Analyse: IBM laver kannibalistisk storsatsning

De seneste år er både IBM’s omsætning og aktiekurs faldet støt. Samtidig melder flere spillere sig ind i kampen om outsourcing- og cloudløsninger. IBM er i gang med en radikal tilpasning, men den mangeårige førerposition er i fare for at smuldre væk.

Trods flere teknologiske landvindinger og innovative gennembrud med supercomputere samt opsigtsvækkende digitale analyser falder IBM’s omsætning og indtjening kvartal efter kvartal. Aktiekursen er faldet med 22 procent siden 2013.

Flere og flere af it-gigantens projekter og afdelinger sælges fra. I Danmark er IBM gået fra 3.870 medarbejdere i 2010 til 2.554 medarbejdere i skrivende stund.

I årevis har IBM's udvikling været præget af, at den store koncern ikke længere kan leve af det, den voksede sig stor på, og at man i stigende grad har satset på software og service. Problemet er bare, at de to nyere forretningsområder er omfattet af blodig konkurrence og derfor lavere prisdannelse.

Det seneste skridt er den betydelige satsning inden for cloud-teknologier. Herunder teknologier, som står til at udkonkurrere IBM’s største indtægtskilde: klassisk outsourcing af it-drift. Og det samtidig med en risiko for en accelereret nedtur.

IBM satser naturligt nok på, hvad man mener bliver fremtiden, men det gør man altså med en risiko for at speede en udvikling op, hvor man både underminerer de klassiske, bærende indtægtskilder og går over til markeder med større prispres, lyder det også i artikler på bl.a. time.com.

Cloudtjenester erstatter fysiske servere

Selvom de fleste kunder ifølge IBM Danmark foretrækker hybridløsninger, hvor kun dele af en virksomheds outsourcede it ligger i skyen, vinder cloudtjenester stadig mere og mere terræn, og det skyldes ifølge Mark From-Poulsen, IBM Nordens nye direktør for outsourcing, maintenance og teknisk rådgivnig, den øgede fleksibilitet, cloudløsninger tilbyder. Både økonomisk og rent praktisk.

Med cloudløsninger er der ikke længere tale om en fysisk server hos kunden, men om et domæne i outsourcingfirmaets samlede cloud-kapacitet. Dermed er det outsourcingfirmaet og ikke kunden, der står med investeringen. Derfor er det normalt billigere på kort sigt at placere data i skyen, men det er ikke altid tilfældet på langt sigt, afhængigt af datatrafikafgiften i den enkelte aftale.

Cloudløsninger har desuden den fordel, at de er hurtigere at etablere. Hvor man i forbindelse med etablering af konventionelle serversystemer regner i uger, kan man regne i timer for etablering af cloudservere.

Et cloudmarked i rivende udvikling

En af IBM’s primære konkurrenter på cloudmarkedet er Amazon, der med sin årlige omsætning på området i 2014 på 4,8 milliarder USD er en af de koncerner, der spås en lys fremtid inden for cloud-services.

Men Amazon tjener næsten ingen penge på deres cloudtjenester. Faktisk tabte Amazon nogle få millioner i 2014 og spås at tjene sølle 123 millioner trods en forventet omsætning på 6,8 milliarder i 2015. Der er altså ikke tale om en etableret stormagt med kæmpe overskud - endnu.

Fortsætter IBM, som de har gjort i første kvartal af 2015, står de til en omsætning på lige under 4 milliarder USD og står set i det lys med en reel mulighed for at nå at få en solid bid af cloud-kagen.

Derfor har IBM indkøbt og udviklet en række produkter til deres cloudtjenester, blandt andre softwareprodukterne Softlayer og Cloudbuilder.

I alt har IBM i 2015 investeret 4 milliarder USD i cloudtjenester, big data-software, mobilløsninger til erhvervslivet og sikkerhed.

Outsourcing-direktør: Vi er på vej mod bedre tider!

Men trods faldende omsætning og danske regnskaber, der med få undtagelser den seneste årrække har været domineret af røde bundlinjer, er Mark From-Poulsen positivt indstillet, når det gælder fremtiden.

»Det, vi ser, er, at kurven er fuldstændig ved at vende. Vi har for nyligt indgået to nye, store outsourcingaftaler, og vi har en lang række potentielle kunder, som vi er ved at kigge nærmere på. Hvor vi før hovedsaligt konkurrerede på pris, konkurrerer vi nu også på en teknisk løsning,« siger Mark From-Poulsen og tilføjer, at IBM på den måde også distancerer sig fra indiske konkurrenter, som ifølge IBM stadig er tynget af meget mandskabskrævende produkter.

Hos IBM Norden er der altså nye, bedre tider på vej, og Mark From-Poulsen mener, at IBM med sin absolutte førsteplads i antal nye patenter har en unik mulighed for at sætte sig solidt på cloudmarkedet. Mark From-Poulsen mener nemlig, at de mange patenter er udtryk for en høj grad af innovation hos IBM.

Men det er analysechef ved IDC Anders Elbak ikke helt enig i.

»Antallet af patenter er ikke nødvendigvis mål for, hvor innovativ en virksomhed er. Når det er sagt, kan man godt argumentere for, at IBM endnu har et patentmæssigt forspring, men vi taler her om en branche, hvor tingene ændrer sig meget hurtigt,« siger Anders Elbak.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere