Android 13 er på gaden med mere privatliv og sikkerhed

18. august 2022 kl. 10:16
Android 13-tablet
Illustration: Google.
Mange nyheder i den seneste aftapning af det mobile styresystem.
Artiklen er ældre end 30 dage

En ny udgave af Android-styresystemet er på gaden.

Temaer som privatliv og sikkerhed, produktivitet for udviklere samt understøttelse af tablets og store skærme er på programmet, ifølge et blogindlæg fra Googles udviklere.

Blandt nyhederne er ikoner i apps, som kan udstyres med samme baggrundsfarve som brugeren valgte skærmtapet. Også i brugerfladen bliver det nu muligt at vælge sprog for den enkelte app.

Tema-app-ikoner i Android 13 tilpasser sig farverne på baggrundene og det mørke tema.
Illustration: Google.

Også nyt er en brugertilladelse, POST_NOTIFICATIONS, som skal være vinklet af for at apps kan sende notifikationer. Apps på Android 13 skal anmode brugeren om notifikationstilladelsen, før de kan sende notifikationer. Den har ingen betydning for ældre udgaver af styresystemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I samme genre er et nyt api, som gør det muligt for en app at fjerne tidligere brugertilladelser, som ikke længere er nødvendige for appen.

Android 13 vil understøtte såkaldte farvevektorskrifttyper i formatet COLR version 1 og opdaterer systemets emoji til dette formatet. COLRv1 er et nyt, meget kompakt skrifttypeformat, der optegnes hurtigt og skarpt i alle størrelser. Det er som nævnt humørikoner, som formatet retter sig imod.

Bluetooth LE Audio (Low Energy) kommer også med Android 13. Det skal erstatte Bluetooth classic og give mulighed for nye anvendelser og måder, enheder kan forbinde sig på. Det vil give brugerne mulighed for at dele og udsende deres lyd til andre eller abonnere på offentlige udsendelse med høj lydkvalitet som ikke er på bekostning af batterilevetiden.

Også på lydsiden kommer understøttelse af en ny MIDI 2.0-standard, herunder muligheden for at tilslutte MIDI 2.0-hardware via USB.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt andre nyheder er forbedrede muligheder for ikke-latinske tegnsæt, i forbindelse med visning og søgning.

For udviklerne er Android 13 Core Libraries nu tilpasset open source-udgaven af Java, OpenJDK 11 LTS-udgaven, med både biblioteksopdateringer og understøttelse af Java 11-faciliteter for app- og platformsudviklere. 

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger