Analytiker: Priskrig kvalte Skyline

Selvom der var stor interesse for Skylines trådløse bredbånd, kunne selskabet ikke følge med de faldende priser og holde på kunderne, vurderer teleanalytiker John Strand.

Det trådløse bredbåndsselskab Skyline, ejet af det Randers-baserede energiselskab Elro, meddelte torsdag, at det er tvunget til at lukke. Det er trist, lyder det fra teleanalytiker John Strand.

»Det er trist, men det viser, hvor hård konkurrencen er på telemarkedet,« siger John Strand til Version2.

Skyline havde cirka 40.000 kunder, som især var virksomheder eller private i yderområderne, hvor mulighederne for at få en bredbåndsforbindelse er begrænsede.

Ifølge John Strand er der to hovedårsager til, at det ikke lykkedes for Skyline.

»For det første er priserne faldet så meget, at de ikke har kunnet få den pris, de skulle have. For det andet har de haft et pænt kundeindtag med nye kunder, men har ikke kunnet holde på kunderne,« siger John Strand.

Selvom Skyline har haft tilfredse kunder, har der altså også været kunder, som enten har fået et billigere tilbud på en fast ADSL-linje, har fået 3G-dækning eller ikke har været tilfredse med Skylines dækning.

»Det er ikke Skylines teknologi, der har gjort det. De har ikke konkurreret mod mobilt bredbånd, men mod DSL, hvor den primære konkurrent har været TDC. Man skal se Skylines produkt som en stationær teknologi,« siger John Strand.

Den randrusianske elselskab Elro, som ejer Skyline, vil forsøge en rekonstruktion, hvor selskabet vil undersøge mulighederne for at sælge hele eller dele af forretningen, og det er der gode muligheder for, vurderer John Strand.

»Der er sikkert nogen, som gerne vil købe dele af forretningen. De har jo en kundebase og en interessant erhvervsforretning, så der er nogle sunde dele,« siger John Strand.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Henrik Mikael Kristensen

Efter hvad jeg hørte fra en tidligere medarbejder hos Skyline, skyldtes de dårlige services underbemanding hos support og teknikerne, mangel på planlægning, ingen automatisering af mange procedurer, som han endda selv foreslog ændringer i, for at mindske arbejdsbelastningen.

Alt dette blev ignoreret af ledelsen. Men det er efterhånden et par år siden. under den tidligere direktør der blev fyret pga. samarbejdsvanskeligheder.

Medarbejderen forsvandt fra stedet før denne direktør blev fyret, og jeg ved ikke om tilstanden havde nået at ændre sig siden da.

 • 5
 • 0
#3 Jens Jönsson

Det og så deres fokusering på forkerte kunder. Hvorfor markedsføre sig, hvor der er masser af alternativer, som ofte er bedre (F.eks. i områder med fiber, xDSL eller go' 3G/4G dækning). De skulle have brugt kræfterne på bedre markedsføring i områder uden ordentlige alternativer. Min opfattelse er at folk gerne vil have højere hastighed på deres Internet. Så hvorfor ikke udnytte de muligheder, i de område, hvor ADSL typisk kun kan leveres i hastigheder omkring 1-2 Mbit/s ?

Jeg kender en del der "nøjes" med ADSL fordi de ikke var klar over der fandtes et alternativ som Skyline

 • 2
 • 0
#4 Kennet Larsen

Det er ret simpelt. De har haft en ineffektiv forretning/processer. 156 ansatte til at servicere 40.000 kunder er ret voldsomt og lyder meget omkostningsfuldt. Med et marked hvor priserne kun går en vej er det kun et spørgsmål om tid før det går galt.

 • 4
 • 0
#7 Michael Nielsen

Jeg har haft skyline i godt og vel 1.5 år, og har aldrig rigtig haft problemer med dem, bevarres, der var nogle kvaler med nogle router der gik i stykker, og et par gange røg en opdatering ud som nustillede routeren, men en hurtig samtale med en tekniker og det var løst på få minutter...

Så dårlig service vil jeg ikke klandre dem for, dårlig service der er TDC stadigvæk i top i min bog, 3 måneder for at få en lille ændring lavet i en lejet router, 7.5 timer i køen for at få support, m.v.

nå men your milage may vary.

Bare en skam, Skyline er den eneste der kunne levere til mit hus, TDC maks 128kb (hvis jeg er heldig er beskeden), 3G påstår fuld dækning på HG, men faktum er at der ikke kan etableres en stabil forbindelse.

Men den gode nyhed, Der kommer fiber inden for 6 måneder :-).... Good timing.

 • 1
 • 0
#8 Deleted User

Øv, øv og mere øv. Jeg har haft Skyline i 2 år nu. Har aldrig haft et problem med dem, heller ikke deres kundeservice. Faktisk vil jeg sige at de har en langt bedre kundeservice end TDC. Deres hastigheder har også være op til 20 gange hurtigere, end hvad TDC kunne tilbyde og så kostede det kun det halve. Nu hvor de er gået konkurs, kommer vi tilbage til TDC, med 512 kbs! Det er jo nærmest grund nok til at flytte til Århus! Håber da godt nok at de bliver opkøbt, ellers er det er slut med nye virksomheder i udkantsdanmark!

 • 1
 • 0
#9 Thomas Roth

Vil sige at de skulle have gjort som Verdo - rullet fiber ud istedet for at satse på de dårlige og ustabile wimax løsninger. Os der er i Elros elforsyningsområde kan ikke få fiber idag netop på grund af Skyline. Verdo bliver større og større og lur mig om de ikke køber Elro en dag.

 • 1
 • 1
#10 Lars Vestergaard

Jeg er en utilfreds kunde hos ELRO Skyline. Fordi det er meget krævende at forklare medarbejderne af de ikke kan levere signaler til de indendørs-boxe de har udstyret mig med. Jeg har aldrig kunnet opnå signal indendørs. Derimod et begrænset signal og lav men brugbar hastighed ved opstilling af den indendørs-box udendørs, hvilket er umuligt i regn og sne. Heldigvis har mit behov og forbrug kun været sporadisk, og derfor kan det være lettere at betale, end at skulle bruge dage på forsøg på kommunikation med Skylines kundeservice og tekniske support.

Eftersom jeg har læst en del kritik på www.trustpilot.dk og selv har været kunde hos det oprindelige Clearwire / Danske Telecom, som også gik konkurs, mener jeg at kunne konstaterer: Konkursen kan ikke skyldes priskonkurrencen, men uvederhæftig markedsføring og håbløst kaos og inkompetence i firmaets interne funktioner.

Annoncerne lover umiddelbart internet via stue-antenne over alt i landet, uden forbehold. Nogen hos Skyline må have vidst at det var løgn, da firmaet trods alt også somme tider tilbød opsætning af udendørsantenner.

Der har alt for ofte været uoverensstemmelse og misforståelser mellem kunderne jfr. Trustpilot og Skylines kundeservice. Delvis fordi en del kommunikation har været pr. e-mail læst og skrevet af svage læsere. Delvis fordi back-office funktionerne ikke har været automatiseret, således at en del bestillinger ikke er korrekt registreret, ikke korrekt bogført eller teknisk effektueret.

En lokal forhandler fortalte i går om 2 antennemontører, hvor den ene leverede uantageligt sjusk, mens den anden løste opgaverne til kundernes tilfredshed. Nye kunder har ikke kunne vide hvem der besøgte dem, og den ledelsesmæssige kontrol har manglet.

I den såkaldte kunde-service, har jeg oplevet at hænge i telefonkø i timer, for at blive koblet af, og være nødsaget til at ringe op igen igen, i dagevis. E-mail blev kun besvaret somme tider. På et tidspunkt modtog jeg en rykker med rykkergebyr for en regning, der aldrig var afsendt. Det provokerede mig til at insistere på en kreditering. Beløbet blev vist nok krediteret, men kreditnota og kontoudtog kendes åbenbart ikke i Randers., jeg fik dem aldrig. For nogle måneder siden kunne jeg konstatere at der ikke var overensstemmelse mellem PBS-opkrævning og vedhæftet faktura. Lederen af kundeservice svarede arrogant og uvederhæftigt og overlod derefter til en anden at rage kastanjerne ud af ilden.

Med en så elendig kundebetjening og tilsyneladende kaos i de interne papirgange, kan ingen fastholde de gode betalende kunder, men kun de der bor hvor fastnet-kabler ikke når ud, samt de kunder der kun kan betale for det ringeste produkt.

Teknisk set er det tilsvarende en underlig oplevelse at der kan være fremragende signalstyrke og høj Kommunikationshastighed når og hvis der er frit syn mellem mast og modtager, men intet signal og ingen kommunikationsforbindelse bare 1 meter ved siden af, hvis man rykker ind under tage og murværk. Når kunder og medarbejderne i kundeservice ikke informeres om hvilke tekniske og landskabelige forudsætninger, der skal opfyldes for at opnå et tilstrækkeligt signal bliver spørgsmålet om kundetilfredshed et rent lotteri. Nogle kunder er lykkelige over at opleve fremragende signal uden problemer og andre er ved at eksplodere af raseri over et uvederhæftigt firma med uduelige medarbejdere. Oplevelserne er i alle tilfælde korrekte.

Problemerne og konkursen kan kun forklares med en utilstrækkelig ledelse, eller manglende ledelse.

 • 0
 • 0
#11 Anders Majland

Skyline havde to ret forskellige produkter. Den ene var en lille løs router man kunne tage med sig, mens den anden var med fast intalleret antenne.

Det er mit indtryk at langt de fleste tekniske problemer har været med de løse routere. Vi har haft en fast installation siden foråret 2009

Mhs stabilitet har det langt overgået hvad der var muligt herude på kobberet. Ja der har været nedbrud, men langt færre end da vi brugte ADSL/ISDN og en analog telefon. Og langt de fleste problemer var tilbage i 2009 hvor der var en håndfuld episoder. Længste TDC fejlmelding var på 18dage (i 2006).

I 2011 havde jeg problemer med stabiliteten et par dage i februar pga fejl på udstyret i masten. I 2010 var der 2 gange at der var problemer (den ene af over dage)

Men pga afhængigheden kørte jeg det første år med ADSL'en som backup for wimax'en. På ADSL kunne jeg ikke køre hurtigere end 1024/512. Derefter droppede vi ADSL'en og brugt en 3g forbindelse som backup. Den kan køre omtrent så hurtigt som ADSL'en med router placeret i et vindue på 1.sal.

Men vi er heldige at have fået mulighed for fiber - og sprang selvfølgelig på. Så i snart et halvt år har min Skyline kun været backup (og skruet ned til laveste hastighed). Backup'en har der ikke været behov for og router og antenne har været slukket længe (for at spare på strømmen)

For et år siden havde Skyline en temmelig stor markedsandel herude - deres små tallerken antenner er jo meget synlige, men efterhånden som fiber rulles ud skifter langt de fleste.

Men ærgeligt at de ikke kunne få en forretning ud af det. Lukker de ned er der rigtig mange områder der ikke har mulighed for en tidssvarende internetforbindelse.

Nu må jeg til at se på en 3G løsning som backup igen.

 • 1
 • 0
#12 Jens Jönsson

@Erik Trolle Desto mere grund til at målrette markedsføringen. At de købte den landsdækkende licens betød jo bare at de kunne levere i hele landet. Men ingen grund til at sætte en mast op lige med det samme i et område der er dækket af både fiber, ADSL, Kabel og 3G/4G. De skulle have fokuseret på område der ikke var dækket af ovenstående først.

 • 1
 • 0
#14 Henning Andersen

Vi har næsten siden Skyline's start været kunder, med udendørs parabol & i udkants-Danmark. Og har absolut ingen grund haft til at klage. Vi har haft en god og stabil netforbindelse og IP-telefoni lige siden. Håber meget på at der sker en overtagelse.

 • 1
 • 0
#15 Leif Neland

De nåede jo aldrig at fikse den bug, som gjorde, at deres router smadrede al SSH-trafik - både ind og ud.

Mystisk... jeg har ikke haft nogle problemer med ssh, nogen af vejene.

 • 0
 • 0
#16 Erik Trolle

@Jens Jönsson, Jeg vil ikke mundhugges med dig, men de har fået licens til national wimax. Der står ikke hvor hurtigt det skal ske og i hvilken rækkefølge.

Der blev lavet en lov om nedgravning af elkabler i Danmark. Men der er heller ikke sat på i hvilken tid og rækkefølge det skal gøres. Det er lagt ud til de forskellige forsynings operatører.

Men man forventer at loven bliver udfyldt på et tidspunkt.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere