Anklageskrift i CSC-hackersag ligger klar: Kræver fire års fængsel

Anklageskiftet mod to hackere - en dansker og svenskeren Gottfried Svartholm Warg - er nu klar efter mere end et år. Politiet mener, at de to skal fire år i fængsel for at hacke politiets systemer hos CSC.

De offentlige registre hos blandt andet kriminalregistret, kørekortregistret, Schengen Informationssystem og CPR-registret blev ifølge politiets anklageskrift malket for oplysninger gennem fire måneder, skriver
Politiken.

Politiet har to fængslede i sagen, en dansk mand, som har siddet varetægtsfængslet i 13 måneder, og den kendte svenske hacker Gottfrid Svartholm Warg, som blev anholdt i Cambodja 30. august 2012, hvorefter han blev udleveret til Sverige og senere til Danmark.

Nu er anklageskriftet mod de to klar, og Ritzau har fået aktindsigt i det. Her lyder anklagen, at de to gennem fire måneder havde adgang til mainframe-systemerne hos CSC, og at de malkede dem for oplysninger fra de førnævnte registre.

Vil have lange fængselsstraffe

Helt konkret er de to tiltalt for at have fremkaldt omfattende forstyrrelse af informationssystemer, at have skaffet sig oplysninger om erhvervshemmeligheder og groft hærværk.

Ifølge DR har alle tre anklager en strafferamme på seks år, men senioranklager Maria Cingari har under et tidligere retsmøde fortalt, at anklagemyndigheden vil gå efter en straf på omkring fire års fængsel.

Sagen tog ifølge anklageskriftet sin begyndelse omkring 13. februar 2012, hvor danskeren opfordrede Gottfrid Svartholm Warg til at hacke politiets systemer, hvorefter danskere gav ham oplysninger om politiets it-systemer samt brugernavne til CSC's informationssystem. Blandt andet flere brugernavne på ansatte i politiet.

Fjernstyret hacking?

I anklageskriftet skriver politiet, at det 7. april lykkedes de to mænd at trænge ind i CSC's system, hvorefter de frem til 30. august downloadede filer derfra til IP-adresser i Tyskland, Iran og Cambodja.

Tidligere har det været fremme, at der forud for hackerangrebet var en chat mellem to personer, der kaldte sig henholdsvis Advanced Persistent Terrorist Threat og My Evil Twin. Politiet mener, at danskeren er den første, mens Warg ifølge politiet er den anden.

De to anklagede nægter sig begge skyldige i sagen. Den svenske hacker har forklaret, at hans computer blev fjernstyret af andre hackere til at bryde ind hos CSC, mens danskeren ikke har villet udtale sig.

Retssagen mod de to begynder i retten på Frederiksberg 2. september, hvor et nævningeting vil afgøre sagen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Kenn Nielsen

Helt konkret er de to tiltalt for at have fremkaldt omfattende forstyrrelse af informationssystemer...

Hvordan pokker kan dén holde vand, når:

...Ritzau har fået aktindsigt i det. Her lyder anklagen, at de to gennem fire måneder havde adgang til CSCs informationssystem, og at de malkede det for oplysninger fra de førnævnte registre.

Det kan da ikke være omfattende forstyrrelse, hvis 'de' har været 4 måneder om at opdage det. Det kan da næsten heller ikke være 'bare' forstyrrelse.

Med mindre røde ører er 'forstyrrelse'.

K

 • 17
 • 1
#3 Kenn Nielsen

Hvilke CSC medarbejdere står anklaget for ved sløseri og slendrian at have ladet så centrale systemer være så usikre igennem så lang tid?

Man kunne have en mistanke om at sagen har været længe under vejs, fordi CSC - og myndighederne der valgte dem - skulle have tid til at opdigte en 'virkelighed' hvor der ikke kan bevises svigt af embedsmænd, og CSC. Måske endda tid til at udvælge den rette syndebuk.

Måske rigeligt sølvpapir på en onsdag formiddag, men alligevel..

K

 • 15
 • 2
#5 Morten Fordsmand

Hvilke CSC medarbejdere står anklaget for ved sløseri og slendrian at have ladet så centrale systemer være så usikre igennem så lang tid?

Det er jo som bekendt ikke kriminelt ikke at inspicere hasperne på sine vinduer når man går hjemmefra, for nu at bruge en analogi.

Da jeg ikke arbejder på CSC skal jeg ikke forsøge at kloge mig på om deres patch-procedurer har været generelt tilstrækkelige og at dette måske var en enlig svale.

 • 4
 • 1
#6 Jarnis Bertelsen

Det er jo som bekendt ikke kriminelt ikke at inspicere hasperne på sine vinduer når man går hjemmefra

Nu er CSC ikke direkte at sammenligne med en privat lejlighed. Hvis du glemmer at checke om døren er låst, når du som ansvarlig forlader nationalbanken eller Vestre Fængsel, og nogen bryder ind (eller ud), vil jeg tro det har en eller anden form for konsekvenser...

 • 2
 • 1
#7 Morten Fordsmand

en eller anden form for konsekvenser...

Nu var det strafferetslige konsekvenser jeg beskæftigede mig med.

For at blive i min analogi har det jo forsikringsmæssige/økonomiske konskvenser for dig, hvis du har handlet uagtsomt. På samme måde har det sikkert haft forretningsmæssige konsekvenser for CSC, specielt hvis de har har sløset med sikkerheden, men det ved jeg jo ikke noget konkret om.

 • 2
 • 1
#12 Kenn Nielsen

Ærligt talt så ved jeg heller ikke om det nøjagtigt var patching, der var problemt for CSC.

Det var bare at tråden startede med begrebet "sløseri og slendrian", som jeg også vil beskrive manglende patchning af heartbleed som henhørende under.

Så vidt jeg husker var der noget med en simpel ftp-forbindelse.

Desværre er der en kedelig tendens til at skyde budbringeren, i stedet for (også) at straffe dem som gør datatab muligt ved magtarrogance,selvpromoverende uvidenhed,eller simpel inkompetance.

K

 • 1
 • 1
#14 Kenn Nielsen

Jeg tillader mig godt nok at betvivle de 2 fyre har skyggen af en chance for en retfærdig behandling i denne retssag :-(

IANAL - Jeg skal ikke tage stilling til skyld.

Ud over at data blev kopieret var der vist også noget med en overførsel af penge.

Om det kan bevises at de har gjort det, vil blive interesseant at følge.

Men ellers ses det jo at straffen for at hænge 'systemet' 'til tørre', er at man tager din tid og måske din økonomi.

Processen_er_straffen

K

 • 2
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere