Android-enheder kører stadig på gamle versioner

Illustration: Android
Næsten hver tredje Android-enhed kører på det to år gamle 7.0 Nougat-version, mens under 15 procent kører 8.0 Oreo fra sidste år

Mange af de aktive android-enheder som er i brug kører på ældre versioner af Googles styresystem. Faktisk er det under 15 procent der kører på Android 8.0 Oreo.

Det viser nye distributionstal for Android OS. Det skriver Developer

At udrulle opdateringer til Android bliver af mange betragtet som mere komplekst end når Apple opdaterer deres iOS-styrestem. Der er hundredvis af forskellige enheder der skal supporteres, og mange af producenterne modificerer styresystemet med deres egne design og services.

Illustration: Android

Læs også: Google indrømmer: Har ændret Android-brugeres indstillinger i det skjulte

Modulær arkitektur skal øge hastighed

Siden Android ‘Oreo’ har Google introduceret deres Project Treble, hvis mål er at øge opdateringshastigheden ved at tilbyde en mere modulær arkitektur, så producent der ønsker at tilpasse dele af styresystemet kan gøre det hurtigere.

I en blog skriver Iliyan Malchev, der leder Project Treble:

»Kernekonceptet er at separere leverandør-implementeringen - altså den enhedsspecifikke lavniveau software som i stort omfang er skrevet af silicon-producenterne, fra Android OS-ramme. Det opnår vi ved at introducere en ny leverandør-interface mellem Android OS og leverandør-implementering. Den nye leverandør-interface er valideret af en Vendor Test Suite(VTS).«

Læs også: Bilgiganter åbner for Android

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Torben Jensen

Det er jo meget normalt når du køber en Android smartphone eller tablet, at firmware kun opdateres af leverandør 1 år frem. Dermed hænger forbruger fast i ældre firmware, indtil smartphone en dag går i stykker, eller en ny købes. Måske leverandør gør det med vilje, således forbruger tvinges til at smide væk og købe nyt. I visse tilfælde er det muligt selv at udskifte firmware, men det er kompliceret for de fleste forbrugere.

Apple har fuld kontrol både med hardware og software, og kan dermed give all forbrugere de samme opdateringer.

 • 2
 • 0
#2 Christian Nobel

Selvfølgelig holder en Android dims mere end et år, men producenterne løber fuldstændig fra deres ansvar, i og med at så snart produktet er ude af fabrikken, så er de bedøvende ligeglade med det.

Hvis de så i det mindste ikke låste bootloaderen og gemte driver specifikationer langt væk, så kunne der trods alt være en reel mulighed for at opgradere produktet - selv en 15 år gammel X86 computer kan man trods alt installere en Linux på.

Helt sort er det at der stadig langes helt nye tablets over disken med Android 6 eller lavere.

 • 9
 • 0
#3 Magnus Jørgensen

Jeg synes at det er fair nok at man ikke får opdateret til nyeste Android version. Det slemme er at disse telefoner ikke får sikkerheds opdateringer. En ældre version af Android kan jo være fin nok, hvis den blot er patchet med de nyeste sikkerheds opdateringer.

Personligt vil jeg dog helst have den nyeste version af Android. Derfor køber jeg helst en Android telefon hvor der er udsigt til det.

 • 2
 • 4
#4 Christian Nobel

Jeg synes at det er fair nok at man ikke får opdateret til nyeste Android version.

Hvis præmissen så var at arkitektur og bootloader var åben, ja så kunne det (måske) være i orden.

Men at en enhed ikke sikkerhedsopdateres inden for reklamationsperioden burde jo egentlig være noget det blev set nærmere på - for producenten kan ikke løbe for ansvaret fsva. hardwaren, men enhver form for ansvar for softwaren er en illusion.

 • 4
 • 0
#6 Deleted User

Selvfølgelig holder en Android dims mere end et år, men producenterne løber fuldstændig fra deres ansvar, i og med at så snart produktet er ude af fabrikken, så er de bedøvende ligeglade med det.

Jeg kan personligt ikke genkende det billede du forsøger at tegne.

Jeg har en OnePlus 3, den kom på gaden i juni 2016 og har siden december sidste år kørt Android 8.

Den får stadigvæk sikkerhedsopdateringer hver anden måned (Der er lige kommet en ny igår) og oneplus har lovet at den får android pie indenfor en overskuelig fremtid, samt at de vil blive ved med at lave sikkerhedsopdateringer til telefonen mindst til november 2019.

Altså blev den født med android 6 og ender med android 9, samt sikkerhedsopdateringer i 3 år og 5 måneder.

Det er sgu ok i min bog.

Når folk så siger "jaaaaaamen apple opdaterer i 4-5 år" så kan jeg kun sige at det ikke er et problem for jeg kan for de samme 13.000, en iphone koster, købe 3 oneplus telefoner og 3 gange lige knap 3½ år er vist 10½ år sammenlagt, så altså jeg får mere end dobbelt så lang opdatering (Og nyt hardware) for de samme penge som een iphone koster.

 • 3
 • 3
#7 Hans Nielsen

Derfor køber jeg helst en Android telefon hvor der er udsigt til det.

Synd at det er langt tid siden at der kommet nye Nexus. De er også blevet alt for dyre.

Hvordan har Nokia tænkt sigt at opdatere. Det kan være man skal prøve dem, de har også fornuftige kamera, og jeg har hørt at de har få, og kun enkelte tilretninger i Android. Hvis de levere en ordenligt opdatering på ældre telefoner, så er det måske der man skal se hen ?

At der ikke er support på billig kina enheder, er forståeligt det afspejler sig jo også i prisen. Af mærkevare skal man holde sig fra Samsung, Asus der er typisk kun opdateringer til der kommer nye model efter et års tid. SONY har som Samsung også et alt for tilrettet system, og et ønske om at eje kunden. Men de har fornuftig langt sikkerhedsopdateringer tid, og de giver adgang til root, hvis man vil det.

Men ellers har f-droid "reddet mit liv" med hensyn producentens egen tilretninger og ønske om at eje både dig og telefonen. Selv uden root fungere min telefon nu som min (egen). Især DNS66 hjælper gevaldi, og jeg skal lige se om open map kan fuldt erstatter google map. Så forsvinder google helt ud af min telefon også.

https://f-droid.org/en/

 • 2
 • 0
#11 Christian Nobel

Jeg kan personligt ikke genkende det billede du forsøger at tegne.

Jeg har en OnePlus 3, den kom på gaden i juni 2016 og har siden december sidste år kørt Android 8.

Det er så da kun godt for dig, men det er jo desværre bare ikke normen, da de store producenter som Samsung, Lenovo, et al, jo har en helt anden politik (nemlig at de er hamrende ligeglade).

Men OnePlus skal da have ros for at gå en anden vej.

Og på tabletsiden ser det endnu værre ud, så mit (fuldstændigt ukvalificerede) gæt er at over 90% af de android dimser (over en bred kam) der er blevet solgt de sidste 3 år ikke kan eller bliver opgraderet.

 • 2
 • 1
#12 Hans Nielsen

Og på tabletsiden ser det endnu værre ud

Både og.. Alle de meget billige køre typisk allerede på købstidspunktet på en forældet version.

Ja One er, selv om de er blevet for dyr en god telefon, og den er også nemt at root, hvis man vil det.

Man kan så konkludere at det kun er One, (hvis vi ikke tager den seneste kluntet implementering med "lidt" spy/malware med, lad os håbe det var en fejl), Nexus og Nokia man skal købe hvis man vil sikre sig sidste opdateringer i lang tid. Eller så købe en billigere telefon og skifte lidt tiere.

Tror vi alle skal se på Xiaomi ?

Prismæssigt er de den nye one eller lavere, hvis man kan leve med et ikke top kamera.

 • 0
 • 0
#13 Deleted User

Det er så da kun godt for dig, men det er jo desværre bare ikke normen, da de store producenter som Samsung, Lenovo, et al, jo har en helt anden politik (nemlig at de er hamrende ligeglade).

MEN....Hvis der findes leverandører som leverer opdateringer i "lang tid" og folk alligevel køber Samsung, som jo er notoriske for, ikke at opdatere så må det vel være fordi opdateringer reelt set ikke er noget folk efterspørger.

Hvorfor bruge penge på at lave en opdatering til et device, hvis "ingen" efterspørger det.

Jeg har som sådan heller ikke det store problem med at en billig tablet ikke får nyeste android version, hvis de så bare ville opdatere sikkerhedsdelen.

Men det skylder jeg så altså en del af det på google, for google kunne SAGTENS skille sikkerhedspakkerne ud og sende til alle devices uanset, ligesom windows gør en gang om måneden.

JA, det vil måske give problemer, men ved at vende bøtten på hovedet og melde ud fra google at "Denne pakke bliver smidt på den enhed du har solgt, om 14 dage" så kunne google tvinge producenterne til at have fokus på dette.

Hvis en sikkerhedsopdatering kræver at producenten også opdaterer noget i deres egen software og ellers ville den ikke virke, ville nok være ret motiverende for at få det til at virke.

De fleste vil nok ikke lægge mærke til at de ikke modtager opdateringer, men hvis deres tablet pludseligt holder op med at fungere så ville det nok være noget de opdagede og på den måde kunne man tvinge producenterne til at få det fikset for ellers ville de risikere at have masser af sure kunder som aldrig købte det mærke igen.

 • 0
 • 0
#14 Hans Nielsen

så må det vel være fordi opdateringer reelt set ikke er noget folk efterspørger.

Mange som køber Samsungs topmodeller telefoner, skifter meget tit. Så er opdateringer ikke vigtige.

Men tror det skifter lidt, når nogle af telefoner kommet over 5000-6000,- så skal de gerne holde lidt længere. Min S3 var i brug endnu, hvis det ikke var på grund af bedre kamera på nyere telefoner. Så var manglede opdateringer blevet et problem. Min S2 blev root, og bruges endnu.

Men jeg har købt både nyere Samsung, Sony og kasseret dem efter få måneders brug. Ikke på grund af manglende opdateringer men på grund af skrammel og ændringer i softwaren fra producenten side. Samt et ønske om evigt ejerskab, med konti og informationer sent hjem.

Huawei som jeg har nu, har lidt af det samme, men man kan slå det fra, og telefoner og software fungere stadig fornuftigt hvis man gør det.

Jeg har ikke købt One i længere tid, deres kameraer er OK, men ikke i top, som deres priser efterhånden er.

Måske Nokia om 2-3 år. Nu har jeg beslutet mig for at have en telefoner MERE end 3 år, for EN gangs skyld. Og P10 huawei Pro har et særdeles godt kamera.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere