Andy Warhol-malerier gravet frem fra Amiga-disketter efter 30 års glemsel

25. april 2014 kl. 13:119
Et hold af digitale arkæologer har fundet 18 glemte Amiga-malerier, som Andy Warhol malede tilbage i 80’erne. Den såkaldte dataudgravning tog tre år.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den selvudnævnte Andy Warhol-fanatiker Cory Arcangel har ved hjælp fra det amerikanske teknologiske universitet Carnegie Mellon gjort et overraskende digital-arkæologisk fund.

Drevet af Arcangels nysgerrighed har en klub af computerinteresserede forskere og studerende fra universitetet nemlig fundet hele 18 digitale malerier af kunstneren Andy Warhol. Uden nogen vidste det havde billederne gennem 30 år ligget gemt på en række Amiga-disketter, der befandt sig på Andy Warhol Museum i Pennsylvania.

Det hele startede ifølge BBC for tre år siden i 2011, hvor Cory Arcangel første gang rettede henvendelse til Warhol-museet. I en YouTube-video fra lanceringen af Commodores Amiga 1000 havde Arcangel set Andy Warhol bruge computeren til at tegne et digitalt portræt af Blondie-forsangeren Debbie Harry.

Det viste sig, at Commodore dengang havde betalt Warhol for at producere en række billeder som et led i lanceringen af computerproducentens nye modelserie.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Videoen fik ifølge BBC Arcangel til at spekulere over, om Warhol muligvis havde produceret andre kunstværker ved hjælp af Amiga-computeren. Derfor tog han kontakt til Warhol-museet, og fandt ganske rigtigt en Amiga med et stort antal disketter i museets samling.

Uden at vide hvad disketterne indeholdte, bad han computerklubben på Carnegie Mellon-universitetet om hjælp til at indsamle og kategorisere dataerne på disketterne.

For at undgå risikoen for at ødelægge de originale disketter og dets indhold, brugte holdet magnetiske fotoværktøjer, der kunne indsamle diskenes data uden at læse fra dem på traditionel vis.

De indledende skanninger viste filnavne, der refererede til nogle af de mest kendte kunstværker fra Warhols hånd. Men det var i første omgang ikke muligt for holdet af se billederne, der var lagret i et format, som holdets Amiga-emulatorer ikke kunne læse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Først efter en gennemgribende hacking (pdf-link) af billedfilernes format, en såkaldt reverse engineering-proces, kunne holdet se resultatet af deres tre år lange anstrengelser.

Disketterne viste sig som nævnt at indeholde 18 tegninger, hvoraf 12 af dem også var signeret af Warhol selv.

Arbejdet på projektet blev filmet undervejs og bliver offentliggjort i maj på denne hjemmeside.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
28. april 2014 kl. 08:23

Er chancen for at ødelægge de data på en gammel diskette virkelig så stor, at der skal bruges 3år på at hive indholdet ud via en hyper avanceret metode? Det havde måske taget på den korte side af en time at lave et image af de 18 disketter, som man derefter kunne studere :-)

6
25. april 2014 kl. 17:18

lige helt hvorfor jeg får et billede på nethinden af "digitale arkæologer" i hvid kittel rundt om et laboratoriebord med en 5,25" diskette under et mikroskop for at se om de kan se nogle data på dem. (også selvom det var 2,5" diske.) Det må være fordi det er fredag.

8
26. april 2014 kl. 21:33

Hov - ups der var en tyrkfejl. ja - det var selvfølgelig 3,5" diske.

1
25. april 2014 kl. 13:24

Var det ikke bare et demo billede fra Deluxe paint som har fået et ekstra øje? Hvis man kigger efter så er det endda på forsiden af manualen på det øverste billede?

3
25. april 2014 kl. 13:59

Var det ikke bare et demo billede fra Deluxe paint som har fået et ekstra øje?

Er det ikke nærmest kendetegnet for Warhol - "bare" nogle billeder der er modificeret lidt og tilsat kradse farver? Noget enhver kunne gøre. Forskellen er at han gjorde, fik det "markedsført" og skabt en kultkultur omkring det.

Men det er korrekt at billedet ovenfor - umodificeret - var en del at markedsføringsmaterialet for Commodore Amiga (1000). Det er nok heller ikke alt på disketterne der kan kategoriseres som værker. Meget af det er sikkert mere eksperimenteren med de nye teknologiske muligheder.

4
25. april 2014 kl. 14:07

Tak for info. Jeg husker hvordan Deluxe Paint og senere Photon Paint(til HAM billeder) var et kæmpe step up, efter at have siddet med Koala Paint på C64. :D