Af sikkerhedsgrunde er medlemmerne af Folketingets Udenrigspolitiske Nævn blevet anbefalet at lade blandt andet deres iPhones blive hjemme i forbindelse med en rejse til Rusland. Det fortæller Berlingske Tidende.
»Det er en anbefaling fra Folketingets IT-afdeling: Lad være med at tage iPhone, iPad eller computer med til Rusland, idet der er en risiko for, at vi bliver overvåget og tappet af russerne,« siger Nikolaj Villumsen, udenrigsordfører i Enhedslisten til mediet.
På Facebook kalder den radikale udenrigsordfører, Martin Lidegaard, det 'lidt vildt', at nævnet nu er nødt til at blive udstyret med en gammel Nokia.
»Farvel smartphone. På vej til Rusland med Udenrigspolitisk Nævn, hvor vi er blevet frarådet at have gadgets med af hensyn til sikkerheden. I stedet har vi fået denne noget brugte model, der bringer minderne frem. Farvel mails, farvel nyheder og sociale medier. Alligevel lidt vildt ...« skriver den tidligere radikale udenrigsminister ifølge Berlingske Tidende.
Ikke alle følger anbefaling
Ifølge Berlingskes oplysninger har mindst ét af nævnets medlemmer, Dansk Folkepartis Marie Krarup (DF), valgt ikke at følge anbefalingen fra Folketingets IT-afdeling.
Det ønsker Marie Krarup ikke at kommentere, og det vil Carsten U. Lund, direktør for Folketingets Administration, heller ikke. Han vil heller ikke svare på, hvilke oplysninger anbefalingen til nævnets medlemmer bygger på.
»Det gælder for IT-sikkerhed, som det gælder for den fysiske sikkerhed. Det er noget, som vi i Folketinget, ligesom i andre institutioner og organisationer, ikke udtaler os om.«
Berlingske Tidende har blandt andet også været i kontakt med Peter Kruse fra CSIS.
»En smartphone er en lille computer, som har øget risiko for at blive angrebet, da de er forholdsvis nemme at hacke, hvis de kommer i de forkerte hænder. Hvis en politiker glemmer sin smartphone på sit hotelværelse eller på anden vis ikke har overblik over den, kan en anden stat potentielt lægge overvågningssoftware på telefonen. Sker det, er det muligt at aflytte, spore og trække nuværende og fremtidig data fra telefonen,« påpeger Peter Kruse over for Berlingske Tidende.