Android adware smitter ‘millioner’ af telefoner

Bag en gratis kortspil-app fra Google Play, gemmer sig adware og opfordringen om at downloade flere dubiøse apps.

Brugere af Android-platformen bliver i disse dage advaret mod et spil i Google Play, der har undgået alle screeninger og tjek, og sender adware reklamer i hovedet på brugeren. Det skriver BBC.

Sikkerhedsfirmaet Avast påpeger, at kortspillet Durak, der fås gratis på Google Play, er en af adware-skurkene, der tilmed er blevet hentet af cirka 10 millioner mennesker.
Avast blev opmærksom på fejlen, da en Nexus 5 bruger satte sig for at finde kilden til adware-reklamerne, der pludseligt dukkede op på hans telefon og derefter berettede om fejlen til Avast.

Læs også: Zip-i-zip-fil sneg sig uden om kommunale antivirus-løsninger

Ifølge brugeren var reklamerne udformet som systemopdateringer, der linkede til dubiøse app-sider og premium SMS-tjenester, hvor kun noget af indholdet var lovligt.

Google har nu lukket for en række apps, der er sat i forbindelse med Durak-bristen, herunder en del russiske apps som omhandler bryllupsforberedelser, en russisk-sproget IQ-test og en app med madlavningstips.

Læs også: Adobe lapper kun et af to zero-day huller i Flash Player

Ifølge Dr. Steven Murdoch fra University College London's information security research gruppe, vil der dog altid være enkelte apps, der undgår Googles kontrol i Google Play.

»Google skanner for malware, som det har kendskab til og det har også mere avanceret teknik til at opdage ondartet opførsel. Men disse virker 100% hele tiden og nogle apps slippe igennem nåleøjet. Der er en evig kamp mellem folk, der leder efter malware, og afsenderne, der forsøger at undgå at blive opdaget,« siger han.

Han advarer mod at lægge for meget i antallet af de mange 'millioner' smittede telefoner, som Avast opgiver, da det i hans optik også er et forsøg fra Avasts side på at berettige deres eksistens.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Tom Nielsen

Bare nogle hurtige bud:

  1. 10 millioner downloads betyder ikke at 10 millioner har app'en installeret.
  2. Hvis malwaren først er introduceret via en opdatering, efter at app'en har opnået et threshhold af popularitet, er det måske ikke alle der har installeret den seneste opdatering.
  3. Måske er alle smarthphones ikke sårbare (jeg har ikke læst nærmere)

Man kan sikkert komme på flere punkter. Men disse punkter vil dog nok kun tage højde for en brøkdel af dem. Jeg er stadig enig med dig, men hvis deres tal ikke dokumenteret endnu, kan den hurtige udmeldinger tænkes at ligge til den høje side. Jeg har dog personligt ingen grund til at mistro Avast's løse tal. Det virker umiddelbart som en rimelig vurdering foretaget af en vis autoritet.

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere