Det er stadig et almindeligt syn at se farvestrålende bundter af Fibre Channel-kabler, når man går i de varme gange i et datacenter. Selvom der kan være mange fordele ved at droppe det særskilte storage-netværk, så tøver mange med at klippe Fibre Channel-kablerne.
»Der er meget skepsis i forhold til at køre alt på ét netværk. Mange er stadig old school og foretrækker Fibre Channel,« siger konceptchef Thomas Hejgaard fra infrastrukturvirksomheden Axcess.
Han råder ellers kunderne til at samle både storage og servere på samme netværk i datacenteret. Det sparer både mange kabler og potentielt også storage-switche, men den største fordel er muligheden for at virtualisere hele infrastrukturen.
Axcess benytter sig af Ciscos Nexus-switche og B- og C-serier af servere sammen med storage fra NetApp til at opbygge såkaldte Flexpods, som giver mulighed for at virtualisere stort set hele racket. Det gør, at man centralt får større kontrol over virtuelle netkort og VLAN til virtuelle servere.
I stedet for et Fibre Channel-netværk specifikt til storage, anbefaler han at bruge enten Fibre Channel over Ethernet (FCoE), iSCSI eller NFS.
»Det er stadig kontroversielt. Der er mange, der siger: NFS? Over my dead body!« siger Thomas Hejgaard.
Ethernet, og især 10 gigabit Ethernet, adskiller sig især fra Fibre Channel ved at tillade pakketab, og det er der stadig mange storage-ansvarlige, som har svært ved at sluge.
»Fibre Channel forventer slet ikke pakketab, men det gør det reelt mere skrøbeligt,« siger Thomas Hejgaard.
FCoE gør det i praksis muligt at føre Fibre Channel-data over Ethernet-netværket, uden hverken softwaren i begge ender eller storagesystemet bemærker det. Det er også med til at gøre FCoE til en relativt let overgangsteknologi.
»Hvis der står et relativt nyt Fibre Channel storage-system, så går vi ikke ud og skifter det, men kører FCoE,« siger Thomas Hejgaard.
Han ser dog kun FCoE som et mellemstadie, indtil de storage-ansvarlige bliver mere fortrolige med NFS og iSCSI, hvor NFS er den gamle, velafprøvede teknologi, mens iSCSI er en nyere standard, som bakkes op af alle de store storage-leverandører.
Thomas Hejgaard undrer sig over, at kunderne stadig er tøvende over for alternativer til Fibre Channel, men forventer, at det vil ændre sig i takt med, at netværket i datacentrene bliver opgraderet, og både netværk- server- og storage-folkene er nødt til at snakke sammen.
Det forudsætter dog, at eksempelvis serverfolkene også prioriterer 10 gigabit-netværk, når der skal indkøbes nyere servere i stedet for at investere i servere med kraftigere processorer og mere hukommelse, men med det sædvanlige 1 gigabit-netværkskort.
»Hos Danske Fragtmænd har de en kæmpe database, hvor hver gang en lastbil og de 500 pakker på ladet drejer fem grader på vejen, så bliver der genereret data. Det kører vi alt sammen på NFS,« siger Thomas Hejgaard.
Han henviser også til en sammenligning, som Oracle har lavet, hvor forskellen mellem Fibre Channel og de 10 gigabit Ethernet-baserede løsninger lå inden for tre procent af hinanden.