Anklage: Apple og Google vildleder børn til at bruge mange penge på apps

Ifølge EU-kommissionen er Apple og Google med til at vildlede børn ved at lade gratis apps være fyldt med knapper, hvor børnene kan bruge penge.

Apple og Google vildleder børn med gratis apps, der alligevel er fyldt med knapper, hvor børnene kan bruge masser af penge. Det er i hvert fald opfattelsen hos EU-kommissionen, som vil stramme op på, hvordan de store amerikanske it-giganter markedsfører apps, skriver avisen The Guardian.

Selvom en app er gratis i henholdsvis Apples App Store eller Googles Google Play-butikker, kan den indeholde en række muligheder, hvor børn eksempelvis kan tilkøbe nye våben i kampspil eller nye farve til digitale påklædningsdukker. På engelsk kaldes det in-app purchases, eller blot IAP.

Og fordi købsknapperne oftest er blot ligner de øvrige knapper i spillet, kan det være svært for børn at vurdere, om de rent faktisk bruger penge og hvor meget. Viviane Reding, der kommissær for justits i EU-kommissionen formulerer det sådan her:

»Vi er nødt til at beskytte børnene bedre, når de bruger de apps, som er gratis, men hvor man alligevel kan ende med at bruge rigtig mange penge. Det bryder ikke alene med EU’s regler, men også med god markedsføring,« siger hun til The Guardian.

Over årene er der sket visse forbedringer i de forskellige app-butikker. Eksempelvis kan forældre med Apples iOS-styresystem giver børnene indskrænkede muligheder for at trykke rundt i både spil-apps og andre programmer, hvis de låner forældres iOS-enheder.

Det kommer i kølvandet på en række sager hos både Apple og Google, hvor børn har købt for adskillige tusinde kroner. Går man tilbage til 2011 brugte en britisk dreng for hele 36.000 kroner på to apps. Her refunderede Apple dog pengene til drengens far, der stod som kontoindehaver.

EU-kommission vil ikke blot kigge på de sædvanlige knapper til at føre IPA. Også bannere med store-blinkende reklamer om at ‘køb nu’, ‘buy now’ og ‘opgradér nu’ skal begrænses, så børnene ikke bliver unødigt fristet til at købe løs.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Christian Münster

Jeg har sat kode på min profil, således at alle indkøb skal ha korrekt indtastet adgangskode før købet overhovedet starter. Det var faktisk ret nemt og overhovedet ikke rocket science. Slet ikke efter en søgning på google.

Jeg forstår ikke, at forældre bare giver en pengeslugende maskine til et barn uden at spørge sig selv: Måske burde jeg sætte en kode på ligesom på dankortet.

 • 0
 • 0
Søren Augustesen

Helt enig!

Hvorfor er det at vi altid skal lovgive os ud af et problem som almindelig sund fornuft kan løse? Der er ingen grund til at skulle lave en lov der beskytter børn mod at foretage køb i Apps, hvis bare de VOKSENDE havde en smule sund fornuft og slår køb i apps fra og/eller kræver adgangskode for køb af apps.

Jeg er sgu ved at brække mig over det "hold i hånden" samfund, og fratagelse/fralæggelse af personligt ansvar og omtanke som lovgiving af den her slags er med til at lave. (sorry for det sure opstød på en eller dejlig fredag :-) God weekend til alle.

 • 0
 • 0
Bjarke Carlsen

Det burde være standard at man skal taste sin kode ind når man køber noget, og hvis man ikke vil taste koden hver gang, SÅ skal man ind og grave i indstillingerne. Ikke omvendt.

Hvis det ikke allerede er sådan på telefonerne, så skal det laves om.

 • 0
 • 0
Rene Madsen

Det burde være standard at man skal taste sin kode ind når man køber noget, og hvis man ikke vil taste koden hver gang, SÅ skal man ind og grave i indstillingerne. Ikke omvendt.

Hvis det ikke allerede er sådan på telefonerne, så skal det laves om.

Så alle de mennesker der godt kan finde ud af at administrere deres økonomi skal tvinges til noget som standard, fordi andre dele af befolkningen er for dumme?

Laveste fællesnævner og holdes i hånd hele tiden. Vi pakker børn og voksne ind hele tiden, så de IKKE lære at tænke selv.

Mit sure opstød på en fredag, men lad nu folk lære af DERES fejl.

 • 0
 • 0
Tommy Schou

Nu er det vel primært udviklerne af de forskellige Apps der burde skydes på og ikke så meget Apple og Google som jo i vid udstrækning blot er formidlerne.

Når det så er sagt så er det som andre skriver ikke ligefrem svært at lukke for for in-app-purchase og kræver ikke den vilde tankevirksomhed som forældre at nå til den konklusion, at det måske var en god ide, før poderne får lov at bruge løs af diverse apps.

Men som i så mange andre aspekter af det morderne liv er det åbenbart nødvendigt, at vi bliver beskyttet fra højere sted så vi ikke behøver tage konsekvensen af ikke at tænke os om.....

 • 0
 • 0
Jørgen L. Sørensen

Jeg forstår ikke, at forældre bare giver en pengeslugende maskine til et barn uden at spørge sig selv: Måske burde jeg sætte en kode på ligesom på dankortet.

Det er IKKE det samme --- på dankortet er koden automatisk sat når kunden får kortet, og det er indehavers valg (og ansvar for konsekvenser) om andre skal have koden.

Stil krav om at alle applikationer ført kan hæve penge efter der er indtastet en kode --- og giv mulighed for at kunden AKTIVT kan fjerne koden tidbegrænset, evt. lang tid. Så må folk selv vurdere risikoen - og jeg har ikke megen medlidenhed med dem der i så fald bruger for mange penge.

 • 0
 • 0
Bjarke Carlsen

Det korte svar er da et rungende ja. Du kan da sagtens ved en fejl komme til at trykke på den købeknap, om det så er fordi du er et barn eller du har efterladt telefonen tændt i bukselommen.

Så svært er det vel heller ikke at skrive en kode på 7-12 bogstaver. Vel? Ellers kan man få nye telefoner til at spørge brugeren om de vil have kode eller ej.

Nu må vi jo se om det overhovedet bliver til noget. =)

 • 0
 • 0
Jesper Poulsen

Det var faktisk ret nemt og overhovedet ikke rocket science.

Du er også IT-mand. Hvad du synes er nemt er ikke nødvendigvis det samme som langt hovedparten af den moderne IT-bruger synes er nemt.

De folk der skriver disse apps har det garanteret på samme måde som dig. De ser heller ikke noget problem i funktionaliteten for de ved jo præcis hvad man skal gøre for at sikre sig selv tilstrækkeligt.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere