Analytics i 114 år gammelt elselskab: Det sværeste er at få folk til at ændre sig
Det Oklahoma-baserede el-selskab OG&E Energy har i syv år haft 850.000 intelligente elmålere til at levere 168 millioner datapunkter dagligt. Men det er hverken omfanget af data eller teknologien bag, der har gjort det svært at få noget som helst ud af datamængderne.
Det er kulturen, fortæller Clayton Bellamy, der er chef for selskabets analyseafdeling, i et interview med Version2, som vi mødte på SAS-konferencen Global Forum.
»Anciennitet er en nøgleværdi. Folk introducerede sig selv ved at sige, hvor lang tid de havde været ansat,« indleder Bellamy, der i 2015 blev ansat for at oprette et såkaldt Analytics Center of Excellence (ACE)
»Hvordan bryder man det?« fortsætter han.
I årevis har indtjeningen været statsgaranteret. Og det har skabt en kultur, hvor risiko bliver skyet, og selv de mindste it-projekter planlægges i bund.
»Bureaukratiet er skabt til at forhindre risiko. Som analytiker er det ikke sådan, jeg arbejder,« forklarer Bellamy.
Og alt imens er tiden løbet fra den gamle forretningsmodel, vurderer analysechefen. Strømprisen toppede i 2014, elektronikken bliver kun mere energieffektiv, og solkraft bliver billigere.
»Markedet er skiftet. Det, vi prøver, er at få folk til at gøre noget anderledes,« siger Clayton Bellamy.
Datatillid i bund
Da projektet startede, var der i ledelsen usikkerhed omkring, hvordan analytics skulle bruges, mens de fleste medarbejdere sad med de samme Excel-ark, som de har brugt i årevis.
Samtidig var tilliden til data lav, fortæller analysechefen.
»Den er ikke perfekt. Det er livet. Men vi har en unik mængde data, og hvis vi ikke er i stand til at bruge den, hvad er det så, vi laver?«
Derfor handlede første år af analyse-revolutionen om at få nogle sejre i hus. Med analyse af intelligente elmålere fandt holdet blandt andet frem til, at der ingen sammenhæng er mellem kundens tilfredshed med selskabet og stabiliteten af strøm.
En opdagelse, der brød med en indgroet konvention og endte med at ændre investeringsplanerne for OGE Energy.
Til gengæld fandt holdet ud af, at det – ironisk nok – er svært at kvantificere succeser med et analytics-projekt.
»Først talte vi alle projekter, vi færdiggjorde. Men det gav et dårligt incitament til at lave de nemme først,« siger Clayton Bellamy.
Efterfølgende er holdet gået over til at måle fremskridt i igangværende projekter som succeser, forklarer analysechefen.
25 nestede if-statements
Næste skridt i processen blev at få topledelsen med om bord. Her fik analyseholdet forskellige VP'er til at udpege et væsentligt projekt, som kunne gøre en forskel. Og til at vælge en person til at lede det.
Den person blev efterfølgende bakket op af analyse-centeret for på den måde at fostre superbrugere i organisationen, fortæller Clayton Bellamy.
Virksomheden tæller både fysikere og folk uden universitetsuddannelse, som aflæste målere, inden de blev intelligente. Det har givet et meget bredt spænd i brugergruppen, forklarer Bellamy.
»Vi fandt ud af, at nogle var klar til at samarbejde, og andre var ikke. Folk frygter, at de ikke gode nok. Samtidig har de 25 nestede if-statements i et Excel-ark,« siger han og tilføjer.
»Noget af det sværeste er at få folk til at ændre sig.«
Lære at fiske
Modsvaret på, at brugere føler sig utilstrækkelige i forhold til de nye værktøjer, er i første omgang superbrugere, der kan lære fra sig, og et SharePoint-site med videoer og andet læringsmateriale.
Pointen med analysecentreret er nemlig ikke at lave analyser for de andre afdelinger, når behovet opstår. De skal gøre det selv, understreger Clayton Bellamy.
»Vi skal ikke fange fisk til dem. Vi skal lære dem at fiske.«
Ifølge analysehuset Gartner peger 67 procent af såkaldte Chief Data Officers på kulturforandring som deres største opgave.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.