Analytiker: Finanskrise tvinger Apple mod billig-bærbar

Til næste år lancerer Apple en netbook for at kunne hamle op med konkurrenterne under den økonomiske krise, vurderer analytiker.

2009 bliver året, hvor den designbevidste bærbarproducent Apple lancerer en neddroslet, billigere, mindre og lettere bærbar pc, der minder om de nuværende netbooks, vurderer analytikeren Ezra Gottheil fra Technology Business Research Inc.

Det er den generelle økonomiske krise, der tvinger Mac-mageren til at stile mod lavprismarkedet, som blandt andet Asus allerede laver mini-bærbare til.

»Apple står overfor den mulighed, at i takt med at de økonomiske nyheder bliver værre, vil de i stigende grad ryge ud af et vigtigt marked på grund af prisen. De økonomiske forhold fremskynder det,« siger Gottheil ifølge amerikanske Computerworld.

Analytikeren gætter på, at Apples billigbærbare vil blive lanceret i første halvdel af 2009, og at den med med en pris på omkring 600 dollar eller cirka 3.500 danske kroner vil kunne konkurrere med mange af de nuværende netbooks.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Torben Mogensen Blogger

Der har i det sidste halve år været spekulationer i den retning i mange Internetfora. Argumenterne for har været:

 • Den økonomiske krise putter de normale MacBooks udenfor mange forbrugeres rækkevidde, så Apple bliver nødt til at lave et billigere produkt.

 • Mange brugere vil gerne have en maskine med mindre mål end de mindste MacBooks, hvilket successen af Eee PC, Acer Aspire One, osv. har bevidnet.

 • Det vil være et naturligt trin mellem iPhone og iPod Toch på den ene side og MacBook på den anden.

Argumenterne imod har været:

 • Apple ønsker ikke at konkurrere på pris, så de vil holde sig ude af et marked, hvor pris er i fokus.

 • En mindre og billigere udgave af MacBook vil blot gå udover salget af de nuværende produkter.

Til indsigelserne har jeg følgende kommentarer:

Inden Apple gik ind i MP3-afspiller markedet var det også præget af konkurrence på pris, men det ændrede sig med iPod. Endvidere er markedet for små bærbare ikke kun fokuseret på pris: Man kan få en 15.4" tommer bærbar med meget bedre specifikationer til kun en anelse mere end en 9" minibærbar.

En mindre og billigere MacBook vil sandsynligvis gå ud over salget af det større, men en minibærbar fra Apple behøver ikke at være baseret på MacBook platformen. Jeg tror mere på en minibærbar baseret på iPhone/iPod Touch platformen. Dvs. med trykfølsom skærm og ARM CPU. Men i stil med Intel's Classmate med tastatur og vendbar skærm, så man kan skifte mellem tablet og notebook format.

Det vil kræve en kraftigere CPU end den, Apple bruger i de nuværende iPhone modeller, men ARM kan sagtens levere, og der er rygter om at Apple's nyindkøbte PA Semi er ved at udvikle en System-on-Chip (SoC) omkring en licenseret ARM-kerne til næste generation iPhone. Denne kunne sagtens være kraftig nok til at drive en minibærbar.

Det er lidt svært at finde en reel pris for iPhone, fordi den i reglen er bundet til et mobilabonnement, men iPod Touch fås for ca. 2000 kr. for 16GB versionen. Så en pris på omkring 4000 kr. for en minibærbar med større skærm og tastatur er ikke urimelig at forvente. Husk også på, at Apple reducerede prisen på iPhone 3G i forhold til den første iPhone, på trods af bedre specifikationer, så hvis den iPhone-baseret minibærbar bliver lanceret sammen med næste generation iPhone, kan det være til lavere priser.

Apple kan måske genoplive deres iBook brandnavn til en minibærbar, også for at markere tilknytningen til iPod og iPhone i stedet for MacBook.

 • 0
 • 0
Thomas Alexander Frederiksen

I noget der vel nærmer sig 15-20 år har analytikere hvert år forudsagt at der nu kom et billigere <hot product of the year> fra Apple. Det er endnu ikke sket.

Når man har fat i det lukrative lifestyle-marked, hvorfor så give slip på det ved at sigte lavere? Apple har penge nok i kassen til at overleve krisen, og er ikke afhængige af computersalg for at blive ved med det - hovedparten af deres omsætning kommer fra andre dele af virksomheden.

 • 0
 • 0
Jesper Stein Sandal

Hvis vi ser bort fra, at Steve Jobs afviste spekulationerne om en netbook, sidst han blev spurgt om det, så er der flere ting, der taler imod det. Blot ud fra Apples historie og nuværende forretningsmodel.

1) Low-end produkter har aldrig været nogen succes for Apple.

2) Lige nu går tendensen mod større netbooks. De startede omkring 7 tommer, men er nu 10 tommer, hvilket ikke er langt fra de ultralette bærbare pc'er omkring 12 tommer. Set fra det danske marked er netbooks måske mere spændende, men det er mest fordi vi har haft en næsten pervers tendens til at vælge bærbare på mindst 15 tommer. Forskellen i mobilitet mellem en 10 tommer netbook og en 12-13 tommer rigtig bærbar er ikke stor nok til at retfærdiggøre en ny produktserie for Apple.

3) MacBook Air og iPhone er Apples produkter til de brugere, der ønsker en netbook ud fra funktionaliteten. Ud fra prisen er det iPod Touch.

4) Brugte MacBooks opfylder i dag en stor del af Apples entry-marked. I modsætning til eksempelvis Dell og HP så er brugtmarkedet for Apple veletableret. Det på trods af, at Apples service omkring eksempelvis batteriudskiftning taler imod et stærkt brugtmarked.

5) Apple-kunderne opfatter allerede den almindelige MacBooks som entry-level Macs. Og de fleste trofaste kunder vælger MacBook Pro.

6) En netbook vil placere Apple i en farlig zone mellem det meget fastlåste miljø på iPhone og den traditionelle pc i MacBook. En netbook vil kræve en tredje tilpasning af Mac OS X.

Jeg vil ikke udelukke, at Apple vil lave en MacBook Net, men selskabet vil få svært ved at prissætte den på omkring de 500 dollars, som de dyreste netbooks koster i dag. Det er simpelthen for billigt for en Mac og for dyrt for en netbook. Caveaten er selvfølgelig, at Apple kan overbevise kunderne om, at en netbook ikke er en bærbar pc, men en tredje kategori mellem mobiltelefon og bærbar pc.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize