Analytiker: »Jeg har ikke set et blockchainprojekt, der ikke ville være bedre uden blockchain«

22. marts 2017 kl. 05:122
Blockchain har et kæmpe potentiale. Men i dag er teknologien mest effektiv til at sikre funding til startups, siger Gartner-analytiker.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

LONDON: Når virksomheder sætter blockchainprojekter i søen, kunne de over en kam med fordel have brugt en helt almindelig centraliseret database.

Sådan lyder dommen fra research director Nick Heudecker ved Gartner, der lige nu afholder analytics-konference i London.

Analysehuset spår, at 15 procent af blockchain-projekterne i 2018 rent faktisk drager nytte af teknologien. Resten kunne lige så godt bruge en centraliseret database. Og trenden er endnu mere udtalt i dag, mener Nick Heudecker:

»Jeg har ikke set et blockchainprojekt, der ikke ville være bedre uden blockchain,« forklarer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gartner har endnu ikke lavet den såkaldte magic quadrant for spillere på blockchain-markedet. For det marked eksisterer ikke endnu, siger Nick Heudecker.

»Den mest effektive brug af blockchain i dag er at søge funding til startups,« siger han og fortsætter:

»De forstår teknologien, men ikke hvordan den skal bruges.«

Rekord-hype

Blockchain er ifølge Nick Heudecker den højest hypede teknologi, analysehuset har set.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det eneste, man kan sammenligne med, er AI,« tilføjer han.

Det er ikke, fordi potentialet ikke er der. Blockchain bliver testet af kæmpevirksomheder som Maersk og Toyota. IBM har lanceret blockchain-as-a-service. Og teknologien kan skabe transparens og kontrol i domæner som transport, fødevarer og sundhed.

»Men de er alle sammen hypotetiske. Det er alt sammen pilot-projekter. Det er få noder i et system, der kræver tusinder for at fungere sikkert og effektivt,« siger Nick Heudecker.

Der er stadig mange spørgsmål, som blockchain-miljøet ikke har besvaret, mener analytikeren. Hvordan kan man f.eks. rette fejlagtige data i en blockchain-blok, når pointen med systemet netop er, at ældre blokke ikke kan ændres?

Tidligere har jurister også påpeget, at systemet kan komme på kant med retten til at blive glemt - altså til at få sin data slettet - når EU's nye persondataforordning, GDPR, træder i kraft til maj næste år.

Når teknologien er modnet og støvet har lagt sig, vil vinderne være konfigurerbare og open source, vurderer Nick Heudecker.

»Der er ingen måde, hvorpå en blockchain, der ikke er open source, får medvind. Den er nødt til at blive udviklet åbent i et community

Intern blockchain-washing

Trods alle de mindre optimistiske betragtninger er der god grund for virksomheder til at undersøge blockchain-potentialet, mener Nick Heudecker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Initiativet kan passende komme fra en analytiker, en data scientist eller fra it. Det tidlige arbejde bør starte med at undervise ledelsen, afholdelse af interne møder og identificering af områder, hvor teknologien kan anvendes i virksomheden.

På den længere bane kan virksomheder udvælge en simpel case til at teste teknologien, undersøge leverandører og evaluere, om virksomheden har kapaciteten internt til et blockchain-projekt.

»Og 24 måneder senere skal du smide alt det arbejde ud og starte forfra,« siger Nick Heudecker tørt og foreslår endnu en måde at drage nytte af blockchain-hypen:

»Du kan bruge blockchain-washing internt til at få chefen til at godkende modernisering af legacy-systemer.«

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
21. august 2017 kl. 09:07

Ja, der tegner sig et mønster i ‘moderne IT’: Mistro til centrale SQL-databaser. Mens mantraet i 1990’erne, hvor jeg trådte i mine erfaringer med livet og iT, var det omvendte: IT (eller EDB) gik ud på at udmønte en problemstilling i en SQL-database: Vejen derhen var Dataanalyse, normalisering, IRM. Programmering var intet, databasen var alt.

Udover at alle religioner skal tages med et gran salt, således også datidens SQL-evangelium… så er det altså underligt det her. SQL er et fint sprog, og er et af de eneste programmeringssprog hvor der har været udvikling gennem alle år: SQL kan mere og mere. SQL rummer nogle produktive dekoblinger mellem dataadministratorer og programmører. SQL har en god ‘utility’ side hvor adhoc forespørgsler og rettelser håndteres udenom systemets programmel. Systemer som bygger på SQL har skabt rygraden i ‘den moderne økonomi’: banker, herunder betalingssystemer såsom VISA. Og hvis du vil holde styr på Maersk’s containere, så er der ingen vej udenom SQL. Også mindre organisationer end de her nævnte, har nok nogle data, de bør holde styr på.

Min private teori er, at problemet er, at SQL passer dårligt ind i JAVA syntaksen og hele tankegangen bag JAVA. Objektorientering hander dybest set om ‘data-stores’, at kunne gemme og genfinde data, objektorientering er en anden (ældre og mere primitiv) måde at håndtere data på end SQL. Du kan så lægge en SQL database ind bag objekterne i JAVA, men det bliver syntaksmæssigt rodet, og ikke kønt at læse. Men udover disse spark til JAVA, så er grundproblemet nok det der kan formuleres mere neutralt: Det er svært at dyrke to religioner samtidig, og med voldsom hype om objektorientering, så vil SQL blive nedtonet.

JAVA’s objekter er ganske uanvendelige til at opbygge firmaets operationelle databaser, det ved man godt. Derfor suppleres JAVA: ‘Databasen er der hvor data er når lyset er slukket' (no-SQL databasen), eller der ligger et lag af Hadoop bag objekterne. Eller altså indeværende hype: JAVA skal selvfølgeligt kombineres med blockchain, så får du en løsning med samme transaktionssikkerhed som den centrale SQL-database.

1
23. marts 2017 kl. 07:30

Det er dejligt at se nogen råbe lidt op i "kejserens nye klæder". Det er jo ikke til at vende sig rundt for tiden uden at støde på et eller andet nyt projekt eller kursus i blockchain.... og alle ser ud til at løse problemer som ingen har.

Samtaler med fortalere går ofte ala:

"Se hvor smart! Biblioteket kan se hvem der har hvilken bog, uden at have en central database!"

"Ja, men et bibliotek er i forvejen en central... så hvorfor afskaffe den centrale styring? Og bør de ikke selv alligevel drive en infrastruktur i form af mindst nogle klienter for at netværket ikke kan overtages?"

"Øhh.... Det er jo BLOCKCHAIN! SMART! Hvor blev mit hipster tørklæde af?"