Analyse: Aftenens Apple-lancering vil rykke balancen i smartphone-markedet

Uanset hvad Apple lancerer klokken 19 onsdag aften, vil produktet få betydning for, hvem der kåres som vinder i smartphone-krigen.

Indrømmet. Det er intet andet end spekulation, varm luft og løse rygter ind til videre. Fast ligger det dog, at der i skrivende stund er få timer til, at Apple lancerer et nyt produkt, og at fanbois verden over falder i svime.

Illustration: The Loop

Man bliver næppe heller helt til grin, hvis man gætter på, at it-giganten fra Cupertino løfter sløret for den seneste iteration af iPhone - formentlig med efternavnet "5".

Men hvad betyder en ny iPhone egentlig for krigen om smartphone-kunderne?

Temmelig meget mere, end selve produktet berettiger til. For helt ærligt: Det kan godt være, at skærmen bliver større. Det er også helt forventeligt, at processoren bliver kraftigere og batteriet bedre. Det er også så som så med nyhedsværdien i at tilpasse telefonen til de nye 4G/LTE-standarder for mobilnet. Og skulle det ske, at der kommer en NFC-betalingschip i den nye iPhone, er det også mere evolution end revolution.

Apple og Samsung i krig

Selve konceptet smartphone har fundet sit leje, og ideen om en computer med trykfølsom skærm, som man kan have i lommen og tilmed telefonere og sms'e fra har gået sin sejrsgang verden over. Det vil virkelig være en overraskelse af de store, hvis Apple igen formår at redefinere vores opfattelse af, hvordan informationsteknologien skal se ud, og hvordan den skal anvendes.

Men hvorfor er det så alligevel så stort?

Det er ingen overdrivelse at sige, at der er krig på kniven i smartphone-branchen. Den afdøde Apple-topchef Steve Jobs lagde aldrig skjul på, at han hadede Google for at have "hugget og kopieret" iOS-styresystemet i deres pendant Android, og at han helst ville sagsøge dem til helvede for det.

Efter hans død er retssagerne mellem giganterne Apple, Samsung, Microsoft og Google efterhånden så mange, at selv garvede branchefolk har svært ved at holde rede på, hvem der sagsøger hvem for hvad i hvilket land og hvem, der har vundet.

Samsungs patenter kan bremse Apple

Den seneste udvikling er, at Samsung ser ud til at have en trumf på hånden i form af patenter på den 4G-teknologi, som Apple forventeligt anvender i iPhone 5. Hvis det har noget på sig, har vi en ny situation:

Apple kan bremse salget af Samsungs produkter - og Samsung kan bremse salget af Apples produkter. Dette er naturligvis fuldstændig uholdbart for både Samsung, Apple og forbrugerne, og derfor er den naturlige konsekvens, at it-giganterne må slutte fred.

Parallellen er helt oplagt den kolde krig, hvor både USA og Sovjet vidste, at en atomkrig i fuld skala ikke kan vindes.

Tilbage er så nyhedsværdien i dagens lancering. Den skal ikke undervurderes - og slet ikke i tilfældet Apple. Apple opfandt smartphone-markedet med den første iPhone i 2007, og uden at træde Android-lejren alt for meget over tæerne kan med rimelighed godt sige, at hver iPhone-lancering siden da har givet konkurrenterne noget kigge efter.

I det lys er der ingen tvivl om, at iPhone 5 er livsvigtig i Apples kamp for at bevare sin position i marked, hvor ikke mindst Samsung i øjeblikket nyder stor succes.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Benni Bennetsen

"Krigen" er afgjort og folk har valgt side, og dette bliver også Apples problem med Iphone5 uanset, hvordan den bliver.. Journalister og analytikere forventer endnu en omgang vild salg - Problemet er blot at markedet er modnet og de, der vil have smartphones allerede har - Og de som ønsker en Iphone har allerede en iphone, det er derfor rigtig, rigtig, svært for Apple at skulle gå ud og erobre nye markedsandele.. Der er som ved de tidligere lanceringer samme mulighed for at få en masse nye brugere med på vognen.. Samtidig har Android og andre alternativer bidt sig grundig fast ude i verdenen, som efterhånden begynder at være vigtigere end det marked som Apple har det med at fokusere på: USA..

 • 8
 • 1
Johan S. Larsen

Så vidt jeg ved så er der også implementeret LTE/4G i Den Nye iPad, så hvorfor har Samsung ikke sagsøgt allerede?
Der er vel ikke meget forskel på evt. LTE i iPhone 5 og så den i iPad, bortset fra frekvenserne?

 • 1
 • 1
Ole Christensen

Er lodret uenig i at der, som der står i artiklen, har været noget at kikke efter ved hver ny lancering af næste Iphone i rækken. De sidste par gange Apple er kommet med noget "nyt", har det i bund og grund været en gang catch up, med især Android.
Langt de fleste "nye" features der blev præsenteret, var allerede at finde ved Apple's konkurrenter!
At Apple så har en stor og blind flok af Isheeps der æder det råt når Apple påstår de igen har opfundet den dybe tallerken, skal de bare være glade for.
Måske de også ser lyset en dag, hvorefter der for alvor går råd i æblet...

 • 9
 • 8
Baldur Norddahl

Så vidt jeg ved så er der også implementeret LTE/4G i Den Nye iPad, så hvorfor har Samsung ikke sagsøgt allerede?

Det har de også sagt at de vil gøre.

Indtil videre har Google via deres datterselskab Motorola Mobility sagsøgt Apple og forlangt importforbud af stort set samtlige Apple produkter (iPhone, iPad, iPod, Mac).

Find popkornene frem, det bliver en lang og blodig kamp.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere