Analyse: Netflix prøver alligevel at vinde kampen mod IP-grænseoverløbere

6. april 2016 kl. 06:2723
Netflix har haft held til at gøre livet surt for alle, der prøver at tilgå indhold i andre lande. Lige nu ser VPN-udbyderne ud til at tabe våbenkapløbet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Jeg nåede fire afsnit ind i Star Trek: The Original Series (Remastered), før jeg fik at vide, at jeg havde taget fejl. I januar var min vurdering, at Netflix ikke ville gøre alvor af truslen om at spærre for proxy'er og VPN-tunneler til at omgå geoblokering af indhold på Netflix.

Men jeg tog fejl.

Netflix har været særdeles aktiv og har ikke blot spærret for de IP-adresser som forskellige VPN-udbydere benytter sig af. Selv det udskældte Hola-browserplugin er blevet blokeret, og på det dedikerede sub-Reddit er der adskillige teorier om, hvordan Netflix bærer sig ad.

Mit argument i januar var, at Netflix ikke har nogen interesse i at håndhæve geoblokering. Men indholdsleverandørerne må tilsyneladende have sat pistolen for panden på Netflix og tvunget selskabet til sætte effektivt ind over for de kunder, der tilgår indhold fra andre lande.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der kommer sikkert et modtræk fra internetbrugere, som ikke er begejstrede for at blive afskåret fra fortrinsvis det amerikanske indhold. I et teknologisk våbenkapløb har Netflix dog den trumf, at selskabet i sidste ende vil kunne låse en brugers konto til et bestemt land.

Netflix over grænserne

Netflix har aftaler med film- og tv-producenterne om at måtte tilbyde indhold på lokale udgaver af Netflix. Det betyder, at der kan være forskel på indholdet på den danske og den amerikanske udgave.

Netflix bruger et opslag på brugerens IP-adresse til at se, hvilken internetudbyder og dermed hvilket land brugeren kommer fra.

En proxy eller VPN-tunnel gør det muligt at gå via en server i et andet land, så Netflix ser denne servers IP-adresse. Dermed ser brugeren ud til at komme fra det land, serveren står i.

Producenterne har pålagt Netflix at sørge for, at brugerne ikke kan omgå de aftaler om distribution i forskellige lande, der er indgået.

Derfor indsamler Netflix oplysninger om IP-adresserne på de servere, der bliver brugt af VPN-udbyderne eller fungerer som proxyer. Hvis man benytter en server, Netflix ved bliver brugt til at omgå spærringen, så får man en fejlmeddelelse, hvis man prøver at se indhold, der ikke er tilgængeligt i éns eget land.

Der vil også være en mindre gruppe Netflix-kunder, som dropper tjenesten, fordi det lokale indhold i for eksempel Danmark ikke lever op til deres forventninger. En del af disse kunder vil vende tilbage til piratkopiering.

Vi kan altså konkludere, at selvom Netflix har millioner af kunder på verdensplan, så holder indholdsproducenterne fast i den gamle model, hvor distributionen aftales med lokale partnere. Det er måske ikke så underligt i betragtning af, at de selskaber, der producerer film og tv-programmer ejes af kabeltv-selskaber som Comcast eller som 21st Century Fox er medejere af lokale kanaler i blandt andet Europa.

Sprækker i det amerikanske marked

På det amerikanske marked står Netflix desuden over for stadig større konkurrence. Hvor tv-stationerne først var gået sammen om Hulu, så har flere af dem med CBS i spidsen trukket mere indhold ud til deres egne streamingtjenester. De er hovedsageligt reklamefinansierede, men når CBS i 2017 sender en ny Star Trek-serie, så bliver det på en relanceret streamingtjeneste, der kræver abonnement.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Situationen er speciel, for selvom Netflix i princippet burde står stærkt med et stort internationalt publikum, så er streaming tæt på at være en triviel teknologi, og indholdsproducenterne øjner muligheden for selv at distribuere deres indhold til streaming-publikummet - ligesom de historisk har gjort det gennem tv-signaler og kabeltv.

Fra Netflix side bliver budskabet gentaget om, at selskabet vil stå for flere egenproduktioner. Selskabet har haft en stor succes med House of Cards. Men der har også været produktioner, der har fået en mere lunken modtagelse.

Flere af de serier, Netflix markedsfører som egenproduktioner, er desuden reelt et samarbejde med tv-kanaler. Det gælder eksempelvis Breaking Bad-spinoff'et Better Call Saul, som er produceret til AMC.

Pandoras æske er åbnet

Er det indhold, man finder på dansk Netflix tilstrækkeligt til at fastholde brugerne? Måske, men storforbrugerne af aktuelle tv-serier vil nok begynde at se sig om efter alternativer. Platforme som Amazon Prime og iTunes kunne med deres lidt anderledes afregningsmodeller få lettere ved at blive globale distributører til en del af dette publikum - hvis indholdsproducenterne vil tillade det.

Mere realistisk, så kommer vi nok til i Europa at stå på sidelinjen, mens det amerikanske streamingmarked finder ud af, hvordan de amerikanske produktioner skal distribueres.

Problemet for en storforbruger som mig er, at Pandoras æske er åbnet. Jeg følger med i, hvad der kommer af nye (og gamle) serier på lige fod med det amerikanske hjemmepublikum, men hvor jeg tidligere har kunnet benytte mig af en gråzone til at få adgang, så bliver jeg efterladt med et valg om at gå til den mørke side eller lægge vanerne om.

Det mest paradoksale er, at jeg jo er en forbruger, som efterspørger et produkt, hvor den eneste barriere er en kontrakt om, at TV 2 eller Kanal 5 vist en gang har sendt noget Star Trek og sidder på rettigheder, de ikke bruger.

I visse tilfælde er det endda så bizart, at selvom en dansk tv-station har rettighederne til en serie, så har de ikke rettighederne til at streame den på deres streaming-tjeneste. DR 3 sender eksempelvis The Walking Dead, men afsnittene er kun tilgængelige i syv dage, før der bliver spærret for streaming.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det rammer det andet problem for streaming-publikummet. Når først man har sagt farvel til flow-tv, så er det svært at gå tilbage til en verden, hvor adgang til indhold er knyttet til et arbitrært afgrænset tidsrum.

Piratkopiering lurer på ny

Med Pandoras æske på vid gab, så vil vi nu med Netflix' hårde kurs se først modtræk på proxy-siden og siden det uundgåelige modtræk i form af en ny opblomstring af piratkopiering. Det er trist, fordi vi var så tæt på at have udryddet undskyldningerne for at piratkopiere.

Det kan lyde som en gang klynk, men Netflix ser lige nu ud til at have tabt første runde af opgøret med de virksomheder, som fortsat sidder på en stor del af den amerikanske tv-produktion.

Ikke at det ser meget bedre ud i Danmark. Det er ikke fordi den danske Netflix-udgave er et overflødighedshorn af danskproduceret indhold. I stedet er det danske indhold - ligesom i USA - fordelt mellem tv-kanalernes egne bystater, som hver især har overordentligt svært ved at få lokket kreditkortet op af lommen på en moderne streaming-forbruger.

23 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
23
9. maj 2016 kl. 20:56

De mennesker i media distributionsbranchen der står bag dette aggressive VPN-blokerings tiltag, må da ved Gud i himlen være nogen af de dummeste individer i verden! Jeg mener, personer der forstår at tilgå en tjeneste som NetFlix via en VPN tunnel, mon ikke også de forstår at benytte den selv samme tunnel til at skjule deres røv, så de rimeligt sikkert kan hente de udsendelser de ønsker at se ned via torrent og lignede metoder? Uhyggeligt som begær og grådighed kan tilsidesætte sund fornuft.

Jeg var rimeligt tilfreds med NetFlix, så længe jeg kunne se det amerikanske indhold, men at betale mere for langt mindre … aldrig i livet! Så, min NetFlix er opsagt nu og jeg må finde andre måder at lade mig underholde på.

For mig var det ikke et spørgsmål om moral da jeg valgte at betale for at se film og serier via NetFlix, frem for ulovligt download. Jeg er tvangsudskrevet til at betale mere, end NetFlix og HBO koster tilsammen, for det lort jeg får tilbudt via min danske medialicens. Jeg får intet for de penge! – og hvad man mister på gyngerne må man hente ind på karrusellerne. Sådan er det, så ingen dårlig samvittighed her.

Næ, jeg valgte NetFlix fordi det var belejligt at smide sig i sofaen med en tablet og streame via Chromecast, og fordi jeg godt kan leve med lidt ældre film og serier. Men pokker tage mig om jeg vil finde mig i den måde vi europæere nedprioriteres på i forhold til pris og indhold.

Når jeg igen har opnået (næsten) sammen vilkår som de amerikanske seere, så vender jeg tilbage.

22
18. april 2016 kl. 10:40

Eller brug Danske Unlocator - de bruger også IPv6 nu.

21
10. april 2016 kl. 15:43

Forestil dig hvis fx Toyota kun ville sælge deres biler i Japan...</p>
<p>... nej, det kan man ikke forestille sig... fordi det er idiotisk.

Analogien er, at du ikke kan købe din Toyota hos Schmidt Autos, fordi Hansen Automobiler har en eneforhandlingsaftale for Danmark.


En metode i VPN-kampen kan være en service, en Über-model, hvor almindelige brugere i USA sælger kapacitet til VPN, i en mængde, der ikke generer eller alarmerer.

Netflix vil ikke kunne se om det er John Smith i Texas, der ser TWD, eller det er mig. via en VPN hjemme hos John Smith.

20
7. april 2016 kl. 12:46

Forestil dig hvis fx Toyota kun ville sælge deres biler i Japan...

... nej, det kan man ikke forestille sig... fordi det er idiotisk.

19
7. april 2016 kl. 12:22

Jeg har troligt fulgt The Walking Dead på DR, enten som flow-tv eller på streaming. DR reklamerer urimeligt meget for deres egne programmer, det er nærmest som at se reklamefinasieret tv. Men op til sæson 6 af The Walking Dead nævnte de overhovedet ikke, at de begyndte at sende igen. Derfor opdagede jeg det først 6 afsnit henne i sæsonen. Jeg har nogle penge, som jeg frygteligt gerne vil skyde i projekt "se sæson 6 af TWD", men der er ingen der vil have dem. Senest har jeg prøvet Amazon, som lod mig komme helt til betalingen, inden de fandt ud af, at jeg ikke havde et amerikansk udstedt kreditkort. Nu må jeg vel vente på bluray-udgaven, som først kommer til august. Jeg tror ikke, der er andre brancher, hvor der ikke straks står nogen parat til at sælge til dem, der gerne vil købe. Så, SHUT UP! AND TAKE MY MONEY.

18
7. april 2016 kl. 12:21

Lidt ærgerligt at klummeskribenten misser en oplagt lejlighed til at omtale EU-kommissionens initiativ om Det Digitale Indre Marked, som rummer en række relevante tiltag herunder:

"4. gøre op med ubegrundet geografisk blokering. Det er en diskriminerende praksis, der bruges af kommercielle årsager, når sælgere på internettet enten nægter forbrugere adgang til et websted på grundlag af, hvor de befinder sig, eller videresender forbrugerne til en lokal internetbutik med andre priser. Den slags blokering betyder, at f.eks. biludlejningskunder i én medlemsstat kan ende med at betale mere for leje af den samme bil på den samme destination end en kunde i en anden medlemsstat."

"6. en moderne, mere europæisk lovgivning om ophavsret: Der vil blive fremlagt lovforslag inden udgangen af 2015 med henblik på at begrænse forskellen mellem de forskellige nationale ophavsretsordninger og give mulighed for bredere onlineadgang til værker i hele EU, bl.a. gennem yderligere harmoniseringstiltag. Målet er at forbedre befolkningens adgang til kulturelt indhold på internettet — og på den måde støtte den kulturelle mangfoldighed — og samtidig skabe nye muligheder for skabere af indhold og indholdsindustrien. Kommissionen ønsker især at sikre, at brugere, der køber film, musik eller artikler derhjemme, også kan få adgang til dem, når de rejser rundt i Europa. Kommissionen vil også se på den rolle, som mellemhandlere på internettet spiller i forbindelse med ophavsretligt beskyttede værker. Den vil øge håndhævelsesindsatsen over for overtrædelser af intellektuelle ophavsrettigheder i kommerciel målestok."

"7. en gennemgang af satellit- og kabeldirektivet med henblik på at vurdere, om dets anvendelsesområde skal udvides til tv-selskabers udsendelser via internettet, og på at undersøge, hvordan adgang til tv-selskabers tjenester på tværs af Europa kan øges."

Kommissionen gennemførte en offentlig høring om borgernes erfaringer med geoblokering i november, som jeg gætter på, at ingen herinde har deltaget i. Resultatet af høringen blev offentliggjort 18. marts og som resultat af denne har kommissionen annonceret, at de vil fremsætte yderligere lovgivningsmæssige tiltag inden maj måned i år.

