Analytiker: Oracle vil gøre Java til et enterprise-sprog og glemme alle andre

Illustration:
Oracle vil gå efter pengene og ignorere Java til andet end enterprise-brug, konkluderer rapport fra Forrester. Dansk Java-udvikler er dog ikke så bekymret.

Der har været usikkerhed og skærmydsler mellem Java-miljøet og mægtige Oracle, siden firmaet opkøbte Sun og dermed Java.

Og nu peger en rapport fra analysefirmaet Forrester på et nyt problem: At Oracles øjne er stift rettet mod Java til applikationsbrug hos store firmaer, mens andre områder bliver nedprioriteret.

»Sun havde et meget bredt fokus for Java, inklusive enterprise middleware, men også pc'er, mobile enheder og indlejrede systemer. Oracles fokus vil først og fremmest være på enterprise middleware, fordi det er der, pengene er,« skriver analytikerne Jeffrey Hammond og John Rymer i Forrester-rapporten. Det skriver IDG News.

Resultatet bliver, at Java på alle andre områder end enterprise-markedet vil blive mindre og mindre attraktivt for udviklerne, i takt med at sproget i stigende grad vil blive forbundet med middleware-løsninger fra Oracle og IBM, lyder vurderingen.

Udvikler: Java skal nok klare sig
Hos Java-udvikler Jesper Steen Møller fra Nineconsult er den bekymring dog til at overse. Han mener, at Java nok skal finde vej til mange slags projekter, uanset om Oracle vælger at fokusere på kun enterprise-markedet.

»Selvom Sun aldrig var særligt fokuserede i det, de gjorde med Java, trivedes Java. Det blev brugt på alle mulige områder. Jeg tror ikke, at Oracles markedsfokus vil ændre det helt store,« siger han til Version2.

Han nævner for eksempel Googles brug af Java til Android og i sky-tjenesten Google Engine.

»Det er jo ikke Sun eller Oracles fortjeneste, at Android er blevet et hit hos udviklerne. Det er kun fordi, det er kendt teknologi,« mener Jesper Steen Møller.

Falder Java i unåde hos udviklerne, vil grunden i højere grad være jura end den tekniske udvikling, mener han. Oracles opkøb af Sun har nemlig ført til nogle juridiske kampe ? blandt andet med Google ? som kan skræmme folk væk.

Forrester: Java bliver det nye Cobol
Java er open source, men Oracle har rettighederne til Java-navnet og en magtfuld position i Java Community Process (JCP), som bestemmer, hvordan sproget skal udvikle sig. Og Oracles dominans og fremfærd fik i december Apache Software Foundation til at trække sig fra JCP i protest.

At beslutningerne om Javas fremtid bliver taget i åbenhed og med konsensus er indbildning, mener Forrester-analytikerne. Apaches farvel til JCP kunne være en anledning til, at Oracle nedlægger JCP og fremover selv dikterer udviklingen, sammen med IBM, uden at skulle foregive, at det foregår demokratisk, lyder vurderingen.

Hos analytikerne er der dog også bekymring på det tekniske plan. Kompleksiteten i Java-platformene er blevet sprogets akilleshæl, og det trækker ned i konkurrencen mod andre muligheder som .Net og Ruby on Rails, skriver Forrester.

Samtidigt vil en af Javas helt store styrker ? at det blev brugt mange steder i uddannelsen af programmører ? med tiden forsvinde, i takt med at Java vil blive brugt mindre på klient-siden, lyder spådommen. I stedet vil Javascript og HTML5 overtage rollen som den platform, de studerende vil kode deres første linjer i.

»Med tiden vil udviklere begynde at se Java som et server-side sprog for store virksomheder ? ligesom Cobol,« konstaterer analytikerne.

Små virksomheder vil så i stedet for Java kaste sig over HTML5 og LAMP-stakken (Linux/Apache/MySQL/PHP).

Rapporten fra Forrester kan kun læses mod betaling, men en af forfatterne har opsummeret konklusionerne i et blogindlæg.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Casper Bang

I lang tid var Java's mest attraktive feature at det var åbent, for så at blive helt open source de sidste par år. Men det er jo ikke et speciel stærkt argument, når mere gennemtænkte teknologier kommer på banen.

Så jeg tror desværre Forrester har ret i sine forudsigelser. Det mest interesante i Java verdenen har jo intet med Oracle at gøre. (Android, GWT, GAE, Eclipse/OSGi, Scala, Spring osv.)

Så ja, Oracle er ved at marginalisere sig selv... snart kommer opgøret sikkert imellem IDE'er hvor de lukker NetBeans ned til fordel for deres egen JDeveloper.

 • 0
 • 0
#5 Nikolaj Brinch Jørgensen

Java har da en fremtid, læs følgende:

http://www.infoq.com/news/2010/11/apple_joins_openJDK

@Troels

Oracle udfaser ikke Java, de udfaser de dele af Java, som de ikke kan opnå fortjeneste på (hvad tjente Sun overhovedet på de områder?).

Det sted Sun tjente deres penge var må JME, men de gjorde intet for området, tvært imod blev det et fragmenteret helvede for alle leverandører af håndsæt mv.

@Simon

Personligt foretrækker jeg dog firmaer, der ikke blot fremstår som store pengemaskiner, men som også bidrager med FOSS.

Jeg bryder mig heller ikke om Oracle, men at sige de ikke bidrage med FOSS er direkte forkert. Se bla. Btrfs http://en.wikipedia.org/wiki/Btrfs

Du kan også se subdomænet OSS hos Oracle for mere information:

http://oss.oracle.com/

 • 0
 • 0
#6 Casper Bang

Java har da en fremtid

Apple er da kun intereseret i Java fordi de har store interne programmer der bruger det (bl.a. webbricks). Men ellers er de da fuldstændig ligeglad med Java både på iPhone, iPad og Mac. Faktisk har Steve Jobs jo flere gange udtalt sig om Java med lidet flatterende ord.

Så ja, hvis Java har en fremtid så bliver det som enterprise/legacy sprog i større virksomheder. FOSS samfundet har iøvrigt aldrig rigtigt købt Sun's salgstale mht. Java og i dag kan man jo relativt nemt argumentere for at .NET er mere åbent (læs: ikke open source, men åben specifikation) end Java.

 • 0
 • 0
#8 Nikolaj Brinch Jørgensen

@Carsten,

Tak for det, det var god læsning.

Lige een ting

ECMA samt ISO

Håber ikke det bliver en OOXML fadæse. Husk at MS tidligere har lavet standardiseringer under bla. ECMA for at prøve at afmontere konkurenter (JavaScript fra Netscape bla.).

Muligvis er det ovenstående en del af den der berømte MS strategi...?

Android er ikke Java, det er nok derfor de ikke kan kalde det Java kode.

Ja det var en sørgelig dag da ASF og Doug Lea trak sig fra JCP.

 • 0
 • 0
#9 Casper Bang

Gå bare i gang med det, den vil jeg glæde mig til at læse.

1) Microsoft har specificeret C# sproget, .NET runtime og library. Disse er godkendt af standardorganisationerne ECMA samt ISO og dermed tilgængelige for alle. Visse irrelevante platform specifikke ting er udeladt bl.a. Windows.Forms. Derudover er større dele også frigivet som open source, dette gælder f.eks. DLR'en, IronRuby, IronPython, F# mf.

2) Ovenstående har medført, at bl.a. dotGNU og Mono frit har kunne skrive deres egne implementationer, sågar med tests leveret af Microsoft, ligesom de frit kan inddrage Microsoft's open source overbygninger (DLR'en, IronRuby etc.).

3) Da Microsoft ikke kræver fuldstændige stakke men tillader delvise implementationer, kan Novell bruge Mono til at skrue et SDK sammen og sælge til iPhone udviklere samt Android udviklere - vel og mærket uden at være bange for patent issues eller undlade at kalde det C# (som f.eks. Google må undlade at kalde Android's SDK for Java kode). Der er andre eksempler på dette, bl.a. Unity's 3D engine og scriptingen i Second Life.

4) Apache har i mange år forsøgt at få deres Java implementation godkendt, jvf. den JSE kontainer der er defineret under TCK'et af JCP. Det er nu alm. kendt at Sun/Oracle aldrig har villet, og aldrig har tænkt sig, at gøre det muligt for alternative open source implementationer at blive godkendt. Derfor trak ASF sig, det samme gjorde Doug Lea og andre prominente medlemmer af JCP.

Buttom line: Java en open source, men ikke en åben standard. C# (og det meste af .NET) er en åben standard, med en produktionsklar closed source implementation fra Microsoft (.NET), en research open source implementation fra Microsoft (Rotor), samt open source implementationer fra dotGNU (FSF) samt Mono (Novell).

 • 0
 • 0
#10 Morten Hattesen

Det største aktiv for Oracle ved Java er den gigantisk store developer-community og dennes Java-mindshare.

Denne community's velvilje er dermed kritisk for Javas fortsatte succes. Men Oracles seneste hykleriske holdning m.h.t. licens-regler, der har medført at mange (med Apache som den mest betydningsfulde) i JCP organisationen har rømmet. Oracle, der tidligere havde været aktiv fortaler for at Sun skulle løsne licensen for TCK vendte 180 grader, da de selv sad på rettighederne.

Læs dette blogindlæg af Stephen Colebourne for en glimrende gennemgang af JCP organisationens historie og fremtid http://goo.gl/1l3UQ

 • 0
 • 0
#11 Nikolaj Brinch Jørgensen

Man skal lige have in mente, at .NET/C# m.v. specificeres diktatorisk af en entitet, nemlig Microsoft. Resten kan få lov at lave kompatible løsninger, men jeg tvivler på de får lov at sidde med ved bordet, når der skal træffes strategiske beslutninger om fremtiden.

JCP (ja det er lidt amputeret nu), er modsat et åbent forum, hvor alle kan deltage, og være med til at bestemme fremtiden for Java, som platform.

Open Source er i mine øjne ikke så væsenligt som åbne standarder (som reelt er åbne), og her har Java været fin til at implementere og supportere de gængse standarder på markedet. Det har været en af grundene til succes, sammen med tilslutningen fra mange vendors, og selvfølgelig det meget store community.

Apache har så stor en investering i Java, at det er svært at se hvad de vil gøre nu. De har sat sig selv uden for indflydelse, men 99% af deres projekter er Java baserede og mange af dem (reference-) implementationer af JSR specs.

Jeg tror personligt at een af grundene til at Harmony aldrig fik den licens, var at det for en stor dels vedkommende var IBM der var med til at lave Harmony. Var den blevet certificeret, kunne IBM droppe deres licens til J9, og det var Sun/er Oracle ikke interesseret i.

Java har ydermere den fordel, at det er på næsten al hardware, modsat .NET (ja det er træls at der ikke er Java support i iOS - min iPhone og iPad ville jeg gerne have kunn afvilke Java). Det er lige fra zOS, PA-RISC, SPARC, x86 osv. tilmed er der barebone JRockit som kører direkte på en VM uden OS. Alle disse platforme er godkendte af Sun/Oracle, da deres TCK har verificeret dem. Ligesom der findes helt specielt hardware (Azul) der kan stille enorme ressourcer til rådighed for en JVM.

Det bliver spændende at se fremtiden for bla. .NET platformen, og se om det momentum som det ser ud til at Java taber lige i øjeblikket bliver en gevinst for MS, og de får gjort noget alvorligt ved det og kommer ud over stepperne. Specielt vil det være rart om der kommer et stort OSS community op at stå, så det ikke hele tiden er gamle ports af Java projekter. F.eks. C# indeholder rigtigt mange meget bedre syntaktiske konstruktioner end Java, hvor man kan lave pænere kode, der er simplere, fylder mindre og deraf laves der færre fejl.

Det vil også være spændende at se om Oracle på nogen måde vil nærme sig MS, eller de vil fortsætte med arrogance til omverdenen, og om de vil tabe eller vinde på deres strategi.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere