mulighed for I7, plads til dobbelt så meget RAM, større SSD, USB 3.0, Smartcard-læser, vejer mindre, OG HAR TASTATURBELYSNING.

og og - gud-rende-mig - har 3 gange så lang Garanti.

så er probooken bare pænere??

i bedste fald, så er anmeldelsen KUN for hjemmebrugere. i værste fald, så har HP snydt dig og send dig et badebassin med skærm, istedet for en Elitebook.

8
20. juli 2011 kl. 14:17

Så udover at Elitbooken er/har: Mere robust, længere batteritid, mulighed for dock, blueray/dvd/cd, mulighed for I7, plads til dobbelt så meget RAM, større SSD, USB 3.0, Smartcard-læser, vejer mindre, OG HAR TASTATURBELYSNING.

Tastaturbelysningen var nu på Probooken. Den fås ikke med Blu-ray. Og hvis du skal have en Core i7, 160 GB SSD, 8 GB RAM, så skal du bestille den specielt (det kan man fra HP's amerikanske webshop. For de interesserede løber prisen så op i knapt 15.000 kroner ex skat men inkl. dock).

Sammenligningen var for de to forholdsvis ens modeller rent specifikationsmæssigt. Det er klart, at begynder man at se på ekstraudstyr, så har man flere muligheder på Elitebooken, men så kommer vi også op i et andet prisleje.

Skulle jeg se bort fra prisen, så ville Elitebooken vinde, men lige netop med disse to modeller, vi her fik til test, synes jeg ikke, man får nok for de godt 3.000 kroner ekstra.

9
20. juli 2011 kl. 15:17

Er helt enig, i den konfiguration - er de 3000kr næsten spildt. Jeg ville ikke købe Elitebooken til privatbrug.

Men den har altså en hurtigere CPU, MANGE timer mere batteri og ufatteligt mange ekstra udvidelsesmuligheder.

Anyways, en opfordring til at smide specs på anmeldelser. Og så mener jeg ellers at Probook´en er kommet til rette med mine kommentarer. :D

7
20. juli 2011 kl. 13:56

I mit tilfælde koster en elitebook også 4000 til 5000,- mere, for funktioner vi ikke skal bruge.

det er kun dock jeg savner.

6
20. juli 2011 kl. 13:30

plus trackpoint, raidoption, opkaldsmodem.

4
20. juli 2011 kl. 13:22

Jeg har selv købt HP EliteBook. Det med DVD drevet er ikke godt nok skrevet. Drevet kan udskiftes med en ekstra disk, hvis man ønsker at benytte RAID controlleren (og denne bærbar er vidst en af de få der rent faktisk har sådan en controller). Jeg mener også drevet kan udskiftes med et ekstra batteri i stedet, hvis man ønsker længere levetid. De her custom-ting er en af de ting, som der gør at HP's EliteBook serie skilder sig ud fra f.eks. Apple's computere der er mere statisk bygget (du kan ikke udskifte drev, smide ekstra disk i eller smide et ekstra batteri i).

Jeg har selv 2x SSD diske i RAID 0 i min og trækker nemt 5-600 mb/s ud af den (og det er ikke de nye SATA diske). Er der overhovedet nogen der bruger DVD/Blueray i deres maskiner? USB pen eller tilsluttet telefon er meget nemmere at bruge.

En anden ting er dockinstation. HP har en stor dockingstation der har 2x DP udgange der kan fungere sammen med den DP der er på selve bærbaren. Det gør du kan trække 3 højopløselige skærme (DVI og HDMI trækker kun 1920x1200 - hvilket ikke rækker til 27" eller større skærme). Jeg har selv 3x Dell U2711. Dette er en af de få bærbare der kan trække dem.

2
20. juli 2011 kl. 12:54

Den ser skam spændende ud. Især fordi den har trackpoint.

3
20. juli 2011 kl. 12:56

Der var jeg lidt for hurtig der. Det er Elitebooken, som har en trackpoint.

1
20. juli 2011 kl. 11:38

Der er ikke nævnt den store forskel på disse to. Nemlig at Elitebook har stik til docking station hvor man i Probook kun har mulighed for tilslutning af usb dockingstation som samtidig kræver at man også tilslutter lader.

Hvis bare de lavede en probook forberedt til dockingstation.