Amnesty-undersøgelse: Facebook og Apple beskytter brugernes data bedst

Illustration: Amnesty International
På listen over de bedste og værste databeskyttere ligger Facebook og Apple i top som de bedste. I den anden ende ligger Snapchat og Microsoft.

Flere hundrede millioner mennesker bruger hver dag instant messaging-services som WhatsApp, Skype og Facebook Messenger.

Herunder aktivister, politikere og journalister der lever i lande, hvor deres arbejde kan bringe dem i stor fare, hvis det kommer frem i offentligheden.

Med hyppigere databrud og regeringers masseovervågninger, der tager til i styrke, er der behov for stærkere kryptering samt åbenhed om, hvem der har adgang til data, for at beskytte de mange brugere.

En undersøgelse, Amnesty International har foretaget, viser, at når det gælder verdens mest populære sociale medier, er Snapchat og Skype blandt bundskraberne, når det handler om beskyttelse af personlige oplysninger.

Amnesty International har rangeret 11 af de mest populære messenger-tjenester på en skala fra 0 til 100. De er rangeret ud fra fem kriterier, som du kan se i faktaboksen til højre.

Kina skraber sikkerhedsbunden

Helt i bunden finder man det kinesiske it-firma Tencent, der scorer foruroligende 0 point.

Deres to messenger-services WeChat og QQ har tilsammen 1,55 milliarder brugere, og de brugere gør Tencent ifølge undersøgelsen fra Amnesty International altså ikke meget for at beskytte.

Heller ikke Snapchat har helt styr på krypteringen. Selvom de har en meget streng privacy-politik, giver denne undersøgelse et billede af, at Snapchat i praksis har lidt svært ved at leve op til deres egen politik.

Nogle af de punkter, Snapchat falder fælt på, er deres mangel på transparens i forhold til brugernes rettigheder, samt hvilken kryptering der bliver brugt.

Derudover har de heller ikke end-to-end kryptering implementeret, der sørger for, at det kun er afsender og modtager, der har adgang til beskederne.

Bevæger man sig lidt længere op ad rangstigen, finder man Microsoft i form af Skype, der trods deres strenge politik vedrørende menneskerettigheder alligevel ikke formår at bruge en god kryptering til tjenesten.

De scorer i alt 40 point, hvilket lander dem på en fjerdeplads - fra bunden.

Facebook viser vejen

I den anden ende af stigen sidder Facebook på tronen som det bedste sociale medie, dog uden at være vandtæt. Facebook Messenger og WhatsApp har tilsammen 2 milliarder brugere og scorer 73 point.

Facebook er dermed det firma af de undersøgte, der gør mest for at beskytte sine brugeres personlige oplysninger.

Selvom Facebook har implementeret end-to-end-kryptering som et tilvalg i Facebook Messenger, er standarden så svag, at hvis ikke man som bruger benytter sig af ‘secret conversation’, så har Facebook reelt set adgang til dine data.

Facebooks datterselskab, WhatsApp, bruger derimod end-to-end-kryptering som standard og giver klar information til deres brugere omkring krypteringen i appen.

På andenpladsen ser vi en anden amerikansk teknologisk mastodont i form af Apple. De følger lige i hælene på Facebook med en score på 67.

Der er fuldt ud end-to-end-kryptering på al kommunikation, der foregår via iMessage og Facetime, men Apple begår den fodfejl, at de ikke er gode nok til at gøre deres brugere opmærksomme på, at i forhold til iMessage så er krypteringen betydeligt dårligere end ved brug af standard-sms-beskeder.

Se hele listen nedenfor.

Illustration: Amnesty International
Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Søren Weber

Jeg bruger selv Signal, og selvom den ikke nyder samme popularitet som de overstående IM apps, så ville det være rart at have haft den med - dels så vi kunne se, hvordan de ville rangere den, dels fordi jeg regner med den ville ligge i top og så kunne folk blive opmærksomme på den.

  • 4
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere