Anmeldelse af Windows Phone 7.5: Er Mangoen moden?

11. november 2011 kl. 15:5610
Er Windows Phone 7.5 blevet en helstøbt oplevelse med Mango-opdateringen, klar til kamp mod Android og iPhone? Se Version2's mening her.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Selvom Windows Phone 7 nu har været ude i det fri i et år, er det først med Mango-opdateringen og version nummer 7.5, at styresystemet reelt er klar til brug i Danmark.

Samtidigt forventes Nokias lancering af firmaets første Windows-telefoner at blive startskuddet for en større kampagne for at få Windows Phone-salget i omdrejninger. Midt i 2011 havde Microsoft kun 1,6 procent af verdens samlede smartphone-marked, og det er ikke nok for hverken Microsoft eller Nokia, som nu sætter al deres lid til Windows Phone 7.

Men hvordan er styresystemet så efter den store opgradering? Her får du to Version2-journalisters vurdering.

Brugergrænsefladen

Med Windows Phone 7 valgte Microsoft at gå sine egne veje i stedet for at lægge sig op ad iPhone og Android. Resultatet blev Metro-brugergrænsefladen, som også kommer til at spille en stor rolle i det kommende desktop-styresystem Windows 8. Der er ikke de store ændringer på den front med Mango-opdateringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jesper K: Kommer man fra Android eller iPhone, kan brugergrænsefladen i Windows Phone være lidt af et friskt pust. Den er holdt meget simpel og stilren, og jeg synes, det er æstetisk vellykket. Men prisen for at holde skærmene så enkle som muligt er en lavere nørdfaktor.

For eksempel forsvinder den øverste bjælke med information om batteristand, forbindelse til mobilnettet og lignende ud af syne det meste af tiden. Den kan kaldes frem med et træk fra oven, men er du typen, der gerne vil vide, om browseren hoster og hakker, fordi der kun er en Edge-forbindelse til rådighed, er Windows Phone ikke til megen hjælp. Når batteriet er ved at være tømt, skifter farven på indikatoren heller ikke til gul og rød, men forbliver hvid for at holde stilen. En detalje, man nok vænner sig til, men et tydeligt tegn på, at designerne, ikke ingeniørerne, har haft det sidste ord.

Nogle gange kan det også blive for simpelt. Bing-kortet, som man tit vil bruge, mens man er på farten, for eksempel med en cykel i den ene hånd, kræver to hænder, fordi der ikke er zoomknapper på skærmen. Man skal knibe med to fingre for at zoome. Og generelt er det ikke alle ikoner, som er lige nemme at forstå med det samme.

Jesper S: Jeg har været meget begejstret for det designmæssige udtryk, som Microsoft har ramt med Windows Phone, og på det punkt er der ikke lavet meget om i Mango. Det virker dog stadig, som om mange udviklere ikke helt har fundet ud af, hvad de skal bruge fliserne – eller hvad vi nu skal kalde dem på dansk – til på startskærmen. Der er i hvert fald stadig ikke ret mange applikationer, som bruger dem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den største fordel ved det meget ensrettede design er dog, at det er nemt at komme i gang med en ny applikation, som følger Metro-designet, fordi de følger en bestemt opbygning.

Der vil nok være brugere, som ikke bryder sig om, at de ikke rigtigt kan tilpasse brugerfladen bortset fra at vælge mellem nogle få farvetemaer. Men det er til at leve med, når udgangspunktet ser godt ud.

Personer (kontaktbogen)

Et af hovedtemaerne i Windows Phone 7 er integration mellem data, der kommer fra forskellige kilder. Det er mest tydeligt i programmet Personer, der samler kontaktinformationer fra Facebook, Windows Live, Twitter, LinkedIn og e-mail-tjenester på én side.

Personer fungerer som telefonbog i Windows Phone, men kan også bruges til at sende e-mails til en gruppe af kontakter, opdatere sin Facebook-status og se nyheder fra sine kontakter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jesper K: Microsoft har set helt rigtigt og har bygget brugen af sociale netværk helt ind i styresystemets dna, mens det på andre platforme føles mere som noget, der bliver klistret på udefra. Producenterne af Android-telefoner har hver især arbejdet sig lidt derhenad med overbygninger til Android. Første skærmbillede i Windows Phones Personer-funktion viser altid et billede af brugeren selv sammen med egne pip eller opdateringer på Twitter og Facebook. Den prominente plads kunne bruges bedre på nyt om vennerne eller en søgefunktion, der ikke kræver et tryk på søgeknappen først.

Man skal i øvrigt lære at skelne mellem den fysiske (rettere: trykfølsomme) søgeknap, som alle Windows Phone-telefoner har, og søgeknapperne på skærmen. Den fastmonterede knap sender dig altid af sted til Bing-søgemaskinen, mens en søgning blandt kontaktpersonerne kræver et tryk på søgeknappen på skærmen.

Jesper S: Personer er måske den bedste Facebook-applikation, man kan finde til mobiltelefoner i dag, men jeg gennemskuede ikke den nye funktion i første forsøg: Nu kan man opdele sine kontakter i grupper.

Det er faktisk ret vigtigt at opdage, for til at begynde med syntes jeg, listen af kontaktpersoner var alt for lang, fordi jeg har mange personer, der optræder flere gange på den samlede oversigt, eller som er mindre relevante for mig i det daglige.

Jeg undrede mig over, at Personer-applikationen tilsyneladende ikke importerede mine kontakter fra SIM-kortet automatisk, men at jeg skulle vælge at gøre det manuelt.

Når man fra Telefon-applikationen klikker på sin adressebog, bliver man sendt over til Personer, men her ville det være rart, hvis man fik listen indsnævret til de kontakter, hvor man har et telefonnummer. Det er for eksempel ikke alle, der oplyser deres telefonnummer på deres Facebook-profil.

Multitasking

Med opdateringen til Windows Phone 7.5 har platformen næsten fået ægte multitasking. Som udgangspunkt fortsætter et program ikke med at køre i baggrunden, når man skifter væk fra det, men nu kan applikationen lade visse funktioner som eksempelvis afspilning af musik fortsætte.

Mango har også fået en ny måde at skifte mellem applikationer på, hvor man holder fingeren nede på Tilbage-knappen, hvorved man får en oversigt over de aktive applikationer, som man kan skifte mellem.

Jesper S: Mobiltelefoner får nok aldrig multitasking som på en pc, hvor man kan arbejde i flere programmer samtidig. Jeg er ikke specielt begejstret for, at man på mobiltelefoner aldrig er helt sikker på, om der kører noget i baggrunden.

Muligheden for at skifte mellem applikationer giver et godt overblik, men jeg undrer mig over, at den samme applikation ofte dukker op flere gange med forskellige skærmbilleder.

Hastighed

Microsoft stiller ret præcise krav til producenterne om, hvordan en Windows Phone-telefon skal være udstyret. Men det er ikke vilde specifikationer, Microsoft kræver, og en enkeltkerne-processor er standard på topmodellerne med Windows Phone, modsat Android-lejrens dobbeltkernede telefoner.

Jesper K: Selv med Mango-opdatering oven i er Windows Phone et hurtigt styresystem. På en HTC Titan med 1,5 gigahertz-processor målte jeg opstartstiden til 25 sekunder, før PIN-koden for SIM-kortet skulle indtastes, og derfra gik der kun få sekunder, indtil telefonen var klar til brug. Fuld sluk tog kun seks sekunder. Det er væsentligt hurtigere, end hvad jeg har oplevet med Android-telefoner.

Applikationer

Den afgørende faktor nu om dage i valget af mobilplatform er, om der er adgang til et bredt udvalg af applikationer. Som sent ankommet til festen er Microsoft i fuld gang med at få gjort det populært at udvikle for Windows Phone, blandt andet med telefongaver til udviklere.

Jesper K: Microsoft har flekset musklerne for at få de vigtigste spillere på nettet til at udvikle applikationer til WP-platformen. Så du kan godt regne med at finde en Facebook-applikation eller andet med amerikanske rødder. På dansk grund er søgeresultaterne dog mere magre i Microsofts applikationsmarked. Jeg fandt det mest nødvendige, som vejret fra DMI og en tv-oversigt, begge udviklet af samme person, mens gode applikationer til bus og tog krævede betaling. Mobilbank findes slet ikke til Windows Phone endnu.

Jesper S: Jeg har prøvet at lave et par applikationer til Windows Phone, og det er en meget lavere tærskel for at komme i gang med end Android, så applikationerne skal nok komme. Specielt fordi Mango har åbnet for, at udviklerne kan udnytte flere dele af hardwaren end før.

Udvalget er begrænset i visse kategorier, hvor man godt kan se, at Android og iOS har et stort forspring. Men det er værd at fremhæve, at spillene i Xbox Live-kategorien generelt er af god kvalitet, og man har mulighed for at prøvekøre dem gratis, før man køber dem, uden at skulle downloade en særskilt gratis demo-version med reklamer, sådan som man tit ser det på Android.

Browseren

Windows Phone 7.5 har fået en opdateret browser, som er baseret på den samme teknologi som Internet Explorer 9. Det skulle betyde bedre understøttelse af webstandarder som HTML5.

Jesper S: Den tidligere browser var faktisk udmærket, specielt i forhold til standardbrowseren i min Android-telefon, hvor jeg efterhånden er skiftet til Opera Mini, selvom den har mere overflødigt fyld i brugerfladen.

Der er tilsyneladende mange websteder, som ikke har opdaget Windows Phone 7, for man bliver ikke så ofte stillet automatisk om til den mobile version, som man gør det på eksempelvis Android. Det kan både være godt og skidt. Det er skidt, når man skal zoome alt for meget, eller hvis det er et tungt websted, og man sidder på en langsom forbindelse.

Browseren er dog ganske hurtig, men det var den også i den foregående udgave af Windows Phone. Faktisk vil jeg mene, at den gode browser er én af de stærke sider ved Mango.

Jesper K: Ud over at jeg savner funktionen, hvor tekstspalter automatisk bliver tilpasset bredden af skærmudsnittet, som HTC bruger i Android-sammenhæng, er browseren en positiv oplevelse. Adresselinjen er flyttet ned i bunden, hvilket gør den nemmere at nå med fingrene, men også lige kræver lidt tilvænning. Indholdet bliver renderet meget hurtigt, og zoom ind og ud foregår generelt helt uden hak eller forsinkelse. Microsoft har fravalgt Flash i browseren, hvilket med Apples 'forarbejde' ikke længere burde være så stort et problem som tidligere.

Konklusion

Jesper K: Windows Phone 7.5 er et styresystem, som jeg gerne vil anbefale til andre, men som jeg personligt synes er for færdigpakket og ikke 'nørdet' nok. Microsoft har set på Apples succes med at afskærme brugerne fra for mange valg og detaljer og er på mange fronter gået endnu længere. Det er nok den rigtige vej at gå, i det store perspektiv, men jeg mangler for eksempel muligheden for at se, hvor meget lagerplads en applikation bruger, om GPS-antennen er tændt eller slukket eller mulighed for at indstille, om telefonens lysdiode skal blinke, når der er kommet en ny e-mail eller ej. Måske kan det bygges til med applikationer, men ud af boksen giver Microsoft ikke mange kig ind i maskinrummet.

Samlet set er det en meget helstøbt oplevelse, Microsoft præsenterer brugeren for, med en overskuelig brugergrænseflade og perfekt integration til Facebook og andre sociale medier. Det burde der være et marked for.

Før Windows Phone bliver attraktiv for danske brugere, skal der dog være lidt flere (gratis) applikationer at vælge imellem. Og manglen på bank-applikationer kan være en dræber for de fleste.

Jesper S: Det er nok lidt af et spring at gå fra Android eller iOS til Windows Phone, men til gengæld er Windows Phone meget brugervenlig, så det kan have stor appel til dem, der skal købe deres første smartphone. Hvis man er app-aholic eller virkelig vil tilpasse sin telefon, så er konkurrenterne dog fortsat et stykke foran.

Jeg synes, det er værd at understrege, at telefonens stærkeste side faktisk er det, en telefon er beregnet til, nemlig social interaktion med den glimrende Personer-applikation. Man skal dog lige lære at tænke i personer og ikke i gammeldags telefontanker og lede for meget efter en virtuel drejeskive.

Alt i alt er Microsoft næsten ved at være der. Mango er moden, men der er stadig et par småting, som giver konkurrenterne et forspring. De brugere, som ikke allerede har en nyere smartphone, vil dog ikke kunne se forskellen længere.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
14. november 2011 kl. 09:04

Nu håber jeg da så sandelig ikke at du er en af de utallige uopmærksomme cyklister der gør trafikken til et helvede for os andre, når du skriver at du synes det er uhensigtsmæssigt at man skal bruge to hænder for at zoome i maps på en Win7.5 phone. Man hverken ringer, tekster eller generelt betjener sin telefon med hænderne under cykling. Stop op og zoom. Så er der vel intet problem i at man skal bruge to hænder, vel? Og hvis du trækker cyklen eller går med indkøbspose er det vel også bare at stille den 2 sekunder imens du zoomer. Bryder mig ikke om folk der går med snuden nede i en telefon i trafikken. De er til fare og ulempe for dem selv og andre.

9
13. november 2011 kl. 07:51

En Windows telefon bliver det nok næste gang jeg skifter min ud, syntes den ser mere lækker og enkel ud i brugerfladen end Android. Eneste behov jeg har på en telefon er at kune ringe, tjekke mail, tage billeder og høre musik så det betyder ikke så meget for mig at der ikke er så mange apps som til Android.

Godt Microsoft kom ind i kampen om telefon OS...bedre sent end aldrig.

Der er sikkert også en masse Hotmail brugere som vil være mere tilfreds med en Windows telefon og dem er der jo stadig rigtig mange af.

2
12. november 2011 kl. 01:14

Jeg synes, at det bedste ved WP7 er funktionalitet omkring at sende beskeder.

Jeg skriver beskeder på engelsk, tysk og dansk dagligt og synes, at det er meget simpelt at skifte mellem tastaturerne. Fordelen ved at skifte tastatur er, at der er indbygget stavekontrol ligesom man kender det fra word. Desuden er tastaturet generelt genialt idet det er meget responsive og præcist. Jeg ejer også en HTC Desire, og synes forskellen virkelig kan mærkes i præcision - har hørt at Galaxy S dog også er responsive.

Generelt synes jeg, at WP7 især kan anbefales til virksomheder, idet hele operativsystemet er meget simpelt og overskueligt. Alle applikationer bruger samme layouts og alle applikationer tilgås uden at trykke på navnløse ikoner.

Jeg har ikke prøvet iphone, men android er uoverskuelig for brugere som ikke den store interesse i teknologi. De kan ikke finde frem til basale indstillinger som mail og wifi, og ved ikke hvordan applikationer slukkes så batteriet holder i længere tid.

1
12. november 2011 kl. 00:10

Lige kommet hjem fra Beep messen, generelt skuffende, men en af de skuffende ting var også Microsoft og deres udvalg af windows telefoner.. Der var kun tale om små telefoner, hvorfor i alverden finder man ikke nogen lækre større telefoner frem og præsenterer.. Det må da findes ? Så jeg lærte desværre ikke Mango at kende i denne omgang, lyster fordufter når man skal lære at kende det på en lille 'gammeldags' telefon. At der så kun var 1 Galaxy Nexus telefon fra Samsung var bare en joke.

Lige med hensyn til review her, pænt mærkelig at I under hastighed taler om opstartstid og slutning.. Det er lidt PC agtig, det gør man jo nærmest aldrig med en tlf ? Ellers interessant, skal lige have nærlæst i morgen. Jeg havde problemer med at finde ud af navigationen de få min. jeg legede med en tilfældig windows fon.

3
12. november 2011 kl. 08:43

Det er jo Windows, så man skal genstarte hver gang man har installeret en app ;-)

10
13. november 2011 kl. 07:55

Jeg har en blackberry (af uransagelige grunde) og den skal genstartes hver gang man installere et nyt program, og hver genstart tager minimum 5 minutter.

Det er skidt design.

5
12. november 2011 kl. 10:22

Anmeld, betyder det klag ? Eller anmelde som i at anmelde sig opdateringer på svar :=) ?