Analytiker om blodrødt CSC-regnskab: Sindssygt hårdt marked straffer fejltrin

11. september 2012 kl. 13:46
Analytiker om blodrødt CSC-regnskab: Sindssygt hårdt marked straffer fejltrin
Illustration: Jesper Kildebogaard.
Det bliver svært for CSC at komme tilbage, vurderer analytiker, efter årets gigantunderskud på 894 millioner kroner. Markedet er blevet benhårdt, og CSC presses fra flere sider.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

CSC Danmark hentede i sidste regnskabsår 1,6 milliarder kroner ind. Men i samme periode var der udgifter for knap 2,5 milliarder kroner, hvilket giver et underskud på 894 millioner kroner hos det amerikanskejede selskab.

Det er selvsagt ikke godt, men netop dette regnskabsår, fra april 2011 til marts 2012, var ramt af nogle alvorlige tilbageslag for CSC, og derfor er det ingen stor overraskelse, at CSC ikke klarede sig godt, lyder det fra IDC-analytiker Jan Horsager.

»CSC er i et marked, som er sindssygt hårdt, og med alle de grimme ting, der er sket i den periode for CSC, med stor konflikt og lukningen af Polsag-projektet, kan det næsten kun føre til trælse regnskabstal,« siger Jan Horsager til Version2.

På de markeder for it-services og outsourcing, som CSC konkurrerer på, er der generelt ingen eller meget lav vækst i disse år. Og nye konkurrenter presser priserne fra flere kanter - både lokale spillere, som ikke har samme størrelse eller slæber rundt på tung bagage, og meget store indiske leverandører, der kaster sig over de nordiske lande nu med glubende appetit.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I sådan et marked er der ikke plads til bump på vejen for CSC, uden at det bliver straffet, pointerer Jan Horsager.

»Markedet er så hårdt, at et firma ikke kan tåle uforudsete problemer uden at ryge ud af en tangent,« siger han.

CSC har klaret sig skidt i flere lande

Og problemer har der været nok af for CSC.

I foråret 2011 tog firmaet kampen op med fagforeningen Prosa og lockoutede hundredvis af medarbejdere, hvorefter Prosa svarede igen med strejke. Imens måtte CSC bruge eksterne folk i massevis for at sikre stabil drift af systemer til Skat, Politi, CPR-registret og andre helt centrale dele af den offentlige sektor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover blev Polsag-projektet i februar 2012 lukket ned af kunden, Rigspolitiet, fordi der ikke var tillid til, at it-systemet til en halv milliard kroner nogensinde ville komme til at fungere godt nok. Det kostede også CSC dyrt, blandt andet 40 millioner kroner, der skulle betales tilbage til staten, og gav ridser i lakken.

Det sidste regnskabsår med det katastrofalt store underskud er altså lidt usædvanligt, og spørgsmålet er nu, om CSC kan komme tilbage på ret kurs.

»CSC skal omkalfatre, og det bliver spændende, hvor dygtige de er til det. Faktum er, at vi de senere år har set, at CSC har klaret sig skidt, ikke bare i Danmark, men også i andre europæiske lande,« siger analytikeren.

Omsætningen hos CSC i Danmark er faldet gennem de senere år og faldt også fra regnskabsårene 2011 til 2012 med 170 millioner kroner, svarende til ni procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konkurrencen fra indiske leverandører ramte også CSC meget konkret i foråret, da storkunden TDC vinkede farvel til CSC og valgte indiske Tata i stedet.

»Det bliver svært for CSC at finde de strategiske håndtag, man kan skrue på for at komme tilbage. CSC har en kæmpemæssig ledelsesmæssig udfordring foran sig,« siger Jan Horsager.

Skiftet på markedet for outsourcing af it-ydelser - hvor det ikke længere er en selvfølge at vælge en af de store, lokale leverandører som CSC, IBM eller KMD - kan også ende med endnu større omvæltninger blandt it-selskaberne, vurderer han.

»Der kan ske nogle dramatiske skift mellem selskaberne, med køb og salg, eller nye alliancer. Konflikten og fyringerne hos CSC kan være en trædesten på vejen. Det er ren spekulation, men det er en regulær mulighed, at CSC vil sælge sin danske afdeling til andre,« siger han.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger