Analytiker om Lumia 920: Det er nu eller aldrig, Nokia

Nokia skal vinde markedsandele i smartphone-segmentet nu - ellers er det for sent. Præsentationen af Nokias Lumia 920 og 820 onsdag i New York kan være sidste skud i finnernes smartphone-kanon, mener analytiker.

Nokias præsentation onsdag af Lumia 920 og 820 med Windows Phone 8 er knald eller fald. Vind eller forsvind. Make it or break it. Nu eller aldrig.

Det mener markedsanalytiker Anders Elbak fra analysefirmaet IDC.

Nokias aktiekurs er det seneste år raslet nedad. Windows Phones markedsandel, som Nokia er yderst afhængig af, ligger stadig ikke på meget mere end tre procent på verdensplan. Og Nokias tidligere topmodel, Lumia 900, er stadig ikke blevet nær så udbredt, som Nokia havde kalkuleret med.

»Der er grænser for, hvor længe Nokia kan tillade sig at fejle på det vigtige consumer-marked. De skal med på smartphone-bølgen nu, ellers vender de ikke tilbage til den betydningsfulde position, de har haft i mange år,« siger Anders Elbak til Version2.

Læs også: Her er telefonen, der skal redde Nokia: Lumia 920

Læs også: Nokia i frit fald: Derfor gik det galt

Finnerne er ikke slået endnu

Selvom Anders Elbak vurderer, at Nokia snart hiver det sidste luft ind på smartphone-markedet, så vil han ikke sende det finske firma i graven. Han mener stadig, at Nokia har nogle kerneområder, hvor de ikke uden videre mister førerrollen.

»Jeg mener, at Nokias rolle på netværksområdet, location og mapping samt ikke-smartphone-markedet ikke må undervurderes. Derfor vil jeg heller ikke lægge Nokia i graven,« siger Anders Elbak.

IDC-analytikeren tror på, at samarbejdet med Microsoft vil kaste større markedsandele af sig. Nogle af Nokias nuværende kunder, som ikke har en smartphone, vil ifølge Anders Elbak stadig have mærket i sigte. Det skyldes, at brandværdien af Nokia er stærk. Men der skal meget snart ske ting og sager.

»Nokia går mod sidste udkald, men fordi Microsoft har vundet en smule mere smartness, så vil det også dryppe på Nokia,« siger Anders Elbak.

Nokia levende om to år?

Oven i patentsagen mellem Apple og Samsung er sandsynligheden for, at Nokia og Microsoft kan komme til at ligge lunt i svinget, større end tidligere. Hvis det bliver for besværligt at bruge Googles Android af den ene eller anden patentgrund, kan de hos Nokia godt gnide sig lidt i hænderne.

Læs også: Microsoft godter sig efter Samsung-nederlag i patentsag

Men som tingene er nu, så er spørgsmålet, om Nokia stadig lever om to år?

»Selvom det ser temmelig sort ud lige nu, og at Nokia tidligere har sagt, at nu kom omvæltningen, så vil Nokia om to år være en stor spiller på smartphone-markedet. Det tror jeg på,« siger Anders Elbak til Version2.

Nokia præsenterede onsdag i New York de to Lumia-telefoner med Windows Phone 8-styresystemet. Det var blandt andet med sloganet “Things are about to change”.

Læs også: Windows Phone: 8 grunde til at gennembruddet kommer nu

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (33)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Benni Bennetsen

Hvis vi siger at windows phone får success, så vil andre producenter jo også bare benytte windows.. Hvorfor skulle MS dog særbehandle Nokia herfra, det har de jo absolut ingen grund til, nærmere tvært i mod, hvis de vil overtale flest mulig til at benytte deres OS.. Der er så intet, der skulle forsvare Nokia - hvordan er det så du ser, at de skulle komme tilbage til fordums styrke ?

 • 0
 • 0
Thorbjørn Andersen

Finnerne er ikke slået endnu

Det tror jeg da nok de blev det sekund Elop trådte ind af døren. Fra da af blev den finske kæmpe reduceret til en underafdeling af MS, så Nokia bare leverede hardwaren. Selv hvis de får succes med WP8, der ikke nødvendigvis er et dårligt system, så er det ikke ensbetydende med penge i kassen hos Nokia. De har gjort sig afhængige af MS, og MS kan sætte prisen på WP som det passer dem ... (når den 5-årige aftale udløber - hvis Nokia overhovedet klarer den så længe ...)

 • 0
 • 0
Venligst Slet Min Bruger

Er det gået folks næse forbi, at det kun er Samsung og Apple, der tjener penge på telefon-markedet pt.?

Skulle Nokia have valgt Androig og være blevet endnu en i rækken af endeløse Android-producenter, der spytter ligegyldige smartphones ud konstant?

 • 0
 • 0
Jacob Gorm Hansen

Naeh, det skulle have holdt fast i deres dual Symbian og Meego-strategi. Forestil dig 808 eller 920 med Meego. Det ville have vaeret staerke sager. I stedet har de braendt alle broer, solgt QT og skraemt deres bedste ansatte vaek. Pureview 808 viser at de stadig laver nogle fantastiske telefoner, selv med Symbian.

 • 0
 • 0
Marc Munk

Ifølge Jolla så kommer meego til at køre android apps. Altså har de med et snuptag et væsentligt større økosystem end MS kan drømme om i øjeblikket.

Det er iøvrigt et dårligt argument. Det var jo ikke just fordi WP havde et kæmpe økosystem da det blev sat i verden.

 • 0
 • 0
Thorbjørn Andersen

PS til Finnerne er ikke slået endnu

Min ovenstående kommentar til dette var måske skrevet lidt provokerende og måske også på en måde hvor pointen fremstod uklar. Jeg havde næppe skrevet noget, hvis der stod: "Nokia er ikke slået endnu"

Min pointe er at med Nokias nuværende strategi har MS/Nokia (hvis man sætter det på spidsen) kun behov for en person hos Nokia i deres hovedkontor i Finland, og han er ikke finne. Jeg ved godt, at de stadig har mange ansatte i Finland, men ærlig talt så anser jeg ikke Nokia værende 'finnernes' mere. Det ledes af en Canadier, der er i lommen på et amerikansk selskab.

Hardwaren kan de få produceret i billigere lande og udover navnet (som også er nævnet på en finsk by) er det ikke oplagt, at Nokia i fremtiden har voldsomt meget med Finland at gøre (hvis man ser bort fra at virksomheden er grundlagt der).

 • 0
 • 0
Venligst Slet Min Bruger
 • 0
 • 0
Marc Munk

Hvem snakker om apps? Der er mange andre ting end apps i et økosystem.

Services og tilbehør f.eks. Jolla/Meego har intet.

Lige som WP så absolut intet havde. Hvis nokia ville satse på Meego skulle de nu nok kunne have banket et community op omkring det.

Jeg skal ikke kunne sige om det havde set anderledes ud i dag hvis de havde satset på Meego fremfor WP. Det er der sikkert nogle meget kloge mennesker der kan tage meget bedre stilling til end jeg kan.

 • 0
 • 0
Marc Munk

Xbox Live, Office, Sharepoint, Exchange, Live, Zune Pass mv. Om man synes det er gode services eller ej, er naturligvis en smagssag, men de er der.

Xbox live fordrer at man har en xbox. Hvilket der er mange der ikke har. Med office går jeg ud fra du mener office 365? Ellers kan jeg dårligt se hvad det har med en mobil at gøre. Men det er måske fordi jeg har prøvet at bruge office på en mobil. Sharepoint kan næppes bruges som argument på en consumer produkt. Xune Pass afhænger vel lige som apples musiktjeneste af hvorvidt man ønsker at pine sig selv med dårlig software. Og live er noget lala, og det bliver jo kun værre når folk snart skal tvinges over på det nye design.

Nokia havde deres mapløsning der kunne bruges som salgsargument. Nu trækker man på MS' løsninger der ganske som apple går ud på at låse folk fast i en meget dyr løsning, der efter min erfaring er af svingende kvalitet.

 • 0
 • 0
Venligst Slet Min Bruger

Xbox live fordrer at man har en xbox.

Næeh - du kan bruge Xbox på telefonen (og i Windows 8).

Med office går jeg ud fra du mener office 365? Ellers kan jeg dårligt se hvad det har med en mobil at gøre.

Nej, jeg mener Office, som i indbygget Office i telefonen.

Sharepoint kan næppes bruges som argument på en consumer produkt.

Mobiltelefoner er absolut ikke forbeholdt consumers.

Xune Pass afhænger vel lige som apples musiktjeneste af hvorvidt man ønsker at pine sig selv med dårlig software.

Nej. Zune Pass er en streaming-tjeneste på (f.eks.) din telefon.

Og live er noget lala, og det bliver jo kun værre når folk snart skal tvinges over på det nye design.

Nej, Live har intet med nyt design at gøre. Live (snart Microsoft Account) er Microsofts svar på Apple ID.

Nokia havde deres mapløsning der kunne bruges som salgsargument. Nu trækker man på MS' løsninger der ganske som apple går ud på at låse folk fast i en meget dyr løsning, der efter min erfaring er af svingende kvalitet.

Nokia Maps følger med på alle Nokias telefoner og bliver standard i WP8.

Kritik af WP7/7.5 er enormt let (der er mange ting at tage fat på), men det ville gøre tingene lettere for os alle, hvis kritikerne rent faktisk havde sat sig ind i sagerne.

 • 0
 • 0
Thorbjørn Andersen

Finnerne er stærkt uenige. De ser stadig Nokia, som "deres" jvf. salgstallene.

Det er vist en sandhed med modifikationer ... Elisa siger følgende for juli 2012: (ved private/forbrugere) 1. Samsung Galaxy S III 2. Apple iPhone 4S 3. Nokia Lumia 610 4. Samsung Galaxy S II 5. Nokia Lumia 800

I oktober 2011 var der også en iPhone og en Samsung men da var det hhv som nr 4 og 5 (hvor N9 i øvrigt var nummer 1)

I 2010 (og før) var der slet ikke andre end Nokia i top 5.

Så selvom finnerne (stadig) køber mere Nokia end andre lande, er der tilsyneladende også ved at ske et skred i deres opfattelse ...

 • 0
 • 0
Venligst Slet Min Bruger

Det er vist en sandhed med modifikationer ...

Nej, det er ikke.

WP havde 32% markedsandele i Juni f.eks. Android lå på 36%, hvilket efterlader iOS på en tredjeplads.

http://wmpoweruser.com/windows-phone-hits-32-market-share-in-june-in-fin...

http://wmpoweruser.com/wp-content/uploads/2012/09/finland.jpg

Fra 1% installed-base til ~14% installed-base siden januar. Det må siges at være godkendt.

At salget måske er faldet siden er muligt, men ligesom mange andre, så venter de vel også på Nokias næste telefoner.

 • 0
 • 0
Nicholas Colding

I går viste det sig, at Nokia havde anvendt et prof. videokamera, til at vise hvor godt video så ud, taget med deres mobiltelefon 920. I dag viser det sig, at de fotografier som skulle være taget med 920, heller ikke er taget med 920 - der er igen anvendt noget andet udstyr: et prof spejlrefleks kamera og kunstig belysning.

Hvor meget værre kan det blive for Nokia? Kan man stole på deres info-materiale?

 • 0
 • 0
Venligst Slet Min Bruger

Hvor meget værre kan det blive for Nokia? Kan man stole på deres info-materiale?

Kender du nogle reklamer, der viser the whole truth and nothing but the truth?

Apple overdriver også som vanvittige. Det er ganske normalt.

edit:

For god ordens skyld. Det er usselt og sørgeligt, uanset om det er Nokia, Apple, MS eller Google, der gør det.

Bare for sjov: http://thenextweb.com/apple/2010/07/06/is-apple-cheating-in-ipad-commerc... http://www.wired.com/gadgetlab/2010/01/ipad-flash/

;-)

 • 0
 • 0
Michael Peters

Mobiltelefoner er absolut ikke forbeholdt consumers.

Det er rigtigt, men det er consumers der driver mobiltelefonmarkedet, og i særlig grad unge.

Fakta: I min datters klasse (hun studerer afsætning) har de lavet en "mini undersøgelse" Der findes IPhone, Samsung og HTC som de dominerende, men ud af 22 studerende er der skam også 2 der har en Nokia - af ældre model som ifølge deres eget udsagn ikke skiftes ud med en nyere Nokia men en af de andre.

Dette er naturligvis et lokalt billede - men dog et skræmme billede. Jeg vil i hvert fald ikke købe Nokia aktier i min pensionspulje.

Elop overtog da Nokia første gang valgte forkert (satsede ikke på SmartPhones) og Elop foretog selv det andet strategiske valg med at binde sig til Microsoft.

At markedsføre telefoner er vanvittig dyrt og er man først så meget bagefter som Nokia er, så skal der en god bankforbindelse til.

 • 0
 • 0
Venligst Slet Min Bruger

Det er rigtigt, men det er consumers der driver mobiltelefonmarkedet, og i særlig grad unge.

Selvfølgelig. Men enterprise-markedet bliver jo ikke ikke-eksisterende af den grund.

Og så er der absolut ingen tvivl om, at det er lodret op af bakke for Nokia, der i alt for mange år hvilede på laurbærrene.

Havde de for 4-5 år siden gået all-in for at lave Symbian brugervenligt og attraktivt, så havde situationen måske set helt anderledes ud. Men det gjorde de ikke, og det betaler de så prisen for nu.

 • 0
 • 0
Michael Peters

Du skal huske på, at Symbian stadig eksisterer. Nokia er andet end WP og Lumia-serien.

De eksisterer men det ændre ikke på, at Nokia ikke ved hvilket markedsføringsben de skal stå på. Den store lancering har ikke været nogen succes - uagtet at Symbian stadig eksisterer.

De unge går efter design og "hvad de andre har" - og det sidste er utrolig vigtigt, for de unge har også "meningsdannere".

 • 0
 • 0
Venligst Slet Min Bruger

De eksisterer men det ændre ikke på, at Nokia ikke ved hvilket markedsføringsben de skal stå på. Den store lancering har ikke været nogen succes - uagtet at Symbian stadig eksisterer.

Det er en helt anden snak. Pointen var såmænd bare, at Thorbjørn tilsyneladende har glemt/med vilje undlader at nævne, at Nokia også har Symbian kørende.

 • 0
 • 0
Jesper Ørsted

Med et tab på 10 mia kr pr kvartal, så tikker Nokia dødsuret nedad. Uanset hvor stort salg de så har i deres hjemland, Finland, så skal de ud og erobre store lunser af verdensmarkedet, hvis de skal vende dødsspiralen og overleve, og de har ikke ret langt tid til at gøre det i. Jeg ville ikke sætte penge på Nokia, hverken op deres telefoner eller deres aktier.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere