Anmeldelse af HTC One X: Teknobrag uden high-end finish

HTC One X er bestemt en lækker telefon, men den er også dyr. Til prisen på næsten 5.000 kroner lever det ydre ikke helt op til det, som andre i klassen præsterer.

Fantastisk kamera. Suveræn lyd.

Sådan lyder reklamesloganet for den taiwanske mobilproducent HTC's nye serie af Android-mobiler med navnet One, der består af familiemedlemmerne One X og de to mindre udgaver One S og One V.

Den slags udsagn forpligter. Så kan HTC leve op til de flotte ord? Version2 ser her nærmere på flagskibet i serien, HTC One X.

Førstehåndsindtrykket

HTC One X er en ordentligt skude af en telefon. Skærmen er på 4,7 tommer, og dermed er HTC One X ikke en mobil for alle. HTC One X er dog behagelig at holde på med lette afrundinger på det slanke ydre, hvis man altså kan affinde sig med dens størrelse.

Til en pris i omegnen af 5.000 kroner skal telefonen være lækker at se på, holde i hånden og betjene. Det er HTC One X også et godt stykke hen ad vejen, men telefonen mangler det sidste for virkelig at imponere. Telefonens polykarbonat-beklædning er ikke noget, der får folks hoveder til at vende sig. Looket er lidt plastikagtigt, og selvom HTC har pralet med telefonens relativt lave vægt, er det ikke et plus i denne anmelders bog.

Galleri: Hands-on med HTC One X og One S

Vægten på 130 gram er 10 gram mindre end en iPhone 4S - og HTC One X er vel at mærke 1,2 tommer større diagonalt end Apple-telefonen. Det er ingen hemmelighed, at der ofte er en sammenhæng mellem vægt og følelsen af kvalitet. De to parametre hænger ikke optimalt sammen på HTC One X.

Når det så er sagt, er HTC One X bestemt ikke noget dårligt produkt rent kvalitetsmæssigt. Den giver bare ikke samme fornemmelse af lækkerhed som for eksempel iPhone 4S eller Nokia Lumia 800.

Hardwaren

Skærmen i HTC One X er af Super LCD 2-typen med en opløsning på 1280 gange 720 pixels. Den er gemt væk bag Corning Gorilla-glas og måler som nævnt 4,7 tommer diagonalt.

Klarhed, farve- og kontrastegenskaber er helt i top på denne skærm, som uden tvivl er det, der imponerer mest ved telefonens ydre træk. Nederst på skærmen finder man navigationssymboler for Tilbage, Hjem og Senest åbnede applikationer.

I løbet af anmeldelsesperioden oplevede vi desværre fire gange uafhængigt at hinanden, at skærmbilledet på HTC One X begyndte at flimre i toppen, hvor man finder Android-statusbjælken ("rullegardinet"). Som hvis man har sat grafikkortet forkert op på en pc. En hurtig Google-søgning afslører, at også andre brugere har oplevet fænomenet. HTC Nordic har desværre ikke besvaret Version2´s henvendelse omkring problemet.

Processoren i HTC One X er en quadcore-CPU - Nvidia Tegra3 - der arbejder ved en clockfrekvens på 1,5 gigahertz. CPU´en er ud over de fire primære kerner bestykket med en femte, strømbesparende kerne.

Læs også: Nvidia's fuldkornsprocessor skærer 61 procent af strømforbruget med 5. kerne

Det kan bestemt mærkes, at HTC One X har en for smartphone-klassen yderst potent processor under motorhjelmen. Applikationer åbner hurtigt, menuer navigeres helt flydende, og funktionen med at kunne se og bladre i listen over senest åbnede applikationer bringes frem lynhurtigt og navigeres fuldstændig smidigt.

Netop sidstnævnte feature var et af de ankepunkter, Version2 havde i anmeldelsen af Galaxy Nexus, der ellers også yder flot over det meste af linjen. Som vi også skrev i anmeldelsen af Galaxy Nexus, skal Android 4.0 Ice Cream Sandwich nok have en god del af æren for, at brugeroplevelsen ikke skæmmes af irriterende forsinkelser som på ældre Android-mobiler. Men quadcore-processoren i HTC One X giver naturligvis lige det ekstra skub sammenlignet med den tokernede CPU i Galaxy Nexus.

Rundt langs kanten er HTC One X udstyret med en mikro-USB-indgang, en stikbrønd til 3,5 millimeter jackstik, en afbryder og volumen-/medielydstyrkekontrol. Umiddelbart under afbryderknappen finder man et slot til mikro-SIM-kort. Der er ingen separat udløser til kameraet, og det er ikke muligt at udvide det interne lager på 32 gigabyte eller udskifte batteriet.

Batteriet er på 1.800 milliamperetimer og har i gennemsnit holdt batteri i et døgns tid med wifi og synkronisering slået til og skærmens lysstyrke sat på Automatisk.

Som noget nyt har telefonen både en separat billedchip til behandlingen af billeder og en lydchip, der understøtter Beats Audio-teknologien, som også HP-bærbare gør brug af.

Softwaren

HTC One X er bestykket med Android 4.0 Ice Cream Sandwich, og det er langt hen ad vejen en glæde at benytte Googles seneste version af mobilplatformen.

Ind i mellem har oplevelsen været skæmmet af små forsinkelser i brugergrænsefladen. Og en enkelt gang er kamera-appen gået ned. Små, irriterende minusser, som dog ikke trækker alt for meget ned på det gode helhedsindtryk.

HTC har som sædvanlig valgt at lægge sin egen Sense-grænseflade oven på. Den er der delte meninger om, men HTC har tidligere over for Version2 forsvaret filosofien og endda afvist, at der nogensinde vil komme en HTC-telefon på markedet med den rene, uforfalskede Android installeret.

Læs også: Dansk HTC-boss: Rå Android er ikke god nok til vores telefoner

HTC holder sig stadig til det velkendte koncept fra Android-land med syv screens, som brugeren selv kan fordele sine app-genveje og widgets ud over.

På nettet har HTC One X generelt ydet en god indsat med hurtig indlæsning af visning af de fleste hjemmesider. Hvordan One X yder sammenlignet med de nærmeste konkurrenter, har vi ikke haft mulighed for at afprøve. Men Version2 har ikke oplevet nogle af de problemer, der har trukket browserhastigheden ned på andre Android-produkter som Galaxy Nexus og Asus Transformer Prime som tidligere beskrevet her i spalterne.

Læs også: Anmeldelse af Asus Transformer Prime: Dødlækker tablet, men ingen seriøs ultrabærbar

Sms´er skrives og afsendes uden problemer eller irritationsmomenter. Software-tastaturet fungerer gnidningsfrit, og der er - i modsætning til for eksempel Galaxy Nexus - forudinstalleret en dansk sms-ordbog på telefonen.

Som noget nyt er der integration med lagertjenesten Dropbox og 25 gigabyte gratis lagerplads. Det betyder, at du for eksempel kan vedhæfte en fil direkte fra Dropbox, når du sender en e-mail fra telefonen.

Lyden

Beats Audio-teknologien har været så stor en satsning for HTC, at firmaet har valgt at påtrykke telefonen med teknologiens logo på bagsiden.

Det er ikke første gang HTC bruger Beats Audio i sine telefoner, men denne gang har HTC også afsat en separat lydchip i telefonen til at understøtte teknologien.

Denne anmelder har valgt tage udgangspunkt i streamingtjenesten TDC Play for at have et realistisk sammenligningsgrundlag i forhold til den måde, mange moderne musikforbrugere lytter til deres favoritkunstnere.

Under afspilning titter et lille Beats By Dr. Dre-logo frem i statusbaren på telefonen. Du kan slå Beats-teknologien til og fra, mens du afspiller musikken og dermed få et indblik i, hvad den gør for lyden.

På Cassandra Wilsons version af Billy Holliday-nummeret Strange Fruit bliver betoningen af s-, t- og f-lyde hørbart skarpere og mere ubehagelige uden Beats slået til. På samme måde forsvinder en del informationerne i den lave ende af frekvensskalaen hos den britiske dubstep-kunstner James Blake, der på cover-nummeret Limit to your Love leger med nogle temmelig dybe baslyde. Generelt resulterer det i et fladere og mere rodet lydbillede, når Beats Audio slås fra.

Lyden på telefonen er bestemt en positiv oplevelse, hvilket kommer til udtryk i et velopløst og velordnet lydbillede med et fint perspektiv og en god adskillelse af instrumenter og udøvende.

Det er en banal pointe, at lyden naturligvis afhænger af de hovedtelefoner, du sætter til HTC One X. Denne anmelder har forsøgt sig med tre forskellige: et par billige Samsung-propper, der lå i bunden af skuffen derhjemme. Et par Grado SR-80 og et par knaldrøde Monster Beats By Dr. Dre Solo HD, venligst udlånt af HTC (de følger ikke med telefonen).

Sidstnævnte hovedtelefoner er med sine cirka 1.600 kroner klart dyrest af de tre, men er desværre også temmelig overvurderede. Lyden fremstår indelukket, udynamisk og rodet med Monster Beats-hovedtelefonerne på ørerne. Selvom bassen da bestemt er ganske markant. Nogen vil sige oppustet. Beats-hovedtelefonerne får nærmest undertegnedes Grado SR-80 til at fremstå som en decideret highend-hovedtelefon, når det kommer til klangbalance, perspektiv og timing. Styr uden om dem, hvis du gerne vil høre den gode lyd fra HTC One X.

Kameraet

Det er uden for omfanget af denne anmeldelse af lave en tilbundsgående test af billedkvaliteten på kameraet i HTC One X.

HTC har selv fremhævet kameraet, der byder på en 8 megapixel-sensor og en blændeåbning ned til f/2.0, som noget nær en revolution inden for mobilkameraer.

»Undersøgelser viser, at kameraet er den funktion, forbrugerne benytter mest efter det at ringe op og sende sms'er. Derfor har vi arbejdet på et kamera, der er godt nok til at tage billeder under de fleste vilkår,« har HTC's nordiske direktør, Peter Frølund, tidligere fortalt Version2.

Læs også: HTC's nye Android 4.0-serie One skal udrydde skod-fotos på mobilen

Der er ingen tvivl om, at kameraet reagerer hurtigt og tager ganske gode billeder i dagslys. Kameraet giver dig mulighed for at tage op til 99 billeder i streg uden pause, og du kan endvidere tage enkelte billeder, mens du videofilmer i HD-kvalitet.

Samtidig er der blandt andet HDR-understøttelse og mulighed for selv at indstille ISO-værdi og hvidbalance. Hele herligheden understøttes af en separat billedbehandlingschip efterbehandlingen af billederne, der sker i formatet RAW, før billedet endelig gemmes i JPEG.

Det betyder, at der er større mulighed for at fejlkorrigere billeder, der enten er blevet for over- eller undereksponerede. På den måde viser HTC bestemt, at selskabet har taget kamerasiden alvorligt.

Men trods det på papiret ret lysfølsomme objektiv skal kameraet ikke presses ret meget på lysforholdene, før der kommer tydelig støj på billederne. Så træerne vokser ikke ind i himlen.

Når smartphone-kameraer en dag disker op med lige så høj en billedkvalitet som et godt kompaktkamera kan man vel tale om, at der er sket en revolution på området. Men der er vi ikke henne endnu. Heller ikke med lanceringen af HTC One-serien.

HTC One X har desuden et frontkamera på 1,3 megapixel til videochat over for eksempel Skype eller Google Talk.

Konklusion

HTC One X kan lige nu findes til lidt under 5.000 kroner uden abonnement.

Til den pris skal der diskes op med det bedste af de bedste af, hvad en mobilproducent kan bringe til torvs af teknologier. Ser man på de rå specifikationer, skuffer HTC bestemt ikke. Med et særdeles godt kamera, glimrende lyd og en lynende hurtig processor - alt sammen selvfølgelig set ud fra smartphone-standarder - imponerer HTC One X på mange punkter. Skærmen er oven i det en fornøjelse at skue.

På softwaresiden er der også meget at komme efter. HTC har formået at lægge sin Sense-grænseflade oven på Android 4.0 uden at ødelægge den hurtige og flydende oplevelse, platformen er i stand til at give brugeren. Selvom der som nævnt er særheder og ustabilitet hist og her.

Men hvad er problemet så? Jo, der er ingen tvivl om, at HTC One X er et topprodukt på rigtig mange punkter. Men den signalerer det ikke i samme grad som andre telefoner, der har finishen med sig og ikke nødvendigvis koster så meget som HTC One X. Man kan indvende, at det er en overfladisk betragtning. Men man kan spørge sig selv, om ikke også materialevalg og finish bør være helt i top, når et højt profileret flagskib sendes på gaden.

Problemet er måske, at HTC One X var blevet for dyr, hvis den havde fået samme, hærdede alukappe som lillebroderen HTC One S, der faktisk på overfladen virker mere eksklusivt udført end HTC One X.

HTC One X er for dig, der vil have toppen af poppen inden for Android-verdenen lige nu, og som ikke går så højt op i telefonens ydre. Kan du leve med dens størrelse, får du i hvert fald masser af rå hardware til fotos, video, spil og musik på farten.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Henrik Krarup Lindholm

God anmeldelse, men det ser ud som om, at Mikkel ikke har haft taget telefonen i brug.

Jeg var en anelse bekymret over den manglende mulighed for udvidelse af lager, men den søde ekspedient i HTC butikken fortalte mig om de medfølgende 25 GB DropBox, så det var jo godt nok. Desværre viser det sig, at de ikke er gratis, men kræver at jeg anbefaler DropBox til mine venner før jeg kan få dem. Det synes jeg bestemt ikke er et rimeligt krav - minder lidt om pyramidespil hvor jeg først får en gevinst, når jeg har tørret den af på mine venner.

Langt værre er det, at den HELT mister signalet både telefon og data når jeg har været i parkeringskælder eller har kørt igennem en tunnel. OK, selvfølgelig mister den signal når jeg er i en kælder, meeeen, de fleste andre telefoner jeg kender fanger så signal igen når jeg kommer ud i det fri - Bare ikke HTC ONE X - :( Jeg skal genstarte telefonen, eller sætte den i fly-tilstand og tilbage - det er bare ikke godt nok. - Dette er i øvrigt nok til, at jeg vil returnere telefonen hvis ikke HTC formår at løse problemet idet jeg mener det er kernefunktionalitet.

Jeg synes desuden at det er en alvorlig mangel, at jeg ikke kan sende en sms ved at vælge min kontakt og så vælge sms derfra. Jeg kan vælge at ringe op eller skrive en e-mail, men hvis jeg vil sende en sms skal jeg i stedet vælge en sms applikation og så søge kontaktpersonen frem derfra - det kunne gøres bedre.

Alt i alt har jeg et dårligt indtryk af telefonen og kan ikke anbefale den - selv efter 3 ugers brug hvor jeg nu mener jeg har fået sat mig godt ind i de fleste detaljer.

 • 4
 • 0
#4 Morten Sørensen

Jeg er ikke sikker på om jeg kan følge anmelderen i at det er det ydre som HTC One X'en fejler på. Hvad er alternativet? Hvis man skal sammenligne direkte (hardware), så kommer Samsung Galaxy S III kun op ved siden af. Og den har Samsung's typiske billige følelse af plastik. HTC's One serie er skam også plastik, men de bruger en teknik der hedder "Micro Arc Oxidation", hvor de "skyder" 10.000 volt ind på plastik, så det bliver omtrænt lige så stærkt som stål. Telefonen føles mere luxuriøs, for mig, end Samsung's plastik helvede.

Video omkring "Micro Arc Oxidation": http://www.youtube.com/watch?v=ZPZ7y1EDKvk

 • 0
 • 0
#5 Mikkel Meister

Hej Henrik -

Tak for dit input.

Må blankt erkende, at jeg ikke har testet One X i en parkeringskælder :-). Men jeg er dog kørt igennem en tunnel i bil op til flere gange og har ikke haft problemer med, at telefonen ikke fanger signal igen.

Vh Mikkel, v2.dk.

 • 0
 • 0
#6 Mikkel Meister

Hej Morten -

Tak for linket til videoen. Sådan noget med finish kan jo altid diskuteres. Men som det fremgår af videoen, er det jo netop lillebror (mellemste model) HTC One S, der har fået den særlige behandling, hvor en alukappe udsættes for en behandling, der nærmeste giver den en keramisk overflade. HTC One S er altså hærdet alu, mens storebror One X er ganske almindelig polykarbonat. Jeg har haft dem begge i hånden, og One S virker bare mere gedigen og lækker.

Og det er egentlig det, min anke går mest på. Hvorfor skal den dyre topmodel ikke have samme, lækre finish som den mindre model? Og så har du i øvrigt fuldstændig ret i, at andre producenter (fx Samsung) også har topmodeller, der virker plastikagtige. Men de burde måske også oppe sig :-)

Vh Mikkel, v2.dk

 • 0
 • 0
#7 Henrik Krarup Lindholm

Hej Mikkel Jeg har testet igen her til morgen og fundet ud af, at det "kun" er et problem når jeg aktiverer HTC's "bil"-applikation. Jeg kan genskabe problemet på kommando. De må have en fejl i styringen hvor den bl.a. autoamtisk aktiverer bluetooth for brug med håndfri i bilen. Ikke helt godt, når HTC insisterer på at lægge et lag oven på standard Android - så burde de sikre sig at det virker tænker jeg.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere