Android-telefoner sender din position til alarmcentralen ved kald til 112

Illustration: Vejdirektoratet
Google har nu åbnet for, at alarmcentralerne automatisk får lokationsoplysninger fra borgere, der ringer 112 fra en Android-smartphone. Iphone-brugere må vente, da Apple stadig diskuterer med danske myndigheder, hvordan teknologien skal implementeres.

Færdselsuheld, turister uden lokalkendskab, eller børn der kommer til skade. Dagligt modtager de danske alarmcentraler akutte opkald fra borgere, der er kommet til skade, men ikke kan oplyse, præcis hvor de befinder sig.

Fremover kan alarmcentraler spare vigtige minutter, fordi de automatisk kan få lokationsoplysninger fra den indbyggede GNSS-modtager i Android-smartphones. Teknologien, der hedder Avanced Mobile Location, har stået øverst på ønskesedlen hos alarmcentralerne længe og er nu en realitet.

Det skriver Justitsministeriet i et svar til Folketinget.

»Rigspolitiet har oplyst Justitsministeriet om, at AML-teknologien nu er blevet delvist udrullet for smartphones, som anvender Googles Android-styresystem. Det betyder, at en borger, der ringer 112 fra en smartphone, der anvender Android-systemet, vil kunne lokaliseres af alarmcentralen og dermed kan få hjælp, selv om borgeren ikke er klar over præcist, hvor den pågældende befinder sig,« skriver justitsminister Nick Hækkerup (S) i en orientering om udrulning af AML-teknologi til Folketingets Retsudvalg.

Hovedstadens Beredskab oplyser til Ingeniøren, at AML nu er aktiveret for cirka 47 pct. af de danske smartphones. Det er Hovedstadens Beredskab, der står for at håndtere de lokationsdata, der kommer ind til alarmcentralerne via AML. Herfra distribueres de videre til Rigspolitiets andre alarmcentraler.

AML er allerede implementeret i ti andre europæiske lande, blandt andre Finland, Estland, Storbritannien, Holland, Irland og Belgien. Det viser en oversigt fra de europæiske alarmcentralers interesseorganisation, EENA.

Læs også: Ingeniøren: Juridisk tøven bremser hurtigere udrykning til 112-opkald

Alarmcentralen har været klar i et år

I Danmark har Hovedstadens Beredskab været klar til at implementere AML-teknologien siden september 2018. Man har dog ikke aktiveret teknologien før nu på grund af manglende juridisk afklaring om, hvorvidt dansk lovgivning overhovedet tillader at videresende lokationsoplysninger automtatisk.

»Vi begyndte at gøre klar til AML i oktober 2016. Den tekniske løsning var klar primo september 2018, og siden dengang har vi ventet på, at de juridiske ting falder på plads. Vi kan gå i gang i morgen, så snart vi har de nødvendige tilladelser,« sagde Kurt Christensen til Ingeniøren tilbage i januar i år.

Faktisk har Googles Android-styresystem understøttet AML siden 2016, mens Apple har understøttet teknologien i sit iOS-styresystem siden 2018.

Men teknologigiganterne har afventet en godkendelse fra de danske myndigheder, så de har været sikre på, at brugen af AML-teknologi ikke er i strid med dansk lovgivning.

»Nuværende dansk lov om alarmopkald og transmission af lokation af alarmopkaldet har ikke direkte omfattet en ny service som ELS (Emergency Location Service, som er Googles navn for AML, red.). For at kunne aktivere ELS i Danmark skal Google have en ministeriel udtalelse, der bekræfter, at ELS ikke er i modstrid med dansk lovgivning om alarmopkald,« har Google tidligere skrevet til de danske myndigheder.

Det viser en aktindsigt, som Version2 har modtaget fra Justitsministeriet.

Apple tøver stadig

Mens det nu ser ud til, at Google har modtaget den udtalelse, så har Apple endnu ikke aktiveret teknologien på iOS-enheder.

»Der pågår endvidere drøftelser mellem beredskabsmyndighederne og Apple om udrulning af AML for smartphones, som anvender Apples iOS-styresystem,« skriver Nick Hækkerup i orienteringen til Retsudvalget.

Ingeniøren erfarer, at der dog skulle være en løsning på vej, så AML også kan aktiveres for brugere af iOS-styresystemet, som bruges i alle iPhones. Det skulle angiveligt ske i starten af oktober i år.

Årsagen til den meget uens implementering af AML på tværs af Europa skyldes ifølge de europæiske alarmcentraler, at ePrivacy-direktivet er tvetydigt.

»ePrivacy-direktivet er desværre meget uklart på området om deling af positionsdata ved nødopkald, og derfor er direktivet implementeret forskelligt i mange EU-lande. I dag oplever vi også juridiske problemer med implementering i eksempelvis Sverige og Holland,« har Benoit Vivier fra EENA tidligere sagt til Ingeniøren.

Striden handler især om, hvilke typer data alarmcentraler har ret til at få fra teleoperatørerne. I nogle lande er det kun tilladt for teleoperatørerne at videregive data om en given mobiltelefons position ud fra nærmeste mobilmast, hvilket giver en usikkerhed på flere kilometer.

Videregiver oplysninger til politi, regioner og beredskaber

Hovedstadens Beredskab, som driver alarmcentralen i hovedstaden, oplyser på sin hjemmeside, at de er dataansvarlige for behandling af personoplysninger i forbindelse med AML.

»Vi behandler dine personoplysninger til følgende formål: For hurtig præcis lokalisering af personen, som ringer 1-1-2. For at kunne videregive præcis lokation til rette myndighed. Vi videregiver eller overlader dine personoplysninger til andre; politi, regioner, beredskaber i vores vagtcentralområde. Dine personoplysninger opbevares i 5 år, hvorefter de slettes.«

Sådan kan man læse i persondatapolitikken for AML. Videregivelsen af informationer sker for at kunne fremskynde en udrykning til et alarmopkald.

Ved selve 112-opkaldet bliver lokationsdata automatisk videresendt, og så modtager borgen efterfølgende en sms med oplysninger om behandling af personoplysninger.

»Hvis du har modtaget en sms i forbindelse med et 1-1-2 opkald, er det, fordi din smartphone understøtter AML, som står for Advanced Mobile Location. For ikke at forstyrre dig unødigt under den alvorlige del af 1-1-2-opkaldet, sendes en sms med oplysninger om behandlingen af dine personoplysninger efter opkaldets afslutning,« skriver Hovedstadens Beredskab.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#4 Thomas Brodersen

Af artiklen fremgår det at oplysninger videregives til offentlige myndigheder "fra borgere, der ringer 112 fra en Android-smartphone" gælder det også, hvis man har slået lokationsdata fra?

Ja, med mindre du eksplicit har slået AML fra også, så vil telefonen automatisk aktivere lokationsdata for at bestemme din position ved nødopkald.

Her er hvordan man slår AML fra på en Android-telefon (Google kalder det ELS): https://support.google.com/accounts/answer/3467281?hl=en

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere