Android-producenter i kor: Vi byder Googles Motorola-køb velkommen

Fire direktører for fire store mobilproducenter hilser med stort set enslydende ordvalg Googles køb af Motorola velkommen som et forsvar af Android-miljøet.

Ordvalget er næppe nogen tilfældighed, men formelt får Google fuld opbakning fra fire af de øvrige mobilproducenter til købet af Motorolas mobildivision ifølge Googles egen pressemeddelelse.

Læs også: Google køber Motorolas mobil-division

Opkøbet kunne ellers give anledning til gnidninger mellem Google og de øvrige producenter af mobiltelefoner med Android-styresystemet. Ganske vist har Google annonceret, at Motorolas mobildivision vil køre videre som en særskilt virksomhed, men det er en oplagt tanke, at Motorola vil få nogle ekstra fordele.

Til gengæld betyder købet, at Motorola og Google nu står med fælles kræfter i det juridiske slagsmål, som finder sted lige nu på mobilområdet med patentsager på kryds og tværs mellem Apple, Microsoft, Google, Oracle, Samsung og flere andre.

Og det er netop det, som direktørerne for fire af mobilproducenterne udtaler sig positivt om:

»Vi hilser dagens nyhed velkommen, som demonstrerer Googles dedikation over for forsvaret af Android, selskabets partnere og økosystemet,« udtaler direktør J.K. Shin fra Samsungs mobildivision ifølge Google.

Og nøjagtigt den samme ordlyd kommer fra kollegerne Bert Nordberg fra Sony-Ericsson, Peter Chou fra HTC og Jong-Seok Park fra LG Electronics.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Svend Eriksen

Jeg forestiller mig, at smilet hos Samsung, Sony Ericsson og HTC er lidt stift. De står efterhånden udenfor, nu hvor Nokia og MS arbejder tæt sammen, og med Googles opkøb af Motorola.

Alt andet lige kan jeg ikke forestille mig, at Google ikke vil gøre, hvad de kan for at gøre deres 64 milliarder kroner store investering rentabel ved at sælge så mange telefoner som muligt - og der vil det jo være oplagt at stjæle lidt markedsandel fra førnævnte firmaer.

 • 2
 • 3
#2 Simon Bjørnes

Jeg tror du har misforstået købet! Google har kun opkøbt Motorola Mobility for at få fat i de 17.000+ patenter der følger med så de og deres venner står en chance mod den krig som bland andet Apple har startet. Jeg tror nu ikke at google faktisk har tænkt sig at begynde at udvikle mobiler. Google har nu så gode patenter at de faktisk helt kan lukke ned for Apples mobil eventyr hvis de skulle have lyst til det.

 • 4
 • 2
#3 Jakob Damkjær

Google har nu så gode patenter at de faktisk helt kan lukke ned for Apples mobil eventyr hvis de skulle have lyst til det.

Wishfull thinking... De har en masse patenter (hvis de får lov til at købe MMI af DOJ)... Men hvis de patenter de har købt havde den evne så havde a) Apple lavet en serie eklatante fejl ved ikke at ha undgået de metoder og b) eftersom Motorola ikke har tjent nogen penge de sidste par år (til dels da Apple har løbet med deres frokost) hvorfor lukkede de så ikke ned for Apple for 2 år siden ?...

 • 1
 • 5
#4 Flemming Hansen

Det kan være Apple m.fl. har nogle licensaftaler med Motorola som kan vise sig at blive en dyr fornøjelse hvis de (især Apple) fortsætter deres aggressive adfærd overfor Google/Android. Så det kan godt være at Motorola kunne have gjort livet meget surt for mange mobilproducenter hvis de ville, men det har bare ikke været i deres interesse. Nu har Google det som et våben, og jeg er sikker på de vil bruge det hvis de bliver presset til det.

 • 3
 • 1
#5 Martin Kofoed

@Jakob: hvis du har historien lidt med i det her, så vil du opdage, at Motorola ikke er et hvilket som helst firma, når det kommer til mobiltelefoni. De var nogle af pionérerne inden for feltet, og de var dygtige til at udtage patenter på deres forskning. De sidder på næsten ALLE de grundlæggende patenter.

Groft sagt kan man sige, at Google nu sidder med patentet på "at anvende radiobølger til telefoni", hvor Apple sidder med patentet på "en rektangulær enhed med runde hjørner og en knap".

 • 6
 • 0
#6 Jesper Lund Stocholm Blogger

Groft sagt kan man sige, at Google nu sidder med patentet på "at anvende radiobølger til telefoni", hvor Apple sidder med patentet på "en rektangulær enhed med runde hjørner og en knap".

I nogles øjne er dette ikke ubetinget godt. Florian Müller skriver bla.:

One particular issue with the weakness of Motorola's counterclaims against Apple and Microsoft is that Motorola asserts FRAND-encumbered patents. I explained that concept recently in connection with Apple v. Samsung. The short version is that patents essential to industry standards are typically encumbered by FRAND licensing commitments and, therefore, a fundamentally weaker tool in such disputes than unencumbered patents. A standards-essential patent is like a parking meter: you can use it to collect royalties. But it's not a gun with which you can simply shut a competitor down.

Some companies try from time to time to obtain injunctions on FRAND-encumbered patents. But this sets off the alarm bells at regulatory agencies. Any use of FRAND patents makes litigation cumbersome and less likely to succeed. Nokia used a combination of FRAND and (mostly) innovation patents against Apple, and the case involving FRAND patents would have required (if they hadn't settled before) three (!) separate jury trials...

Google's previous attempt to buy Nortel's patents, many of which are essential to industry standards, didn't succeed but would also have raised serious issues if they had tried to use those patents in order to force other players into cross-licensing deals under which those would have had to grant licenses to unencumbered patents. Regulatory agencies may very well raise this kind of concern in connection with Google's proposed acquisition of MMI.

(indsæt sædvanlige forhold for, hvad Florian siger)

Med andre ord: jo mere fundamentalt et patent er ifht givne standarder på et område (som fx at anvende radiobølger til telefoni) jo sværere er det at bruge et i en retssal - i modsætning til patenter/eneret på eksempelvis design (som en rektangulær enhed med runde hjørner og en knap)

 • 1
 • 2
#7 Jesper Stein Sandal

hvis de får lov til at købe MMI af DOJ

FTC, ikke DoJ. :)

Mht. Motorolas patenter, så er det værd at bemærke, at de ikke har afholdt andre fra at gå i flæsket på Motorola:

http://fosspatents.blogspot.com/2011/08/25-billion-google-motorola-break...

Og man skal heller ikke glemme, at Google i første omgang havde kig på Nortels patenter, men blev overbudt af Microsoft/Apple og flere andre:

http://www.version2.dk/artikel/google-taber-6000-patenter-til-microsoft-...

Hvis Motorolas patenter hovedsageligt handler om den grundliggende hardwareteknologi, så er der formentligt allerede licensaftaler på plads med hardwareproducenterne.

Der, hvor Google står svagest, er på softwaresiden, hvor de angribes af både Microsoft, Apple og ikke mindst Oracle, som alle kommer med meget stærke patentporteføljer.

 • 1
 • 1
#9 Nikolaj Brinch Jørgensen

Jeg tror du har misforstået købet! Google har kun opkøbt Motorola Mobility for at få fat i de 17.000+ patenter der følger med så de og deres venner står en chance mod den krig som bland andet Apple har startet.

Ja det siger Google i hvert fald. For et år siden ville de ikke have patenter sagde de. Hvorfra ved du at Apple har starte krigen. Var det ikke Nokia som startede med at sagsøge Apple?

 • 1
 • 0
#10 Nikolaj Brinch Jørgensen

Groft sagt kan man sige, at Google nu sidder med patentet på "at anvende radiobølger til telefoni"

Hvis du mener U.S. Patent 3,906,166: Radio Telephone System (Dyna-Tac) — Martin Cooper et al. (Motorola), filed October 17, 1973, issued September 16, 1975

Så er det jo foræældet da det er 26 år siden (patent gælder vel stadigt kun i 20 år). Iøvrigt ser det ud til at Bell Labs ejer flere vigtige mobil patenter end Motorola (kilde: Wikipedia).

 • 2
 • 0
#11 Svend Eriksen

Florian Müller har en interessant kommentar på patentsagen, idet de fleste af Motorolas patenter åbenbart er såkaldt kritiske patenter, der ikke må bruges til at presse konkurrenter ud af markedet, men skal udlicenseres.

Google kan altså ikke bruge patenterne aggressivt, og de kan formentlig heller ikke bruges i nogle af de verserende retssager. Slet ikke mod Oracle, hvor Oracle jo direkte anklager Google for at have stjålet javakode, og som faktisk ser ud til at køre rigtig skidt for Google.

 • 0
 • 5
#13 Peter Jespersen

Ah - jeg tror ikke at de punger ud med så mange af de grønne - bare for at få disse patenter. Derimod tror jeg at de har planer for fremtiden.

Ligeledes tror jeg at Motorola Mobility wil køre videre autonomt, dog med en rød telefonlinie rigget op.

Men jo Motorola vil nok blive lidt skarpere i fremtiden og være et sekund foran kammeraterne i Alliancen.

 • 2
 • 0
#14 Erik Martino Hansen

Jeg tror at modellen med at Google laver en version af Android som producenterne giver deres eget udseende nu bliver udvidet til hardware. Jeg forudser at Motorola nu vil lave referencemodeller af hardware som producenterne bare skal rette til. Det vil spare udviklingsomkostninger og ensarte Android hardware. Samtidig gør det at Google kan styre udviklingen af hardware.

 • 0
 • 0
#15 Nikolaj Brinch Jørgensen
 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere