Android-telefoner vil fremover indeholde mindre præinstalleret ragelse

Illustration: Android Logo
Snart skal det være slut med nogle af de adskillige programmer, der uomtvisteligt følger med købet af en Android-telefon.

Google har netop løsnet reglerne for, hvilke programmer der skal være på Android-telefoner, når de forlader en producents fabrikker. Det skriver Android Central.

Helt konkret betyder det, at Google+, Google Play Spil og Google Play Books ikke længere vil være fast inventar på en nyindkøbt Android-telefon. Det har det ellers været hidtil, og programmerne kunne ikke slettes - til stor irritation for bloggere, brugere og anmeldere.

For selvom Android langt hen ad vejen er Open Source, så har Google haft en række krav til producenterne, hvad angår disse præinstallerede programmer - og der er ikke noget at rafle om: Hvis Samsung for eksempel ønskede at installere Gmail-applikationen, betød det, at producenten også var nødt til at installere Google+ og så fremdeles.

Det gøres desuden tydeligt, at Google+ og de øvrige applikationer ikke afvikles og stadig vil blive opdateret og udviklet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Mickey Rasmussen

Det gør der den dag forbrugerne konsekvent går uden om de producenter. Ikke et sekund før. (Medmindre noget lovgivning blander sig)

Men eftersom som de alle, mig bekendt, gør det, kan du lige så godt gå hjem og slå i en dyne - det giver samme resultat..

Det er det samme med pc'er - det er dælme ikke småting der bliver smuglet ind. På en Lenovo kan du snildt starte med at fjerne 6-10 gb

 • 6
 • 0
#4 Peter Binderup

Det ville være rart hvis man havde muligheden for at resette en telefon (uanset OS) til kun at have telefon app, sms og app store fra start af. Google, Apple, Microsoft osv. kunne så tilbyde en default kom i gang pakke til download, eller lade det være op til brugeren selv at hente tingene ned.

Kommer nok næppe til at ske, men man kunne jo drømme...

 • 2
 • 0
#5 Gert G. Larsen

Jeg er ikke med på Androidbølgen endnu. Men hvordan hænger det sammen, når I både siger det er open source, og samtidig at der er irriterende apps I ikke kan fjerne? Skal man installere nogle andres (eller ens eget) Android-image for at slippe for de nævnte programmer? Er der "gode" images på markedet, hvor det mere minder om en traditionel linux-distro?

 • 1
 • 0
#7 Erik Trolle

Cyanogen Mod har ikke nær så meget ragelse, ihvertfald ikke sidst jeg brugte det.. (Det er også ved at være nogle år siden)

Det var derfor jeg købte en OnePlus One, jeg ville være fri for alt det skrammel som jeg har set hos folk jeg hjælper med Sony, HTC, Samsung og andre. Jeg er meget glad for CM.

Hvad med os gamle brugere kan vi også slippe af med Google skrammel vi ikke bruger?

 • 3
 • 0
#8 Niels Elgaard Larsen

hvordan hænger det sammen, når I både siger det er open source, og samtidig at der er irriterende apps I ikke kan fjerne?

Google Android-telefoner har ikke (kun) Open Source. Der er lukkede drivere og apps.

Og de er låst, så man ikke har fx root-adgang.

på nogle telefoner kan man installere fx Replicant http://www.replicant.us/ som er en Open Source fork.

Se: http://arstechnica.com/gadgets/2013/10/googles-iron-grip-on-android-cont...

 • 4
 • 0
#9 Bent Jensen

Når man bruger Android, er der en "kerne" del. Uden nogen app. Som er open source og til fri afbenyttelse.

Hvis man så vil have google play, (pakken) hvor man får adgang til alle programmer, så vil google også have man installere alle deres andre programmer. Denne del er ikke helt open, men mener det meste af kildekoden er fri ? Men at de er installere er ikke det samme som du skal bruge dem, med undtagelse af en google konto hvis du vil bruge play.

Man kan hvis man har en root eller mere åben telefon som OnePlus One og bruger CM eller ligende, selv vælge hvilken dele man vil have.

Håber jeg fik det rigtigt på plads ?

 • 0
 • 0
#10 Niels Elgaard Larsen

Når man bruger Android, er der en "kerne" del. Uden nogen app. Som er open source og til fri afbenyttelse.

Nej, der er også mange drivere, der ikke er Open Source. Fx til WiFi og GPS.

On Google Play og Google Apps.

Denne del er ikke helt open, men mener det meste af kildekoden er fri ?

Den er ikke ikke åben. Det er muligt at Google har genbrugt kode, som er Open Source i andre apps, men det kan man ikke bruge til så meget.

Men at de er installere er ikke det samme som du skal bruge dem, med undtagelse af en google konto hvis du vil bruge play.

Man skal i alt fald bruge dem i den forstand at de kører og bruger lagerplads, CPU og batteri, selv om man ikke vil have dem. Og de starter igen hvis man prøver at stoppe dem.

 • 4
 • 0
#11 Jacob Larsen

Nej, der er også mange drivere, der ikke er Open Source. Fx til WiFi og GPS.

Nu er det fleste WiFi drivere faktisk open source på Android. Det er de tvunget til at være pga Linux kernens GPL licens. Du kan f.eks. finde Broadcoms drivere på opensource.samsung.com. Selve GPS driverne er typisk også Open Source men der er ikke meget sexet ved en UART og noget GPIO. Det spændende ved GPS kører ofte i user space og kan derfor være lukket.

at de kører og bruger lagerplads, CPU og batteri

Du kan deaktivere de fleste af de apps så det kun er lagerplads de bruger.

 • 0
 • 0
#12 Niels Elgaard Larsen
 • 1
 • 0
#13 Jacob Larsen

Nej det er de ikke. De bruger lukkede kernemoduler.

Dem jeg har set har nu været åbne, det har været mit indtryk at alt i kernel space var tvunget til at være åbent, selv moduler pga. GPL. WiFi kan i princippet køre med en userspace BLOB til control path, men det vil være så langt fra Android standarden, og skabe så meget besvær for mobilproducenterne at sådanne løsninger vil være meget svære at sælge.

De går ikke så godt med fx i9200 GPS driveren: http://redmine.replicant.us/projects/replicant/wiki/GSD4t

Nu forveksler du så driveren med en navigation daemon. Driver delen til GSD4t er begrænset til at være en seriel port og et par GPIO pins til at kontrollere power og sleep/wakeup. Som jeg forsøgte at hinte før, så foregår alt det interessante i en userspace daemon, som ikke er bundet af GPL og derfor ikke åben.

WiFi og Bluetooth driverne til i9200 er heller ikke fri software.

Hvis du henter GT-I9200_KK_Opensource.zip fra http://opensource.samsung.com/reception/receptionSub.do?method=sub&sub=F... (1.1GB, langsom download), vil du få en pakke for kernel og en for platform med source code for alle GPL licenserede dele af den telefon. Hvis du pakker kernen ud, så vil du kunne finde WiFi driveren under drivers/net/wireless/wcnss. Pakken inkluderer en guide til at bygge, så hvis du stopper efter defconfig steppet og kører menuconfig, så vil du kunne se hvilke drivere der er aktiverede, og derved finde hvad der kører i den telefon.

Bluetooth er igen mest en serielport, dog denne gang med tilhørende line discipline, men hvis du er interesseret så ligger der en driver under drivers/bluetooth/hci_ath.c. Den rene Bluetooth stack hedder Bluedroid og er en del af Android Open Source Project som kan hentes på googlesource.com. Jeg mener den er under Apache licens, så du får rigtignok ikke de rettelser som Qualcomm eller Samsung har lavet til den denne.

Som et andet eksempel hentede jeg SM-G920F_LL_Opensource.zip som passer til min Galaxy S6. Der finder jeg driveren til det Broadcom 4358 wireless card, som sidder i telefonen. Bluetooth er igen noget med serielport og GPIO kontrol.

 • 1
 • 0
#14 Torben Jensen

Det med at udviklerne har en rigtig "god" mening om hvad jeg absolut har brug for (og ikke må slippe for) er bestemt ikke noget nyt, eller noget Android har fundet på.

Jeg kan stadig huske at selv min Palm Pilot m105 havde en del apps man ikke umiddelbart kunne slette. Der var vist også projekter med custom roms.

Og mon ikke det går endnu længere tilbage, til f.eks. diverse Nokia-phones.

Undrer mig at ingen udviklere tænker over udtrykket "to improve your user experience".

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere