Android uden Google vinder frem

Illustration: Android Logo
Flere og flere enheder, som kører en Open Source-udgave af Android - som oftest bliver renset for Googles fingeraftryk - vinder frem. Men nu svarer Google igen.

Android dominerer verdens smartphone-marked. I en ny rapport fra analysefirmaet Strategy Analytics har det Google-ejede operativsystem en global markedsandel på 85 procent. Men mens Google har vundet smartphone-markedets krig om markedsandele - Apple leder fortsat kampen om højeste indtjening med iOS - begynder Google at få et andet problem: nemlig at flere og flere benytter sig af en Open Source-Android-version uden Google. Det skriver The Next Web.

Android er tilgængelig i to varianter. Der er Googles version, som bliver brugt af virksomheder, som går med på Googles betingelser og aftaler, og så er der Android Open Source Project, en meget mere fri version, som lader udviklere pille ved alle forskellige elementer af softwaren.

Det betyder ofte, at udviklerne river alt, der hedder noget med Google, ud af styresystemet og i stedet tilpasser enhederne til at køre anden software og services. Der er stadig adgang til Google-apps, men den centrale oplevelse af styresystemet kredser ikke så meget om Google, som tilfældet er i de enheder, hvor Google selv bestemmer.

Mange Android-enheder uden Google

Googles bekymring centrerer sig omkring det faktum, at enheder med Open Source-udgaven ikke bruger Google Services. Siden Google ikke primært er et hardwareselskab - selvom de har Nexus-linjen og ejede Motorolas mobildivision - har deres services en vigtig funktion i Android, nemlig at få engagement og fortjeneste fra deres mobilbrugere.

En modificeret Android er ikke noget nyt. Amazon har modificeret Android til deres Kindle-tablets og nu også telefoner, hvor de skifter standard-Google-services ud med services og features til deres egen app-store, deres eget design og andre ting. Ligeledes har det været almindeligt i Kina, oftest for billige enheder, i noget tid. Selv Nokia - som nu er ejet af Microsoft - har sendt Android-baserede telefoner på markedet, men med design og services fra Microsoft-familien.

En rapport viser, at hver femte af de smartphones, som blev skibet ud mellem maj og juli, havde et modificeret Android-system, hvilket menes at være en stigning på 20 procent fra kvartalet inden.

Google svarer igen

Det er specielt på de kinesiske og indiske markeder, at de modificerede udgaver af Android bliver sendt ud. Det betyder, at mobiltelefoner med en anden version af Android end Googles er langt mere almindelig i Asien, end den er i Europa og USA.

De bliver ofte målrettet den billige del af markedet, da Android som Open Source-udgave er en stabil og effektiv platform.

Google er klar over, at de har et problem, og derfor har de sendt et nyt styresystem ud, Android One, som er en ny standard til billige smartphones. De målretter styresystemet mobiltelefoner til under 100 dollars i udviklingslande, hvor Open Source-udgaven er mest udbredt.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Michael Friis

Hvorfor skulle gennemsnits inderen/asiaten være mere optaget af at undvære Google i Android end andre mobilbrugere?

1: Producenten af telefonen er anti Google og vælger derfor "ikke google udgaven" af android. 2: Brugerne vil ikke have google, producenten svarer igen og leverer dem uden 3: Telefonerne skal være billige og er ikke kraftfulde nok til at køre stabilt med standard android. Telefonerne leveres med en skrabet version.

Af de tre syntes jeg "3" virker til at være den mest oplagte.

Er det korrekt så vil Google med deres egen skrabede udgave måske netop generobre noget magt i den del af verden. I så fald er målet ikke "google frihed" men derimod at have en fungerende og stabil telefon.

 • 7
 • 3
#3 Ove Andersen

Eller 4: Producenten vil lave en open source telefon, uden proprietær software som kan begrænse dem. At inkludere Google Apps betyder at der skal accepteres licenser, som begrænser telefonens frihed.

They show that OEMs who want access to apps like Google Play and Google Maps must sign a "Mobile Application Distribution Agreement". It also insists devices include other Google apps like Gmail, Google+ and more. Google Search must also be the default search engine under this agreement.

Even the placement of Google's apps on the home screen of a smartphone is controlled by this contract. It states, "Google Phone-top Search and the Android Market Client icon must be placed at least on the panel immediately adjacent to the Default Home Screen."

http://wiki.cyanogenmod.org/w/Google_Apps http://www.neowin.net/news/report-android-is-open-source-but-googles-app...

 • 9
 • 0
#4 Jarnis Bertelsen

eller 5. Producenten ønsker at bruge enkelte ikke-Google services i stedet for fx Google Play eller Google Maps, og hvis de ikke tager imod ALLE Google services, kan de ikke få licens til at bruge resten.

udviklerne river alt, der hedder noget med Google ud af styresystemet

fordi der er nødt til det, for ikke at bryde licensen (svjv)

 • 5
 • 0
#6 Dennis Krøger

Ben, din er helt klart en stor del af det. Udover standard problemerne (Plus, Youtube, Google Groups), begyndte de at blokere andre Google services da jeg var i Kina lige omkring årsdagen for Tiananmen.

Sjovt nok var blokeringen ikke 100% effektiv, men ting som Hangouts beskeder kunne tage halve timer om at blive sendt (jeg modtog dog oftest hurtigt), søgninger var oftest umulige, og telefonen stod konstant og havde problemer med synkronisering, hvilket fik batteriforbruget til at eksplodere: Min Note 3 kunne holde omkring 12 timer, uden film eller konstant brug eller noget.

Hvis det er noget der sker ofte fra nu af (har aldrig set det før, selvom jeg er i Kina minimum en gang om året), er Google services baserede telefoner nok ikke ret populære mere.

 • 3
 • 0
#7 Niels Dybdahl

eller: 7. Androidversionen med inkluderede google maps og youtube-apps koster licensbetaling til google og så er det billigere med opensource udgaven.

eller: 8. Med opensource Android kan udbyderen binde kunderne til sin egen app-store og selv score kassen på appkøb.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere