Analyse: Derfor skærer CSC så hårdt i medarbejderstaben nu

CSC har haft røde tal i flere år, men overenskomsterne stod i vejen for fyringer. Indtil nu. Der skulle en hård konflikt til sidste år, før CSC’s ledelse kunne få sin vilje.

450 nordiske CSC-medarbejdere ryger med ét hug, langt de fleste i Danmark. Men hvorfor denne voldsomme nedskæring, der vil svare til knap en femtedel af de ansatte, hvis alle fyringerne rammer Danmark?

Massefyringen er kulminationen på en lang, sej kamp fra CSC’s ledelse, som længe har ønsket at skære i antallet af medarbejdere, men blev forhindret af tunge overenskomster.

Gode vilkår for de ansatte betød, at det ville blive meget dyrt at fyre blandt medarbejdere med høj anciennitet. En såkaldt tryghedsaftale gav op til 22 måneders løn efter fyring, og med solide lønninger hos veteranerne, fordi lønnen automatisk steg hvert år, ville det hurtigt kunne løbe op. En ansat med mellemlang it-uddannelse kunne runde en løn på 900.000 kroner med tillæg, med en arbejdstid på 35 timer.

Resultatet var, at ledelsen ventede med fyringerne og havde folk siddende ’på bænken’, når der ikke var brug for deres arbejdskraft. Imens trådte CSC i spinaten med flere spektakulære skandaleprojekter, og økonomien hang ikke sammen.

De gavmilde overenskomster var et resultat af CSC Danmarks’s forhistorie som statens selskab Datacentralen, som fra 1959 og frem til 1980’erne reelt havde monopol på statens store systemer til for eksempel politiet, skat og CPR-register.

Det gav medarbejderne og it-fagforeningen Prosa en meget stærk forhandlingsposition, fordi en strejke kunne få store konsekvenser for samfundet. Men ifølge Samdata, en konkurrerende fagforening, misbrugte Prosa den position og fik gennemtrumfet for gode vilkår.

»Prosa har strammet skruen for hårdt. Vi har ikke presset KMD lige så meget, som Prosa har presset CSC, og jeg har hele tiden været klar over, at Prosas fremgangsmåde kun går en tid. Så bliver CSC nødt til at tage det endegyldige opgør, og det ser vi nu,« sagde Erik Lykke Hansen, fælledstillidsmand hos KMD, til Version2 sidste år under konflikten mellem Prosa og CSC.

Datacentralen blev købt af det store amerikanske it-selskab CSC i 1996, og det må have været et kultursammenstød af dimensioner, første gang de amerikanske ejere besøgte det organisatorisk fastlåste firma.

Så længe, der kom penge i kassen, gik det, men konkurrencen blev hårdere, i takt med at monopol-effekten rindede ud. I 2007/2008 var der et underskud på knap 150 millioner kroner i CSC Danmark, der er det største firma i den danske CSC-familie (se faktaboks under artiklen). I årene efter var underskuddene mindre, men stadig problematiske, og samtidigt faldt omsætningen.

Ledelsen forberedte sig imens på at sætte hårdt mod hårdt. Tryghedsaftalen og den automatiske årlige lønstigning skulle væk, men det ville Prosa ikke acceptere. Efter to års resultatløse forhandlinger brød den store konflikt ud i februar 2011, da CSC trak først og lockoutede 120 medarbejdere.

Læs også: Forhandlinger brudt sammen: 120 CSC-medarbejdere lockoutet

Prosa fulgte op med strejker, men på grund af en fredsaftale, der gav CSC tre måneders frist, før Prosa måtte tage driftsfolk ud til strejke, var effekten ikke kritisk for CSC, der også i stor stil hyrede ekstern hjælp. Først i juni måned kunne Prosa erklære storstrejke, men da havde CSC fået det juridiske overtag. I slutningen af juni fik CSC Arbejdsrettens ord på, at firmaet kunne opsige overenskomsten og tvinge medarbejderne over på en ny aftale med HK/Samdata.

Læs også: LIVE fra Arbejdsretten: Sådan udvikler CSC/Prosa-konflikten sig

Aftalen rummede en syv måneders overgangsperiode samt en garanti mod fyringer indtil 31. marts 2012 - og kort efter kom så varslet om fyring af hele 450 medarbejdere.

Konflikten og CSC’s generelle problemer med at få forretningen til at løbe rundt gav i regnskabsåret 2010/2011 firmaet en ordentlig blodtud: Et underskud på 355 millioner kroner ud af en omsætning på 1,8 milliarder. I løbet af tre år var omsætningen i øvrigt faldet med 400 millioner kroner.

FAKTA:
CSC består i Danmark af fire virksomheder: CSC Danmark, der rummer 1.300 medarbejdere, CSC Consulting Group, CSC Scandihealth og CSC Airline Solutions. Tilsammen omkring 2.500 medarbejdere.

CSC har dansk hovedkvarter på Retortvej i Valby, som også rummer et datacenter, der er sikret efter alle koldkrigens regler, og som bliver brugt af CSC globalt. Derudover har CSC afdelinger i Aarhus og på Amager.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Torben Conrad

Jesper Kildebogaard skriver: Men ifølge Samdata, en konkurrerende fagforening, misbrugte Prosa den position og fik gennemtrumfet for gode vilkår. Som forhandler / tillidsrepræsentant på Datacentralen er ovenstående ikke korrekt. Vi var gode til at forhandle, men var altid underlagt de statslige forlig. Der var ikke noget tag selv bord, men en tanke om fremtiden, hvorfor vi også fik en god fratrædelsesordning i hus, god barselsorlov, gode TR -regler osv. Vi vedligeholdt de lønninger der var udgangspunktet da vi blev ansat i 1966, hvorimod HK /SAMDATA misligholdt sine overenskomster og sov i timen - hvorfor de er nødt til at komme som en tyv om natten.

 • 8
 • 0
#2 Thomas Schmidt

En ansat med mellemlang it-uddannelse kunne runde en løn på 900.000 kroner med tillæg, med en arbejdstid på 35 timer.

Det er jo fuldstændigt vildt. Tror ikke jeg har været nogle steder endsige hørt om nogle steder der giver ligeså meget i løn, slet ikke for kun 35 timer om ugen.

 • 0
 • 0
#3 Anonym

Som jeg læser det så er det 900.000 for de 22 mdr og ikke en årsløn. Er det de 22 mdr man skal se på så er det ikke en urealistisk løn (ca 41000 pr md), specielt ikke hvis det er inkl pension.

 • 0
 • 0
#6 Steen Petersen

På samme måde stod HK klar til at hjælpe amerikanerne da IBM købte DM-Data og nægtede at videreføre overenskomsten med Finansforbundet. HK skyer ingen midler når der er nye kontingentkroner i sigte.

 • 4
 • 0
#7 Nikolaj Brinch Jørgensen

På samme måde stod HK klar til at hjælpe amerikanerne da IBM købte DM-Data og nægtede at videreføre overenskomsten med Finansforbundet. HK skyer ingen midler når der er nye kontingentkroner i sigte.

Er der noget at sige til det? Det er jo ligesom den forretning de kører. Du kan jo lade være med at melde dig ind. Hvis du ikke kan lide Chelsea FC hepper du vel heller ikke på dem???

 • 0
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere