Anders Hejlsberg: Derfor går Microsoft open source-vejen

Illustration:
Udviklingsværktøjer fra Microsoft lanceres som open source, og Windows Azure-skyen kører Linux og mange andre open source-teknologier. Anders Hejlsberg fra Microsoft forklarer her tanken bag.

I denne uge lancerede Microsoft Typescript, et sprog og et værktøj, der skal gøre det meget nemmere at skrive avanceret Javascript-kode. Og hele Typescript-kompileren bliver open source under en Apache 2.0-licens, så alle kan bruge den frit.

Læs også: Nyt sprog: Typescript skal gøre det let at skrive kompliceret Javascript

Det er ikke Microsoft Classic, forklarede Microsofts C#-chefarkitekt Anders Hejlsberg, som også står bag Typescript, i et interview med Version2.

»Hvem som helst kan bruge det på hvilken som helst platform. Det er på mange måder en anderledes approach, end vi klassisk har haft hos Microsoft,« sagde han.

Hvorfor har I valgt et andet approach?

»Verden har forandret sig meget. Open source er helt klart en meget stor del af udvikleruniverset i dag. Hvis vi havde gjort det her som closed source, var det tvivlsomt, om vi havde set ret meget adoption. Så bliver du nødt til at følge de regler, som folk spiller efter. Nu får jeg det til at lyde som om, at det er et problem, men jeg føler på mange måder, at det er meget interessant at gøre det,« sagde Anders Hejlsberg.

Forklaringen er også, at Windows er hovedforretningen, og at kampene skal vælges med omhu.

»I sidste ende eksisterer vi ikke for at sælge udviklingsværktøjer. Vi har et Windows-økosystem, der konkurrerer mod andre økosystemer. Det er der, vi egentligt konkurrerer. Så det, der er vigtigt for os, er at have de bedst mulige udviklingsværktøjer og give vores kunder det, de beder os om. De beder om bedre udviklingsværktøjer til Javascript, som de skal køre på en masse forskellige platforme. Hvis vi lavede det, så det kun virkede til Windows, ville det reelt ikke være noget, som nogen havde bedt os om,« sagde Anders Hejlsberg.

På Goto-konferencen i Aarhus, hvor Anders Hejlsberg præsenterede og demonstrerede det nye værktøj, var der en anden keynote-taler fra Microsoft, nemlig Scott Hanselman.

Han fortalte om, hvordan Microsofts cloud-løsning Windows Azure nu kan køre Linux, Node.js og mange andre open source-teknologier, som er populære på nettet. Hvorefter han i øvrigt brugte det meste af tiden på at tale om Javascript.

Læs også: Ikke længere legetøj: Javascript er blevet nettets assemblersprog

Finten er, at Microsoft først og fremmest er interesseret i kunder til Windows Azure, uanset hvad de bruger af teknologi. Ellers vil de bare havne i armene på Amazon og andre konkurrenter.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Carsten Olsen

Godt at se at MicroSoft endelig kommer med. Men det er lidt som med Umbraco i Staten, hvis man vil kører open source hvorfor så ikke ligeså godt høste fordelene ved open source?, - ved at kører Open source hele vejen lodret fra hardware til application?

Fidusen ved Open Source er jo at man ikke er afhængig af et enkelt firma som har eneret på en vital komponent. (Det er her brugerne opnår stor fordele på pris, effektivitet, fleksibilitet, rolling release)

  • 7
  • 0
#2 Klaus Ellegaard

Selv den fabrik, der laver verdens bedste hammer, har brug for en skruetrækker nu og da.

Der har altid floreret den holdning, at det ville være falliterklæring, hvis nogen spottede en Linux-maskine i Microsofts univers. Og omvendt for den sags skyld.

Bevares, der findes puritanere overalt, og de skal da være velkomne til at lukke sig inde i en begrænset verden og slås i årevis med problemer, alle andre kan løse på 5 minutter med en ikke-helt-puritansk angrebsvinkel.

Men det er da lidt fjollet at bruge en uge på at slibe en hammer til, så den med lidt god vilje kan dreje rundt på en skrue. Brug dog en vaskeægte skruetrækker!

Selv er jeg inkarneret Unix-administrator med knap 20 års erfaring på stort set alle varianter af Unix.

Hvad kører jeg på mine desktops? Windows 7. Fordi det nu engang er det, der løser summen af mine behov bedst. Og PuTTY er en fantastisk måde at forbinde til en Unix-maskine på fra Windows. Så hvad er problemet?

  • 11
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere