Anmeldelse af iPod Nano: Film, flip og feminine kurver

iPod Nano har fået nye og brugervenlige funktioner. Takket være et indbygget accelerometer kan den vende skærmbilledet rigtigt, når den roteres. Men en rød afspiller på 37 gram ser spøjs ud i en velvoksen mandenæve.

Den fjerde generation af iPod Nano har fået en række nye og velkendte funktioner, som bestemt er anvendelige, men også er nødvendige, hvis den skal holde positionen som den mest solgte musikafspiller på markedet.

iPod Nano har igen fået det lange og slanke design fra de to første generationer. De ydre mål ligner de gamle udgaver, men afspilleren er tyndere og lettere med kun knap 37 gram. Blødt afrundede kurver og en regnbue af nye pang-farver frisker designet op med et feminint anstrøg og giver minder tilbage til 2. generation og de hedengangne iPod Mini.

I en velvoksen mandehånd er den næsten for lille til bekvem betjening. Men det er også en spøjs blanding med en lille, rød og feminin dims i en stor næve.

Skærmen har samme størrelse på to tommer som den forrige iPod Nano, der fik det folkelige tilnavn ?fatboy?. Nu er skærmen vendt på højkant og indkapslet under buet glas. Det giver ikke problemer med reflekser, og glasset er modstandsdygtigt mod ridser. Også navigationshjulet er blevet afrundet og fungerer upåklageligt.

Vender skærmbilledet automatisk

Det store forbedring skyldes det indbyggede accelerometer, der automatisk vender skærmbilledet, når brugeren vender afspilleren. Flip-funktionen kendes fra iPhone og iPod Touch, men er nu integreret i Nano. Er brugeren inde i musik-delen og vender afspilleren horisontalt, så skiftes automatisk til coverflow-visning, hvor man bladrer i pladesamlingen. Flot og overskueligt ved mindre musikbiblioteker, som man typisk må forvente på en lille afspiller med 8 eller 16 GB.

Men foto er det indlysende smart at kunne vende skærmen og udnytte skærmformatet optimalt. Fremvisning af video foregår altid horisontalt.

Accelerometeret øger også værdien som lille spillemaskine, når man eksempelvis kan spille varianter over det klassiske spil med kuglen i labyrinten, der ikke må ryge ned i hullerne. Der er en naturtro oplevelse.

For en venstrehåndet er det særligt glædeligt, at skærmbilledet vender korrekt, uanset hvilken vej man vender afspilleren.

Shake it, baby

En ny funktion i iPod Nano er Genius, der skræddersyr spillelister ud fra enkelte numre, brugeren vælger. Version2 har anmeldt Genius særskilt ? følg linket i bunden.

En anden nyhed er muligheden for at skifte nummer bare med et lille ryst med håndleddet. Det aktiverer accelerometeret, og der kommer et nyt, vilkårligt nummer med shuffle-funktionen, der ellers mest er kendt fra de helt små og skærmløse iPod Shuffle-modeller. Shake, som ryste-funktionen hedder på teknologisk nydansk, er ikke ny men kendt fra mobil-telefoner.

Lyden er gængs iPod-kvalitet. Det afgørende er hovedtelefonerne, og Apples standardmodeller er ikke topklasse. Men Apple lover nye og markant forbedrede hovedtelefoner i oktober, der både rummer bas- og diskant-højttaler - og fjernbetjening med indbygget mikrofon på ledningen. Men stikket til hovedtelefonerne er standard, så find dem, der passer dine ører bedst.

Mikrofonen i de nye hovedtelefoner er knyttet til en ny optagefunktion i alle tre nye iPod-modeller.

To tommer film

Kan man se film på en to tommer stor skærm? Overraskende er svaret, at det faktisk er ok. Nano'en trækker ubesværet film, jeg har rippet fra dvd-samlingen med open source-applikationen Handbrake. Handbrake findes til både Linux, Mac Os X og Windows.

Handbrake giver mulighed for at konvertere målrettet til specifikke modeller, så man får den bedste balance mellem filstørrelse og kvalitet. Og så venter vi jo i øvrigt på at få download af film og tv i den danske iTunes Store.

Skærmen er kontrastrig og lysstærk nok til at man kan få glæde af filmen og sågar læse undertekster. Den lille skærm og beskedne størrelse på afspilleren gør det dog til en udfordring at side mageligt og kigge i en hel spillefilms længde.

Batterilevetiden er udmærket. Der er 4 timers afspilning af video eller 24 timers musik på en opladning.

Prisen har fået et nøk nedad. En 8 GB version sælges nu til 1.099 kroner i vejledende udsalgspris. 16 GB koster 1.699 kroner.

Vi har valgt ikke at kigge nærmere på den nye iPod Classic. Den har ikke undergået de store forandringer, men findes nu kun i en udgave med 120 GB disk. Den har fået et lille design-løft og tilført Genius og optagefunktion som Nano-modellerne.

Læs på mandag: Anmeldelse af iPod Touch.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere