Analytiker forudser kraftigt prisfald på harddiske - den største korrektion i historien

23. august 2018 kl. 11:5113
Analytiker forudser kraftigt prisfald på harddiske - den største korrektion i historien
Illustration: Seagate.
På grund af overproduktion af komponenter kan SSD-enheder blive meget billige at købe i 2019, spår en analytiker. Vi kan vente os en prisreduktion på hele 30 til 40 procent.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der er udsigt til exceptionelt lave priser på Solid State Drive (SSD). Halvlederselskaberne har nemlig produceret alt for meget NAND-flash-memory.

Det mener analytiker Jim Handy hos Objective Analysis, som forudser en priskorrektion til næste år .

Han mener samtidig, der er stor sandsynlighed for, at hele markedet crasher, og at harddisk-producenterne vil kunne købe NAND-memory til 0,08 dollars per gigabyte.

Dagens pris på 0,30 dollars per gigabyte vil derfor blive reduceret med hele 67 procent, hvis spådommene går i opfyldelse.

HDD og SSD samme pris?

»Dette vil i så fald blive den største priskorrektion i historien på halvledermarkedet,« fortalte Handy på 'Flash Memory Summit'-konferencen i forrige uge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kan føre til, at SSD-enheder vil blive prissat på niveau med harddisks af den roterende type (HDD).

Handy er ikke en hr. hvem som helst. Han har arbejdet som analytiker med it som speciale siden 1988 og har tidligere været chefanalytiker i Dataquest, nu Gartner.

Kan også gå den anden vej

Amerikaneren har haft flere topstillinger hos Intel og halvlederproducenterne National Semiconductor og Infineon.

Handy pointerer, at producenterne kan bruge overskuddet fra NAND-flash til at producere mere DRAM, men at dette igen vil føre til et overskud på denne front.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis det er tilfældet, vil vi eventuelt se en solid priskorrektion i dette marked.

Begyndelsen på slutningen for HDD?

Den amerikanske analytiker er ikke alene om sine SSD-spådomme.

Også Deep StorageNets chefanalytiker, Howard Mark, mener, at NAND-priserne vil rasle ned.

Hvis det er tilfældet, mener de to analytikere, at vi kan se slutningen på roterende harddiske, som vi kender dem.

Med lavpris-SSD-enheder tilgængelige mener eksperterne, at markedet ikke længere vil efterspørge uddateret teknologi, og at dagens overprissatte lagringsmedium kan stå tilbage som sejrherre.

Kannibaliserer markedet

På den måde mener analytikerne, at SSD vil ‘kannibalisere’ HDD-markedet.

Det vil få store konsekvenser for producenter, som må omstille deres produktionslinjer.

Analytiker Mark Delaney hos Goldman Sachs siger, at aktiekursen til Seagate kan gå fra 433 kroner til 371. Det vil være en solid nedgang på 14 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»HDD-industrien er cyklisk og står over for store udfordringer i markedet på grund af øget interesse for SSD. Vi ser nu en overproduktion af NAND-memory, som vil sørge for, at prisen på SSD vil falde dramatisk. I nogle tilfælde så meget som 30-40 procent,« skriver Delaney i sin analyse ifølge The Register.

Denne artikel er fra digi.no.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
17. september 2018 kl. 01:36

Ville det give mening at køre SSD/HDD i et raid

Ja og Nej.. :-) HELT klart nej. Ikke som RAID; men måske som et intelligent system. som AMD StoreMI Technology

Der findes Harddiske - SSD i hybrid, med meget flash eller chace kan man også kalde det. I forhold til en ren SSD har de været næsten lige så billigt som en Harddisk, men i mange situationer næsten lige så hurtigt som en SSD. Her holder harddisken holder styr på hvad der bruges mest. Det betyder at boot og meget brugte programmer, er lige så hurtige som en SSD, mens man har meget plads som på en HD. Men prisen på SSD har nok betydet at det ikke er så smart mere. Der findes også software løsninger der gør det samme, og som samler alle harddiske,

AMD med RYZEN har feks. software hvor du bare sætter alle diskdriven. AMD StoreMI Technology (Link i bund)

MEN jeg har selv meget dårlige erfaringer med RAID med undtagelse af RAID 0 for vigtige data, som der også laves backup af til skyen. Jo flere harddiske, jo mere data, jo mere kan der gå ged i den.

Hvis din erfaring med SSD har været dårligt, så kan det skyldes at software og fill systemer ikke har været beregnet til dem. På en gammel harddisk vil man typisk hele tiden opdatere fil oversigten løbende (journalisering) , og det har slidt på især de første generationer af SSD.Men ud over at SSD er blevet bedre til at tåle skrivninger, så er OS og filsystemer også blevet bedre til at bruge SSD rigtigt. Desuden er nyere SSD også blevet bedre til at beskytte sig selv mod forkert brug. Synes det er sjældent jeg de side par år har oplevet data tab på SSD, og de dør heldigvis også sjælden med et brag som en harddisk kan gøre.

SSD i hybrid - SSHDhttps://www.youtube.com/watch?v=qEIp1jgKnv8

AMD StoreMI Technologyhttps://www.amd.com/en/technologies/store-mi

12
16. september 2018 kl. 20:20

Ved. at bruge Core Storage / Fusion Drive får du en 'tiered' storage løsning som du kan betragte som en sammenhængende volume. Du kan f.eks. bygge en HDD, SSD og et USB drev sammen hvis du skulle have de lyster. FD virker fint for mig, og kræver ikke at man køber det 'fra fabrikken', dog har jeg ikke set nogen fornuftige løsninger endnu som virker på Linux. ( send endelig links hvis det findes )

11
16. september 2018 kl. 17:46

Ville det give mening at køre SSD/HDD i et raid for at kombinere hastighed med større datasikkerhed? (Har stadig en fornemmelse af HDD er mere langtidsholdbart)

Måske en tiered løsning, hvor NAS'en har en mindre SSD og en større HDD, og flytter rundt efter hvad der blev brugt oftest.

Måske endda et par HDD'er til at gemme de CD og DVD-rips, man aldrig bruger, og hvor disken kan stoppes til den sjældne gang der er brug for den ;-)

10
25. august 2018 kl. 08:35

“Ingen tvivl om at man har kunne smide SSD i sin NAS længe, men 10 GB SSD er ikke noget jeg vil betale lige foreløbeligt ;)“

Jeg venter også på der minimum kommer ned på HDD pris

9
24. august 2018 kl. 17:12

De er til at betale. Fx:

Og dog, hvis du skal have en 1 TB er du over 3000,- så er en 8 Tb gammel harddisk til 700,- kr billigere.

250 Gb er også lige for lidt i længden til en primær PC Med 16/32 Gb hurtigt ram, har du hurtigt brugt 4000,+ på kun "RAM"

Så jeg synes ikke det er billigt :-)

Men sådan artikler om halv pris, en gang årlig. Det er jo bare Moores Lov som arbejder.

5
24. august 2018 kl. 11:13

Det er en 73,333% reduktion, så du får vist ikke meget retur …

4
24. august 2018 kl. 11:07

Hvis HDD uddør, så kan jo håbe af man begynder af lave mindre dem mindre, der er jo ingen grund til af de skal være 3½" når de "bare" er en printplade med nogle chips

Ser frem til en meget lille 10 TB NAS :D

3
24. august 2018 kl. 11:05

Skal vi lige se på, hvad en harddisk (HDD) er?https://en.wikipedia.org/wiki/Hard_disk_drive

Her er hvad en solid state disk (SSD) er:https://en.wikipedia.org/wiki/Solid-state_drive

De er ikke det samme, men ja de bliver brugt til det samme nemlig, at lagre data.

2
23. august 2018 kl. 12:32

Hvis en GB koster 30 cent og skal ned på 8 cent ... så må der være tale om ~74% reduktion og ikke 67% som anført i artiklen. .... eller skal jeg glæde mig over snart at få nogle af mine skolepenge retur?

1
23. august 2018 kl. 12:00

Glæder mig til at prisen for en 8TB SSD falder til samme pris som en HDD for så er det vist tid til at købe en ny 4 bay NAS løsning, som jo så forresten må blive meget mindre end de nuværende til 3½" roterende diske.