Efter fire års betænkningstid har Ankestyrelsen afgjort, at kommunernes it-fælleskab SBSYS ikke har lov til at videresælge ESDH-licenser til andre offentlige selskaber.
Brugerklubbens hovedaktivitet – at drive det fælles ESDH-system SBSYS – er til gengæld fuldt ud lovligt, lyder det i Ankestyrelsens redegørelse, der vækker glæde hos Brugerklubben SBSYS.
»Vi er glade for den her afgørelse,« fortæller Anders Bjært Sørensen, der er chef for IT og Digitalisering i Holstebro Kommune og formand for Brugerklubbens forretningsledelse.
»Det er os selv, der har bragt den her sag ind i 2013 for at få afgjort, hvad der er lovlig aktivitet, og hvad der ikke er. Vi ønsker kun, at der er klarhed om det.«
Hos Dansk Erhverv kalder markedsdirektør Mette Feifer afgørelsen for en »rygende pistol i debatten om offentligt opgavetyveri.«
»Her har vi nu sort på hvidt fra Ankestyrelsen, at en kommunal og regional it-brugerklub går ind og driver egentlig erhvervsvirksomhed – til skade for de private aktører på markedet. Det er et klart eksempel på offentligt opgavetyveri,« udtaler hun i en meddlelse.
Helt sådan ser man ikke på afgørelsen i Brugerklubben SBSYS.
»Afgørelsen siger, at vores hovedaktivitet – at være en indkøbsforening, der forvalter og ejer software for kommuner og regioner – er fuldt ud lovligt. Det er 95 procent af vores aktivitet,« siger Anders Bjært Sørensen.
Usikkerhed om det var lovligt
De sidste fem procent går ud på at stille SBSYS til rådighed for mindre offentlige virksomheder. Listen over klubbens medlemmer viser, at det gælder en række beredskaber, trafikselskaber og undervisningsinstitutioner.
»Det er typisk nogle selskaber, der før kommunesammenlægningen har været en del af amterne, og som historisk har brugt SBSYS,« forklarer Anders Bjært Sørensen.
»Men så er de blevet til selvejende institutioner, og så har vi lavet en model, hvor de kan blive ved at bruge SBSYS. Det synes vi var fornuftigt, og det synes de også. Men det er så den model der ikke holder, så det skal vi selvfølgelig have lavet om.«
Efter fire år, hvor SBSYS eksistensgrundlag har været til behandling, er formanden tilfreds med, at der nu er klarhed.
»Der har været usikkerhed omkring, hvorvidt det overhovedet er lovligt, det vi gør,« bemærker han.
Tvisten om SBSYS
SBSYS-systemet og den særlige model bag opstod i 1990’erne, hvor amterne delte en it-løsning til dokumenthåndtering. Gennem årene er en række kommuner kommet med i den fælles brugerklub, og systemet er løbende blevet videreudviklet af it-firmaet Ditmer. Man betaler ikke licens for at bruge systemet, men skal betale abonnement til brugerklubben.
Den model har været en torn i øjet på andre private it-leverandører, som ikke kunne komme til at konkurrere mod SBSYS i et normalt udbud.
I 2011 valgte brugerklubben at udbyde SBSYS på vegne af samtlige kommuner. et udbud med samtlige kommuner som kunde. dermed kunne alle kommuner på et senere tidspunkt vælge SBSYS, fordi systemet teknisk set var valgt gennem et udbud.
Den strategi udløste senere en beskyldninger fra ITEK under Dansk Industri om, at brugerklubben fuskede med udbudsreglerne. I 2012 trak Fujitsu desuden brugerklubben i Klagenævnet for Udbud efter leverandøren Ditmer vandt udbuddet om SBSYS. Selskabet trak dog senere klagen tilbage, fordi det ikke ville standse processen.
I 2012 kom Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen frem til, at Brugerklubben SBSYS ikke var på kant med udbudsreglerne.
Og nu har Ankestyrelsen altså fastslået, at den del af klubbens arbejde, der går på at forvalte og eje kommunernes ESDH-system, er lovligt - men at licenssalg til mindre offentlige virksomheder ikke er det.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.