Analyse af Mads Lorenzen: 'Gennem tåger af misinformation aner man et Rusland i cyberkvaler'

4. marts 2022 kl. 03:458
Analyse af Mads Lorenzen: 'Gennem tåger af misinformation aner man et Rusland i cyberkvaler'
Illustration: Forsvaret.
Det er næsten umuligt at verificere alle de påstande om læk og hacks, der lige nu indhyller cyberkrigen om Ukraine. Her er hvad vi ved - og ikke ved.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det vrimler med beretninger om, hvad situationen er i Ukraine efter Rusland startede invasionen af landet for godt en uge siden.

Nogle er sande, men mange er mildest talt modificerede udgaver af virkeligheden. På samme måde er internettet ved at svømme over med udsagn fra krigens anden front - den digitale. Version2 har kigget på flere af de publicerede læk, og vil i denne artikel forsøge at hjælpe dig med at overskue den utroligt komplekse cyberkonflikt.

Log ind og læs videre
Du kan læse indholdet og deltage i debatten ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger, helt gratis.
8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
10. marts 2022 kl. 15:50

Men NATO regner et angreb mod kritisk infrastruktur på lige linie med et fysisk angreb.

Rusland har sagt at de økomiske sanktioner også er en slags krigsførelse.

Det har de sådanset ret i. Både cyberangreb og sanktioner er principielt krigshandlinger, og det betyder at forskellen mellem millitær og civil udviskes.

For nogle år siden protesterede Google ansatte mod et samarbejde med millitæret, fordi de derved blev "militære mål". I dag er vi alle militære mål.

6
7. marts 2022 kl. 14:04

En MI-8 er en turbine helikopter der drives af 2 turbiner under rotoren, derved er der ikke behov for tilt i samme grad som en "ren" rotor helikopter, din beregning af 6-800m højde er vist for egen regning. Umidelbart ser det meget plausibet ud.

Jeg går ud fra det er denne video du hentyder til:https://www.youtube.com/watch?v=trsoa_V3EX0

Helikopteren skulle eftersigende være skudt ned med et Javelin missil, med en max hastighed på marc 1,7. dette ser også realistisk ud.

5
7. marts 2022 kl. 10:38

Men NATO regner et angreb mod kritisk infrastruktur på lige linie med et fysisk angreb. Så Russerne holder igen i NATO. Men de kunne ramme Sverige og Schweitz, begge neutrale lande med sanktioner mod russiske rigmænd.

Man kan også se en masse fake news der er generet. Jeg har set en video her i weekenden med en russisk helikopter der skydes ned. Kameraet befinder sig nok i en højde af 6-800m, i et stillestående objekt. Kunne principielt være en drone, men jeg tvivler. Det undrer mig også at helikopteren ikke er vippet mere forover = mere fart da rotorblade bedst kan presse luft ned.

Jeg har ikke gidet regne på helikopters hastighed (længden af objektet/heli kendes, så trivielt. MI-8 er 25m lang, max speed er 250km/t - Men så er den nok tiltet en del) . Personligt synes jeg at det virker fake / fra et spil, selvom det ser godt ud.

4
5. marts 2022 kl. 15:33

Hvordan bliver vi nogensinde "venner" med Rusland igen?

Det afhænger vel lidt af, hvor hurtigt de (russerne) indstiller fjendtlighederne - men også en del af vores evne til "at tilgive".

Det sidste virker p.t. helt umuligt, men med mindre VP vælger den "nemme" løsning - vi slipper ved fravær - skal vi på et tidspunkt til det!

3
4. marts 2022 kl. 13:05

Jeg oplever mange suspekte mails i min private mail.

Om man kan hacke en radiofrekvens, der sender ukrypteret, er nok lidt at overdrive. På den anden side regnes John Nevil Maskelyne for den første hacker - netop på sådan noget.

2
4. marts 2022 kl. 12:20

Oplever andre et massivt press på deres konti på nettet? På tredje dagen har jeg oplevet et massivt angreb på mine konti og har modtaget mange to-faktor request fra 'nogen', der forsøger at ændre mine adgangskoder. Jeg er (forholdsvis) sikker på, at de ikke har mine kodeord, men hvordan h'lvede det så lykkeds dem er mig en gåde.

1
4. marts 2022 kl. 11:29

En yderst interessant artikel. Ikke, at den fortæller så meget om konkrete cyber-aktiviteter, mere at den beskriver, hvordan fortidens fjender (hackerne) også her bliver nutidens venner (it-hæren).

Spørgsmålet er så, hvordan denne krig vil påvirke fremtiden. Både på russisk og på ukrainsk side vil nogle hackere have fået viden og blod på tanden, og jeg kan frygte, at det vil trække spor i lang tid, når den aktuelle krig på en eller anden måde stoppes.

Vil Anonymous nu kunne forvente fremtidig ukrainsk støtte? Måske ligefrem regne med en sikker base? Eller vil de i bedste Robin Hood-stil blive sendt tilbage i mørket, når de har hjulpet magthaverne tilbage?

Og vil Conti benytte de gode relationer til Rusland til at udbygge arbejdet for at underminere de agressive NATO-lande? Eller vil de vende tilbage til den mere lukrative afpresnings-forretning, de er kommet fra?