Anmeldelse af Galaxy Nexus: Den perfekte smartphone til Version2-læseren?

9. marts 2012 kl. 16:0120
Googles og Samsungs fælles barn, Galaxy Nexus, er ikke noget oplagt valg for den almindelige forbruger. Men hvordan forholder det sig for Version2-læseren?
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Vidunderet her hedder Galaxy Nexus og er barn af et samarbejde mellem Google og Samsung, der har fordelt arbejdet med den bløde og den hårde del knivskarpt mellem sig.

Det betyder, at Google har lagt mobilplatformen Android 4.0 Ice Cream Sandwich på den hardware, Samsung har stykket sammen.

Og det er sådan set det.

Hverken Google eller Samsung har lavet noget om på brugergrænsefladen, og dermed er der altså tale om en telefon med den rene og uforfalskede Android 4.0 på skærmen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er det så godt eller skidt? Det kommer meget an på, hvem man spørger. Denne telefon kan nemlig anskues fra to forskellige forbrugeres synspunkt.

Hvis du er en almindelig forbruger med et it-kendskab i Microsoft Office-klassen, skal du tænke dig godt om, før du lægger omkring 4.000 kroner på disken for Galaxy Nexus.

Er du derimod typen, der godt kan lide tanken om den rå Android 4.0? Og har du ikke noget i mod for eksempel selv at skulle installere en dansk sms-ordbog, fordi Google endnu ikke har taget sig sammen til at frigive den til Galaxy Nexus?

Så hæng på lidt endnu.

Førstehåndsindtrykket

Galaxy Nexus imponerer ikke just ved første øjekast.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er du fan af strømlinede produkter med gennemførte overflader og kanter af aluminium, så kig andetsteds. Den slags gør for eksempel Apples iPhone 4S og Nokia Lumia 800 langt bedre.

Galaxy Nexus er på ingen måde discount-agtig, men følelsen af plastik er på den anden side gennemgående. Bank let på bagsiden med en finger, og telefonens batteriskjold kvitterer med en hul rasle-lyd. Det er ikke helt så slemt, som det lyder på skrift, men ikke desto mindre en reel egenskab ved telefonen.

Til gengæld ligger telefonen godt i hånden, selvom den med sin skærm på 4,65 tommer er stor. Det skyldes ikke mindst telefonens rundinger på bagsiden og bunden, der buler let ud i håndfladen.

Telefonen er forbilledligt nem at konfigurere første gang, du tager den i brug, og du er hurtigt færdig med at sætte for eksempel din e-mailkonto op til brug.

Hardwaren

Galaxy Nexus er helt klart en af de store telefoner i klassen.

Med en skærm på 4,65 tommer vil den være for stor for nogen, men det må være et spørgsmål om personlig smag og behov. Skærmen er af Super AMOLED-typen med en opløsning i HD på 1280x720 pixels.

Den er særdeles udmærket - her viser Samsung virkelig, at området er et af selskabets kernekompetencer. Den giver dog ikke helt samme wow-effekt, som for eksempel skærmen på Nokias Lumia 800 frembringer.

Regnekraften står en dualcore-processor på 1,2 gigahertz for, og Galaxy Nexus er derudover bestykket med 1 gigabyte ram og 32 gigabyte lager.

Telefonen bærer også NFC-teknologien under sin kappe, som skal gøre småindkøb mulig med for eksempel mobiltelefoner. Den feature vil dog få de fleste danskere til at trække på skuldrene, da NFC stadig er en forholdsvis ukendt teknologi herhjemme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Telefonen vejer 135 gram, hvilket passer meget godt med fraværet af andre materialer end plastik. Vægten stemmer med andre ord godt overens med det indtryk, man har af telefonens materialer og generelle konstruktionskvalitet.

Galaxy Nexus er udstyret med et 5-megapixel kamera på bagsiden og et 1,3 megapixel kamera på forsiden til videochat med for eksempel Skype og Google Talk. Der er dog ingen fysisk knap til kamera-udløseren på siden af telefonen.

Telefonen er udstyret med et 3,5 millimeter minijack-stik og en mikro-USB-indgang, som kan bruges til opladning og dataoverførsel. Galaxy Nexus understøtter MTP, så den kan poppe frem som et diskdrev, når den forbindes til computeren med et USB-kabel. Der er altså intet behov for særlig software, hvis man vil tage et nærmere kig på telefonens filsystem, hvilket tæller positivt i denne anmelders bog.

Derudover har den alle de sædvanlige hardware-ting som wifi, GPS, gyroskop, accelerometer og lysmåler.

Batteriet er angivet til 1850 milliamperetimer og har holdt batteri i et lille døgns tid i gennemsnit. Som tommelfingerregel skal der altså lades op henover natten, som det efterhånden er standard for mange smartphones i den høje ende af skalaen.

I perioden har der typisk været slået wifi og e-mailsynkronisering til, mens skærmens lysstyrke har været sat til over middel. Her kan det nævnes, at skærmen bliver for mørk at se på, hvis du vælger at lade telefonen selv bestemme baggrundsbelysningen.

Som en rar lille bonus har Galaxy Nexus en LED-lampe på fronten, der lyser op, når nye beskeder, e-mails eller opkald er tikket ind på telefonen.

Android 4.0

Flere nye telefoner er på vej med Googles nyeste Android-version, 4.0, med navnet Ice Cream Sandwich. Og en stribe ældre telefoner kan også se frem til at få ICS-opgraderingen inden for nær fremtid.

Men Galaxy Nexus kan alligevel prale med at være det første produkt på markedet med Android 4.0.

Som nævnt er der tale om den rene Android 4.0 uden nogen form for tilsætningsstoffer. Og det gør Galaxy Nexus speciel i Android-sammenhæng, da en række producenter som for eksempel HTC og Samsung har for vane at lægge deres egne grænseflader oven på Android-platformen.

Den rene Android 4.0-oplevelse vil uden tvivl være en god nyhed for dem, der ikke gider alt muligt overflødigt lir i brugergrænsefladen.

Android 4.0 giver dig adgang til en række screens, hvor du kan placere dine widgets og genveje til applikationer. Ganske som det kendes fra de fleste andre Android-produkter.

En ny funktion er grupperingen af genveje, hvor for eksempel alle Googles tjenester som Google Maps, Gmail og Google+ er grupperet under samme ikon. Tryk på ikonet, og en menu med alle Google-ikonerne breder sig ud over skærmen. Det er ingen banebrydende funktionalitet, men ikke desto mindre velkomment.

Til forskel fra tidligere versioner af Android udmærker Android 4.0 sig ved at være lynhurtig i langt de fleste tilfælde på tværs af brugergrænsefladen.

Det betyder, at det meste navigation foregår smidigt og uden de irriterende små forsinkelser, der kan være på andre telefoner i menuerne, eller når skærmens orientering vendes.

Telefonens software-tastatur reagerer også omgående på berøring, hvilket er med til at minimere slåfejl, når der skrives sms'er eller sendes e-mails.

Den eneste prominente del af brugergrænsefladen, der kan give forsinkelser, er historikken over senest åbnede apps, som er den yderste højre knap af de tre, der er placeret i bunden. Men det er en glimrende feature at have, og de små forsinkelser er ikke den store overraskelse, da der hver gang skal generes små thumbnails af applikationerne.

Men selvom Android 4.0 umiddelbart er en positiv oplevelse, er platformen bestemt ikke perfekt.

Cirka en uge inde i anmeldelsesperioden crashede telefonen med et brag, som må have givet genlyd helt ned på bagerste hylde i Android Marked. Undskyld, Google Play, som det jo hedder nu.

Telefonen slukkede simpelthen spontant i løbet af et splitsekund uden nogen forudgående advarsel. Sort skærm uden noget 'farvel og tak for i dag'.

Efter at have startet telefonen op igen og tjekket batteristatus fremgik det, at batteriet kun var drænet omkring 25 procent. Nedbruddet skete under helt almindelig brug med wifi og synkronisering slået til. I den konkrete situation blev 'rullegardinet' i toppen af skærmbilledet trukket cirka halvt ned, hvorefter telefonen altså gik ned.

Version2's anmelderperiode er for kort til at afgøre, om der blot var tale om en uheldig svipser - en engangsforestilling. Uanset hvad giver det ikke indtrykket af en platform, der er klippestabil.

Som et ekstra stort minus på Galaxy Nexus følger der ingen dansk sms-ordbog med til telefonen. Der kan installeres alternativer, men det er igen et eksempel på, at Galaxy Nexus kun er for dem, der har tid og lyst til at skulle gøre en indsats for at få den til at spille helt optimalt.

Der har gået rygter om, at den danske sms-ordbog skulle være klar til Galaxy Nexus-ejere i april.

Men det skal kunderne ikke satse alt for mange penge på, siger Google i Danmark til Version2.

»Jeg kan ikke love nogen datoer, og jeg kan heller ikke sige, om den kommer før eller efter sommerferien. Men det er klart, at det er noget, vi arbejder på,« siger Googles kommunikationschef i Norden, Christine Sørensen, til Version2.

En anden ny funktion i Android 4.0 er ansigtsgenkendelsen, som kan bruges som en sikkerhedsmekanisme, så kun ejeren af telefonen kan låse den op med sit ansigt.

Sådan skulle det gerne være i hvert fald, men virkeligheden ser anderledes ud.

Som Version2 har demonstreret, er det i praksis pærelet at snyde ansigtsgenkendelsen i Android 4.0.

Det krævede kun det samme par briller for to forskellige personer på Version2-redaktionen at låse telefonen op, og tricket kunne endda uden problemer gentages med udprintede fotos af de to personer.

Ansigtsgenkendelsen skal derfor ikke tages som mere end en sjov gimmick, og som sådan fungerer den da også ganske fint.

Man kan håbe, at Google i fremtiden får optimeret algoritmen bag ansigtsgenkendelsen, så den ikke er helt så let at snyde.

Googles navigation har fungeret problemfrit i anmeldelsesperioden - og jo, der er skam dansk stemme på den. Selv om der i et enkelt tilfælde blev blandet et enkelt engelsk ord ind i talestrømmen, så kom denne anmelder da frem både uskadt og til tiden.

På nettet

Den indbyggede Android-browser er generelt en positiv oplevelse, hvis man ser på brugervenligheden.

Den er logisk opbygget i menuerne uden nogen dikkedarer. Det er for eksempel en glæde at arbejde med flere faneblade åbne på en gang - en funktion, som er let tilgængelig og giver nem og hurtig adgang til at åbne nye faneblade og lukke gamle. Elegant lavet.

Browseren ser dog ud til at lide af samme problem, som også gør sig gældende på Android 4.0-tablet'en Asus Transformer Prime, som vi tidligere har haft på prøve her på Version2.

Den er ganske enkelt for langsom i nogle situationer, og det er svært at gennemskue, præcis hvorfor. Men det giver sig udslag i, at browserens statusindikator når cirka 25 procent eller 50 procent frem, hvor efter den pauser i adskillige sekunder - for så at loade hjemmesiden færdig.

Det er ikke godt nok, og det tyder på, at der er tale om et problem med browserens performance rettere end med hardwaren. Det er dog uden for denne anmeldelses området at afklare, hvad der er den egentlige årsag til problemet.

Adobe Flash er ikke installeret som standard, men kan hentes fra Google Play, hvis man ikke kan undvære teknologien i browseren.

Kameraet

Det er ligeledes uden for området af denne anmeldelse at gå i dybden med kameraets kvaliteter.

Men billedkvaliteten har generelt været tilfredsstillende, og det er nemt og smidigt at få kameraet til at fokusere og tage billedet. Flash'en kan have en tendens til at kaste nogle uheldige skygger ind i motivet, men det er generelt meget svært at undgå med denne type kameraer.

Når pletskuddet er knipset, er det nemt og hurtigt at dele billedet gennem flere forskellige tjenester som Gmail, Twitter eller Picasa. Samtidig kan du let redigere billedet med basale funktioner som beskæring og justering af lys og farvemætning.

Opkald

Opkaldskvaliteten er ikke fremragende, men er bestemt godkendt. Lydkvaliteten på det medfølgende headset er over gennemsnittet for den type headsets, der normalt følger med telefoner, når der afspilles lyd og video på telefonen.

Under opkald skal man dog være opmærksom på, at headset-propperne skal trykkes så langt ind i øret for at sidde ordentligt fast, at man kun svagt kan høre sig selv under samtalen. Det giver lidt fornemmelsen af at befinde sig under vand eller at have 'propper i ørerne' på et fly. Den enkle løsning på det er naturligvis kun at bruge den ene prop - den med mikrofonen monteret - under samtalen.

Konklusion

Med en vejledende pris på 4.400 kroner uden abonnement (den kan pt. støves op til lidt under 4.000 kroner) er Galaxy Nexus ikke et produkt, de fleste mennesker stormer ud og køber uden at have tænkt sig om først.

Men hvilke overvejelser skal man så gøre sig på forhånd?

Som nævnt i begyndelsen kan Galaxy Nexus bedømmes ud fra to forskellige forbrugeres synspunkt.

Den gennemsnitlige forbruger, der ikke gider foretage sig noget ekstra ud over at installere nye spil og apps, bør holde sig væk fra Galaxy Nexus. Selvom Google har gjort meget for at markedsføre telefonen som et produkt for alle - ikke mindst hippe, unge mennesker - er den ind i mellem langsomme browser og fraværet af en dansk sms-ordbog beviser på, at virkeligheden ikke er så rosenrød.

Der er heller ikke nogen oplagt blær-faktor på Galaxy Nexus - ud over størrelsen - hvis man hører til den type af forbrugere, der ser en smartphone som et statussymbol. Det er altså ikke en telefon, der imponerer vennerne.

Hvis du derimod er fan af Android-platformens åbne filosofi og godt kunne tænke dig at prøve den rene Android 4.0, ser billedet anderledes ud.

Du skal regne med at arbejde lidt for sagen, men så har du også en telefon med en stor og særdeles udmærket skærm - og en brugergrænseflade, der er helt befriet for diverse mobilproducenters mere eller mindre forkølede forsøg på at optimere Android.

Galaxy Nexus får derfor en forsigtig anbefaling til Version2-læseren, der helst vil have sin Android serveret uden krymmel og glasur og ikke gider bøvle med rooting, alternative ROM'er og andre begreber fra Android-undergrunden.

20 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
12. marts 2012 kl. 12:24

Galaxy Nexus afspiller kun MP3/WAV/eAAC+/AC3 audio filer, men Galaxy S II kan også afspille 44.1 eller 48 kHz FLAC audio filer, dvs. ingen konvertering og kan plukkes uændret over fra lageret i NAS'en.

Hmmm... min Nexus spiller da uden problamer FLAC, både via den "indbyggede" afspiller og PowerAmp.

17
12. marts 2012 kl. 12:31

Mht browser:

  • Dopphin HD kører nu endelig rigtigt godt på Nexus/ICS. Der var en del problemer i starten - ligesom mange andre app's også havde problemer med ICS.
  • Chrome kører faktisk også godt. Simpel og ligetil grænseflade.
  • Firefox virker som om den er mest kompatibel med ALT indhold på nettet, men er gumpetung i opstarten.

Mht SMS apps er der en del der kommer til kort i min øjne, idet de ikke kan håndtere Google's cirkler (for os der forsøger at bruger google+... :o)

14
12. marts 2012 kl. 09:40

Jeg undre mig lidt over de 32GB. Den udgave man kan købe her er kun på 16GB. Og så har den IKKE microSD kort så der er ingen muligheder for udvidelser. Dog burde 16GB være nok til de næste par år.

Den er ganske rigtigt en lækker telefon men det er lidt en torn i øjet at man IKKE kan synkroniserer sine facebook med sine kontakter som man kan i tidligere Android versioner. Altså ingen billeder af ens kontakter hvis de også har en facebook. Af en eller anden grund virker synkroniseringen med facebook ikke selvom den er i systemet. Mon ikke det er et ynkeligt forsøg på at pushe google+ ?

Ellers har den alt hvad en god telefon bør have synes jeg. Men den rasler altså ikke hult hvis man banker på bagsiden af den. Selvom bagcoveret virker lidt tyndt og blødt i det.

15
12. marts 2012 kl. 10:22

Mon ikke det er et ynkeligt forsøg på at pushe google+ ?

Nej. Sagen er over et år gammel og mere filosofisk, noget i retning af børnehavebørn der kun vil dele slik hvis delingen foregår på lige vilkår - altså at kontakter fra FB skulle være tilgængelige for videre-synkronisering.http://techcrunch.com/2011/02/22/google-android-facebook-contacts/http://techcrunch.com/2010/11/04/facebook-google-contacts/

9
10. marts 2012 kl. 12:45

og Galaxy S II har mere i sig til en lavere pris - årets bedste 2011 - og den får også 4.0 Ice Cream Sandwich i løbet af nogle måneder.

Men en ulempe med S II er dog de utallige medfølgende apps, der ikke lige kan fjernes, som det er muligt ved Galaxy Nexus.

Men S II kan så åbnes med en root, smide ragelset ud og lukkes igen - utallige nemme vejledninger findes på nettet. Galaxy S II har de kvikke tæmmet og trænet med i mere end et år :)

Galaxy Nexus afspiller kun MP3/WAV/eAAC+/AC3 audio filer, men Galaxy S II kan også afspille 44.1 eller 48 kHz FLAC audio filer, dvs. ingen konvertering og kan plukkes uændret over fra lageret i NAS'en.

10
11. marts 2012 kl. 09:14

Root er og bliver ninja triks som kun er relevant for meget få brugere.

Når man så samtidig tager i betragtning hvordan samsung har skamferet android brugerfladen med deres horrible 90'er ui så vil jeg personligt holde mig langt væk fra galaxy S 2

13
11. marts 2012 kl. 17:02

Root er og bliver ninja triks som kun er relevant for meget få brugere.</p>
<p>Når man så samtidig tager i betragtning hvordan samsung har skamferet android brugerfladen med deres horrible 90'er ui så vil jeg personligt holde mig langt væk fra galaxy S 2

Nu vælger jeg jo ikke en bil efter indtrækket Jens, og min S II skal heller ikke bruges til at flashe status. Godt mobilt værktøj til mit formål for hver stump, så ud med skramlet og ind med de nødvendige stumper uden at betale 30% strafgebyr.

Og nej jeg leger hverken på Twitter, Fjæsbog, YouTube eller Google-tjenester - blev voksen for mange år tilbage :)

12
11. marts 2012 kl. 10:56

Enig Jens, root er for de få. Men at installere en anden launcher er noget alle kan gøre på 2 sek, og så er man af med Samsungs TouchWiz. Jeg har LauncherPro på min SGSII, og det kører virkelig lækkert.

11
11. marts 2012 kl. 10:42

Nu har jeg personligt en Galaxy S2 som er rooted med ICS 4.0.3 (ROM som er lavet ud fra Cyangenmod så der er enkelte bugs i daily builds stadig, men meget få) og det kører fandme godt.. Ville sige: S2 + root hvis man er lidt nørdet og nærig, Galaxy Nexus hvis man gerne vil have clean Android uden noget samsung UI pis.

8
9. marts 2012 kl. 21:04

Jeg er egentligt set ganske tilfreds stillet med min Galaxy Nexus, selvom det er en rå version uden dansk ordbog. Jeg regner dog kraftigt med, at dette vil komme i version 4.0.3, som allerede har været udgivet i December, men blev trukket tilbage igen.

"It included a number of bug fixes and optimizations, and offered improvements to graphics, databases, spell-checking and Bluetooth functionality"

Det lader til samtidigt, at der er en opdatering på vej i Marts til GSM-Galaxy'er i Europa (Frankrig)

http://www.phonearena.com/news/Galaxy-Nexus-may-get-Android-4.0.5-next-month_id26638

Samtidigt er det i allerhøjeste grad ikke-gennemtænkt ikke at have "toggle-switches" til Wifi, bluetooth og tethering inkluderet i notifikations-listen, som på eksempelvis de "skinned" versioner fra HTC, Samsung o.desl.

Hvis jeg vil have aktiveret tethering skal jeg ind i systemindstillingerne. - ikke fikst. Alt det andet kan tilgås gennem en widget.

2
9. marts 2012 kl. 17:17

"En ny funktion er grupperingen af genveje, hvor for eksempel alle Googles tjenester som Google Maps, Gmail og Google+ er grupperet under samme ikon."

Sådan enfunktion har jeg nu også på min telefon med Android 2.3.4

7
9. marts 2012 kl. 19:47

Selve funktionen er ikke ny. Men den fungerer meget bedre i ICS. Ikonet for mappen gengiver hvilke ikoner der er deri.

1
9. marts 2012 kl. 16:54

På min Nexus kan jeg da fint vælge dansk sprog på standard tastaturet.

Har dog valgt at installere Swype i stedet.

5
9. marts 2012 kl. 18:31

Der er så vidt jeg ved ikke dansk "ordbog" i. Yderligere synes jeg at når de beklager sig over sådan noget, at de skal anvise hvordan man kommer af med problemet. Fx installer SwiftKeyX eller hvad nu fra market. Yderligere synes jeg det er lidt sjovt at de siger man kan installere Flash, er da ret sikker på det ikke understøttes i ICS, eller har jeg misset færgen? Noget jeg ikke forstår er at de siger skærmen ikke har en wow-faktor? Der findes da ikke bedre (måske Galaxy Note), er klar over Nokia har en fin skærm, men den er ikke "Super Amoled+ MEGA HD Extra"???