Analyse: Dansk Windows 10 kan blive lanceret uden intelligent søgefunktion

30. april 2015 kl. 11:3225
Danmark har efter mere end to års ventetid stadig ikke fået den udgave af søgemaskinen Bing, som er nødvendig for at få det fulde udbytte af den intelligente assistent Cortana, der er én af nøglefunktionerne i Windows 10.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Microsoft risikerer at sende Windows 10 på det danske marked med et alvorligt handikap. Søgemaskinen Bing er nemlig motoren bag den personlige assistent Cortana, og den danske udgave af Bing er stadig ikke klar med de funktioner, der er nødvendige for at få mere end det helt basale ud af Cortana.

Brugere i andre lande har længe haft adgang til den nye udgave af Bing, som er en mere ligeværdig udfordrer til Google, når det kommer til at kunne præsentere mere end blot et råt søgeresultat.

Søger man eksempelvis efter 'Avengers Age of Ultron' på den danske udgave af Bing, får man blot links til websteder såsom imdb.com. Skifter man til den amerikanske udgave, får man et resultat, som ligner det, man får hos Google.

Den danske udgave mangler således data om biografer, spilletider og anmeldelser, som den amerikanske udgave kan trække på, og det er disse data og ikke mindst Bings analyse af datamaterialet, som Cortana kommer til at mangle på dansk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den mere avancerede udgave af Bing har været tilgængelig i USA og en række andre lande siden 2012.

Tilsvarende har Cortana været tilgængelig for amerikanske Windows Phone-brugere siden 2014, men er stadig ikke kommet på dansk.

Det officielle svar fra Microsofts danske afdeling på spørgsmålet om, hvornår Bing og Cortana kommer på dansk, er, at 'den danske afdeling ikke kan oplyse om roadmappet for Bing'. Det er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at der ikke sker noget.

Meget af arbejdet med at tilpasse tjenester og software til lokale markeder i eksempelvis de enkelte EU-lande foregår fra afdelinger i eksempelvis Irland. Derfor er det ikke sikkert, at den danske afdeling bliver orienteret om planerne, før en lancering er umiddelbart forestående.

Danmark er de senere år blevet prioriteret lavere end før af Microsoft. Danmark måtte således vente længere på de første Windows Phone-telefoner, på Surface-tabletten og på Xbox One. Spørgsmålet er imidlertid, om Microsoft kan tåle at levere Windows 10 på det danske marked uden den fuldt udbyggede digitale assistent Cortana, som vil være én af de største nyheder i styresystemet.

Konsekvensen af en forsinket dansk Bing-tjeneste kan i yderste konsekvens være en lunken modtagelse af Windows 10 og dermed en endnu større udfordring med at få brugerne til at opgradere. Dermed risikerer Microsoft om få år at stå i samme situation med Windows 7 som for nylig med Windows XP, hvor en stor andel af Windows-brugerne ikke har opgraderet, og Microsoft derfor er tvunget til at supportere en platform, der er forældet i forhold til selskabets strategi.

25 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
2. maj 2015 kl. 16:55

Har aldrig været den store fan af bing.. Jeg synes google er klart bedre, og håber da at det også kan bruges.. :)

8
1. maj 2015 kl. 14:33

Taget i betragtning af at Apple lancerede Siri tilbage i 2011, og først i år er kommet på dansk Så ser jeg ikke det store problem i at Cortana som kun lige er fyldt 1 år (lanceret i US i april sidste år) ikke er kommet til DK endnu. Så vigtigt et marked er Danmark altså heller ikke.

10
2. maj 2015 kl. 12:16

Taget i betragtning af at Apple lancerede Siri tilbage i 2011, og først i år er kommet på dansk
Så ser jeg ikke det store problem i at Cortana som kun lige er fyldt 1 år (lanceret i US i april sidste år) ikke er kommet til DK endnu.

Nej det store problem er at "opkomlingen" allerede startet i 2011, men MS først kom på at sådan en måtte de også have i 2014. Det er et problem for MS, som skulle have været først, hvis de vil være størst. Google startet allerede med noget som dettte i tankeren som et mål, da det blev et firma.

12
2. maj 2015 kl. 15:30

men MS først kom på at sådan en måtte de også have i 2014.

Som jeg ser det, en specifik del, men som kan forstørres op og forklare mange af deres missere.

Tilbage i 90erne var Danmark absolut et vigtigt land for Microsoft. Apples andel af markedet var jo også nul. Og Google var der ikke. Vi var et rent Microsoft-land. Selv OS/2 stod MS jo bag.. Så var det sket dengang, havde vi såmænd nok fået Cortana på dansk.

Helt op i et godt sykke inde i 2000 og måske senere(?) blev det seriøst diskuteret om det var værd at bruge andet end Microsofts standarder for webindhold (HTML/CSS) i DK. SVJH var det grundlæggeren af Jubii, som foreslog, at vi optimerede vores sider udelukkende til IE6, når nu den havde 99.9% marked share. Det siger lidt om deres monopol.

Fast forward til 2015, og Microsoft er bagud på alt hvad der hedder mobil. Som samtidig som marked har en generelt stejl opadgående trend, modsat desktoppen, som er for nedadgående. Apple har 10% market share (i DK, som er en anelse højere end gennemsnittet) på hvad der er Microsofts hovedmarked, desktoppen. Og er samtidig førende på mobilmarkedet. Sammen med Google, som også samtidig giver deres version af et desktop OS.

Og så laver de den dér Windows8, som ikke rigtigt gør nogen af tingene godt og bliver afvist af brugerne.

Så kommer spørgsmålet hvad Windows10 dækker af behov, som man ikke allerede kan med eksisterende teknologi. Og om det er så meget "killer", at folk vil acceptere et fuldstændigt Microsoft styret enhedsforbrug mobil/tablet/desktop.

Jeg har altså mine tvivl.

Særligt, når den største årsag til, at folk holder fast i en mobilOS er APPsne. Som Microsoft, selv de indbyggede i deres egen Windows8.1, har haft problemer med at oversætte til dansk, hvilket i mine øjne er dybt pinligt, hvis de mener moildelen er så vigtig... De få APPs der nu er til Windows8+, for også dér kom MS for sent... Det gør altså ikke mobildelen af Microsofts OS særligt tiltrækkende for de (få) brugere af Windows8+ som vil have APPs på et Desktop OS, med meget få APPs og ingen killer apps og ringe oversættelse. Og absolut ingen konkurrence til Android og iOS APPs overhovedet.

Det er heller ikke opløftende, at Microsoft godt nok er ledende, men har faldende tendens i et i forvejen faldende marked, desktoppen, jvfr. Apples markedsandel på 10%. Som rent faktisk overraskede mig - den ville ikke være gået under Gates..

Men det er klart ventetiden, som har gjort hele udslaget, og det startede nok allerede med udviklingstiden for Vista. Folk sidder ikke bare og venter på Microsoft, sådan som de gjorde engang (hvor der ikke var konkurrence). Det er en kæmpe fejl, at Microsoft har brugt al den tid, mens konkurrenterne har udviklet. Og som Forbes artiklen jeg linkede til, så mener jeg også hovedårsdagen er dårligt lederskab og ikke mindst utidig arrogance overfor konkurrenterne af Balmer. Han blev simpelthen ikke fyret tidligt nok. Skulle være sket allerede efter et par år.

Jeg er, ligesom Forbes artiklen, heller ikke slet så sikker på, at Windows10 vil blive relevant udenfor den religiøse brugerskare. Slet slet ikke i samme størrelsesorden som med Windows95 og XP, hvor Misrosoft ejede markedet. Jeg tror det vil ende med at være "just another OS" iblandt masser andre. Med nul relevans på mobilsiden.

5
1. maj 2015 kl. 12:00

Hvorfor er det egentlig at Version2 ikke har skrevet en eneste artikel fra Build 2015? - evt. lidt om at android og ios apps nu kan konverteres direkte uden den store tweaking af kode mv. - Hvad med deres Vision API? eller en eller anden historie om How-Old.net?

Det kan godt være der nu kommer en shitstorm i min retning bare fordi jeg ikke tilbeder Linus eller Steve. Men er det ikke relevant at der er Build 2015 for tiden?

6
1. maj 2015 kl. 12:46

Fordi Version2 er et sted med folk, hvor Linux er det eneste rigtige. Og Linux, og dens distroer, kommer i disse steder, da de ikke har noget nyt at byde på, nogensinde. Det er et OS, hvor man mere eller mindre kan alt, hvis man har uanede mængder af tid. Nogle af os vælger så at bruge tiden mere fornuftigt, men sådan er vi alle så forskellige...

9
2. maj 2015 kl. 11:47

Fordi Version2 er et sted med folk, hvor Linux er det eneste rigtige

Det har sådan set intet med Linux at gøre. Det har at gøre med relevans. Eller måske, hvad der er irelevant. Det handler overhovedet ikke om Linux specifikt.

Microsoft har brugt vel 4-6 år på at blive ret irelevant på mobilmarkedet.

Det marked er så indtaget af Apple og Google.

Med en synkende brugerbase på desktopmarkedet og ingen eller få relevante APPs på mobilmarkedet, med et helt nyt brugerinterface som også skal læres, så er spørgsmålet, hvorfor Windows10 skulle være relevant - for andre end dem, som allerede er på Windows desktop.

Som jo altså synker ret hurtigt.

Når nogen her vælger Linux, kan det ligeså godt være et fravalg af Microsoft som relevant - bla. pga. Windows8 brugerfladen, men egentlig også pga. vista. Og det OS som erstatter Windows ligeså godt kunne have været Apple's eller sågar Google's OS.

Det følger trenden med "good enough". Hvis et produkt bare er godt nok, så venter man ikke på, der kommer et bedre bare fordi det er Microsoft, men tager det som er "godt nok". Og det giver producenten bag en ret stor fordel.

Men her er en ganske udmærket artikel om emnet:http://www.forbes.com/sites/adamhartung/2015/01/22/why-microsoft-windows-10-really-doesnt-matter/

Kig også den historiske udvikling på desktopmarkedet. Apple har faktisk en komfortabel 10% af desktopmarkedet i dag. Sguda meget godt gået imod et monopol?

Og det er foregået fuldstændigt uden jeg har lagt mærke til det, men tendensen har jeg godt lagt mærke til i real life. Det er ikke Microsoft hardware, som ryger i indkøbskurven. Det er Apples... og med den også Apples software og OS.

Men det siger altså også noget om den trend, som der fortælles om i artiklen.

Og just for the record - det har heller ikke med Microsoft-had at gøre. Kig på det objektivt. Manden har jo ret... Hvor vil Microsoft få de nye brugere fra? Når det de har allerede virker som det skal? Og når konkurrenterne allerede er på vej imod nye markeder fra rent mobil?

Jeg har selv en idé om, at Microsoft burde gøre som IBM. Blive rent business, hvor de nyder nærmest monopol stadig, og så droppe consumer. De er alt for langt bagud dér.

11
2. maj 2015 kl. 13:39

Nu hedder sitet jo ”Version2 it for professionelle”

Så det kunne da også være rart, at høre lidt nyheder og debat om Windows 10, Office 365 og Azure.

Jeg syntes efterhånden, at alle nyheder og blog-post fra version2, handler om det samme crap, som NemID, overvågning og fejlet IT projekter i det offentlige.

13
2. maj 2015 kl. 15:40

Windows 10, Office 365 og Azure.

Det finder du henvisninger til ude i siden, hvis du ikke har en ad block af en eller anden art kørende :-)

Med dette link som jeg lige fik læst, omhandler W10 og MS, han har nogen gode pointer.
http://www.forbes.com/sites/adamhartung/2015/01/22/why-microsoft-windows-10-really-doesnt-matter/

Måske også derfor at du ikke ser så mange artikler om Windows 10, Office 365 og Azure, det er ikke så sexet, og hvis du vil have nyheder om MS som sådan, så får du dem vel i din E-Boks, MS fortæller mig heller end gerne, hvorfor jeg skal sælge mere af det hele til mine kunder.

Før i tiden var jeg meget anti MS, ud over jeg er lidt sur over de var medvirkende til at køre Nokia i sænk er jeg ikke det mere. Ikke at de er stoppet med at bruge beskidte tricks, så længe at de er lovelige er det fint for mig, men det at de ikke mere er et monopol men "bare" en stor spiller, betyder meget for hvordan de opfattes af mig, og formoder jeg mange andre. Har selv været meget pro Google, og selv om de nok prøver at leve op til deres motto, har børs noteringen ikke hjulpen på dette. Alle de her firmaers profil har også, allesammen fået et ordentligt hak i tuden, med Friheds helten Edward Snowden læg om NSA. Det betyder at jeg, og formodetlig også mange andre professionelle, er begyndt at se væk fra Service, Hardware og Software fra USA. Måske også derfor at du ikke ser så mange nyheder omhandler dette.

At MS sender en ny version ud, er ikke en nyhed, måske mere hvis ikke. De sender jo nyt Software ud med samme interval om den er færdig eller ej, for at tækkes børsen. Hvis de så ikke har en Beta, prøver de at sætte nye kromkofanger på. Som da vi ventet på Vista, så kom der lige en MCE baseret på XP, hvor de bundefanget en masse ulykkelige kunder. Kan huske de var stolte over den nye version, over at have fjernet et par tusinde fejl, der manglet så bare yderligere nogen tusinde, men der kom bare aldrig en ny version, så alle køber blev ladt i stikken med noget skod Hardware, med noget lige så skod software. De har handlet på denne måde mange gange, også alle de gange de har forsøgt sig på mobil/CE/Tablet markdet. Måske en af grundene til de ikke slår igennem. Nu står rigtigt mange bare med en værdiløs telefon/tablet, der næsten ikke kan anden end at ringe, da der ikke kommer nogen af de applikationer der gør at man kalder den smart. Men det viser jo også at MS ikke er gearet til at handle i et market hvor de ikke har monopol, også noget af det artiklen omhandler.

17
4. maj 2015 kl. 21:01

Med dette link som jeg lige fik læst, omhandler W10 og MS, han har nogen gode pointer.
<a href="http://www.forbes.com/sites/adamhartung/2015/01/22/why-microsoft-window…;.

Med Satya Nadella i front syntes jeg, at det begynder at gå i den rigtige retning for Microsoft. De er visionære og nyskabende som aldrig før. Og som det ser ud lige nu, går de også fra et lukket økosystem til åbne ladeporte.

Windows 10 bliver nu en cross platform til Mobil – Tablet – Desktop – Xbox mfl. Brugerne får således den samme app eller spil oplevelse på tværs af deres enheder. Du kan opgradere til Windows 10 gratis. Microsoft håber, at der indenfor de næste 2-3 år, kører Windows 10 på en milliard devices.

Udviklere kan nu compile deres iOS eller Android app til Windows 10 på en nem måde. De samme udviklere kan lave Universal Windows Apps til alle Windows 10 devices, uden at skulle ændre deres base code.

Derudover kommer der nu også support for Win32 desktop apps i Windows store En af de store fordele er her, at de er isoleret i en sandbox.

Med ovenstående håber Microsoft, at kunne tiltrække de mange frafaldne udviklere.

Der er så mange andre spændende nyheder i Windows 10. Et par stykker kunne her være:

Microsoft Edge Cortana og Continuum Sikkerhed - Windows Hello, Microsoft Passport og Bitlocker med fil kryptering på tværs af devices. Native login support til Azure AD.

Så jeg er bestemt ikke enig med ham tossen fra forbes :-)

20
5. maj 2015 kl. 00:18

Udviklere kan nu compile deres iOS eller Android app til Windows 10 på en nem måde.

Du forudsætter vel egentlig her, at tiden har stået stille imens Microsoft har tænkt.

Det har den jo ikke. Folk har udviklet længe til iOS og Android. Og det er SVJKS gået ganske fint uden Windows10 til at hjælpe dem.

Man kan såmænd få Eclipse til Linux også.

Så hvis det skal lykkedes som du skriver, så skal Microsoft - med den nye Windows, bemærk dette - kunne tilbyde en form for kodning eller kompiling eller editering (måske endda et API..?), som er fuldstændigt nyskabende, så folk ØNSKER at gøre dette på Windows10 - ikke på Windows7/vista, MacOS eller Linux.

For det er jo netop også problemet ikk.

Folk har deres Windows7 eller Vista, måske endda Mac eller Linux, hvor de ganske givet også allerede har udviklet til A/i-devices, men hvad kan Windows10 tilbyde dem så ekstra?

Forudsætningen her er, at Windows10 vitterligt ER så nyskabende med en eller anden teknologi (Forbes nævner faktisk Cortana som en mulighed - men vidst i en cross platform version), at developers simpelthen ikke kan undgå at bruge Windows10 til at udvikle på, så de opgradere. Så kan Microsoft tjene lidt håndører på opgraderingen.

Men selv dér er der et problem.

For de udvikler jo ikke - som udgangspunkt - til MS mobilteknologi på deres desktop Windows OS. De udvikler til Android/Apples. Og MS er altså meget sent ude på mobilsiden..

Det kan godt være, Microsoft "håber" at vinde developers til egen (mobil)platform. Men det er et ret risky foretagende som developer at gå fra noget, man ved virker ind i noget med en uvis fremtid - bare fordi det er Microsoft. Husk på, hvor mange år de udviklere allerede har investeret i at lære i/A-teknologi at kende.. Den vil de så kunne smide direkte ud, hvis de vil på Win-mobil teknologi only.

Så kan de måske lave et kompromis og nøjes med at portere nogle APPs til Win mobil-teknologi og samtidig beholde hvad de allerede kender - men... vil Win mobil så få killer APPsne? Vil den få dem FØR i/A-platformene? Og vil kvaliteten af en portering være ligeså god som originalen? Tjek bare "porteringerne" fra AA Windows-spil til Linux.. i form a hastighed/FPS, så kan de slet ikke slå Windows. ..Ikke engang på SteamOS..! Og hvor meget marked har SteamOS.. For det OS får heller ingen spil før Windows.

Jeg synes, det kunne være interessant her at få nogle indtryk af, hvad de her mobiludviklere selv mener. Hvor de tror, fremtiden ligger. Og hvorfor egentlig denne eller hint platform/OS - med hvilke begrundelser har de valgt lige den?

18
4. maj 2015 kl. 23:11

Jomen, Jesper, det er jo ikke et spørgsmål som sådan om Microsoft. Det er et spørgsmål om at kunne tilbyde det rigtige værktøj på det rigtige tidspunkt.

Når nu alle allerede HAR en i/A-device, hvorfor så skifte?

Jeg skrev et eller andet med, at Microsoft stadig har et "strong hold" på corporate.

Det er faktisk også dér, jeg ser Microsofts fremtid.

Vi er f.eks. lige skiftet til Windows8.1.

Men mobildelen af det OS - er fuldstændigt blokket ned. Der er kun linket til skrivebordet.

Så er det spørgsmålet, hvor meget MS "tjener" på mobilsiden på os.

Prøv at læse Forbes-artiklen igen.

Der er forskel på at tage ens gamle teknologi og så "forlænge" den over i helt ny teknologi ifht. at være først med denne nye teknologi og selv kunne bestemme farten. I den første er det man gør at lave "catch-up" til konkurrenterne. Man er bundet fuldstændigt af, hvad de vil. Førertrøjen ligger i at være den første med den nye teknologi, og det er MS altså ikke EMM. Deres helt store akilleshæl er developers på mobil.

Microsoft vil ganske givet gøre deres absolut yderste for at udgive et super produkt i Windows10.

Måske bliver det endda et super produkt.

Men jeg tror bare det løb er kørt. Apple og Google var først, de bestemmer farten og retningen.

Og så vil kvaliteten af den nye Windows ikke batte ret meget.

Men klart, som jeg også skrev et andet sted, jeg kan tage fejl.

Jeg skriver også kun dette, fordi det er sjovt at finde argumenter for, hvem der nu vinder kapløbet og hvorfor.

Vi er jo kun midtvejs i Browser War II, deromkring. Så noget kan nok ske endnu.

I virkeligheden, så er det heller ikke noget, som holder mig søvnløs. Jeg afventer tiden, og imellemtiden, så bliver jeg hvor jeg er, indtil jeg kan se med sikkerhed, hvor jeg skal satse.

Jeg er jo så godt nok på Linux desktop, men hvad jeg laver (web-arbejde), kunne såmænd ligesågodt laves på en Chrome book. Måske med undtagelse af image-editeringen, men mon ikke der "er en APP for det" også i Chrome book.

19
4. maj 2015 kl. 23:47

Der er jo ingen der siger, at MS skal op og have 90% af mobile enheder. Ville det være godt for dem, jeps, men ikke nødvendigt. De skal bare ramme en tilpas okay markedsandel til, at der bliver lavet de apps, som de andre også får - more or less. Når det sker, så kan de tilbyde SÅ meget mere end både Google og Apple. Det eneste sted MS halter ér jo på de mobile enheder. Men med Surface, så kunne det sagtens se ud som om, at de er ved at have rigtig godt fat i tablet/bærbar delen, dvs., de mangler reelt set kun at sætte sig lidt fast på mobiltelefoner - hvilket jo i sig selv kan være svært. Men som sagt, de har ikke brug for 50% af markedet. Hvis de, via deres desktop/bærbar/tablet devices kan opnå ca. 1 milliard brugere, på én platform, så har de flere users end Google og Android til sammen - på ét OS vel og mærke. De tjener jo stadig masser af penge på Androids og iPhones via patenter og lignende. De skal bare have de apps, det er det det hele handler om. For som du selv siger, så er det sikkert corporate de ligger meget af deres energi, men de mangler netop også nogle apps, før man kan gå all in på MS.

At du selv nævner, at fremtiden er mobile, så har du sikkert ret. Men du skal ikke fortælle mig, at det bliver på telefoner via alle migrerer hen. De fleste vil få en, men vi smider jo ikke vores computere væk. Og lige på det punkt, der har Google og Apple jo intet på MS. Continuum er jo rent faktisk det, der kan få en mobil enhed til at virke som en computer. Det er der jo ingen af de andre der er tæt på at gøre lige nu. Det ligger i begge tilfælde i to forskellige OS'er.

Når appsene kommer, så kommer markedsandelene også. Og det er jo netop derfor de har lavet Win 10 på alle enheder, så de netop kan inkludere de +1 milliard brugere de har på PC/bærbar/tablet/smartphones, når de skal forklare developers, at det er rentabelt at lave deres app til Win 10.

Derudover, Apple og Google har jo ikke lavet noget der ligner fede updates i senere tid. De er gået i stå i deres udvikling, alt imens MS har braget igennem på flere forskellige platforme. De andre vil altid have loyale fans, men der er stadig en stor del, som ikke har noget imod at skifte.

Derudover Rune, og det ved du også godt, du repræsenterer LANGT fra størstedelen af users på desktop. At du sagtens kunne bruge en Chromebook, fair nok, men det er der 95% andre der absolut ikke kan. Det er jo bare en tablet med et tastatur. Og at påstå man kan være produktiv på sådan en (I hvert fald i langt størstedelen af tilfældende), det er en joke...

24
5. maj 2015 kl. 10:34

Men hvorfor skulle developers ikke gide at ramme potentielle 1 milliard brugere ? Det er da muligt, at de måske skal lære lidt nyt, og der skal ske nogle få ændringer i portningen af apps, hvis man ikke ønsker at bygge den fra bunden. Men det er vel alt andet lige users det hele handler om ? Og så vidt jeg har forstået, så er det jo ikke sværre at lave en app til WP, end til Android eller iOS. Har endda hørt folk sige det er lettere. Det ændrer selvfølgelig ikke på, at hvis der ikke er users nok, så gider man sevlfølgelig ikke bruge tiden på det.

Er dog ikke helt med på hvad du mener, når du siger killer APP ? En app, som kun er på WP, som er awesome, eller...? Den ide er MS jo gået væk fra. Ellers havde de jo ikke lavet Office cross platform osv.

Men jeg er helt med på simpelhed. Dog spiller en Chromebook og en Android telefon bare ikke særlig godt sammen i det paradigme, da den ene kan vildt meget, og den anden kan det absolutte minimum. Det er bl.a. dér jeg tror både Apple og Google får et problem, HVIS de ikke kommer op med noget lignende Win 10. Det er jo piss easy at skulle give lillemor, lillefar, eller whoever, en bærbar og mobil med Win 10, og så er det mere eller mindre samme måde det fungerer på begge enheder. Kan de den ene, så kan de også den anden. Apple gør det fint med mobiler og tablets, men ved Android, der kan du jo have en fra Samsung, og en telefon fra Sony, og bum, næsten to forskellige OS'er man skal til at lære. Det er imo et problem i det lange løb. Men sådan ser man nok så forskelligt på det.

26
5. maj 2015 kl. 20:14

Er dog ikke helt med på hvad du mener, når du siger killer APP ? En app, som kun er på WP, som er awesome, eller...? Den ide er MS jo gået væk fra. Ellers havde de jo ikke lavet Office cross platform osv.

Jeg er i tvivl om, om Office er en killer APP i dag. For den almindelige forbruger.

Jeg havde noget helt nyt i tankerne, noget som ikke er set før, og som man nødigt vil undvære.

Jeg tror den cross platform UI som Windows8+ tilbyder er en nice-to-have, men om den også er en need-to-have, dér ligger min skepsis også. Folk har jo allerede haft det til at fungere uden i mange år.

Så skal det være fordi man kan gøre et eller andet smart med en tilføjet hardware eller noget, kunne også være Cortana API, som Forbes artiklen henviser til. Som så vil føles som en nødvendighed at kunne også. Måske køre native Android APPs...

25
5. maj 2015 kl. 19:54

Men det er vel alt andet lige users det hele handler om ?

Jeg tror de fleste opfatter mobildelen af Windows8+ som "forvirrende".

Det kunne godt være interessant at se, hvor mange som egentlig aktivt bruger den del.

Men lad os antage, at størstedelen bruger den del og bruger den bevidst, så nager den tanke mig stadig lidt, at Windows mobil lige pludselig skal erstatte en allerede indkøbt i/A-device, og hvad folk har lært om mobil navigering og -brugerflade, ikke mindst. Det er jo stadig to forskellige platforme..

Hvis nu brugerne allerede er vant til deres device, hvad skal så få dem til at skifte?

Sådan en slags APP eller et API, som er specifikt for Windows mobil, og som er nødvendig for de fleste, er vel hvad man umiddelbart tænker på.

Hvilket igen stiller spørgsmålet om, hvor udviklerne har lyst til at fokusere. For en ny platform uden de her specifikke - eksklusive - APPs, det er jo bare en tom skal eller en kopi af konkurrenterne.

Så tror udviklerne på fremtiden for mobil Windows med tieren?

Ikke kun kvantiteten, men kvaliteten af APPsne vil være afgørende.

Hvilket er en grund til, jeg også fokuserede på Microsofts egne oversættettelser af deres egne APPs - jeg synes ikke det virker overbevisende, når oversættelsen halter, og det gør den, selv i Windows8.1.

Jeg er også lidt skeptisk overfor porteringer i den sammenhæng. En port af f.eks. Angry birds er kun en kopi. Er dit device derimod den første, som får den, så er den original (som regel også "revolutionerende").

Det er også den første device, som får presseomtalen.. Gratis. Den næste device, som får kopien, må som regel arbejde en del mere for at få den omtale, og så kommer den senere og med mindre relevans.

Jeg synes det er interessant, at du mener Windows10 vil kunne gøre tingene "nemmere". Jeg har ikke prøvet Windows10, kun set presentationsvideoen.

Her ville jeg faktisk gerne høre argumenterne for Windows10.

Hvordan vil en smartphone med Windows10 kunne gøre tingene nemmere for den generelle bruger af smartphones?

Hvor mange vil reelt kunne dette allerede uden Windows10?

Det samme for tablets. Men læg her mærke til, at tablet-markedet ikke ser ud til at have taget samme "ryk" som smartphones har endnu. Uden jeg så skal kunne sige, om det er her Microsofts håb er..

At en tablet også kan køre Windows, hvor vigtigt er det for den generelle bruger?

For hvad nøjagtigt vil en sådan bruger bruge tabletten til?

Det helt eksistentielle spørgsmål EMM er, kan Windows10 og hvad det tilbyder erstattes af allerede eksisterende teknologi (som folk måske allerede har)?

Og så det med fremtiden... Hvad er Microsofts planer på længere sigt? Wearable tech? Mobile payment? Hvor langt er de med det - i forhold til konkurrenterne?

Jeg bruger ind imellem min Google account på Android til betaling på desktoppen. Simpelthen fordi det er nemt, jeg har det jo allerede...

Jeg har på den måde ikke været synderligt imponeret over Googles musikmarked, som EMM ikke er det mest brugervenlige. Så måske Microsoft kan expandere her :)

22
5. maj 2015 kl. 00:58

Derudover, Apple og Google har jo ikke lavet noget der ligner fede updates i senere tid.

Det behøver man vel i princippet heller ikke som markedsledende. Der kan man godt tage det mere med ro. Uden selvfølgelig at falde HELT i søvn..

Når der kommer "selvhold", så klares ganske meget af de uafhængige udviklere.

Prøv at argumentere for den reelle tekniske udvikling og "revolution" fra XP til Windows7.

Hvad var det fuldstændigt nyskabende, som gjorde, du blev nødt til at opgradere?

Vi taler altså om en spænd over i hvert fald 4 år, hvor MS ikke behøvede røre en finger men lytte til KATZII-IING! fra kasseapparatet. Og stadig være monopol på både corporate og consumer. At de så sneg den op på omkring 8 år uden rigtigt at arbejde, det var EMM årsagen til, de mistede marked i sidste ende. De fire år kunne de snildt "undvære", men ikke 8.

De begyndte faktisk at miste indflydelse og position omkring WHATWG i 2006... Da de ikke indså hvad det ville medføre og i laaaang tid nægtede at være med. For WHATWG har lagt ganske meget af kimen til de nuværende mobil standarder (HTML5/CSS3/JS...). Som Google og Apple så fik lov til at sætte sig på.

Og Vista-udviklingstiden og -resultatet gjorde det heller ikke bedre. Så nok en kombination af flere "missere". EMM kæmpe arrogance og mistolkning af både marked og brugere fra Balmers side..

Situationen her er lidt den samme.

Apple og Google er foran med omkring 4 år på mobil udvikling.

Givetvis, hvis Google/Apple laver en Longhorn/Vista-blunder FOR mange gange, så ryger deres markedsposition også.

Men det er EMM langt fra at være tilfældet endnu.

Og jeg er ikke overbevist om, at Windfows10 har en killer application. Eller API eller andet. Som - igen EMM - vil være nødvendigt for at komme hurtigt foran med de fire år, som det vil kræve for MS.

Men igen, lad os se ad. Det bliver da spændende, spændende hvem som vinder.

21
5. maj 2015 kl. 00:26

De skal bare ramme en tilpas okay markedsandel til, at der bliver lavet de apps, som de andre også får - more or less.

Kan da godt være, du har ret.

Men førende tror jeg nu ikke på de bliver uden en killer APP.

Og uden developers, som er dedikeret til MS platformen, så kommer den heller ikke.

Som jeg ser det, så er vi trods alt sålangt, at Apple og Google har overtaget showet. Så kan de andre måske få lidt at det som drypper fra dem.

I skal også tænke på, at Google og Apple allerede er i gang med næste teknologi, den dér wearable tech.

Men jah... Lad os se ad :)

Nu har jeg i hvert fald argumenteret.

16
3. maj 2015 kl. 16:07

men det at de ikke mere er et monopol men "bare" en stor spiller, betyder meget

http://www.version2.dk/artikel/apple-vil-bygge-kaempe-datacenter-i-viborg-84871

Oplysningen på denne side og oplysningen i linket.

Microsoft dropper måske en oversættelse af deres vigtigste plugins i deres nye Windows til dansk.

Apple skal bygge to nye datacentre i Europa, og vælger DK som det ene. Det gør de vel ikke bare for vores blå øjnes skyld.

Er DK ved at udvikle sig fra MS-land til Apple-land?

7
1. maj 2015 kl. 12:55

Fordi Version2 er et sted med folk, hvor Linux er det eneste rigtige. Og Linux, og dens distroer, kommer i disse steder, da de ikke har noget nyt at byde på, nogensinde. Det er et OS, hvor man mere eller mindre kan alt, hvis man har uanede mængder af tid. Nogle af os vælger så at bruge tiden mere fornuftigt, men sådan er vi alle så forskellige...

Nu skal vi jo ikke starte en krig over dette. Jeg undrede mig blot. Og tænker ikke at det på nogen måde vil gavne sitet(v2) hvis der konstant skal være mudderkastning over noget som i bund og grund er religion. Hvis jeg vil have religion går jeg i et budhistisk tempel eller i en moské - ikke på et tec. site. SÅ come on guys, lad og koncentrere os om det vigtige og ikke om hvad vi "tror" på.

1
30. april 2015 kl. 16:25

Håber da at Cortana kan sættes op til at bruge Google også :-)

2
30. april 2015 kl. 19:24

Håber mere at de sidste par Windows-only programmer jeg bruger en gang i mellem, bliver tilgængelig på Linux og Android eller der kommer et godt alternativ. Garmin hænger i bremsen og sketchup virker dårligt på Linux. Når det er fixet, så er Windows 10 og alle dets mange dejlige forbedringer other people's problem... :-) held og lykke til jer andre. Jeg håber for alle at det bliver bedre end 8.

4
30. april 2015 kl. 23:21

Hvis vi skifter platform. Så er Windows CE og Phone, faktisk lige så dårligt som 8.0 Men vil sige at "motoren" i 8 er ganske god, køre bedre end XP på ældre hardware. Bortset fra MS forsøg med øget "sikkerhed" mere ligner et vendor lock in Synd at Telefon og Tablet delen var så vigtigt for dem, at de helt smadret deres desktop del som efterhånden var ganske god.

Men nu de har tabt både tablet og telefon delen, så har de heldigvis tid til at lave et rigtigt nyt Desktop OS, det tror jeg også forretningsverden venter på, ellers skifter de ikke, eller til noget ikke MS. De plejer at lave noget godt, når de har sendt noget skidt som Beta 8 ud, nu venter vi på den endelige version 10.