Analytiker: »Jeg har ikke set et blockchainprojekt, der ikke ville være bedre uden blockchain«
LONDON: Når virksomheder sætter blockchainprojekter i søen, kunne de over en kam med fordel have brugt en helt almindelig centraliseret database.
Sådan lyder dommen fra research director Nick Heudecker ved Gartner, der lige nu afholder analytics-konference i London.
Analysehuset spår, at 15 procent af blockchain-projekterne i 2018 rent faktisk drager nytte af teknologien. Resten kunne lige så godt bruge en centraliseret database. Og trenden er endnu mere udtalt i dag, mener Nick Heudecker:
»Jeg har ikke set et blockchainprojekt, der ikke ville være bedre uden blockchain,« forklarer han.
Gartner har endnu ikke lavet den såkaldte magic quadrant for spillere på blockchain-markedet. For det marked eksisterer ikke endnu, siger Nick Heudecker.
»Den mest effektive brug af blockchain i dag er at søge funding til startups,« siger han og fortsætter:
»De forstår teknologien, men ikke hvordan den skal bruges.«
Rekord-hype
Blockchain er ifølge Nick Heudecker den højest hypede teknologi, analysehuset har set.
»Det eneste, man kan sammenligne med, er AI,« tilføjer han.
Det er ikke, fordi potentialet ikke er der. Blockchain bliver testet af kæmpevirksomheder som Maersk og Toyota. IBM har lanceret blockchain-as-a-service. Og teknologien kan skabe transparens og kontrol i domæner som transport, fødevarer og sundhed.
»Men de er alle sammen hypotetiske. Det er alt sammen pilot-projekter. Det er få noder i et system, der kræver tusinder for at fungere sikkert og effektivt,« siger Nick Heudecker.
Der er stadig mange spørgsmål, som blockchain-miljøet ikke har besvaret, mener analytikeren. Hvordan kan man f.eks. rette fejlagtige data i en blockchain-blok, når pointen med systemet netop er, at ældre blokke ikke kan ændres?
Tidligere har jurister også påpeget, at systemet kan komme på kant med retten til at blive glemt - altså til at få sin data slettet - når EU's nye persondataforordning, GDPR, træder i kraft til maj næste år.
Når teknologien er modnet og støvet har lagt sig, vil vinderne være konfigurerbare og open source, vurderer Nick Heudecker.
»Der er ingen måde, hvorpå en blockchain, der ikke er open source, får medvind. Den er nødt til at blive udviklet åbent i et community.«
Intern blockchain-washing
Trods alle de mindre optimistiske betragtninger er der god grund for virksomheder til at undersøge blockchain-potentialet, mener Nick Heudecker.
Initiativet kan passende komme fra en analytiker, en data scientist eller fra it. Det tidlige arbejde bør starte med at undervise ledelsen, afholdelse af interne møder og identificering af områder, hvor teknologien kan anvendes i virksomheden.
På den længere bane kan virksomheder udvælge en simpel case til at teste teknologien, undersøge leverandører og evaluere, om virksomheden har kapaciteten internt til et blockchain-projekt.
»Og 24 måneder senere skal du smide alt det arbejde ud og starte forfra,« siger Nick Heudecker tørt og foreslår endnu en måde at drage nytte af blockchain-hypen:
»Du kan bruge blockchain-washing internt til at få chefen til at godkende modernisering af legacy-systemer.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.