Margrethe Vestager blev i øvrigt citeret i forbindelse med offentliggørelsen for følgende doktrin vedrørende den konkurrenceretlige reguleringspraksis på området:

"Margrethe Vestager, Commissioner in charge of competition policy, said "The information gathered as part of our e-commerce sector inquiry confirms the indications that made us launch the inquiry: Not only does geo-blocking frequently prevent European consumers from buying goods and digital content online from another EU country, but some of that geo-blocking is the result of restrictions in agreements between suppliers and distributors. Where a non-dominant company decides unilaterally not to sell abroad, that is not an issue for competition law. But where geo-blocking occurs due to agreements, we need to take a close look whether there is anti-competitive behaviour, which can be addressed by EU competition tools.""

https://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-922_en.htm

Version2 har tidligere dækket lanceringen af strategien tilbage i maj 2015:https://www.version2.dk/artikel/ny-eu-strategi-aabner-e-handelen-i-europa-182845

16
7. april 2016 kl. 11:03

Gad vide om filmbranchen fatter noget uden at folk totalt boykotter film ?

kunne være sjovt at se hvor hurtigt de kunne få fingeren ud hvis samtlige mennesker i europa og/eller usa boykottede biograferne

15
7. april 2016 kl. 08:47

Blokeringen fungerer forskelligt alt efter hvilket "device" du kommer fra.
Mit Samsung TV nægter at vise USA-netflix længere. Men via Tablet + chromecast virker det stadig... for det meste.

Denne særhed skyldes, oftest, at Netflix-appen på devicen selv styrer hvilken DNS server den vil spørge, her er det så lige meget hvilken VPN eller SmartDNS omgåelse du bruger.

Løsningen er så, indtil videre, at blokere de DNS forespørgsler (i routeren) som appen sender ud. Appen laver så fail-back til de DNS servere du har angivet. Jeg har foreløbig en liste på 12-14 DNS blokeringer...

... Der kommer hele tiden flere til, så løsningen kunne måske være at blokere for alle DNS forespørgsler, undtagen til de to som jeg fået af SmartDNS udbyderen (?).

Jaeee måske. Der er jo ingen der siger at Netflix-appen holder sig til den normale DNS-porte. Jeg hælder mere og mere til at stemme med fødderne, ehhh, at klikke på "cancel subscription".

14
7. april 2016 kl. 07:56

Bare fordi du har set et par film, og samtidig bruger Unlocator, så kan du ikke konkludere at "det virker".

Selvom du bruger Unlocator, og din film starter så kan det skyldes:

  1. Filmen er også tilgængelig i DK. Her får du ingen advarsel om at du bruger DNS-redirect/VPN... for Netflix er ligeglade, da du jo HAR lov til at se den film.

  2. Du var heldig. Jeg har flere gange, efter 2-3 forsøg fået startet film via VPN, uden at jeg har gjort andet end at genstarte Netflix-app'en... måske fik jeg fat i en enkelt IP som ikke lige var i netflix' filtre.

  3. Blokeringen fungerer forskelligt alt efter hvilket "device" du kommer fra. Mit Samsung TV nægter at vise USA-netflix længere. Men via Tablet + chromecast virker det stadig... for det meste.

  4. Måske er de ikke nået til at blokere Unlocator endnu... men det kan være de gør det i morgen.

13
6. april 2016 kl. 21:59

Det kunne man i hvertfald - ved ikke hvordan det ser ud nu...

Kunne i sin tid ikke forstå hvorfor jeg fik amerikans netflix vist indtil jeg fandt ud af at jeg kørte Netflix via min IPv6-tunnel hos HE.net - så da skiftede jeg mellem dansk og amerikansk Netflix ved at enable/disable IPv6 på pc'en :)

12
6. april 2016 kl. 16:35

Næh, jeg betaler gerne noget for at det er nemt og hurtigt. Det kræver skam også noget arbejde at være "pirat", både tid og hardware. Så er det langt nemmere at tænde for Netflix. Men hvis jeg får blokeret for den amerikanske Netflix, vil jeg nok blot opsige den og ikke begynde på "pirat" livet, men blot vælge TV fra. Flow TV er for ulideligt og jeg har ikke brugt det i flere år. I det hele taget ser jeg mindre og mindre TV. Netflix er det eneste efterhånden jeg ser af traditionelt TV. Jeg har ikke problemer med at finde interessante ting på youtube.

11
6. april 2016 kl. 14:41

Kan man mon tilgå netflix via IPv6. Jeg har ikke lige styr på det tekniske med geotags på IPv6, men det burde være muligt at få fat på en amerikansk v6 IP.

Selvfølgelig kunne man gøre det samme med IPv4, hvis altså der var flere at få :-)

9
6. april 2016 kl. 14:30

Jeg har opsagt mit Netflix abbonement - der var for lidt indhold. Fik dog ikke set alle seriene, men jeg overlever nok.

8
6. april 2016 kl. 13:40

Jeg har erfaret at den canadiske udgave af Netflix har klart mest dansk indhold.

7
6. april 2016 kl. 11:02

Til dem der ikke er helt opdaterede, så er der faktisk opstået en ny DNS tjeneste, der tilsyneladende har fået løst problemet for os, der gerne vil se Netflix fra andre regioner. Det er lykkedes fint for mig, også på f.eks. en AppleTV boks. Tjenesten hedder såmænd https://borderlessinternet.com/;-)

6
6. april 2016 kl. 10:03

Med adgang til det amerikanske indhold var prisen tålelig, men når det ikke er muligt mere uden en masse besvær, er der andre ting jeg hellere vil bruge mine penge på.

Sad for et par uger siden og kikkede "new releases on netflix" igennem, 9 ud 10 af det der var tilføjet havde ratings på 1/5 og var noget ukendt skrammel.

Men underholdende at de bliver ved med at fucke det op, som forbruger ønsker jeg ikke at skulle have et streaming abonnement til 50-90 kr/md. ved 15 forskellige selskaber.

Og nej som forbruger vil jeg heller ikke give 160-200 kr, per sæson for streaming/download af en serie på f.eks itunes (samme for amazon i øvrigt), når det eneste de kan sige om deres produkt er "HD", snakker vi 720P, 1080P, 4K, snakker vi stereo, eller 5.1+ lyd, hvad bitrate/codec, hvad betaler man reelt for.

Personligt er det der irriterer mig mest, at streaming/download fra lovlige tjenester, er lavet efter laveste fællesnævner, i elendig kvalitet på både billede og lyd siden, selv hvis de har 1080P/4K, og lyd i Dolby Digital+(ville foretrække noget bedre), så er det blevet presset ned på så lav bitrate som muligt, mens at de samtidig forventer man betaler fuld pris for et dårligere produkt.

Det er 2016, download af 40GB tager under længden af et afsnit af en serie/film for os/dem der har fiber/kabel >=100Mbit/s, piraterne kan levere indholdet, hvor kan jeg lovligt streame det mod betaling?

Så for mig selv, kan jeg kun se to måder at få det jeg vil have, enten ved at gå pirat vejen, eller købe brugte bluray disks af film/tv serier.

5
6. april 2016 kl. 10:00

Undgå piratkopiering: Stil det ønskede materiale til rådighed på en simpel platform for et rimeligt beløb, det vil vælte ind med kunder....

Alt andet fikumdik for at øge sin profit ender med at folk "nupper" hvad de vil have på en anden måde uden betaling.

..så simpelt er det....

4
6. april 2016 kl. 09:43

Det er desværre fremherskende af forskellige firmaer / institutioner banner adgang for vpn exit points og tor exit nodes, tor er næsten ubrugeligt for "normale" brugere grundet blokering på diverse sites.

Synes det er lidt eroderende for net neutraliteten at sites gerne må diskriminere på baggrund af trafikken, men at isp'erne ikke må, resultatet er jo det samme i længden.

Selv kendte "hacker" sites blokerer for tor trafik (på irc), med det svar at det ville være for besværligt at lave et system til at verificere brugeren evt. fra deres hjemmeside vha. captchas og lignende. Her skal svært nok læses som: vi gider ikke, vi blokerer bare for tor exitnodes.

3
6. april 2016 kl. 09:08

Og tilbage til pirateriet.

Forbrugerne vil gerne have produkterne nemt, hurtigt og billigt. Hvis en af de tre ting svigter, så er det ikke svært for forbrugerne at skifte til nemt, hurtigt og gratis versionen.

2
6. april 2016 kl. 08:07

Og tilbage til pirateriet. Eneste måde de lærer det er via tab af omsætning.

1
6. april 2016 kl. 07:54

Herhjemme har vi i hvert fald sagt tak for denne gang og droppet Netflix. Det er der flere årsager til,

  • DK-netflixindhold er primært andenrangsindhold, og der findes ikke meget af det

  • Der er stort set intet indhold, der er tekstet på andet end dansk. Ofte er disse oversættelser patetisk ringe.

  • Netflix's egenproduktioner er ikke værd knap 1200 kr om året - sorry!

Det lader til, som du siger, at de har været overordentligt grundige. Alle de større internationale VPS-udbydere (Azure, AWS og Digital Ocean) har fået spærret deres IP ranges, så man kan ikke engang sætte noget op selv.

Jeg er umådeligt træt af indholdsgiganterne i denne situation. Det er dybest set grådighed når de kører prismæssig del-og-hersk for at få mere for en TV-serie i et land end et andet. Desværre kan vi ikke forbyde grådighed, så jeg er nu blot i den situation, at jeg ikke ved, hvorfra jeg skal få "mit indhold" fra...